Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Metadon za/protiv

da,treba im pruziti bolje uslove lecenja
26
72%
ne,dobili su dovoljno
2
6%
bas me briga,narkomani me ne interesuju,sta su hteli to su i dobili
6
17%
ostalo
2
6%
Korisnikov avatar
By Gothrose
narkomani,ljudi medju nama...
Originally posted by Skyen
Metadon je supstitutivna terapija u lecenju. Ona je sinteticki produkt morfina i tu se slazemo. Ali da ne bude zabune. Ona za razliku od heriona deluje ujednaceno, tj drzi raspolozenje u ravnotezi, pa osoba na metadonu moze normalno da funkcionise, ide na posao, zivi koliko toliko normalan zivot. Doza se odredjuje na osnovu brojnih faktora izmedju ostalog zavisi i od narkomanskod staza, nivoa tolerancije i sl. I doza se vremenom smanjuje sve dok se ne ukine. Naravno, godine su u pitanju, ali moguce je. Slovenija ima za sada najnaprednije sistem metadonskog lecenja kada su u pitanju zemlje bivse SFRJ, a mozda i sire.
Slazem se da je prica bitna kada govorimo uopste o lecenju zavisnika. Ali zna da bude veoma uzaludna. Pogotovo kada zavisnik nema pravu zelju da se skine, vec zeli da mu se njegovi skinu sa vrata. U tom slucaju sve pada u vodu. Problem je cirkularan, jer u tom slucaju sve manje psihologa zeli da radi sa njima, kada vide da taj rad nema nikakvog efekta. Ovo nije opravdanje, cak je kritika upucena takvim psiholozima. Ali nema rezultata, ako osoba nije motivisana i naravno skinuta sa droga bar jedan odredjeni vremenski period. Tek tada se mogu postici bar neki rezultati.
methadonska terapija postoji i praktikuju je u Zavodu za bolesti zavisnosti(Drajzerovoj)samo sto se ona mahom daje dugogodisnjim narkomanima koji su im pacijenti godinama i to se uglavnom svodi na "metadonsko odrzavanje"-stavljanje nekog na dozivotno konzumiranje metadona jer ako vec ne mogu da "skinu" nekog bar ga 'kontrolisu' svojom dozom...Nekad je bilo i methadonsko spustanje u praxi (trajanje maximum 21 dan jer posle toga narkoman vise nije zavisnik od heroina vec od metadona-koji je ,prosto receno,sinteticki heroin te je i dalje zavisnik..)...A onda su se narkomani osilili i pravili haos po Drajzerovoj(gledajuci na metadon kao na drogu za dz) te sad u 99,9% slucajeva methadon dobijaju HIV+ osobe,osobe sa hepatitisom C i dugogodisnji narkomani ciji organizam ne bi podneo "skidanje"...Na zalost,ta grupa pacijenata kao da je vec "otpisana"i ima jako malo,skoro i da nema,kontakte sa lekarima/neuropsihijatrima koji su obavezan 'element' u lecenju ...U stvari,isto je i sa pacijentima koji su na 'ambulantskom'lecenju-prisniji kontakt izmedju lekara i pacijenta se tesko ostvaruje-krivicom lekara!
U Drajzerovoj postoji i lezanje na intenzivnoj nezi-oko 7-10 dana...Mislim da je to u vecini slucajeva bezuspesno...jer je pacijent uglavnom na IN-u pod moranjem a ne zato sto to sam zeli...A iskrena zelja pacijenta da se 'skine' je najvaznija stvar u lecenju
Methadon se takodje koristi kao terapija pri skidanju u par privatnih klinika...Ali,on ,sam po sebi,sluzi samo kao nesto sto ce ublaziti uzasne simptome apstinencijalne krize,glavna stvar je razgovor sa neuropsihijatrom sto se u privatnim klinikama i moze ostvariti ali tamo se placa i otvaranje vrata pa su iste vecini zavisnika nedostupne...
[pisala ja na "Uzas zvani droga"]

Me again :D

Nadam se da smo apsolvirali koje zlo H donosi a sta je methadon...

Ja sam se u gore navedenom textu malo dotakla lecenja u Zavodu za bolesti zavisnosti ( Drajzerovoj) sto se tice methadonskog programa-methadonskog programa koji bi podrazumevao i methadonsko skidanje(oko 21 dan-svakim danom po malo methadona manje)i metadonsko odrzavanje(dozivotno ispijanje flasica methadona,radi se o hiv+,hcv+ i dugogodisnjim iv narkomanima)...

No,u Zavodu(nasoj jednoj i jedinoj drzavnoj ustanovi koja se bavi problemom zavisnosti) nema "p" od programa...
Skidanja nema-ne tako teski slucajevi se lece ambulantno-svakodnevno dolaze u zavod da prime vakcine(mix diklofena,bensedina i ko zna jos cega) ili leze oko 10 dana na poluintenzivnoj(PIN) ili intenzivnoj(IN) nezi.

Elem,problem je u methadonskom odrzavanju...

Postoje ljudi koji cak i zele da budu skinuti sa odrzavanja i da ih skinu ali konzilijum famoznih lekara ne uslisava takve molbe(razlog nepoznat).
Da smo na zapadu-mozda bi ovo i zvucalo ok ali ovde nije pa nije.Ovde se susrecemo sa vise problema-i zdrastvene i socijalne prirode.

1.konzilijum lekara odredio je maximalnu dozu methadona-5 tableta(75 kapi)i nema pomeranja.Ako je neko probao ili malo vise zna,shvatice odmah da je ova terapija nedovoljna i da,stoga,nije cudo da 'pacijenti' ne mogu da izdrze ceo dan na ovoj terapiji(koja nije cisti methadone)vec moraju da se snalaze i da bi im bilo dobro,opet,dokupljuju neku drogu...

2.razgovor sa neuropsihijatrima u doticnoj ustanovi sveo se na minimum sa ovim pacijentima koji su fakticki otpisani...Tako gospoda i gospodje nisu ni u toku kako je njihovim pacijentima.

3.terapija se deli svakim radnim danom(i subotom)ispred zgrade Zavoda.Da budem preciznija-to mesto za deljenje terapije je zapravo montazna metalna kucica preostala od nekih gradjevinskih radova (da zgrada Zavoda bude sto lepsa i uklopi se u okolis-Dedinje).
Pa gde je tu pravo ljudi na anonimnost,privatnost,lekarska etika opet je zakazala...Ljudi osudjeni na metadone bukvalno su proterani iz zgrade na ulicu gde ih svi mogu videti kako cekaju svoju jadnu dozu.Zaista tuzan prizor-bilo -15 ili +35 stepeni ljudi stoje zigosani,slomljeni i nikakvi u redu(kako se dovlace od mesta gde stanuju do Dedinja nikog ne interesuje ali sigurno je vrlo zabavno gurati se u GSB-u u krizi).Najtuzniji su roditelji-bake i deke-roditelji starih i bolesnih narkomana takodje stoje u redu.Oni bar kao "saradnici u lecenju" dobijaju terapiju za 7 dana-7 bocica.Da li treba ponovo da napomenem da je procenat methadona u terapiji mali i da tih 7 bocica ljudima traju u vrh glave 4 dana a za ostala 3 se snalaze kako umeju tj ponovo se vrte u narkomanskim krgovima jer ocito im ni drzava ne da da iz njega izadju.

5.terapija se deli izmedju 11 do 12.30 ako se ne varam-kako god ljudi su osudjeni na setkanje do Zavoda umesto da dobiju zadovoljovajucu terapiju u neko normalno vreme i na taj nacin budu u mogucnosti da potraze posao,pokusaju da se resocializuju,rade nesto,budu deo drustva sto zapravo i jesu...

Ovo su samo neki od problema sa kojima se srecu pacijenti u Zavodu.
To su ljudi koji su bolesni,koji imaju pravo na svoje kvalitetno lecenje(i da ucestvuju u njemu kroz razgovor sa lekarima)jer ta ustanova tome i sluzi ili se varam?
Mislite li da bi trebalo promeniti lecenje u Zavodu,uvesti ponovo methadonski program koji ce podrazumevati i methadonsko skidanje jer ima i onih koji ne zele vise da budu zavisnici(bili o heroinu,sad su o methadonu)ili ih ostaviti u stanju u kome jesu?Tuzno je sto se mnogi pacijenti vracaju heroinu sa kojeg je lakse skinuti se nego sa methadona ne bi li ucinili nesto za svoj zivot.Ali mnoge narkomanski zivot opet uhvati pod svoje :(

Mislite li da ovim ljudima treba pruziti jos jedan put sansu za novi,normalan zivot???

:lukavi:
Korisnikov avatar
By spliff
odrzzavnje ne
terapija da
u trajanju od maximalno 28 dana
tako se dobijaju dobri rezultati
ja znam.... iz iskustva
:kisa:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Treba im pruziti sto bolje lechenje i sve to. Svakome treba dati shansu a i za drzavu je bolje da bude shto manje narkosa.

Vi koji ste upuceni u to mozete strucnije da govorite i predlozite kako se to da poboljsati ja bas i ne.

A kako mi je nivo empatije danas kriticno mali glasao sam za opciju
Slusham o shtetnom uticaju droge od polaska u osnovnu pa mozda i pre i nikada mi nije palo na pamet da se upustam na bilo koji nachin u to, u zivotu nisam probao nista sto se moze nazvati drogom iz par razloga:

- ako zelim da mi bude lepo, uz dobro drustvo ce mi uvek biti lepo, ne moram da se napijam ili drogiram da bi mi bilo bolje
- da se trujem zato sto (uslovno receno) svi rade i to je hit, takodje mi ne pada na pamet, takvim stvarima nisam nikada bio podlozan i oduvek mi je isao na q taj koncept, mladi smo ludi smo, svi pushimo, svi se napijamo redovno svi se drogiramo...
- i naravno ochigledna zavisnost koja se stvara

ima toga josh al nije ni bitno...

Svi su znali u shta se upushtaju tako da nije nichija krivica za to kako su zavrsili.
To je kao da se jebesh bez kurtona: "nece mene, nece mene" i cap!

Tvoj je slobodan izbor sta ces raditi, opet da citiram morgana, sama pala sama se ubila.

No opet kazem, treba im dati shansu da se leche i to shto bolju da bi rezultati bili bolji...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Zaista do sada nisam bio upoznat sa situacijom osoba koje se leche od bolesti zavisnosti, nisam znao da im je je toliko loshe. Chuo sam priche da doktori neposhtuju svoju zakletvu i da te pacijente stavljaju u drugi plan. Nazalost nisam u stanju da to stanje promenim, iako bih to voleo.

Svako zasluzuje onoliko shansa u zivotu koliko zeli.
Nikoga neosudjujem zbog necheg shto je bio ili jeste, jednostavno prihvatam ljude kao shto jesu, ljudska bica s emocijama da vole, da rastu, da sazrevaju, da budu bolji i svesniji. Materijalni okovi me ne zanimaju, porochne osobe - je naziv dat od strane laznih moralista kojima je krivo shto oni nisu imali snage za bilo shta u zivotu, bilo to destruktivno ili konstruktivno.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by unic0rn
Treba im pruziti sto bolje lechenje i sve to. Svakome treba dati shansu a i za drzavu je bolje da bude shto manje narkosa.

Vi koji ste upuceni u to mozete strucnije da govorite i predlozite kako se to da poboljsati ja bas i ne.

A kako mi je nivo empatije danas kriticno mali glasao sam za opciju
Super ti se slazu 1.recenica i opcija za koju si glasao :lol:

Eh,mi upuceni-mozemo samo strucnije da govorimo i to je sve...
Ideja ima na milion,broj raznih NVO stalno raste(ali kako prici lekarima,Ministarstvu zdravlja etc?)a cilj je jedan-izboriti se za bolje uslove lecenja...vratiti methadonsko skidanje,ne maltretirati ljude da chuche dozivotno po ulici i oduzimati im ono malo ljudskog dostojanstva koje su izgubili junky zivotom...Takodje,terapije odredjivati individualno tj uneti se u problem svakog pacijenta(i tako su methadonce smanjili na minimum).Ali,ko ce da slusa tamo neke narkomane...

Sto se tice drzave...hmm,jeste da na prvi pogled deluje da je za nju bolje da ima sto manje junkia ali nemoj zaboraviti odakle puno droge dolazi na ulicu i u ciji dzep(kasu)to ide...
Originally posted by Morgan Le Faye
Zaista do sada nisam bio upoznat sa situacijom osoba koje se leche od bolesti zavisnosti, nisam znao da im je je toliko loshe. Chuo sam priche da doktori neposhtuju svoju zakletvu i da te pacijente stavljaju u drugi plan.
E,da je problem samo u njima nego je naci 'normalnog' lekara uspeh kao da si nashao iglu u plastu sena...
Desilo mi se nesto pre oko mesec dana,jos sam ljuta i ogorcena i sad si mi dao super shlagvort da to napisem iako je pomalo off.
Elem,dobijem ja neko trovanje(da ne zalazim u detalje sad)i u komi me preko veze(naravno)prebace na VMA,nasu eminentnu ustanovu -na toxikologiju.Od kada se secam primetila sam da malo po malo osoblje pocinje mrko da me gleda?Uvece se pojavio neki monstrum koji je za moje dobro(da mi se ne bi pomerila braunila za infuziju iz ruke)odlucio da me veze za krevet:cupakosu:...a nije ni primetio da je prosla inf.iscurela tako da sam celu noc provela u 'vodenom krevetu' i,naravno,ukacila neku bronhopneumoniju...
Ujutru vizita-masa debila bleji u moj krevet a glavni lik pocinje"pacijentkinja koja je dugogodisnji iv narkoman :shocked: dovedena je ovde sa spricem u ruci :shok: (kakva dramatizacija,nije bilo nikakvog sprica),HIV i HCV pozitivna zbog trovanja.."Ne razumem se u medicinu ali,po logici,ono posledje je trebalo da stoji na prvom mestu a ostalo je,u principu i nepotrebno-o izmisljenom spricu necu ni da pricam.Tako su se moja obecana 3 dana na VMA svela na 1 zbog "prilozene amneze" pa sam upucena na Infektivnu kliniku,VI odeljenje koje ima veze sa hiv-om i aids-om ali sa trovanjem ne.Mozda ima sa tim cudom sa plucima ali nije bilo kreveta-ima ih samo 10!(da,da,preko puta novog parka oko Hrama Sv.Save i bazenchicima sa neonskim satovima,prioritet nema shta).Elem,na istoj toj Infektivnoj pokazem nekoj sestretini kako su mi zeznuli ruku na VMA pri pokusaju davanja infuzije a ona ni 5 ni 6 "a,to ste se vi malo bockali pa se inficiralo".Ni flaster mi nisu dali skotovi...da ne pricam o bilo kakvom saniranju rane.I tako sam se vratila kuci nikakva i bolesna...Sreca sto u porodici imamo lekare pa su me doveli za nedelju dana u red(opet infuzije i sl :drama: )ali sta sa onima koji nemaju takvu kombinaciju-masa bi samo 'nestala' sa takvim plucima...
Eto ti,ukratko(koliko sam uspela)prica o nasim medicinarima-ovi sa VMA su mi posebno dragi,bash su mi prirasli za srce :uljenavatru:
I sta je to?Diskriminacija-zbog ex narkomanije,hiv-a,hep C-a???Nesto od toga jeste.I sta onda dalje covek da ocekuje...Nista.Preostaje mu samo da se bori da sto manje ljudi dodje u ovakvu situaciju :alikako:

:lukavi:
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Originally posted by gothrose
Metadon za/protiv

Mislite li da ovim ljudima treba pruziti jos jedan put sansu za novi,normalan zivot???
Metadon za, zloupotreba protiv.
U uredjenom drustvu, gde postoji hijerarhija, pocetak i kraj, oblik i organizacija, cak i legalizacija nekih droga. Kod nas jos ne.

Svakako, ti ljudi su samo posledica, odgovor na bolesno drustvo.
Leciti uzrok, a posledice ce time minuti same od sebe.
Korisnikov avatar
By Skyen
Nije Drajzerova jedini centar i nasoj zemlji. U Novom Sadu postoji metadonski centar pri psihijatriji. A u planu je i outreach, no o tom po tom.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Narkomanija je vrlo komplexno oboljenje i pogresno je pristupati obolelima samo sa strane fizickog "odzavanja". Nisam upucena u proces lecenja metadonom, znam da je to neko hemijsko jedinjenje vrlo slicno heroinu, ali ako se sirom sveta koristi kao lek, valjda radi posao... Opet, pricam napamet, jer sam uvek za ono bolje spreciti nego leciti.
Mislim da je psiholoska pomoc vrlo bitan cinilac u oporavku. Pricali su mi o devojci koja je bila na odvikavanju i skinula se sa heroina, ali su je u medjuvremenu svi "prijatelji" napustili, jer oni sa kojima se druzila dok je bila na drogama imaju svoje brige i svoju drogu, a ostali, koji nisu bili na drogama, je ne zele u svom drustvu jer je narkoman i jer je bila na lecenju. I tako mlada osoba, kojoj je potrebna podrska, ostaje sama, osudjena zbog proslosti.
By beobandit
Originally posted by Ljubicasta_Suza
Originally posted by gothrose
Metadon za/protiv

Metadon za, zloupotreba protiv.
U uredjenom drustvu, gde postoji hijerarhija, pocetak i kraj, oblik i organizacija, cak i legalizacija nekih droga. Kod nas jos ne.

Svakako, ti ljudi su samo posledica, odgovor na bolesno drustvo.
Leciti uzrok, a posledice ce time minuti same od sebe.
By beobandit
Mislim da je nasoj zemlji pod hitno potreban Metadonski program kao sto ga imaju sve civilizovane zemlje.Drogirao sam se 10 god. i sada sam godinu dana cist samo zahvaljujuci metadonu i mnogo me nervira kada neko ko nema pojma sta je metadon niti kako se covek oseca kada je na njemu godinu dana kao ja.Od kako je ukinut broj narkomana se samo povecao,samo mogu jos da kazem da mi je metadon spasao zivot,a lekarima u Zavodu za Bolesti Zavisnosti zelim sve najgore jer su oni najvise zasluzni sto bolesnih i mladih narkomana ima sve vise.Znaci uvesti Metadon pod HITNO.Da ljudi ne idu ujutruda kradu i u stetu nego po dozu Metadona,to je bolje nego spricanjue ulicnim prljavstinama.
Korisnikov avatar
By Xs
Nisam se lecila metadonom, ali ni ta terapija koju sam uzimala nije ni malo losa...
Korisnikov avatar
By Zibro
duboko sam isprovociran postovima gothrose i beobandit
daleko od toga da nisu ukazali na neke istinite i krajnje porazavajuce cinjenice medjutim zakljucak cele price bi bio sledeci :

hajde da sada lepo otvorimo jedan ziro racun na koji ce dobri ljudi da uplacuju novac
a naravno odredjena ne mala sredstva bi trebalo izdvajati i direktno iz budzeta za jadne male narkomane
kako bi sto brze bolje uz najvecu diskreciju i postovanje njihove licnosti
besplatno dobili drogu
postedeli sebe svakog moguceg bola patnje i odgovornosti u zivotu , ili puj puj ne daj boze apstinencijalne krize u nedostatku iste ,
bili zasticeni od svake potencijalne zaraze dobijali na vreme vitamine infuzije i lekove svake druge vrste koji bi im u svakom trenutku zastitili zivot i zdravlje ,
bili pod 24h najstrucnijom medicinskom negom naravno besplatno jer oni su zavisnici i oni jadni nisu sposobni za nista a tre ba im u zivotu SVE i u svakom trenutku sa punim pravom zahtevaju SVE i ODMAH
svaka potencijalna odgovornost naravno
lezi na drustvu ,
roditeljima ,
lekarima ,
prodavacici u samoposluzi koja ih je popreko pogledala pa su oni naravno morali da se iznerviraju i momentalno primire svoje dusevne patnje heroinom ili cime vec

u varijenti u kome nekoga udare motkom po glavi opljackaju i ubiju ili kao moj komsija ubiju boga u babi i dedi i iznesu televizor iz kuce nikako ih ne treba kazniti jer oni su bolesni , zavisni to su uradili u trenutku krize i sl
treba ih razumeti
pomoci im
dati im noivac
dati im drogu
dati im najbolju medicinsku zastitu
postedeti ih svakog posla odgovornosti ili obaveze u zivotu
paziti da se slucajno ne iznerviraju itd itd itd

u svakom trenutku su gluvi za druge
za tudji bol
za tudje probleme
za tudje patnje
oni su kraljevi svemira
postoje samo oni i ono sto njima treba
sto se njih tice mogli bi svi da crknu samo da ONI budu zasticeni i umilostivljeni na svaki moguci nacin
u njihovom zivotu sme da postoji samo zadovoljstvo ,
svako drugo osecanje je nepodnoslivo i momentalno ga treba izleciti najboljim lekom ovoga sveta tj heroinom
u besomucnoj potrazi za zadovoljstvom ODMAH i UVEK epilog je samodestrukcija

upravo ovakav nacin razmisljanja jeste koren poremecaja licnosti ( psihopatije ) zavisnika a istovremeno i razlog njegove zavisnosti

termin psihopatija vec odavno se ne koristi kako se slucajno neko ne bi nasao povredjenim njegovom pezorativnom komponentom , iz nekog razloga mislim da bas taj termin oznacava pravo stanje stvari

sto ,se metadona tice u pitanju je droga kao i svaka druga to sto je uveden u medicinske tokove i sto se tretira kao lek ne menja cinjenicno stanje stvari
kada gore pomenuti korisnik beobandit kaze "cist sam " godinu dana sam na metadonu to samo znaci da se umesto jednom drogom drogira drugom sigurnijom i naravno besplatnom

SVE sto se metadonom postize jeste smanjenje stope kriminaliteta i infektivnih bolesti u populaciji narkomana ali cak i to je toliko velika i znacajna stvar da drustvo drage volje p[ristaje da narkomanima placa besplatnu drogu

Prica da narkoman NE SME da se skida i da MORA da se drogira cist je mit i manipulacija samih zavisnika koji i na taj nacin zele da izazovu saosecanje simpatiju i naravno da uz aminovanje i pomoc okoline nastave sa drogiranjem

Takvu pricu mi slozi deda iz stana iznad mene kada sa sve polomljenim kukom onako na stakama ide od vrata i zajmi pare za "lek" jer njegov unuk ce UMRETI ako ODMAH ne dobije dozu
Korisnikov avatar
By Zibro
ni u jedom trenutku nisam zanemario postovanje prema korisnicima
gothrose i beobandit ,
moj post je odgovor na temu i njihovo izlaganje u istoj i ni na koji nacin ne odnosi se na korisnike licno
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by beobandit
Mislim da je nasoj zemlji pod hitno potreban Metadonski program kao sto ga imaju sve civilizovane zemlje.Drogirao sam se 10 god. i sada sam godinu dana cist samo zahvaljujuci metadonu i mnogo me nervira kada neko ko nema pojma sta je metadon niti kako se covek oseca kada je na njemu godinu dana kao ja.Od kako je ukinut broj narkomana se samo povecao,samo mogu jos da kazem da mi je metadon spasao zivot,a lekarima u Zavodu za Bolesti Zavisnosti zelim sve najgore jer su oni najvise zasluzni sto bolesnih i mladih narkomana ima sve vise.Znaci uvesti Metadon pod HITNO.Da ljudi ne idu ujutruda kradu i u stetu nego po dozu Metadona,to je bolje nego spricanjue ulicnim prljavstinama.
naravno da je i bolje i sigurnije i besplatno

samo ne znam da li razumes kako se ja osecam kada meni na odeljenju lezi dete i polako umire pri cemu ja NEMAM odgovarajuce lekove NITI dijagnostiku koja mi treba a familija takodje NE MOZE to da obezbedi zato sto nam je zdravstvo RASTURENO i zato sto NEMA dovoljno novca za sve NEOPHODNE stvari a istovremeno znam da tamo neko dobija metadon za dzabe

i to dete ce da umre
a roditelji nece ici u "kradju i stetu " da bi mu mozda spasili zivot
ali ti ili mozda ne ti ali neki drugi narkoman svakako hocete ici u kradju i stetu
samo da ne bi doziveo apstinencijalnu krizu OD KOJE JOS NIKO NIJE UMRO
Korisnikov avatar
By Sutekh
Previshe banalizujesh stvari.

Shto se meta tiche, delio sam 9 meseci svoga zhivota sa mnogo ljudi koji su se skidali i bez i sa njega, dodushe van grada.

Lepo je to shto chitavu ovu problematiku banalizujesh na situaciju razmazhenog deteta kome mama ne da bombonicu, ali tokom upotrebe heroina (i sl.) se ozbiljno narushava biohemijski balans u organizmu.

Ali ovo...
samo ne znam da li razumes kako se ja osecam kada meni na odeljenju lezi dete i polako umire pri cemu ja NEMAM odgovarajuce lekove NITI dijagnostiku koja mi treba a familija takodje NE MOZE to da obezbedi zato sto nam je zdravstvo RASTURENO i zato sto NEMA dovoljno novca za sve NEOPHODNE stvari a istovremeno znam da tamo neko dobija metadon za dzabe
Shta, narkomani popili sve lekove iz garave kashike i pokrali apoteke i shta sve ne? Pa vi jadni lekari ne mozhete da obavljate vash posao? BU HU! Drzhava je valjda ta koja mora da obezbedi lekove.
Reshenje: Poubijati tu narkomansku gamad da ne oduzima lekove jadnoj deci.
SVE sto se metadonom postize jeste smanjenje stope kriminaliteta i infektivnih bolesti u populaciji narkomana ali cak i to je toliko velika i znacajna stvar da drustvo drage volje p[ristaje da narkomanima placa besplatnu drogu
Jupi! Upravo tako, eureka!

Jebesh resocijalizaciju narkomana i smanjenje stope kriminala. Infektivne bolesti? Ha, pa nek crknu svi sa hepatitisom C i AIDSom. Sami su krivi za to. Ko ih jebe, neka umru, ostacje vishe meta za decu! Ne brini, necjesh ostati bez posla ako se neki narkoman izlechi :)

Znash.. Ne bih ni ishao kod doktora sada i ako imam upalu plucja, a idem samo zato shto su me naterali. Inache ih/vas izbegavam u shirokom luku.

I ti sebe nazivash nekim lekarom? Shto onda pravish razliku izmedju pacijenata? Dodushe, flasha viskija i box marlboroa to uvek reshava.

Ko sve odluchuje o nashim zhivotima, o Djavole.
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by Sutekh
Previshe banalizujesh stvari.

Lepo je to shto chitavu ovu problematiku banalizujesh na situaciju razmazhenog deteta kome mama ne da bombonicu, ali tokom upotrebe heroina (i sl.) se ozbiljno narushava biohemijski balans u organizmu.
PA I JESTE ZAPANJUJUCE PROSTO
upravo su narkomani ti koji prave veliku famu i mit oko sebe i svoje narkomanije
U PITANJU JE NAJOBICNIJA MANIPULACIJA TOLIKO KARAKTERISTICNA ZA POPULACIJU ZAVISNIKA

a ti se nesto kao razumes u biohemijske balanse u organizmu ...
Kolega ?
Korisnikov avatar
By Zibro

Shta, narkomani popili sve lekove iz garave kashike i pokrali apoteke i shta sve ne? Pa vi jadni lekari ne mozhete da obavljate vash posao? BU HU! Drzhava je valjda ta koja mora da obezbedi lekove.
Reshenje: Poubijati tu narkomansku gamad da ne oduzima lekove jadnoj deci

ovde se slazem sa tobom pokusao sam biti malo melodramatican

poenta moje price jeste da ima mnogo opravdanijih motiva (npr smrt deteta ) zbog kojih bi se neko mogao okrenuti kriminalitetu pa opet to ne ucini
narkoman cinjenicom da je u krizi bez rezerve opravdava sve svoje postupke
Korisnikov avatar
By Zibro
! Ne brini, necjesh ostati bez posla ako se neki narkoman izlechi :)

a ti znas nekog izlecenog narkomana ???
Znash.. Ne bih ni ishao kod doktora sada i ako imam upalu plucja, a idem samo zato shto su me naterali. Inache ih/vas izbegavam u shirokom luku.

svako ima apsolutno pravo na licni izbor ali i na posledice istog

I ti sebe nazivash nekim lekarom? Shto onda pravish razliku izmedju pacijenata? Dodushe, flasha viskija i box marlboroa to uvek reshava.
niti pusim niti pijem
a slazem se da ima ljudi koji za sitne pare blate profesiju

Ko sve odluchuje o nashim zhivotima, o Djavole.
I DOSLI SMO DO OSNOVNOG PROBLEMA CELE PRICE
ljudi nikako da ukapiraju da su dobrim delom sami odgovorni za svoj zivot
neke stvari zaista uticu na sve nas ali to svakako nisu niti treba da budu lekari

normalno zavisnici uvek sebe postavljaju u poziciju unesrecenog koji nizasta nije odgovoran

LEKARA TREBA SHVATITI KAO KONOBARA
koji moze da ti objasni sta ima na meniju , da eventualno preporuci specijalitet kuce i sl a sta ces ti jest o tome SAMO TI ODLUCIJES

ja mogu da ti preporucim da oslabis , da se bavis sportom ,
da kazem sta ti je i da ti predstavim terapijske opcije korist i rizike od istih
npr da pijes te i te lekove ili te i te ILI da se operises i sl i da budem dovoljno strucan da to sproveDem besprekorno do kraja ALI SAMO AKO TI PRISTANES I AKO SE TI ZA TO ODLUCIS
I ni u jednom trenutku ne moras nista i u svakom trenutku odlucujes o svemu
Korisnikov avatar
By blenta
osnovni problem cele priche jeste ono shto si ispisao velikim slovima
u srbiji prosechan lekar i slichi prosechnom konobaru
po znanju manje vishe(chast izuzecima koji potvrdjuju pravilo)
no po manirima, razmishljanju i dijagnostici koju koriste( :giggle: ) vrlo slichni

:ccn:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Zibro
ja mogu da ti preporucim da oslabis , da se bavis sportom ,
da kazem sta ti je i da ti predstavim terapijske opcije korist i rizike od istih
npr da pijes te i te lekove ili te i te ILI da se operises i sl i da budem dovoljno strucan da to sproveDem besprekorno do kraja ALI SAMO AKO TI PRISTANES I AKO SE TI ZA TO ODLUCIS
I ni u jednom trenutku ne moras nista i u svakom trenutku odlucujes o svemu
i sve to u onih propisanih (koliko beše) 8 minuta? :shok:

e, Zibro, da su nam svi lekari tako savesni kao ti, gde bi nama bio kraj.
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by blenta
osnovni problem cele priche jeste ono shto si ispisao velikim slovima
u srbiji prosechan lekar i slichi prosechnom konobaru
po znanju manje vishe(chast izuzecima koji potvrdjuju pravilo)
no po manirima, razmishljanju i dijagnostici koju koriste( :giggle: ) vrlo slichni

:ccn:

nazalost opet moram da se slozim
( cast izuzecima koji ipak hvala bogu jos uvek nisu izuzeci nego vecina )
nije cak toliko ni poenta u neznaju koliko u apatiji
ljude jednostavno boli uvo za sve

i nazalost kakva nam je zemlja , kakvo nam je drustvo , kakvo nam je vaspitanje i kultura ,kakvi su nam fakulteti , takav nam je i kadar koji sa njih izlazi
lekari nisu nista posebni u odnosu na sve druge profesije i u odnosu na sve drugo sto je lose a sto je malo po malo postalo normalno u ovoj nasoj srbijici

po meni je osnovni problem u studijama koje moze da zavrsi svako
trebalo bi postaviti jasne kriterijume i jednostavno ljudima koji ne ispunjavaju minimum nikada ne dozvoliti da diplomiraju

svako samo ako je dovoljno uporan zavrsice pre ili kasnije a jednom kada dobije diplomu on je doktor i tu je gotova stvar pa nek je studirao i 25 godina sa prosekom 6.2

i sada smo otisli u jedan veeeeliki OFF
ljudi ovde se prica o metadonu ,,, ajd sad nazad na temu
Korisnikov avatar
By Sutekh
BAH - DO KURCA. Umesto new reply, ja otishao u new topik i ujebao post :kletva:

Sad moram ispochetka!
Pretpostavljam na shta ciljash (Teza da narkoman ne mozhe biti izlechen, vecj samo zalechen), no.. Pa evo, upravo razmenjujesh mishljenje sa jednim.

U 14oj sam probao hashish/vutru prvi put, onda sam bash dosta uzimao LSD i ostale halucionogene (shto prirodne, shto hemijske [probao sam i bronzu jedanput, ludilo]). Onda sam uglavnom radio hemiju, no od 16e sam radio i hemiju i heroin. Dva puta sam bio u komi od po 3 i skoro 4 dana. Otishao sam da se skidam u centar "Crna Reka" pre 2 godine.. Pitao sam jel ima mesta u Kovilju, rekli su mi da nema. Nisam imao gde drugde da idem, po bolnicama mi nije padalo na pamet da se vuchem, jer su prepune dopa. A da se skidam u zatvoru, u kom hvala bogu nikad nisam bio, bi mi ipak bilo preheavy, a i on je prepun kojekakvih sranja i chudesa. Elem, jedanput sam uzeo heroin za svo to vreme i poshto umalo nisam umro (doshao sam kucji i shvatio sam da nemam shta da jedem. Nisam imao para za hranu i cigarete punih 2 nedelje, pukao sam nachisto i zvao nekoga da mi donese gram heroina. Pola sam uzeo na nos i posle pola sata, drugu polovinu sam uzeo na gan. Inache je bio neki crvenkasti, boje kao cigla. Pored toga shto sam povracjao nekoliko sati, primetio sam da sam krenuo ozbiljno da tonem i imao sam osecjaj da ako zaspim da me necje biti. Zhelja mi se naravno javi i kao i kod svakog ko je bio, imam momente kad padnem u neke glupe iracionalne depresije, ali borim se sa time). Posle toga sam gore ostao josh nekoliko meseci i nisam pravio recidive do sad.
niti pusim niti pijem
a slazem se da ima ljudi koji za sitne pare blate profesiju
Poshtujem, no naveo sam samo jedan opshtepoznati primer.
I DOSLI SMO DO OSNOVNOG PROBLEMA CELE PRICE
ljudi nikako da ukapiraju da su dobrim delom sami odgovorni za svoj zivot
neke stvari zaista uticu na sve nas ali to svakako nisu niti treba da budu lekari
Darling, nisi me razumeo.

Ja ako se nalazim u bolnichkoj postelji u komi, ne mogu da odluchujem o sebi, vecj tvoje kolege, koje ako me gledaju kao narkomansko smecje, teshko da cju izvucji zhivu glavu.

Uostalom, postoji neshto, shto se zove Hipokratova zakletva.. Dodushe, mozhda sam ja loshe prochitao.. Da ne pishe "Hipokritova zakletva", ili?

normalno zavisnici uvek sebe postavljaju u poziciju unesrecenog koji nizasta nije odgovoran
A sad cju ja tebe neshto da pitam.. A jel poznajesh ti nekog narkomana? :opatica: Verujem ja da si ti dechko sa kvalifikacijama koje verovatno negde mozhesh unovchiti, ali nekako si mi ufitiljio ovde..

Da se razumemo, svako je trovach svoje kafe, ali postoji proces koji vodi do ovoga a on nije jednodimenzionalan. Sva kompleksnija problematika ima vishe faktora, koji su uzrochno-posledichnog tipa. Dakle: Razrushena/nepostojecja porodica, loshe drushtvo, situacija u zemlji/beda, pa i sam mentalni sklop osobe koja se odluchi na ovo.

Gledaj na to ovako: Zamislimo da ja imam dete (ned'o bog) za koje primetim da se drogira (a to mi je jedan od talenata. Sa kilometra mogu da spazim dzankija, kao i svi [ex] dzankiji) i odvedem ga u neku komunicu na planinchici da se skine fizichki i psihichki i rehabilituje (naravno, pretpostavimo i da imam NOVCA da mu to omogucjim). I nishta, to dete se vrati, kao skinuto, a samo zalecheno.. A vrati se u shta?

- U zemlji opshte ludilo, glorifikuje se kriminal i dizeladijada stil zhivota
- Drushtvo u raspadu: Kako se vratio, tako mu "prijatelji" nude heroin. Ljudi koji nemaju dodira sa drogom naravno da necje sa njim da se druzhe. Ni ja ne bih.
- Porodichni problemi: Ja ubijam boga u svojoj zheni. A povremeno opichim i njega posred tintare.

Shvati, osobe koje se skinu/zaleche imaju poprilichno senzitivan nervni sistem (znam iz iskustva, jel'te) i da bi se rehabilitacija bila uspeshna, potrebno je to da se pored ogromnog napora promeni i okruzhenje, kao i LIFESTYLE (za lifestyle je zaduzhen rehabilitacioni centar/ustanova).

LEKARA TREBA SHVATITI KAO KONOBARA..
Lepa je to analogija. Ali je pomalno debilna :giggle: Shvatam te shta si hteo da kazhesh, ali..

Samo nemoj da optuzhujesh narkomane kako kradu deci metadon iz cucle.. Jer si i sam napisao u kom chuchu grmi zec, a to je:
nazalost kakva nam je zemlja , kakvo nam je drustvo , kakvo nam je vaspitanje i kultura ,kakvi su nam fakulteti , takav nam je i kadar koji sa njih izlazi
I rest my case.

Korisnikov avatar
By Sutekh
Nashao sam!!!!!
... bla bla bla,
Svoj poziv cu obavljati savesno i dostojanstveno.
Najveća briga ce mi biti zdravlje mog bolesnika.
...
Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja.
...
U vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utacati nikakvi obziri, vera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost.
A kako glasi Hipokritova zakletva? :lol:
Korisnikov avatar
By Zibro
@ suthec

kao kad guras kamen kilometrima i kilometrima uzbrdo i onda se pred sam kraj sapletes i sve se skotrlja nazad u podnozje planine .

istina ne direktno u problemu narkomanije ali u nekim drugim dimenzijama zivota imao sam priliku da upozam ljude koji su dali sve od sebe , postigli lavovski mnogo i onda im je trebala jos samo malo , malo podrske , malo vremena , mozda malo novca ili cega god ali to malo od zivota nikada nisu dobili

tvoj post je odlican i nemam mnogo toga da dodam
epohalna istina koju mnogi ne mogu da prihvate glas:
zivot je tezak
nigde ne pise da moramo da budemo sretni ili da nam bilo sta pripada
cak naprotiv
sistem je takav da ce iskoristiti tvoje slabe strane i da ce te jednostavno pregaziti a retki su oni kojih je briga i koji ce se osvrnuti

nema tu mnogo specificnosti u odnosu na narkomaniju
tebi tj svima nama zelim
prvo da ne bezimo , da pogledamo istini u oci i prihvatimo realnost ma kakva god ona bila
onda da mobilisemo svoje snage i uradimo sve sto je do nas da ona bude bolja
i na kraju da nam zivot da ono malo sto nije do nas

( znam da ovo zvuci kao proservanje ali da , ja ti zaista zelim da budes supermen )

zdravstvo ?!? ma daaaaj
slazem se da bi stvari trebale da budu takve kakvim ih opisujete ali to jednostavno nije tako
( ima milion razloga ali necu sad o tome )
sto pre prihvatimo tu cinjenicu uspesnije cemo moci dalje
Korisnikov avatar
By Sutekh
Drago mi je da smo se slozhili. Ajde sada da zapalimo jedan dzoint u to ime! :lol:

Menjanjem realnosti, iliti bezhanjem od problema se samo taj isti problem produbljuje.

Ta moja neprijatna iskustva sam takodje podelio prvenstveno zbog sebe, a onda zbog drugih. Ne pricham puno o ovim stvarima, te mi je lakshe kad problem srochim "na papir". Inache, probably cju opet da odem malo do Crne Reke, ali radi zadovoljstva, ne radi problema :) Tamo je (uglavnom) mirno i bash bi mi trebao odmor.

Svestan sam ja kako bi zdravstvo trebalo da funkcionishe, a ti si na tom polju ochito kompetentniji od mene, no ja sam hteo da ti skrenem pazhnju tim argumentom, ne iz neke zle namere, vecj samo zato da bi video da izmedju crnog i belog, postoji mnogo slojeva sive. That's all :)

Nik mi je: SUTEKH. Iliti: STHK. ILITI: Prevedeno SET - Tj, egipatski bog individualne svesti, crvenih pustinja, haosa i ostalog :) (nije ovo tema za to :meduza: )
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Da se razumemo, svako je trovach svoje kafe, ali postoji proces koji vodi do ovoga a on nije jednodimenzionalan. Sva kompleksnija problematika ima vishe faktora, koji su uzrochno-posledichnog tipa. Dakle: Razrushena/nepostojecja porodica, loshe drushtvo, situacija u zemlji/beda, pa i sam mentalni sklop osobe koja se odluchi na ovo.

Gledaj na to ovako: Zamislimo da ja imam dete (ned'o bog) za koje primetim da se drogira (a to mi je jedan od talenata. Sa kilometra mogu da spazim dzankija, kao i svi [ex] dzankiji) i odvedem ga u neku komunicu na planinchici da se skine fizichki i psihichki i rehabilituje (naravno, pretpostavimo i da imam NOVCA da mu to omogucjim). I nishta, to dete se vrati, kao skinuto, a samo zalecheno.. A vrati se u shta?

- U zemlji opshte ludilo, glorifikuje se kriminal i dizeladijada stil zhivota
- Drushtvo u raspadu: Kako se vratio, tako mu "prijatelji" nude heroin. Ljudi koji nemaju dodira sa drogom naravno da necje sa njim da se druzhe. Ni ja ne bih.
- Porodichni problemi: Ja ubijam boga u svojoj zheni. A povremeno opichim i njega posred tintare.

Shvati, osobe koje se skinu/zaleche imaju poprilichno senzitivan nervni sistem (znam iz iskustva, jel'te) i da bi se rehabilitacija bila uspeshna, potrebno je to da se pored ogromnog napora promeni i okruzhenje, kao i LIFESTYLE (za lifestyle je zaduzhen rehabilitacioni centar/ustanova).

nazalost kakva nam je zemlja , kakvo nam je drustvo , kakvo nam je vaspitanje i kultura ,kakvi su nam fakulteti , takav nam je i kadar koji sa njih izlazi
I rest my case.

Udaljavamo se od teme, ali svi ti razlozi koje si naveo NISU opravdanje za samodestrukciju, kriminal, drogiranje.
Niko od nas nije mogao da bira gde ce biti rodjen i od kakvih roditelja. To su karte koje dobijes po rodjenju i najvise sto mozes da uradis za sebe je da se postaras da iz sansi koje ti se pruze izvuces maximum.
Naravno da ima gresaka, svi ih pravimo, i zbog toga i jesam za terapiju i resocijalizaciju bivsih narkomana.
Sto se tice metadonskog odrzavanja - mislim da je nuzno zlo. To sto nema odgovarajucih lekova i sto moraju da se nabavljaju preko privatnika i refundiraju ili ne (ako nisu na listi) nije krivica narkomana. Svako bi trebao da ima podjednako pravo na lecenje, od cega god da boluje, te da dobije terapiju ako je ona dostupna.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Zibro
! Ne brini, necjesh ostati bez posla ako se neki narkoman izlechi :)

ja sam izlecheni narkoman. vetj nekih 14 godina. i to upravo zahvaljujutji metadonu

a ti si kao neki struchnjak?
By beobandit
Ova tema je jos aktivna ne znam ali dosao opet malo da vidim imali ovde jos onih neukih srbcica koji ne znaju sta je metadon pa pomut raspadajuce ruske nacije milion ipo narkomana i vise od milion ipo hiv pozitvnih pricaju da je Metadon zapadna prevara. Ljudi moji ja 4 godine na terapiji vec, ni jedan recidiv do sada, ista doza, nisam povecao. Lek besplatan, lekari prema meni super. Samo gledam one svestenike i one nakaze koji misle da narod nema internet da ne vidi da jdoino, jedino Srbija nema kvalitetnu Metadonsku terapiju. Ljudi sta sam radio pre dobijanja terapije. Stanovi obijanje, obijanje kasetofona, ko zna koliko plajcki nikada osudjen, dilovao , preko 20 ljudi navukao na heroin. Sto je najgore bio sam takav boilesni ludak da bi to nastavio da radim i dalje. Metadopmnska terapija je osim meni spasla zivote i mnogim klincima kojima sam prodavao drogu. Nikada vise to ne bi radio dok dobijam Metadon. Sto se mene tice nekoliko puta sam slao mailove ministarstvu zdravlja da im kazem da ocu da placam svoju dozu leka da ne bi neki idiot mislio da on placa zdravstveno osiguranje zbog nas. Takvih je puna ova mala zemlja.
Sto se tice nase politike prema metadonu ja to gledam ovako. Ne jedem pljeskavice na mestu gde jedu 2 klosara ako pored u redu ceka dosta ljudi i dosta ljudi je za to da jedu na tom drugom mestu. U ovom slucaju 2 klosara su Srbija i Rusija, a ceo svet je svojim gradjanima omogucio nekoliko supstitucionih lekova. Svajcarska, Engleska, Nemacka, Danska i heroinsku terapiju, da, da heroinsku terapiju koju ja ne bi uzeo ni da mi daju sutra ali to je dokaz da su bogate zemlje izucile, ulozile pare i ispitivale ponasnje narkomana i delovanje lekova i zakljucile sta je najbolje. A sta je Srbija uradila, lopatom biju, ja kazem kada bi mi neko prisao od njih uzeo bi zarazenu krv i spricem u oko to bi bila automatska rekacija na prilazak meni maloumnih degenerika Crne Reke kojih cemo se osloboditi grantujem vam. Sta nasi lekari znaju o metadonu, koliko su para ulozili za proucavanje leka. Do skoro su bili srecni kada su imali za kifle i jogurt na pauzi a napadaju teorije pojedinih Svetskih lekara. Drugo kada su u pitanju druge bolesti i nekima od vas priotivnika metadona pricam vi ih onda slusate ali kada je u pitnju nasa bolest koju je WHO izjednacila sa svim drugim onda se protivite. E pa nece tako vise biti, ja se sada borim za neke moj prijatelje koji su u teskom stanju heroinske zavisnosti a prodaju drogu deci ispred skole, od heroina do speeda i ostalih hemiskih sranja. Nece to prestati da rade scve dok ne dobiju Metadonsku terapiju za koju nam evropa nudi donacije, zasto Srbija jedina nema registrovan subutex i suboxone, pa da bi privatne klinike mogle da uzimaju pare od desetostruke cene tog leka. Zato je moj savet svima da ga kupuju od svercera koji ga donose iz Bosne i Hrvatske gde su godinama registrovani, Bosna, Makedoonija, Hrvatska sada ce i Kosovo imati registrovaano te lekove. Sramota je to izgovoriti. Vojvodina vec vuce po svome otvara metadonske centre najradije bi se odcepila. A ja slusam bolesnog svestenika i kretene iz fasisticke organizacije Obraz, koji su dosli da ga podrzavaju zajedno sa izbezumljenim roditeljima koji su osetili zivot tek kada su izbacili decu koju su rodili i odgajili od kilo mesa koja su ih tukla i maltretirala po kuci.
Ej Organizacija Obraz dosla da brani svestenika batinasa. Kada sam video onog ogrnutog onom zastavicom sa iskrivljenim simbolima nisam znao da li da se smejem ili placem. Pa da se vidi za 10 godina gde je bio bice ga blam na kom skupu. I onaj degenerik sto je pricao "samo batina, samo lopata", pa lopataj svoju mamu balavce a pusti ljude da biraju lekove i medicinska sredstva kojima ce da se lece.
Nase je pravo da biramo lekove kojima cemo da lecimo zavisnost a ne da nam lekari po deseti put daju nesto sto nije uspelo. Pa ja sam sve probao. Pobegao sam iz Splita iz Reto centra posle 3 dana krize, raspao sam se nit jeo nit pio sta 3 dana, mrtav pravo kog dilera, nisam hteo kuci da dodjem posle toga molil su me moji. Samo ovde narod jos nije shvatio neke stvari potrebne su bombice da prodrmaju mozgice organizacije Obraz, 1389 i slicnih ili marinci da upadaju u kuce i preturaju sa kucicima da vidim da li ce Obraz i drugi veliko srpski degenerici tada biti hrabri. Od pre nekog vremena sam rekao da cu napad na moju terapiju smatrati napadom na zivot jel se dan po prestanku dobijanja terapije vracam heroinu jer su lekari najveci strucnjaci u toj oblasti naravno ne nasi rekli da 60 % zavisnika nikada nece moci da bude cisto nego ce ceo zivot prolaziti kroz drogiranje i odvikavanje a svaka ta kriza skracuje zivot u unistava gore nego heroin. To zna svako ko je doziveo krizu posle 7-8 godina iv drogiranja. Ja vise da dozivljavam epi napade i padavice u krizi da me nose do wc i nazad da se jedino podnosljivo osecam kada ispovracam belu penu pa me uhvati drhtavica obliven znojem necu. Sada ne razmisljam popijem ujutru lek, idem do prodavnice jer uopste ne izlazi iz kuce dok lek ne deluje jer bi otisao kod dilera i obavim kucne poslove, gledam skupstinu, radim sta mi je volja, internet filmovi, idem malo do grada. Bolje nego da sam mrtav a utakmice gledam sa caletom druga koji je umro od overa u trenucima dok su mislili da je na blokatorima a molio je i molio da mu daju Metadonsku terapiju. Kada sam javio Dr. Krivokuci u Drajzerovu da joj je pacijent mrtav kao da sam joj rekao da su joj vrabci se pokenjali na sims eto toliko se uzbudila. Dabogda im deci trbao metadon ali ne za zavisnost, pa onda mi da im nedamo, nema treba za zavinsike. Ali ja znam da svoijoj deci prepisuju sve sto mogu da im pomognu.
Ja saljem stalno poruke eu da prestanu da nam daju donacije da smo pokrali one milione sto su dobijeni za metadonsku terapiju i centre i samu za nju i rekli suda ce oni centre da otvore, samo da bi smanjili sirenje narkomanije i bolestina koje nadiru od moldavskih i ruskih prostitutki kojima je toliko lepo u rusiji da im je san kada se rode da vise nikad ne kroce tamo. Pa znam ja bio sam ja tamo 4 puta. Ukupno i vise od godinu dana to je takva kaubojstina, prava ljudska na nuli, sajtovi o metadonu se gase. Ljudski zivot ne vredi pisljive pare u toj rusiji. A SPC joj se uvukla duboko u buluju. Ma ljudi zbog Metadona sam spreman da zaratim sa crkvom nema gadosti na koju nisam spreman kada sam posle 12 godina otprilike prvi put osetio spas prvi put moj organizam ne trazi heroin, prvi put ujutru se ne planira kradja prevara. Zivotom cu je braniti jer bi mi se zivot bez metadona raspao kao kula od karata u roku od nedelju dana.

Nastavice se...
By beobandit
Jos nesto da kazem ljudima i eebilima koji misle da ih moja terapija steti. Participacija za Metadon je 30 din bocica u apoteci, ja ga dobijam besplatno jer sam nezaposlen. Cena mu je 150 din, a da se napravi kosta oko 25 to su mi rekli u Hemofrarmu. To je nesto najprostije i najlakse za napraviti sem sto se 3 sirovine jeftine uvoze jer nasi neumeju da naprave. Kao sto nemamo morfijum kao jedina zemlja na svetu pa pacijenti mole da ih gurnu kroiz prozor na onkologiji ili ako imaju pare idu u Holandiju na klinike za lecenje bola da umru u snu i sami dozirtaju lekove, jel je morfijum suvise jeftin pa nemaju racuna da ga uvezu. To je za one jadnike koji misle kada dobijamo terapiju da je nseto od njih zakinuto, a ja orobio drzavu za milione za vreme drogiranja a oni se brinu a svoje pare. Pa ko zna koliko je proivnika metadona zvalo policiji zbog obijenog stana, ako nek se protive mozda neki narkoma i njoihovu cerkicu navuce da bi mu paltila dozu. Jebiga heroin je surov ispastaju i neduzni kada bolesni nemaju lekove. U Drajzerovoj sam izbacen 2005 od strane Dr. Novakovic sa kojom jos nisam zavrsio koja mi je predlagla razne narkoze razna sranje sve sem metadona, gomile i gomile lekova koji svi zajedno ne smanjuju krizu ni 30 posto. Sve sam to pokusvao 30 puta ranije pa nije uspelo. Mozes samo da dobijes trovanje lekovima ali krizu da ti smanje mozda malo ali kriza tera u kradju ne u lecenje. Rekla je metadon samo za tesko bolesne, a ja 10 godina na igli bio pa jer to nije teska bolest. To vamje jedna hiostericna lekarka koja je za vreme mog pricanja koliko mi je tesko puta izalsa napolje jer je sizela a sto su joj se kola pokvarila. I tako sam ja zavrsio sa tom ustanovom za stalno. Dobio sam metadon od drugihj lekara kojima dugujem svojzivot i svakih 6 meseci idem kod neuropsihijatra po izvestaj za dalje lecenje. Sada sam druga osoba sve suprotno od onog sto vam prica SPC I lekari privatnih klinika.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!