Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kanadska kompanija “Avala risorsis” je nastavila istraživanja u okolini Žagubice, ponovo pronašla značajne rezerve zlata, pišu Novosti.

U istražnom polju “Jasikovo”, na mestu zvanom Kraku - Bigar, analizirajući sadržaj jedne bušotine, utvrdili su srednji sadržaj zlata od čak - 8,1 gram po toni.

U “Avala risorsisu” navode da se na osnovu dosadašnjih rezultata može zaključiti da su ležišta zlata u okolini Žagubice slična rudnicima ovog plemenitog metala u Nevadi.

Po dosadašnjim saznanjima, tragovi zlata pojavljuju se u opsegu dužine 20 i širine osam kilometara, mada postoje indicije da se zlatna žila prostire dužinom od čak 70 kilometara. Zbog toga je kanadska kompanija obezbedila dodatnih 35 miliona dolara, kako bi u potpunosti “pokrila” i istražila teren u okolini Žagubice.

Početkom novembra prošle godine, analizirajući sadržaj bušotine duboke 220 metara, kanadska kompanija ustanovila je srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni. Posle tog otkrića, nedaleko od prve bušotine, na dubini od 256 metara, pronađen je srednji sadržaj od neverovatnih 22,4 grama zlata po toni.

Početkom februara, nedaleko od prve bušotine, na još jednoj lokaciji ustanovljen je na dubini od 16. do 26. metara, srednji sadržaj zlata od 3,22 grama po toni. Ležišta sa dva grama zlata po toni smatraju se ekonomski isplativim, pod uslovom da taj sadržaj prate i odgovarajuće količine rude.

Istraživanja kanadske kompanije imaju svu podršku Braničevskog upravnog okruga. Opština Žagubica je u grupi nerazvijenih područja u Srbiji. Zbog toga se sve nade polažu u razvoj turizma i oživljavanje privrede, koja je u ovom kraju poslednjih godina skoro potpuno zamrla.

"Svaka nova investicija dragocena je za Braničevski okrug, naročito kad je u pitanju ovako nerazvijeno područje. Istraživanja kanadske kompanije stvaraju mogućnost za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta u ovoj homoljskoj opštini i zbog toga imaju svu našu podršku, naravno, ukoliko se budu pridržavali standarda vezanih za zaštitu životne sredine", kaže za “Novosti” načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran Petrović

...........

Na području Timočke Krajine, geološkim jezikom govoreći Timočkog magmatskog kompleksa (TMK), smeštene su rezerve zlata od gotovo 1.000 tona. Cena ovog plemenitog metala svakodnevno raste i već se približila granici od 50.000 dolara za kilogram, a koliko je područje TMK interesantno, najbolje svedoči podatak da u ovom regionu u potrazi za nalazištima zlata, srebra i bakra uz “Avala risorsis” tragaju i najmoćnije svetske rudarske kompanije od multinacionalnih “Rio Tinta”, američkog “Friport Mek Morana”, kanadskog “BHP Bilitona.

Izvor http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=563981
Korisnikov avatar
By Kragi
aha, zato oni hoce da nas okupiraju.
Korisnikov avatar
By Dirrty
A zašto je zlato i dalje bitno, kada je izgubilo novčane funkcije, a pritom nema ni veći značaj u izradi nakita i luxuznih dobara danas?

Koje još bitne svrhe ima, zanima me, ozbiljno.
Korisnikov avatar
By smaug
Neopisivo mnogo bitnih svrha ima. U medicini, u ishrani, elektronici, industriji...

Na on topic ne bih da pisem.
Ne znam za Bosnu mada sam citao nesto o tome.Ali u ovom kraju Srbije je i za vreme Nemacke okupacije vrsena eksploatacija zlata, i dan danas postoje tuneli iz tog perioda.
Vidi podatke o nalazistima plemenitih metala na Kosovu...
Nista to nije slucajno.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ako je to istina, još više podržavam osamostaljivanje Kosova, kada je Srbija nesposobna da uvidi sopstvene prirodne potencijale, zašto ih ne bi iskoristili drugi? :awesome:
Korisnikov avatar
By smaug
Izvini, a kakve veze ima osamostaljivanje Kosova sa ovim?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pa kaže barni da je pozadina strane okupacije ustvari potraga za nezamislivim količinama prirodnog bogatstva, koje Srbija vekovima ne samo da nije iskoristila, već ni otkrila. Osim ako pod tim ne misli na pravoslavne manastire, što me ne bi previše začudilo...
Ne bi me čudilo da utroba majčice Srbije krije ćupove sa blagom, koje su davno zakopali drevni trudbenici, u nameri da ga sačuvaju od stranih okupatora, ali i gramzivih potomaka.
To je takođe u tradiciji našeg naroda - da skriva dragocenosti i ušteđevinu, na neodređeni rok i neodređenu namenu, pa se tako često dešavalo da ih ili proguta zemlja, ili da miševi iz'edu novčanice, koje je neka baba - tvrdica sakrila na tavan.
I onda baba crkne od starosti zadovoljna što pare nisu došle u ruke nezahvalnih potomaka, pa makar ih i miševi iz'eli.
Jedino u ovim kontekstima vidim tu mogućnost da Srbija leži na zlatu, ali svakako ne u toj prenaduvanoj vrednosti od 50 milijardi dolara, što je cifra sa kojom barni bez loše namere barata u naletu svog prevelikog patriotizma i ljubavi prema Srbiji.
neki lik koga su svi proglasili ludim i dalje kopa ispod njih, nalazi tunele i tako to.Lokalno stanovnistvo zaradjuje na suvenjirima.
Meni to nije nemoguce, toliko novog se svakodnevno otkrije i demantuje hiljade naucnika koji su tvrdili drugacije.

@Deni

to ne tvrdim ja vec ta kompanija koja je radila istrazivanje, uzmi digitron i izracunaj.. i to je vrednost samo zlata bez drugim metala koji prate rudu zlata.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!