Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Krupnim koracima bližimo se času regionalizacije Srbije.
Sve zemlje EU su podeljene na regione.
To je i jedan od uslova za prijem EU.

Slika

Poenta regionalizacije naravno nije separatizam (kako većina stanovnika metropola žele da predstave u strahu da će izgubiti kajmak) već težnja da se svi delovi jedne zemlje, koliko toliko ravnopravno razvijaju.
Dosad se na žalost gotovo samo razvijao Beograd, dok su ostali krajevi pustošili. Jedino Beograd ima povećanje broja stanovnika iz godine u godinu. Ukoliko se ovako nastavi svi ćemo jednog dana živeti u njemu.

Vojvodina i sad ima kakvu takvu autonomiju. Imaju svoju televiziju u okviru javnog servisa, pokrajinski parlament i vladu.
Ostatak zemlje nije nikada nije bio povezan u regione. Nekad su postojali okruzi (srezovi), ali su ukinuti.
Tako možemo reći da se trenutno nalazimo u potpuno čudnoj zemlji.
Srbiju sačinjava jedna pokrajina, jedna metropola sa posebnim statusom i preostalih 140 međusobno nepovezanih opština.
Nijedna zemlja u svetu nije takva. Ili je cela izdeljena na pokrajine i regione ili nije uopšte (mada je takvih zemalja malo). Nigde ne postoji princip da je jedan deo zemlje nešto, a drugi ništa.

Hoće li se regionalizacijom zemlje sprečiti propadanje pasivnih krajeva?

Po planu vladajuće koalicije Srbija bi imala 7 regiona. (Oni računaju i Kosovo). Svaki od njih imao bi javni servis,
pa bismo pored centralnog, beogradskog RTS-a i RT Vojvodine, imali i RT Nišavu, RT Šumadiju, Kraijšku Tv i Drinsku TV.

Nazivi još nisu utvrđeni.
Neće se zvati čisto po stranama sveta jer to stvara konfuziju (Živim u severozapadnom delu jugoistočne Srbije...)

Pošto je naziv Južna pruga kolokvijalni verovatno će se cela regija zvai Nišava kao što se i razni američki stejtovi zovu po rekama.
Ujedinjene Timočka Krajina, Negotinska Krajina i Braničevo zvaće se verovatno samo Krajina.
Regioni Mačve (Šabac i okolina), Kolubare (Valjevo i okolna), Zlatiborskog kraja (Užice i okolina) i Sandžaka (Novi Pazar i okolina) biće objedinjeni u region Drina.

Sandžak je takođe tražio region, ali nisu mu dali uz obrazloženje da je ta regija veoma mala.
No razloga za žalbu nema mnogo jer jedino ovako ceo Sandžak biće u regioni, koji se graniči s Bosnom i Hercegovinom.

Glavni gradovi regiona biće: Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Užice, Zaječar i Niš.

Inače, Italija je podeljena na 20 regiona, Francuska na 25 regiona, Bugarska, koja je naše veličine na 7 regiona.
Poželjno je da svaki region ima bar milion stanovnika i bar jedan veliki univerzitetski centar.

Slika

Koliko svakom od vas znači regionalna pripadnost?
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Ako ce regionalizacija dovesti do toga da ljudi na jugu vise ne umiru od gladi, da imaju struju, vodu i sve ostalne NORMALNE stvari ja sam ZA ! I neka se malo rastereti Beograd, svi bi u Bg, dok dole gradovi ostaju pusti!
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
hm, ja skontala da se tema odnosi na ex yu prostor, taj termin "region" uglavnom fercera na tom nivou. ta "regionalna pripadnost" mi znači verovatno više no što je dobro za zdravlje, e mi je silom prilika zasela na mesto "nacionalnog identiteta" kad je isti proglašen ukinutim.
a sa ovim mini regijama se baš nešto ne identifikujem... :shrug:
Korisnikov avatar
By Dina
Beograd mi znaci jer je tu cela moja licna istorija... A Sumadija mi znaci zbog predaka. Nekako mi je zanimljivo da idem po nekom mestu a da znam da su tu nekad isli ti ljudi. Da se kockice nisu bas tako sklopile i da nisu oni bas tako postupali, ne bi bilo ni tog mog trenutka... I tu onda imam tu povezanost sa daljom prosloscu koju u Beogradu nemam.

Nadam se da nisam promasila temu... :D
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
O autonomiji Vojvodine kada se usvoji Statut. Do tada je smesno uopste pominjati te dve reci u istoj recenici.
Korisnikov avatar
By hefestion
ma kakvi regioni. to kod nas ne moze d a zazivi jer je to vestacka podela. Zasto mi moramo da prihvatamo sve sto predlozi ta evropska unija? ne moramo. mi uredjujemo nasu zemlju onako kako nama odgovara. kod nas mogu postojati eventualno okruzi , a mogu i npr i srezovi, koji su nasa originalna tvorevina, kao npr posle drugog svet.rata. Svaki vece grad bi imao svoje podrucje, npr pcinjski srez sa sedistem u Vranju, Jablanicki srez sa sedistem u Leskovcu, Drinski sa sedistem u Prijepolju, ili Sandzacki srez sa sedistem u N Pazaru. Na taj nacin bi smo dobili tridesetak administrativnih jedinica na koje bi republika mogla preneti neke bezznacajne nadleznosti a s druge strane bi smo zadovoljili taj uslov EU
Korisnikov avatar
By antibiotic
Znaci Shumadia konacno postaje drzava :D

"Poželjno je da svaki region ima bar milion stanovnika i bar jedan veliki univerzitetski centar"

Ovim se predpostavlja da bi po programu razvoja ovih regiona trebalo graditi univerzitete, sto opet znaci da bi svaki region trebao da ima svoje administrativne "glavna" gradove.
To bi malo ili vise promenilo / poremetilo regionalne odnose, jer ako bi np. reg. centar Krajine bio Pozarevac, ne znam koliko bi Knjazevcani to prakticno prihvatili, jer im je Nis mnogo blizi kao admin. univerzitetski i kulturni centar itd.
Korisnikov avatar
By jukie
A pričali smo već o ovome, ali ajde opet
Originally posted by Loni
Poželjno je da svaki region ima bar milion stanovnika i bar jedan veliki univerzitetski centar.
Tu bi sad bilo dobro imati mapu na kojoj je Srbija podeljena u npr. 7 delova sa podjednakim brojem stanovnika (npr. "Novi Beograd", "Istočna Srbija", razumeš šta hoću da kažem).

(Recimo da imamo softver koji u svakom trenutku pokazuje google earth tačku gde se nalazi 500.000-ti stanovnik svakog regiona i da to izgleda kao 7 (ili koliko već miliona ljudi ima u Srbiji) raznobojnih ameba sa jedrom u sredini koje se migolje i menjaju relativni položaj i oblik).

Ne znam šta su ovi phasing in i phasing out regioni na mapi, ali ukoliko se principom "deus et machina" odmah ne uspostave neki bolji uslovi života u tim siromašnim predelima, stanovništvo Srbije će se (kao i vekovima unazad) i dalje slivati niz planinu do većeg sela do varošice do gradića do grada do Beograda. Tako će se stvoriti nekoliko površinski ogromnih raznobojnih ameba čija se jedra nalaze vrlo blizu ivici gde im se citoplazmatične membrane dodiruju sa beogradskom amebom (a čitao sam da i Novi Sad pokazuje povećan rast stanovništva tako da jedino kod te severnije amebe jedro ne bi trlo cit.membr.)

Ministarstvo prosvete je KAO započelo taj plan spajanja malih odeljenja po školama, a čini mi se da oni neće stati na sadašnjem prvom i petom razredu, nego da će sledeće godine to zahvatiti i sadašnji nulti i četvrti razred (itd još tri godine), tako da ne znam kako će Grad Beograd 2012/2013 godine plaćati rad 40*4=160 "prekobrojnih" odeljenja.

Ali odoh ja u off, to neka Đilas lupa glavu. Spajanje odeljenja će efektivno pogasiti sve one škole od 1-8 đaka po planinskim selima, i to mislim da je dobra stvar. Dobra stvar zato jer će početi nekakva evolucija školstva u tim oblastima koja je sada na nivou od pre sto godina. Ili će se porodice sa decom preseliti na druga mesta (ne vidim razlog da se jedna planina u Srbiji ne odredi kao mesto gde će da žive porodice koje žele svoju decu da odgajaju baš u planini, i da se tamo ne izgradi moderna škola normalne veličine; ne znam, izgleda mi logično da u planinskim državama tipa Švajcarske postoje takve škole); ili će planinska deca živeti u internatima u nekoj vrsti obrazovnog centra (eto opet mogućnosti da se izgradi moderna škola normalne veličine) a roditelji neka čuvaju ovce na rodnoj planini koliko hoće; ili će nekako da se organizuje distance learning (kao što je valjda Australija imala stotinu godina) a ako roditelj ima bar 4. stepen stručne spreme možda i home schooling kao u SAD.

A zašto pominjem školstvo, zato što će ono imati uticaj na kretanje tog amebinog jedra (po ovom trećem scenariju amebino jedro ostaje gde jeste).
Korisnikov avatar
By svejedno
Hmm...kad me neko bas pita odakle sam, ja kazem 'sa Zvezdare'... ,)

..

Nije to ozbiljno dok ne razdelimo i krajeve po BG-u...svaki je 'region' za sebe, jbg ,)

..

LM, salim se, nemam ja nista protiv toga. Ni najmanje.

edit - opet - drazi mi je i termin i..hm..praxa...'decentralizacije'.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ja sam veliki pobornik regionalizacije-decentralizacije i mislim da bi to trebalo da bude jedan od prioriteta naseg drustva.
sadanje stanje je i vise nego em zalosno em neprirodno em opasno.

zalosno je to sto ljudi u unutrasnjosti srbije zive kao u avganistanu, dok mi u beogradu imamo prakticno sve. zalosno je sto se u beogradskim skolama uvode kompjuteri u nastavu, dok se skole po srbiji bore za uvodjenje jebenog grejanja. zalosno je sto ljudi u unutrasnjosti srbije zive sumornim depresivnim zivotom, jer se u beogradu renoviralo 14 pozorista, dok npr. ljudi iz majdanpeka moraju da putuju 50km do prvog bioskopa.

ljudi sve vise napustaju manja mesta i dolaze u beograd sto je i normalno, jer svaki mlad covek sa zeljom za iole boljim zivotom nece da ostane u leskovcu npr. a beograd nije projektovan za ovoliki broj stanovnika, jedna od najuocljivijih posledica prenaseljenosti beograda su saobracajne guzve.

posle ce nam zapadne zemlje i amerika biti naravno krivi, kad "praznu" unutrasnjost budu naselili bugari, madjari, rumuni, pa budu trazili svoja prava. tada cemo mi opet kokodakati kako je to srpska zemlja, za koju nas ocigledno u sustini boli picka.

politicari govore o napustanju sela, o beloj kugi ovme i onome, a ponasaju se i rade sve suprotno tim problemima, mislim jos ih vise produbljuju. zasto se ovi stambeni krediti odnose opet na beograd. zasto se stanovi ne grade po unutrasnjosti srbije. zasto je danas imati malo dete-bebu izuzetno skupa stvar.

ja nemam nista protiv ljudi iz unutrasnjosti da me neko pogresno ne razume, ali stvarno bih voleo da se beograd rastereti. ta novogradnja na brzinu i bez ikakvog urbanog smisla estetski je unakazila beograd.

na kraju krajeva ja bih voleo da odem do recimo kragujevca kod jednog moga druga i da mi ne bude dosadno :D da kragujevac ima sta svoje da ponudi. ako hocemo zdravo drustvo neophodna je ta dvosmerna saradnja.

a to ne moze, zato sto pare iz kragujevca idu u republicki budzet, odakle gorica mojovic uzme 15 milijardi da renovira sedista pozorista pinokio.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Da bi bilo kakva diskusija imala smisla treba prvo rasčistiti par stvari.

Sve zemlje EU nisu podeljene na regije i regije nisu uslov za prijem u EU (barem nisu bile kada je ulazila Slovenija).

E sada ovako. U EU zemljama postoje više razina regionalizacije (tkz. NUTS1, NUTS2 i NUTS3).

NUTS1 regionalizacija je najviši stupanj i može biti bilo kakav (Nemačka ima 16 regiona koji su jednaki saveznim zemljama, dok Austrija koja ima 9 zaveznih zemalja ima samo 3 regiona na NUTS1 nivoju. Slovenija nema nijedan.)Znači regije koje se povezuju na osnovu interesa.

NUTS2 regionalizacija je regionalizacija koja služi ravnomernome razvoju unutar EU. Unutar ove se definiraju koje su regije EU manje razvijene i kao takve imaju pravo da traže sredstva za razvoj iz fondova (Nemačka ima 39 takvih regija, Austrija ima 9, koje su istovetne sa saveznim zemljama. Slovenija ima 2 i tu se vodio čitav rat sa EU, jer smo tražili 3, pošto Ljubljana sasvim sjebe prosjek regije u koju ju ubaciš.) Znači regije po razvijenosti unutar EU.

NUTS3 regionalizacija je regionalizacija koja služi ravnomernome razvoju unutar pojedine zemlje. (Na to nivoju Nemačka ima 429 "regija", Austrija 35, Slovenija momentalno nijednu, jer je predlog sa 12 regija pao na referendumu i sada prave novi predlog sa mislim da 5 regija).

Znači u slučaju Srbije se verovatno radi o NUTS2 ili NUTS3 i po logici te regije ne mogu biti ni približno u položaju Vojvodine.

Koliko mi znači regionalna pripadnost? Ništa. Ja sam Ljubljančan i boli me za bilo kakve regije.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ma pitanje regionalizacije srbije uopste ne traba da bude zbog EU, vec zbog nas samih.
Korisnikov avatar
By m..
men' licno ne znaci nista. s druge strane znaci u ekonomskom smislu i politickom, i bolje je da regioni imaju vecu autonomiju. sva sreca pa ne zivim negde na jugu/istoku srbije.

sto na onoj karti nema sandzak kao region?
Korisnikov avatar
By Loni
Prvo da odgovorim Kalu, tačno je da sve zemlje EU nisu regionalizovane po NUTS 1.
Pošteđene su one zemlje, koje su jako male. Dakle ne možeš Maltu i Luksemburg podeliti na regije, gde svaka ima bar milion stanovnika, kad ni cele države ne mogu toliko.

Sa Slovenijom je slično. Ona nema tu vrstu velikih regiona, ali jeste regionalizovana.

Slika

Dakle i kod takvih zemalja imamo potrebu da se provincije odbrane od gutanja metropole.
Originally posted by hefestion
ma kakvi regioni. to kod nas ne moze d a zazivi jer je to vestacka podela. Zasto mi moramo da prihvatamo sve sto predlozi ta evropska unija? ne moramo. mi uredjujemo nasu zemlju onako kako nama odgovara. kod nas mogu postojati eventualno okruzi , a mogu i npr i srezovi, koji su nasa originalna tvorevina, kao npr posle drugog svet.rata. Svaki vece grad bi imao svoje podrucje, npr pcinjski srez sa sedistem u Vranju, Jablanicki srez sa sedistem u Leskovcu, Drinski sa sedistem u Prijepolju, ili Sandzacki srez sa sedistem u N Pazaru. Na taj nacin bi smo dobili tridesetak administrativnih jedinica na koje bi republika mogla preneti neke bezznacajne nadleznosti a s druge strane bi smo zadovoljili taj uslov EU
Ovako. Skoro svaka podela u svetu je veštačka. Veštački su narodi, veštačke su države. Jezici su nastali na veštački način. Kod nas je Vuk Karadžić odredio hercegovački kao standardni jezik i zato čak 4 republike imaju skoro isti jezik.
Da je umesto Vuka, koji je bio iz Tršića, kod bosanske granice, bio jezički reformator sa bugarske granice, imali bismo jezik sličniji bugarskom nego hrvatskom.
I stejtovi u SAD su veštački, dobijeni lenjirom, pa se ljudi naviknu da poštuju nešto što je u njihovom interesu da ga imaju.

2) Okruzi ne mogu da prođžu jer su premali. Oni mogu da idu u NUTS 2 i NUTS 3 kategorije, koju ima Slovenija.
U slučaju Srbije mora se priznati da u neki delovi toliko pasivne da ne mogu da imaju statuse.

Leskovac i Pirot su bez Niša nule. Oni bez Niša nemaju nijedan jedini fakultet, a ako i imaju to je jedan u vrh glave. Leskovačani i Porićanci idu na posao u Niš, koji im je 1 sat udaljenosti.
Prema tome ova dva gradića ne mogu biti nikakvi centri. To bi tek bilo veštačko.

Isto važi za Banat. Njihov Zrenjanin je bez Novog Sada ništa. Nema nijedan jedini fakultet, pa Zrenjaninci studiraju u Novom Sadu. Regija bez univerzitetskog centra nije regija. To je pasivan kraj, iz kog mladi i učeni ljudi odlaze.
Svaka čast i manjim gradovima, ali za centar regije mora da postoji jak univerzitetski centar.

Čak ni Užice i Zaječar to nisu, ali pored Užica u istoj regiji biće i Valjevo, Šabac i Novi Pazar, a svako ima poneki fakultet, pa kad se spoje ipak daju jednu perspektivnu regiju.
Sa Zaječarem biće Bor i Požarevac, što takođe čini određenu veličinu.

3) Kad je pre par godina italijsnaka pokrajina Pijemont želela regionalnu saradnju s Vojvodinom, Šumadija je htela isto to, ali nije imala status.
Nije se znalo šta je to Šumadija i koje su granice regije i njene nadležnosti.
Upravo zbog tog Šumadija nije mogla da sklopi poslovni sporazum i bila je na gubitku.
Postoje zakoni u EU o regionalnom razvoju i tu mogu da konkurišu samo regioni.
Korisnikov avatar
By Kragi
Originally posted by Sprinter
ma pitanje regionalizacije srbije uopste ne traba da bude zbog EU, vec zbog nas samih.
Upravo

i za prvi post svaka cast sprinter :klap:
(jedino sto ja ne bih za sve krivio Bg i politicare. Prosto negde kapiram da i lokalna vlast ima neki uticaj, ali se generalno slazem sa tobom)
Koliko svakom od vas znači regionalna pripadnost?
Ocecam je i znaci mi, ipak sam ja ponosni Kragujevcanin :D a i cinjenica da (jos uvek) zivim u Kg dovoljno govori o tome :)
Korisnikov avatar
By jukie
U slučaju Srbije mora se priznati da u neki delovi toliko pasivne da ne mogu da imaju statuse.
Leskovac i Pirot su bez Niša nule. Oni bez Niša nemaju nijedan jedini fakultet, a ako i imaju to je jedan u vrh glave. Leskovačani i Porićanci idu na posao u Niš, koji im je 1 sat udaljenosti. Prema tome ova dva gradića ne mogu biti nikakvi centri. To bi tek bilo veštačko.
Moram da priznam da sam, kada sam bio zaposlen, a i tokom studija, redovno putovao po isto toliko vremena iz jednog dela Beograda u drugi. Mislim da i nije ideja da se svako beogradsko naselje proglasi za poseban region u evropskim okvirima.

Isto važi za Banat. Njihov Zrenjanin je bez Novog Sada ništa. Nema nijedan jedini fakultet, pa Zrenjaninci studiraju u Novom Sadu. Regija bez univerzitetskog centra nije regija. To je pasivan kraj, iz kog mladi i učeni ljudi odlaze.
Svaka čast i manjim gradovima, ali za centar regije mora da postoji jak univerzitetski centar.
Uzmeš i izgradiš fakultete i studentske domove na sred neke poljane daleko od svakog naselja, i eto ti univerzitetskog centra. I Oksford i Kembridž su bili udaljeni od svega dok ih urbanizacija okolnih oblasti nije progutala (engulfed).

Mislim da je cela ideja u tome da se teritorija države podeli u nekakve oblasti približne veličine kao u drugim državama na prvoj mapi. Okruzi već postoje u Srbiji, ima ih tridesetak. Dakle treba ih objediniti po 4-5 u jedan i eto provizorne podele, i onda gledaš gde šta fali i tamo gradiš univerzitetski centar (u kome neće imati ko da studira jer u Srbiji vlada bela kuga).
Korisnikov avatar
By kal zakath

Sa Slovenijom je slično. Ona nema tu vrstu velikih regiona, ali jeste regionalizovana.

Slika

Slovenija nije regionalizovana. To što si ti stavio je bio zakon o regijama, koji je išao na referendum, gde nije prošao u Ljubljani i mislim da u jednoj od budučih Primorskih regija. (btw: zakon je u Ljubljani pao jer je bio napisan tako da bi desnica imala vlast u što više regija, pa su tako u ljubljansku regiju nagurali sve od austrijske granice pa skoro do Hrvatske.)

Znači Slovenija regija nema.

Sada levica predlaže nov zakon o regijama, sa 5 istorijskih regija, ali sa ekonomskog stanovišta potpuno bezveze, jer čemo u tom slučaju imati 2 mega regije (u slovenačkim mjerilima) Kranjsku i Štajersku, te tri mini regije Korošku, Primorsku i Prekmurje, koje sve zajedno nemaju stanovnika ko Ljubljana.
Korisnikov avatar
By lorna
Znachi mi, jer trebalo bi bi da svi imaju podjednake'slichne shanse da se obrazuju, razvijaju i nadogradjuju.
Korisnikov avatar
By Loni
Jukie slažem se. (Ove regije i jesu pravljenja sklapanjem okruga)

Ipak OKRUZI u Srbiji više ne postoje na fakti.
Oni u praksi ne postoje jer nemaju svoje skupštine ni nadležnosti.
Oni postoje na starim kartama, koje neko kopira svuda pa i na vikipediju.

Postoji li parlament sremskog okruga?
Ne postoji. Postoji samo parlament opštine Sremska Mitrovica itd.

Okruga nema.

Kal, upićen sam u to da u Sloveniji nije prošao ovaj zakon o regijama, ali proći će drugi.
Jedan od problema bili su i nazivi.

Ja koliko znam samo jedna regija u Sloveniji je primorska. Ona u kojoj se nalaze Kopar, Izola i Piran.

A ova druga regija, što je nadomak Trsta (Goriška) je ipak samo kontinentalna, a oni su sami sebi dali naziv primorska.

Oni jesu blizu mora, ali je to more u formalnom smislu italijansko.

Moji prijatleji iz Ljubljane, odkako nema granica između SLO i ITA, sednu u kola i samo dođu na to italijansko more. Bliže im je od 3 slovenačke primorske opštine, to je u praksi slovenačko more, ali ne u teoriji, a građani te regije su iz nekog razloga hteli da se i ta regija zove Primorska (uz neki dodatak).

To je jedan od razloga što je predlog pao.
Priznaćeš da ima skrivene aluzije na prisvajanje italijanske teritorije.

Verovatno da ima još razloga što je taj predlog regionalizacije pao.
Korisnikov avatar
By kal zakath

Que???

Miisliš nešto kao Makedonija se zove Makedonija jer imaju pretenzije na Grčku Makedoniju, a severna Primorska se zove severna Primorska jer ima pretenzije na susjednu Furlaniju-Julijsku krajinu?
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by m..
men' licno ne znaci nista. s druge strane znaci u ekonomskom smislu i politickom, i bolje je da regioni imaju vecu autonomiju. sva sreca pa ne zivim negde na jugu/istoku srbije.

sto na onoj karti nema sandzak kao region?
ja sam, inače, region drina prvo pročitala kao region vrtna. :nerd: :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Jukie slažem se. (Ove regije i jesu pravljenja sklapanjem okruga)

Ipak OKRUZI u Srbiji više ne postoje na fakti.
Oni u praksi ne postoje jer nemaju svoje skupštine ni nadležnosti.
Oni postoje na starim kartama, koje neko kopira svuda pa i na vikipediju.
I đaci kad idu na takmičenje onda posle opštinskog a pre republičkog ide okružno. Doduše pričalo se da iz biologije takmičenja više neće biti, a pošto ja ništa nisam dalje čuo na tu temu verujem da je na tome i ostalo. Tako da onda okruzi ne vrede ni povodom toga.
Korisnikov avatar
By *deni*
Huh, moj je princip da mi je domovina tamo gde mi je dobro.
U tom smislu, ne bih imao ništa ni protiv toga da se Vojvodina maksimalno osamostali od Srbije i bliže poveže sa severnijim susedima, ako bi to značilo brže povećanje standarda i veću materijalnu stabilnost.
Baš me briga za nacionalna osećanja i istoriju, najbitnije mi je da dobro i što komfornije živim u budućnosti.
Znam da pričam i mađarski i srpski, pa mi je mindeđ, ko daje bolje uslove za život, uz njega sam.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by kal zakath

Que???

Miisliš nešto kao Makedonija se zove Makedonija jer imaju pretenzije na Grčku Makedoniju, a severna Primorska se zove severna Primorska jer ima pretenzije na susjednu Furlaniju-Julijsku krajinu?
Ne kažem da se zove Makedonija samo zbog toga, ali da neki Makedonci zaista imaju pretenzije na taj solunski kraj, imaju.

Ja sam u istoriji učio da je postojala težnja komunista Slovenije i Jugoslavije da uzmu Trst od Italije u momentu kad je fašistička Italija kapitulirala.

Jedna od najčešćih parola tog doba bila je - TRST JE NAŠ! TRST JE NAŠ!

Na fejsbuku imaš i grupu ,,Trst je naš'' sa oko 5000 članova.

http://www.facebook.com/group.php?gid=40037206089

Ako ne postoje te aluzije na Trst kao vaš ne vidim poentu da se slovenački region, koji nema more, nego se samo tesno naslanja na italjansko primorje zove SEVERNOPRIMORSKA REGIJA.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ako ne postoje te aluzije na Trst kao vaš ne vidim poentu da se slovenački region, koji nema more, nego se samo tesno naslanja na italjansko primorje zove SEVERNOPRIMORSKA REGIJA.

šnel kurs istorije koja je za divno čudo postojala i pre komunizma

Austrijsko Primorje

Slika

...prvi svetski rat...bla,bla,bla,...Italija, Kraljevina SHS,...bla,bla,bla,...drugi svetski rat,...bla,bla,bla,...Italija,Jugoslavija...bla,bla,bla...kraj Jugoslavije,...bla,bla,bla,...Italija,Slovenija

Slika

edit: I da, ako si mislio da je najviše ležeče skijalište u Sloveniji na Primorskem i ako si mislio da Primorska ima Alpe i brda viša od 2000 metara, bio si sasvim u pravu.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
1) znaci mi lokalna pripadnost, u smislu lokalne kuhinje i toga što ponekad razvučem po sremački.

2) regionalnu pripadnost nemam, jer Srbija nema regione, a ne bih je imao ni da ih ima. isto kao što nemam opštinsku niti okružnu pripadnost.

3) u Grčkoj su napravili regione (periferije) i opet se ništa nije promenilo, samo su se izduplirale nadležnosti i ima više prilike da se krade. ali ok, tu i tamo dobiju pare od evrope pa nešto i naprave.

4) deni govoriš mađarski? :love:
Korisnikov avatar
By Loni
Pa ako ima tolika brda i gore, bolje da se zove Brđansko-Goranska :-)

Elem da se nadovežem na Jukija.
Okruzi danas jedino to i znače.
Da bi deca mogla da se takmiče na jednom nivou između oštinskog i republičkog.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!