Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Tungi
Druagrice i drugovi,
dvadeset godina posle pada Berlinskog zida Evropa i svet prolaze kroz realne posledice katastrofe njegovog pada na pogrešnu stranu. Sadašnja kriza kapitalizma, munjevit porast armije nezaposlenih i narastajuća beda svuda gde caruje kapitalizam potvrđuju tragičnost tog pogrešnog pada, ali i nužnost vraćanja socijalizma i njegovog „dizanja iz ruševina“ (baš kao u tekstu himne NDR-a).
Daleko od toga da mi Skojevci podržavamo ideju o bilo kakvom deljenju ljudi zidovima, već upravo suprotno, mi naglašavamo da su najdeblji oni zidovi koje među ljudima diže klasni poredak. Na mesto jednog zida koji je srušen pre dvadeset godina podignuti su milioni novih zidova koji otuđuju ljude, kako u bivšem NDR-u, tako i u drugim bivšim socijalističkim zemljama.
Naravno da slučaj pada Berlinskog zida ima pun smisao samo ako se promotri simbolika tog istorijskog trenutka, t.j. najave propsti čitavog bloka istočnoevropskih socijalističkih zemalja. Posledice su više nego ponižavajuće i katastrofalne za ogromnu većinu stanovništva tih zemalja. Tiranija zapadnog imperijalizma je željna „sveže krvi“, t.j. novog tržišta, veštom prpagandom i uz pomoć svojih poslušnika u Istočnoj Evropi, učinila sve da svrgne socijalizam ne obazirući se na cenu. Cena su bile hiljade i hiljade mrtvih (to mi najbolje znamo iz primera bratoubilačkih ratova vođenih na tlu naše zemlje, a oni su vođeni i drugde), rasparčavanje država, totalno ukidanje i revidiranje socijalnih povlastica garantovanih svima u socijalizmu, ogromna nezaposlenost, pad industrijske proizvodnje u nekim slučajevima i za više od 70%, gubitak bilo kakve političke i državne autonomije pod pretnjama pesnica krupnog kapitala NATO-a i EU, pad broja obrazovanih i pismenih ljudi, neofašizam i klerikalizam, drastičan pad prirodnog priraštaja ... Mnoge nvladine institucije, kao i institucije SR Nemačke će danas, 9-tog novembra, likovanjem obeležiti dvadesetogodišnjicu ove velike humanitarne katastrofe podsmevajući se svim žrtvama i radnom narodu koji grca u bedi i poniženju svuda gde vlada kapitalistički varvarizam. Zato je 9-tog novembra važno istaći suštinsku činjenicu vezanu za ovaj datum – PAO JE NA POGREŠNU STRANU!

Beograd, SEKRETARIJAT SKOJ-a
Korisnikov avatar
By Vel boy
ah, kakva smesa i smisla i besmisla u tom saopshtenju skoj-a. kad bih bio rad porashchlaniti svaku rechenicu pa i rech u tom saopshtenju pa izrazluchiti "e, ovde su upravu, a ovde nisu u pravu", samo to bih sada radio. no, evo sve trchim pa zapinjem, bez', bez' :giggle:
By Tungi
Al' morao si nesto reci,pa "zapeti" u svom besmislenom komentaru.:ua:
Korisnikov avatar
By Stripi
PA sad, baš sam sinoć gledao "Goodbye Lenin" i koliko god da je zabavno napravljen, ipak je čitava ta priča tužna. Muž je otišao na Zapad (samo preko zida, pobogu!) i mislio je da će mu se žena i djeca pridružiti, no žena nije bila toliko hrabra, bojala se da će ostati bez djece. I tako joj je čitav život prošao, zbog jebenog zida i političke maloumnosti. Zanimljiva je i podjela mentaliteta, načina razmišljanja i djelovanja sa dvije strane zida. Mislim da je trebao pasti. Ne branim kapitalizam, to je sustav koji će sam sebe progutati ali mislim da niko nije zaslužio da živi u sustavu kakav je bio u DDRu i ostalim zemljama istočnog bloka. Malo pročitajte o vladarima kakav je bio Hoencker i ekipa.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Tungi
Al' morao si nesto reci,pa "zapeti" u svom besmislenom komentaru. :ua:
da, morao sam. tako je to prijemchivo za iskomentarisati kao shto sam komentarisao da se nije moglo drukchije.
inache, ti opet morrison-e prelazish na lichni nivo svadjanja. Ja sam samo dao komentar o tom saopshtenju (ne o tebi, a valjda se ne samoidentifkujesh s tim saopshtenjem pa da ga dozivljavash kao tvoju lichnost.....), a ti skochio da se svadjash. dechko iskuliraj!
btw. hvala na tomejtou. nije bash fino u jeku ekonomske krize bacati paradajze, pogotovo ne na ljude. uruchiti ih ljudski za hranu :smeh: - da, a bacati ih da me udare razgnjecheni i gnjecavi, neupotrebljivi- ne! :tushe:
Korisnikov avatar
By Dirrty
A ko je sagradio to govno, ko je branio "negativne" uticaje sa druge strane zida, te slobodno kretanje ljudi?!

Samo da ja ne dozivim to ponovno uspostavljanje komunizma.

To niti je bio socijalizam, a jos manje marksizam na koji se sa ponosom pozivaju.

To je cista ljudska glupost i nesposobnost, daleko od mene!
By Tungi
Originally posted by Vel boy
Originally posted by Tungi
Al' morao si nesto reci,pa "zapeti" u svom besmislenom komentaru. :ua:
da, morao sam. tako je to prijemchivo za iskomentarisati kao shto sam komentarisao da se nije moglo drukchije.
inache, ti opet morrison-e prelazish na lichni nivo svadjanja. Ja sam samo dao komentar o tom saopshtenju (ne o tebi, a valjda se ne samoidentifkujesh s tim saopshtenjem pa da ga dozivljavash kao tvoju lichnost.....), a ti skochio da se svadjash. dechko iskuliraj!
btw. hvala na tomejtou. nije bash fino u jeku ekonomske krize bacati paradajze, pogotovo ne na ljude. uruchiti ih ljudski za hranu :smeh: - da, a bacati ih da me udare razgnjecheni i gnjecavi, neupotrebljivi- ne! :tushe:
Nigde "skoka" niti zelje moje da se svadjam sa tobom iako bi ti jaako voleo,a meni se sve nesto tresu gace:nokti:Tvoja forumska uloga "ispravljaca krivih Drina" me nimalo ne dotice.Pricaj sta ti je volja.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dirrty

To niti je bio socijalizam, a jos manje marksizam na koji se sa ponosom pozivaju.

To je cista ljudska glupost i nesposobnost, daleko od mene!
Upravo tako!
Sve te krajnosti- bilo dogmatske birokratske tzv. komuniste ili desnicharsku konzervativnu pashchad tipa tzv. christian right republikance koji graniche s nacizmom i fashizmom samo na ajmerichki nachin- sve njih treba zatvoriti u jednu ogromnu sobu i ugushiti, slichni su k'o jaje jajetu samo na njihove specifichne a zajednichke im kolektivistichke antiprogresivne nachine, svet bi bio tako lepshe mesto da ni prvih ni drugih nema.
Zivela savremena zapadna, bolje recheno nordijska, socijaldemokratija (kolikogod da mana i mesta za poboljshanja i ona ima- nema bolje i humanije alternative u savremenosti), levi centar i socijalliberalizam! Zaista sve druge ideologije bilo desnije ili levlje od levog centra samo zlo nanose, chitava istorija a pogotovo dvadeseti vek je to pokazao.

@ Morrison, did you like say something honey? :bubbles:
By Simor
Ako je SKOJ antiteza kapitalizmu, onda je jasno i zašto je kapitalizam toliko imperijalan i zašto je toliko žilav.

Glavni problem današnjih najglasnijih protivnika kapitalizma (uglavnom ostataka nečega što je srušeno i nikada više neće uskrsnuti) jeste taj što sem kritike ne nude nikakvo rešenje. Ili je rešenje vraćanje u totalitarni komunizam staljinističkog tipa, za kojim, izgleda mi, SKOJevci žude, sve videći socijalnu pravdu u onim silnim logorima kroz koje je prošlo 20 miliona ljudi?
By Storm
Tekst "Drugarice i drugovi ..." je retko glupa stvar. Mrzelo me i da čitam do kraja.
Korisnikov avatar
By blabla54380
bilo kako bilo svaki osmi nemac, s obe strane, je za to da se zid ponovo postavi.
Korisnikov avatar
By Stripi
zato što su i jedni i drugi vjerovali da će se dogoditi jedno a dogodilo se nešto drugo.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Simor
Ako je SKOJ antiteza kapitalizmu, onda je jasno i zašto je kapitalizam toliko imperijalan i zašto je toliko žilav.

Glavni problem današnjih najglasnijih protivnika kapitalizma (uglavnom ostataka nečega što je srušeno i nikada više neće uskrsnuti) jeste taj što sem kritike ne nude nikakvo rešenje. Ili je rešenje vraćanje u totalitarni komunizam staljinističkog tipa, za kojim, izgleda mi, SKOJevci žude, sve videći socijalnu pravdu u onim silnim logorima kroz koje je prošlo 20 miliona ljudi?
Kako ne nude?

Neki, bogme, svašta nešto...

Nude isključivanje, traže uključivanje.
Vrše preotimanje i zloupotrebu, traže podršku i sažaljenje.
Nude neodgovornost, traže odgovornost.

Zar nije lepo nuditi? :)
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by Simor

:up:

my sentiments, exactly!
Korisnikov avatar
By Loni
Ko što rekoše Vel boy i Simor, skoro sve iz uvodnog posta je skoro pa i potpuno bemisleno.

Čak je situacija i obrnuta. Sve zemlje istočne Evrope žive neuporedivo bolje nego tokom komunizma.

Slovenija prestigla i Portugal, južnu Italiju, mnoge delove Grčke.
Estonija odmah iza nje.
Slovačka i Češka postali istočnoevropski tigrovi, što nikad nisu bili.
Poljska uspešno odoleva ovojh krizi.
Rumunija zaostaje za njima, ali je u poređenju sa vremenom Čaušeska kad su imali istruju 5 sati dnevno, a program TV Rumunije radio 1 sat, stvari stoje fenomenalno.

Kina postaje sve više kapitalistička. Ima čitave regije (Šangaj i okolina) sa otvorneom tržišnom privredom u kojima je najbolje.

To što i u slobodnim tržišnim društvima dolazi do krize (u komunističkim je kriza bila non stop) samo govori da kapitalizam nije dovoljan sam po sebi.

To je samo realniji smer za početko kretanje.
Odabir kapitalizma je samo polaganje prijemnog na fakultetu, ali strategija za učenje tek sledi.

Da bi zemlja bila uspešna mora da ima i plus plus plus plus plus neke stvari. Odsustvo korupcije, koncentraciju ekonomije na prioritete, određivanje poreza, obezbeđivanje posla...

U svakom slučaju jedna kriza ne čini proleće.
Stvari idu u suprotnom smeru i jako su male šanse da ijedna jedina zemlja sem Severne Koreje, ostane komunistička u ovom veku.
Korisnikov avatar
By Vel boy
eh, pa sad Loni i ti ga malko pretera.
Ja sam hvalio i hvalim socijaldemokratiju i socijalliberalizam, ne bash kapitalizam per se, a ti kapitalizam pa kapitalizam naj, naj......
Korisnikov avatar
By Loni
Ali Vel boy, socijaldemokratija i socijalliberalizam takođe pripadaju kapitalizmu.
Pa svako društvu u kome dominira privatno vlastništvo pripada kapitalizmu.

U ekonomskom pogledu postoje samo kapitalizam i komunizam.
U okviru kapitalizma su socijaldemokratski ili liberalni kapitalizam.

Komunisti ukidaju privatnike,
Socijaldemokrate im samo uzimaju poreze i prelivaju u budžet za penzionere, nezaposlene, ljude sa posebnim potrebama i socijalno ugrožene, ali ih NE UKIDAJU.
(To isto rade i liberali samo u manjoj meri da ne bi gušili konkurentsku privredu i motivaciju za radom)

Dakle i socijaldemokrate su takođe kapitalisti.

Pa da nije tako skandinavski režimi bi bili u bratstvu sa Severnom Korejom, a ne s Amerikom.

Ne znam čemu toliki stid od kapitalizma?
To kao da je postalo nešto pomodno.

Svi nešto ističu da je kao kapitalizam surov, a niko se ne seti da upravo taj kapitalizam hrani na milione i milione ljudi.

Koliko Srba danas jede hleb tako što rade na privatnim radnim mestima?
Oko 80 %.

Ukuni ceo priuvatni sektor i 80 % Srba ostaje bez hleba.

Dakle upravo taj kapitalizam nekoga i hrani. I to vrlo dobro.
By Tungi
Izem ti takvu Srbiju koja velica kapitalizam(divlji),dok sama Amerika kao bastion svetskog kapitalizma danas broji najsiromasnije stanovnistvo od preko 20 milona stanovnika.
Korisnikov avatar
By Loni
Ko veliča DIVLJI kapitalizam?

U Srbiji apsolutno niko, osim pokojnog POkreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića.

Naša vladajuća DEMOKRATSKA STRANKA je socijaldemokratska. Član je socijalističke internacionale.
I ne samo formalno. Ne može joj se osporiti da je socijaldemokratska i u praksi. Neke druge stvari mogu joj se osporiti, ali to ne.

S njom su u koaliciji SPS (takođe socijalistička) i PUPS, koji gleda interese penzionera pa je samim tim socijaldemokratska (liberali ne podrazumevaju toliki procenat presipanja plata u penzioni fond).

PUPS ima samo 4 poslanika, a uspeli su da stave takav procenat penzija u odnosu na plate, koji ne postoji nigde u Evropi.

Penzije idu do 75 % plata kod nas.
(Da li penzioneri imaju malu decu pa na njih toliko troše? Da li im treba benzin za prevoz?)

Ne postoji više socijaldemokratska vlada u Evropi nego što postoji u Srbiji.

Penzioneri su toliko privilegovani zahvaljujući PUPS-u da upravo zbog toga mnogi mladi ne mogu da nađu posao.

Kome se isplati da zapošljava mlade kad su porezi toliki zbog presipanja u budžet penzionera da mora sve da ih otpusti.

Ja sam za 5 godina promenio 4 radna mesta kao i mnogi mladi.
Uvek honorarišeš, ali nigde ti se ne isplati da radiš upravo zbog poreza.

Vlasnici naših najvećih giganata neće da zapošljavaju mlade upravo zato jer s većim brojem radnika stižu i veći porezi.

Ovde se stalno neke stvari idealizuju.
Kao da živimo u bajci. Problem je u tome što mnogi ne znaju kako ekonomija uopšte i funkcioniše.

Problem je i u tome što i dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

Pare ne rastu s krova. Ne niču niodkud.
Neko mora da ih zaradi. Mora da postoji jaka industrija u nekoj zemlji. Pa tek kad postoji jaka industrija, kad motivišeš rad, onda oduzimaj od privrednika 90 % i daj onima, koji ne rade. Kod nas se s tim počelo ranije.

Ako su kod nas penzija 75 % plata, to znači da će u državi raditi 10 % mladih, nego što bi ih radilo da su penzije svega 50 %.
I to sve zahvaljujući PUPS-u.

Ja dakle ne znam o čemu mi pričamo.
Kakav divlji kapitalizam? Srbija je socijalistička i propenzionerska da više ne može biti.
Kad budete tražili posao setite se toga.

Da ne govorimo o tome što penzioner, koji sedi kod kuće i ne troši na malu decu, ima i 75 % u vrednosti od onih, koji rade svaki dan po 8 sati, pa plus neki od njih rade u penzionerskim danima na crno i plus izdaju sobičke.

2) Tungi, odakle ti to US Amerika danas broji najsiromašnije stanovništvo?
Kod njih jeste kriza, ali daleeeeeeeeeeeeeeko je prosečan Amer svetlosnim godinama u odnosu na ono, šta mi nazivamo siromaštvo.

Kod njih definišu krizu tako što je četvoročlana porodica imala 3 automobila i putovala svuda njima, a sad ta ista porodica ima 2 automobila i ne putuju njima u supermarket, već samo na posao i tamo gde je nužno.

Ali daleko je prosečan Amer od tog da izgubi kola potpuno.

Evo ti link prosečnih zarada

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita

Tri svetske agencije analiziraju prosečne zarade na godišnjem nivou.
US AMERIKA je na njima na 13. na 12. i na 17. mestu.

Plus se najavljuje poboljšanje za sledeću godinu.

A pogledajte na listi gde su komunističke države: - Severna Koreja, Vijetnam i Kuba?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nase stranke/politicari nisu ni (social)demokrate niti liberali, vec su obicna govna.
Jedino su radikali dosledni svom nazivu = govnari naci(onali)sti. (mada nije li i radikalno isto sto i napredak/promene, a ne zatucani konzervatizam?!)
Dakle ne nazivu, nego korenima... :shtap:

Sve su to postale zloupotrebljene i prazne reci.
Naravno da ne mogu da izostave ni socijalno ni demokratsko u nazivu i kampanjskim lazima posto to znaci gubitak podrske naroda, odnosno gole vlasti!
Korisnikov avatar
By Loni
PROSTA MATEMATIKA

Zamislimo da na prosečnog Srbina dođe 600 evra mesečno.

Pošto smo zemlja, u kojoj je PUPS trijumfovao pa se penzioneri najviše pitaju, određeno je zahvaljujuću njihovim ucenama da penziner mora da ima oko 70 % plate zaposlenog u njegovoj struci.

To ne samo da je najveći procenat u Evropi, (pa će zato zaposleni plaćati najviši porez pa se čak i od advokata traži PDV) nego je i kod nas najviše penzionera jer smo narod s belom kugom (Ovde ili ljudi imaju malo dece il pobegnu mladi u inostranstvo).
Dakle na zaposlene ide dupli teret.

Na dvojicu zaposlenih ide jedan penzioner.

Dakle da bi taj penzioner imao 70 % zarađenog,
njima dvojici bi se od 600 evra, koliko zarade oduzelo porezima 173 evra,
te bi prosečna plata ostala 427 evra,
a prosečna penzija 346 evra.

Razlika je premala s obzirom da zaposleni imaju i neku malu decu i plaćaju prevoz itd. Mogla bi ta bude i veća jer rad je tu da se nagradi.

Ali čak ni to nije veliki problem koliko uopšte naći zaposlenje jer upravo kad je budžet zaposlenih manji, traži se toliko manje i radnih mesta.

Recimo ako je ta prosek plata 427 evra to vam u praksi dođe na primer 4 000 000 radnih mesta u zemlji.
A da je recimo 500 evra, onda bismo u praksi imali potražnju za 4 300 000 radnih mesta.

Dakle zbog komocije penzionera 300 000 mladih ljudi koji imaju 0 evra zarade nemaju šanse da nađu posao.

Iz ovog možemo da zaključimo da je toj cifri od 300 000 mladih bez posla upravo kriv SOCIJALISTIČKI KONCEPT preteranog izjadnačavanja radnog i neradvnog stanovništva.

Njima dakle ni u jednom jedinom procentu nije kriv onaj omraženi više kapitalistički LIBERALNI koncept jer on po svojoj biti nikad ne izjednačava toliko već motiviše rad.
Kriv im je upravo socijalistički.

Izjednačavanje treba da postoji, ali ne u toj meri i ne po cenu da mladi ispaštaju.

I namam ja ništa protiv penzionera ni PUPS-a (osim nabrojanog, kao i tog da je sin Krkobabića, koji nije penzioner funkcioner u partiji), ali smatram da je bilo prerano toliko im dati dok još Srbija nije stala na noge.

Kad na prosečnog Srbina bude došlo 800 evra, a ne 600 koliko je sad, e onda daj penzionerima veći procenat (po meni do 60 %), ali u vremenu kad mladost ne radi
bio je to sulud i antimaldalački potez vlade.
(O ovome je govorio i Čeda Jovanović, da bi ga Dačić optužio da se ulizuje mladima samo zato što mu je to biračko telo).

Ali bez tog ustupka PUPS-u (i poraza mladih nezapsolenih) Demokratska Stranka bi pala s vlasti i nije imala drurog izbora no da čini ustupke.

Verujem i da sam pogrešio u nekim ciframa i procentima gore, ali bitna je šema. Sam nacrt o kom govorim.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma kakva opravdanja?

Srbija vecno stoji izmedju Istoka i Zapada, pritom gora od oba!

Sve se radi u poslednjem casu, i to ako baaaas postoji pritisak.
Dakle obicno se ne radi nista, tek kad dodje do prsnuca, a i tada je pitanje ako... jer uvek postoji mogucnost svaljivanja krivice na proslost/na druge, i zelja za vracanjem u prosliju proslost :lood:

Zeljena buducnost zapravo postaje proslost pre proslosti, koja je u svom datom trenutku postojanja kao sadasnjosti isto bila tako besmislena poput ove danas.
A pritom ne brinemo o buducnosti koja ce kada postane sadasnjost biti mozda jos gora nego danas.
Zacarani krug.

Revolucije smo pak iscrpeli, nesto kapiram da ne postoji neka druga opcija pored neuspelog socijalizma, tako da se (makar jos uvek) ljudi ne pozivaju na ponovno uspostavljanje te ljudske gluposti.

@Loni
Ne pricamo o istoj stvari.
Ja sam se samo nadovezao na odredjeni deo tvog posta.
Zabole me dupe za PUPS i penzije.
Samo ne znam od cega cemo stvarati penzije kada svo stanovnistvo omatori, i kada presuse mogucnosti uzimanja/vracanja kredita.
I ti penzosi u jebenom PUPSU rade sve zbog svoje koristi, vlasti.
Normalno da ce da propovedaju socijalnu pravdu za najbrojniji homogeni deo stanovnistva sa pravom glasa - penzose!

P.S. Nije zvaka za mentola (komunjare).
Ne moze NIKADA! ideologija nastala na tekovini Zapada da se primeni na ekonomski inferiorniji ostatak sveta.
Ako moze delimicno, onda je to iskljucivo izmenjena verzija... a i to se pokazalo gde vodi.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Loni
Ali Vel boy, socijaldemokratija i socijalliberalizam takođe pripadaju kapitalizmu.
Pa svako društvu u kome dominira privatno vlastništvo pripada kapitalizmu.

U ekonomskom pogledu postoje samo kapitalizam i komunizam.
U okviru kapitalizma su socijaldemokratski ili liberalni kapitalizam.

Komunisti ukidaju privatnike,
Socijaldemokrate im samo uzimaju poreze i prelivaju u budžet za penzionere, nezaposlene, ljude sa posebnim potrebama i socijalno ugrožene, ali ih NE UKIDAJU.
(To isto rade i liberali samo u manjoj meri da ne bi gušili konkurentsku privredu i motivaciju za radom)

Dakle i socijaldemokrate su takođe kapitalisti.

Pa da nije tako skandinavski režimi bi bili u bratstvu sa Severnom Korejom, a ne s Amerikom.

Ne znam čemu toliki stid od kapitalizma?
To kao da je postalo nešto pomodno.

Svi nešto ističu da je kao kapitalizam surov, a niko se ne seti da upravo taj kapitalizam hrani na milione i milione ljudi.

Koliko Srba danas jede hleb tako što rade na privatnim radnim mestima?
Oko 80 %.

Ukuni ceo priuvatni sektor i 80 % Srba ostaje bez hleba.

Dakle upravo taj kapitalizam nekoga i hrani. I to vrlo dobro.
Ok, ok, slazem se, sad je jasnije, samo onda si trebao hvaliti kapitalizam sa humanjim licem, dakle humanije reformisani kapitalizam, a ne samo kapitalizam per se, jer velike su razlike medju kapitalizmima.
i samo bih josh rekao da se ne zaboravi da socijaldemokratija takodje podstiche srecniji (eto, bar manje stresan, manje frustriran, ako nishta drugo) ljudski zivot kroz to shto omogucava zaista svakome jednake shanse kroz besplatno ili vrlo pristupachno shkolstvo (mislim na vishe, najvishe shkolstvo) i da moze da radi posao koji je ne samo dobro placen vec i koji osoba voli i u kom je najbolja, kao i zdravstvenu zashtitu, ne samo prelevanje u budzet za nezaposlene, penzionere, socijalno ugrozene, invalide td... (shto je takodje potrebno i humano).
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Mi živimo u centralističkom kapitalizmu, koji je ogrizao u nepotizam i monopolizam.

Mada iskreno sam šokiran...jer je bilo dana kada sam verovao da Milošević krade previše od naroda, i da nema šanse da ga iko nadmaši u krađi, kad ono došao Tadić.
Korisnikov avatar
By Dirrty
A u vreme Milosevica, koga si hvalio da je krao manje, iako si kada je zaista krao, mislio da krade i previse?

Rekoh ja, losi parametri procene dobrog/loseg.

Kad bolje razmislim, ova svinjetina i nije bez razloga dosla.
Korisnikov avatar
By Loni
Pa Vel, i kapitalizam sa humanijim licem je takođe kapitalizam.

Inače iz tvoje perspektive, građanina SAD mi je potpuno jasno zašto si po svaku cenu za socijaldemokratski koncept (Ja sam za kombinovanje modela).

Kod vas u Americi kao prvo penzioneri nisu tako brojni kao naši. Iz Amerike se mladi ne sele.
Dakle jedna petina kad uzima od svakog nije isto kao kad jedna trećna uzima od svakog.

Osim toga tamo na prosečnog Amera pada mnogo više love. Standard je bolji.

Dakle ako bi meni rekli u Americi da sam zaradio 4000 dolara mesečno, ali da mi realno sledi samo 3200 jer ostatak ide na penzionere, invalide, socijalnu pomoć, deci sa posebnim potrebama i nezaposlenima, ja se ne bih bunio.
I tad bi mi dovoljno ostalo, a ta penziona potražnja ne bi bila takav harač pa bi i broj radnih mesta ostao manji.

U svakom slučaju kapitalizam bio on socijaldemokratski il' liberalni il' kombinovani... (u istoriji smo imali i feudalni) nema alterantivu.
Ali on nije dovoljan sam po sebi za uspeh. Mora da se formuliše sistem koji vrednuje kvalitet, a kažnjava nepotizam.
Korisnikov avatar
By Vel boy
2) Tungi, odakle ti to US Amerika danas broji najsiromašnije stanovništvo?
Kod njih jeste kriza, ali daleeeeeeeeeeeeeeko je prosečan Amer svetlosnim godinama u odnosu na ono, šta mi nazivamo siromaštvo.

Kod njih definišu krizu tako što je četvoročlana porodica imala 3 automobila i putovala svuda njima, a sad ta ista porodica ima 2 automobila i ne putuju njima u supermarket, već samo na posao i tamo gde je nužno.

Ali daleko je prosečan Amer od tog da izgubi kola potpuno.

Evo ti link prosečnih zarada

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... per_capita

Tri svetske agencije analiziraju prosečne zarade na godišnjem nivou.
US AMERIKA je na njima na 13. na 12. i na 17. mestu.

Plus se najavljuje poboljšanje za sledeću godinu.
ovde opet moram da malo reagujem jer sam na licu mesta tj. u Americi.
ne svrstavajuci se ni na Tungijevu stranu, ne mogu se medjutim sloziti ni s tvojim ulepshavanjem stanja stvari u Americi, Loni.
chinjenica jeste da je bush-ov rezim i kruti kapitalizam republikanskog rezima koshtao Ameriku srozavanja i otezavanja. dakle, itekako ima siromashtva i bede po Americi, to je narochito upadljivo i vrlo lako za videti u rust belt gradovima koji su u povelikoj meri sjebani ovim americhkim kapitalizmom.
kada bi progresivne Demokrate mogle neometano da sprovedu i ostvare njihovu tj. nashu humaniju i progresivniju agendu, tj. bez kochenja i zajebavanja od strane republikanaca, koji su otishli od protekle decenije pa do sada i u tendenciji su dodatnog pogorshanja tako desno da zaista graniche s reakcionarnim desnicharstvom koji vodi pravo u nacifashizam, dakle kada bi progresivne Demokrate uspele da pomognu ovoj zemlji bez prepreka koje im postavljaju republikanci, onda bi se mogao sloziti s tobom Loni. Ali, u Americi je nazalost josh puno toga neizvesno i ovde se zaista vodi svojevrsna ogorchena klasna i socijalna bitka koja ima naznake mogucnosti..... mnogo toga.
i shto je najgore, ni sve Demokrate nisu jedinstvene. postoje tzv. konzervativni Demokrate koji se ponashaju slichno republikancima i podrivaju mnogo toga shto progresivne Demokrate zele da uchine za ovu zemlju.
a, ovaj dvopartijski sistem u Americi nimalo ne pomaze. to je zacharano vrzino americhko kolo koji samo odrzava tezak status quo tj. odrzavanje kruto-desnicharskog politichkog mentaliteta i sistema i sprechavanje tako potrebne reformacije ovog krutog americhkog kapitalizma.
i previshe hladnoratovskog mentaliteta ima u Americi. mnogo ljudi je slabo obrazovano i o npr. Evropi (a nek'moli o drugim delovima sveta), mnogi ljudi su arogantni, bahati a glupi, samo novac, novac, novac, materijalizam (a vole da prde nekom verom i duhovnoshcu), opsednuti su antikomunistichkom histerijom, stereotipima, svakojake predrasude obozavaju da uzgajaju.
ne znam, meni je Amerika bar iz perspektive ovog grada zaista razocharavajuca poprilichno.
mada svakako ima i stvari koje mi se svidjaju i koje volim u i o Americi tako da, s obzirom odakle sam konachno pobegao, ipak mi je drago da sam ovde (bar postoji nada), ali da sam npr. iz Austrije ili chak Madjarske (a da ne kazem iz neke druge vishe- zapadno-severno- evropske socijaldemokratske i socijalliberalne zemlje), ne bih ja u Americi puno boravio, pogotovo ne u ovom gradu. Proveo bih neko vreme u NYC-ju, Boston-u, San Francisco-u i drugim lepshim krajevima Amerike i vratio bih se u moju zapadnu polovinu Evrope.
Ali, poshto sam iz nesrecnih zemalja ex-Yu, moram biti eto srecan shto sam ovde.....
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pa Vel, i kapitalizam sa humanijim licem je takođe kapitalizam.

Inače iz tvoje perspektive, građanina SAD mi je potpuno jasno zašto si po svaku cenu za socijaldemokratski koncept (Ja sam za kombinovanje modela).

Kod vas u Americi kao prvo penzioneri nisu tako brojni kao naši. Iz Amerike se mladi ne sele.
Dakle jedna petina kad uzima od svakog nije isto kao kad jedna trećna uzima od svakog.

Osim toga tamo na prosečnog Amera pada mnogo više love. Standard je bolji.

Dakle ako bi meni rekli u Americi da sam zaradio 4000 dolara mesečno, ali da mi realno sledi samo 3200 jer ostatak ide na penzionere, invalide, socijalnu pomoć, deci sa posebnim potrebama i nezaposlenima, ja se ne bih bunio.
I tad bi mi dovoljno ostalo, a ta penziona potražnja ne bi bila takav harač pa bi i broj radnih mesta ostao manji.

U svakom slučaju kapitalizam bio on socijaldemokratski il' liberalni il' kombinovani... (u istoriji smo imali i feudalni) nema alterantivu.
Ali on nije dovoljan sam po sebi za uspeh. Mora da se formuliše sistem koji vrednuje kvalitet, a kažnjava nepotizam.
Da, ali, u vezi Amerike opet, kontrasti su ovde ogromni. uzasni kontrasti, pogotovo u gradovima.
Stresovi, frustracije, mrzovoljni, napeti ljudi (sure, you won't see that much on tv....), kriminal, napeti medjuljudski i medjusocijalni odnosi, stresovi, stresovi.... bar tako je u ovom rust belt gradu koji me je zapao.
Korisnikov avatar
By Loni
Mi se generalno slažemo.
Ipak nadam se da ćeš se složiti da bilo kakvo uređenje nije dovoljno samo po sebi. Papir je jedno, a praksa može biti nešto sasvim drugo.

Mislim da kriza nije nastala zbog kapitalizma već zbog rupa i nesavršenog kapitalizma.

Na milioni ljudi kupovali su na kredite, a nije bilo para, kojim će ih vratiti.
Toliko zaduživanja...
Na kraju krajeva i stradanje one dve zgradurine sa stradanjem nekoliko hiljada najuspešnijih kompanija je u dobroj meri napravilo kolaps u SAD.
Sve se to moralo videti kad tad.

Slažem se da sistem u kome u praksi opstaju samo dve partije nije dobar ( I Srbija ide ka tome) kao i to da je prosečan Amer na nižem stupnju opšteg obrazovanja u odnosu na Evropljanima (Oni se zapravo jako dobro specijalizuju samo za jednu struku, ali opšte znanje im fali).

Fale godine emancipacije, godine modernizacije...

Al' opet ko smo mi da im sudimo?
Oni su ipak snimili i Planinu Bronbek i Vil i Grejs i L World i Sex i Grad.
Svaki Amer ipak može na letovanje i ako želi da radi može, a uskoro će i ovim drugima zahvaljujući prelasku na socijaldemokratski sistem, biti bolje.
U odnosu na Srbiju i to je miljama daleko.

U Mejnu su homofobi pobedili na referendumu. Oko 47 % izašlih bilo je za gej brak. Ipak i ta cifra je u Srbiji nemoguća.
Bojim se da ovde ne da ne bi bilo 47 % nego jedva i 10 % progej opredeljenih.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!