Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by sarajevoxx
Nista,nema smisla s tobom ulaziti u diskusiju,oni koji zele da predstave homosexualizam kao nesto prirodno s cim na religija nema problema su propali prije nego li su i poceli! ja ti kazem navedi mi dokaze iz knjiga(biblije,kurana,tore) i kad mi navedes neki primjer kako je Bog prihvatio nekog homosexualca e onda aferim,al to nece moci izuzev ako falsiras Bibliju :D
nema smisla diskutovati s- tobom, gospodjo/gospodine, jer prichash o "homosexualIZAM"-u, jer si unaprijed izdoktriniran/a da je sve kako licemjerni heteropatrijarhisti tumache da jeste, jer predrasudjujesh shta je "prirodno" a shta ne te sa chim religija ima problema a sa chim nema. nisam ja uopshte ni rekao da religija "ne moze imati problema" (da upotrijebim tu tvoju izrazajnu konstrukciju) sa homoseksualnoshcu, no ima/nema isto onoliko koliko ju ima/nema i sa heteroseksualnoshcu (tj. zabrana sile, prisiljavanja, muchenja, prisilnog mijenjanja da se postane ono shto nisi, seksualnog zlostavljanja djece bilo kog pola, incesta...) - chik pogodi u kojoj seksualnoj orijentaciji ovih pravih nastranosti i nemoralnosti ima vishe?? pogodi, pogodi!!

Ja sam jednoj/jednom tebi dao linkove koji se u potpunosti i od slova do slova bave onim shto Biblija (u prvom linku) te Qur'an (u drugom linku) kazu ili ne kazu glede svega ovoga. Ti ili ne znash engleski (shto morebit nije tvoja krivica, ali preduslov za chitanje ovih linkova jeste potpuno znanje engleskog jer na dotichnim stranicama ochito nema prevoda na bos/srp/hrv, a prevoditi ja tebi niti hocu niti imam vremena) ili si nevoljna/an pa i lijen/a da se zalozish da razumijesh shta tamo kaze. Ja takodje nisam hafiz ni Biblije ni Qur'ana pa da znam svaki stih/poglavlje ili ajet/suru napamet, ali dao sam ti linkove koji se time bave.

radi shta ti je volja, ali doci na jedan gej forum pa provocirati vrijedjajuci gej ljude homomrziteljskom interpretacijom vjere (bilo koje) i ochekivati da cu/cemo se sloziti s tobom ili posramiti jer ti nam besjedish ono shto besjedish, je iluzorno.
By XanaX
Originally posted by XanaX
Ku'ran, u biti, "prepisuje" tu legendu iz hebrejskog Tanakha, a Hebreji, opet, "prepisuju" / "zapisuju" (kao što je s većinom stvari u Tori) taj mit, koji je kolao Bliskim istokom u ono vrijeme...

Muhammed a.s je bio nepismen i mjesto odakle je on nije imalo Bibliju prevedenu na arapski u to vrijeme,dakle ono sto stoji u Kur'anu-to ne moze biti prepisano
To što "mjesto odakle je on", kao što tvrdiš, nije imalo Biblije prevedene na arapski, ne znači da nije bilo, možda prijevoda Tore na arapski, ili barem dijelova iz Tanakha i ostalih knjiga na arapskom...
Kako objašnjavamo tu čudesnu koincidenciju da pojedine sure praktički, od riječi do riječi, govore upravo isto ono što stoji zapisanu u Tori ili Starom zavjetu i Evanđeljima...?
By polarlicht4.1
ja ti kazem navedi mi dokaze iz knjiga(biblije,kurana,tore) i kad mi navedes neki primjer kako je Bog prihvatio nekog homosexualca e onda aferim,al to nece moci izuzev ako falsiras Bibliju :D
A otkad je postalo nužno legitimizovati LGBTIQ putem "svetih spisa"? I kad smo već kod toga, zašto tako bezupitan stav glede božje egzistencije i validnosti "knjiga"? :sigh:
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
Ku'ran, u biti, "prepisuje" tu legendu iz hebrejskog Tanakha, a Hebreji, opet, "prepisuju" / "zapisuju" (kao što je s većinom stvari u Tori) taj mit, koji je kolao Bliskim istokom u ono vrijeme...

Muhammed a.s je bio nepismen i mjesto odakle je on nije imalo Bibliju prevedenu na arapski u to vrijeme,dakle ono sto stoji u Kur'anu-to ne moze biti prepisano
To što "mjesto odakle je on", kao što tvrdiš, nije imalo Biblije prevedene na arapski, ne znači da nije bilo, možda prijevoda Tore na arapski, ili barem dijelova iz Tanakha i ostalih knjiga na arapskom...
Kako objašnjavamo tu čudesnu koincidenciju da pojedine sure praktički, od riječi do riječi, govore upravo isto ono što stoji zapisanu u Tori ili Starom zavjetu i Evanđeljima...?

Neznam sad dali vjerujes u Boga,i u Stari Zavjet-muslimani vjeruju,tako da je za njih taj odgovor veoma lak,,Bog je prenio Arapima ono sto je prenio i prije drugim narodima
By XanaX
nope, antitetist sam i ktome još gay... ajme čuda...

no, kako to misliš da je muslimani štuju Stari zavjet i Evanđelja itd... kad se kao jedna od glavnih odrednica Ku'rana ističe da je napisan na arapskom, kao čistom jeziku, dok su "stare knjige" bile pisane na nečistim jezicima, pa time i nisu imale značaja do pojave Ku'rana... i ono što me je uvijek zanimalo... Je li Muhamed odslušao tih 30-godina koliko već od boga cijeli Ku'ran, od Adama, preko Tanakha do Isse i "Aleksandra Velikog" &beyond i onda to postane zapisano na arapskom ili su "stare" knjige prevedene na arapski i uklopljene u Ku'ran...
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
nope, antitetist sam i ktome još gay... ajme čuda...

no, kako to misliš da je muslimani štuju Stari zavjet i Evanđelja itd... kad se kao jedna od glavnih odrednica Ku'rana ističe da je napisan na arapskom, kao čistom jeziku, dok su "stare knjige" bile pisane na nečistim jezicima, pa time i nisu imale značaja do pojave Ku'rana... i ono što me je uvijek zanimalo... Je li Muhamed odslušao tih 30-godina koliko već od boga cijeli Ku'ran, od Adama, preko Tanakha do Isse i "Aleksandra Velikog" &beyond i onda to postane zapisano na arapskom ili su "stare" knjige prevedene na arapski i uklopljene u Ku'ran...

Neznam gdje si to cuo,procitaj Kur'an to nigdje ne pise.Svi su jezici Boziji,igrom slucaja,ili kako vec samo Bog zna,je Kur'an objavljen na Arapskom

Nije nista prepisano nego je ponovo ispricano,neke price su manje i uglavnom se spominju onako,tek da se zna za njih,dok npr druge price su opsirnije nego u Bibliji(npr o djevici Mariji-u Kur'anu ima jedno citavo poglavlje posveceno njoj,i onda ima jos jedno poglavlje posveceno njenoj rodbini,i opisuje se njeno djetinstvo itd itd).Ima i mnogo razlika,kao npr nakon sto je Bog unistio Sodomu,Biblija uci kako je Lut imao odnos s svojim kcerkama-sto Kur'an negira.Ili negiranje uskrsnusca.Ima razlika ima lol
By XanaX
Neznam gdje si to cuo,procitaj Kur'an to nigdje ne pise.Svi su jezici Boziji,igrom slucaja,ili kako vec samo Bog zna,je Kur'an objavljen na Arapskom
pa sad, zašto je toliko jezika, lijepo stoji objašenjeno i Tori i Bibliji, a valjda i Ku'ranu... no, koliko sam uspio shvatiti, Ku'ran predstavlja doslovnu, završnu riječ božju, zapisanu upravo arapskim, što mene eto, slabo potkovanog, kao što bijaše i Muhamed (reče ti da je bio nepismen) navodi na misao da je bog progovorio tada arapskim i sve to napričao... zašto je bog izabrao arapski da se njime obrati, po zadnji put, ljudima?
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
pa sad, zašto je toliko jezika, lijepo stoji objašenjeno i Tori i Bibliji, a valjda i Ku'ranu... no, koliko sam uspio shvatiti, Ku'ran predstavlja doslovnu, završnu riječ božju, zapisanu upravo arapskim, što mene eto, slabo potkovanog, kao što bijaše i Muhamed (reče ti da je bio nepismen) navodi na misao da je bog progovorio tada arapskim i sve to napričao... zašto je bog izabrao arapski da se njime obrati, po zadnji put, ljudima?
Pa,da je izabrao Spanski bilo bi-zasto bas spanski,da je bilo Bosanski bilo bi zasto bas bosanski? to Bog najbolje zna...i nije Bog govorio nego andjeo
By XanaX
ah, tu dolazimo do tog islamski specifičnog apsolutnog monoteizma...

"Allah Creates what He Pleases. When HE decrees a thing HE says to it "Be" and it is!"

Muslimani vjeruju da je Ku'ran, odnosno originalni tekst na arapskom - doslovna Allahova riječ. Zato ja vjerujem, da među muslimanima, mora postojati neko objašnjenje zašto je baš na arapskom. nije valjda samo zato što je Muhamed govorio arapskim? zašto se onda Ku'ran po mećebima mora učiti na arapskom?

također, položaj anđela u islamu mi nije sasvim jasan tj. mislim da je njihov status i definicija nešto drugačija od one u judeokrš. tradiciji, no to nije bitno... da bi anđeli mogli govoriti Muhamedu doslovnu riječ Allaha, Allah je morao nekako anđelima "reći" što trebaju govoriti... kako to funkcionira?

je li opet... ""Allah Creates what He Pleases. When HE decrees a thing HE says to it "Be" and it is!"
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Ma ne, ljudsko biće po Islamu ni ne može da čuje glas Božiji a da ostane čitav (kao što Bog ne priča u "Dogmi). Zato je potreban transformator napona i tu ulogu je igrao anđeo Džibril (naš ar'anđeo Gavrilo).

A što se tiče podudarnosti... skloniji sam da ih objasnim difuzijom nego božijom intervencijom.
I Hrišćani i Jevreji i Zaratustrijanci i još neki kojih danas ima u maaajušnim brojkama su "narodi knjige" i Islam ih nominalno toleriše i daje im pravo da žive, mada su "skrenuli sa puta", pa počeli da obožavaju krst (tako su Hrišćani skrenuli) ili... ne sećam se gde su se Jevreji zeznuli. Bosanac, podseti me.

Elem, sličnosti. Kad je Muhamed "primao" knjigu Vizantija i Persija su bile jedine sile bliskog Istoka. Severozapadni Arapi (Gasanidi) su bili pod vizantijskim uticajem, a severoistočni Lahmidi pod persijskim.
Meka je na zapadu, trgovački grad okrenut crvenom moru, daleko jači hrišćanski uticaj nego persijski. Zato je i priznao Isusa (Isu) za proroka. Ne sećam se da li Kuran uči da je Isa razapet. Podseti me, bona, 'oćeš i to?

Još jači uticaj je došao od jednog trgovačkog naroda koji je imao svoju dijasporu u Meki i Medini. Pogodite ko... Jevreji!
Jak monoteizam je dolazio iz sve tri kulture koje su menjale Arabiju i spolja i iznutra. Tako da Muhamedu ne bi bio problem da "ždrakne" i obradi jevrejske priče koje je čuo bilo u sinagogi bilo iz treće ruke, gomilu što apokrifnih što kanonskih priča o Christ & Co., opet uz puno trećih ruku, mašte i (ne tako) slobodne umetničke interpretacije i voila! Imamo monoteizam koji ćemo nasaditi na arabljansko kulturno stablo tako što ćemo jako pagansko svetilište prisvojiti i drevni kult obožavanja kamenih blokova (zovu se betili i štovani su u pustinji od praistorije do Islama pa i u Islamu). A onda ćemo to iskoristiti da ujedinimo Arabljane.

Religija je najmoćnije ideološko gorivo, sve sprži, sve pokreće.

A sad nešto offtopic... je li, Sarajlijo, otkud ti na pederskom forumu?
Imali smo razne, eno i Jehovini svedoci počeli da se ubacuju, ali muslimane još nemasmo.

I koja je kazna snašla sve one turske sultane koji su Alahovu strelu doneli do Beča ali i kresali male plave dečake?
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
ah, tu dolazimo do tog islamski specifičnog apsolutnog monoteizma...

"Allah Creates what He Pleases. When HE decrees a thing HE says to it "Be" and it is!"

Muslimani vjeruju da je Ku'ran, odnosno originalni tekst na arapskom - doslovna Allahova riječ. Zato ja vjerujem, da među muslimanima, mora postojati neko objašnjenje zašto je baš na arapskom. nije valjda samo zato što je Muhamed govorio arapskim? zašto se onda Ku'ran po mećebima mora učiti na arapskom?

također, položaj anđela u islamu mi nije sasvim jasan tj. mislim da je njihov status i definicija nešto drugačija od one u judeokrš. tradiciji, no to nije bitno... da bi anđeli mogli govoriti Muhamedu doslovnu riječ Allaha, Allah je morao nekako anđelima "reći" što trebaju govoriti... kako to funkcionira?

je li opet... ""Allah Creates what He Pleases. When HE decrees a thing HE says to it "Be" and it is!"
pa molitve mozes obavljati i na svom jeziku,ali 5 dnevna namaza na arapskom radi jedinstva muslimana-gdje god odes,bilo to u Bosnu,ili Albaniju,ili Tursku,ili Saudiju-prepoznat ces 5 dnevna namaza,ezan itd-to je neka vrsta pokazivanja bratstva i sestrinstva u islamu

Takodjer ima nekih muslimana koji objasnjavaju zasto bas arapski,kao eto jer je to jedan veoma bogat jezik,a isto tako jer su arapi u to vrijeme bili veoma pokvaren narod(zakopavali zive kcerke,ubijali se medjusobno itd itd) pa je Bog odlucio da im posalje objavu na njihovim jeziku-i kasnije da se to prosiri i do drugih naroda
By Çâðê_DUP
Često se zaboravlja da Islam priznaje ranije Knjige (Stari i Novi zavet) kao svoje svete knjige, s tom razlikom što ih nadograđuje novom svetom knjigom - Kur'an-om koja dolazi od istog Boga ,a objavio ju je prorok Muhamed.
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
I koja je kazna snašla sve one turske sultane koji su Alahovu strelu doneli do Beča ali i kresali male plave dečake?

Kad bi se to dogodilo kazna koja bi ih strefila bi bila smrt(smrtna kazna vazi samo za muski homosexualizam,za zenski vazi udaranje po ledjima)
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Ali pošto ih nije snašla, nisu mogli to raditi, jel? Eh, te lažljive istorijske knjige.

I samo si se na to udostojio odgovoriti od celog mog posta? Pa očekivao sam bar neki sukob, daj bre, kakav si ti to misionar?
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB

Kad bi se to dogodilo kazna koja bi ih strefila bi bila smrt(smrtna kazna vazi samo za muski homosexualizam,za zenski vazi udaranje po ledjima)
I posle mene pitaju zasto zelim da budem lezbejka...

U svakom slucaju, mislim da Bog nema nista protiv homoseksualaca, jer (po mojoj teoriji) gej se ne postaje nego radja.
By XanaX
@Hoplit

Ok... a kako je Mojsije mogao čuti glas božji? Mislim da tamo nije bilo anđela vec samo gorući grm... To da muslimani priznavaju abrahamske religije i jos dodatno i zaratrustrijance (koji su biti, više dualisti nego monoteisti) kao „narode knjige“ je bilo aktualno u prošlosti, npr. u zap. Kalifatu, kad su Židovi i Arapi živjeli k'o braća u Španjolskoj... Doduše , i sada u Iranu npr. poštuju „narode knjige“, ali globalno gledano, ti „narodi knjige“ uglavnom su bili / jesu nevjernici za Arape / muslimane...

Židovi prebacuju kršćanima to što smatraju Isusa mesijom kojeg je poslao Jahve i to svim ljudima, a ne samo njima... Židovi svog mesiju još uvijek čekaju... Kršćani prebacuju židovima što nisu (iako u početku jesu – Crkva jeruzalemska) priznali Isusa, pa se i danas , npr. u RKC, moli i za židove (kao, skrenuli su s puta, pa, Bože budi dobar i vrati ih pravom putu...). Muslimani prebacuju kršćanima što smatraju Isusa „bogočovjekom“, a još ktome imaju i svoje kumire (iako ne svi kršćani, a muslimani imaju i tako i tako, ćabu, no, dobro).... Židovi nisu skrenuli, već nisu priznali nastavak priče, i objavu preko Muhameda... A u ono vrijeme, ni židovi baš nisu bili daleko od idolopoklonstva, npr. svi oni idoli koje su arheolozi našli u ostacima Solomonova hrama (doduše, to je bilo prije, i navodno, to su bili kipiće koje su obožavale Solomonove žene, nežidovke...).

Uglavnom, lijepo si objasnio/la kako je islam „došao“ do „svetih knjiga“... I meni se čini da je nekako dosta komplicirana ideja da Jahve / Allah ide ponovno sve pričati, od Adama nadalje... Zašto je to činio prvo, malo pomalo, pojedinim prorocima itd...? Zašto je izabrao Židove za izabrani narod i sve to... i na kraju, Muhamed...

@sarajevoxx

Vidiš, arapski ipak ima određenu ulogu; bog je sigurno znao da će svi muslimani ostati „po jeziku“ zajedno, i to baš po arapskom... Ali, ne stoji ti da je arapski bio neki „jaki“ jezik u vrijeme Muhameda... Arapski, inače vrlo bogat i razvijen jezik, to je postao tek nakon pojave islama tj. išlo ruku pod ruku...

A o homoseksualnosti kod muslimana, osobito Arapa, ne treba baš previše pričati... Haremi su bili puni i djevojaka i dječaka i enuha, to je samo nastavak grčke, bizantske i perzijske kulture... Harač se skupljao i na ljepuškaste dječake, a pojedini narodi su ih i pravovremeno pripremali (oni čunjevi različitih veličina na kojima su dječaci morali sjediti... to je, doduše bila, općeprisutna praksa, od npr. Armenije do npr. Japana...).
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
@Hoplit

Ok... a kako je Mojsije mogao čuti glas božji? Mislim da tamo nije bilo anđela vec samo gorući grm...
Podsetio si me, ali Kuran nisam ni blizu izučavao kao Biblju, čak nemam ni svoj primerak (Sarajlijo, šalji mi jedan, znam da ih delite besplatno). Ovaj, elem.
Mojsije je bio izuzetak, njemu je Bog pricao tet-a-tet. Najviše referenci u Kuranu se odnosi na Musu.
Ok, u tom slučaju, nije da čovek ne može da čuje glas Božiji, nego nismo dostojni da ga čujemo. To mi se još manje sviđa.

To da muslimani priznavaju abrahamske religije i jos dodatno i zaratrustrijance (koji su biti, više dualisti nego monoteisti) kao „narode knjige“ je bilo aktualno u prošlosti, npr. u zap. Kalifatu, kad su Židovi i Arapi živjeli k'o braća u Španjolskoj... Doduše , i sada u Iranu npr. poštuju „narode knjige“, ali globalno gledano, ti „narodi knjige“ uglavnom su bili / jesu nevjernici za Arape / muslimane...
Ma da, ja sam i pričao o ranom kalifatu. Uvek sam pizdeo što se persijsko plemstvo tako brzo preobratilo. K'o neki Bosanci... (izvini Sari)
Kasnije su (i danas) su muslimani proganjali zaratustrijance, hrišćani itd. Zanimljivo je da su Jevreje ostavili na miru dok Jevreji nisu počeli njih da diraju.

Židovi prebacuju kršćanima to što smatraju Isusa mesijom kojeg je poslao Jahve i to svim ljudima, a ne samo njima... Židovi svog mesiju još uvijek čekaju... Kršćani prebacuju židovima što nisu (iako u početku jesu – Crkva jeruzalemska) priznali Isusa, pa se i danas , npr. u RKC, moli i za židove (kao, skrenuli su s puta, pa, Bože budi dobar i vrati ih pravom putu...). Muslimani prebacuju kršćanima što smatraju Isusa „bogočovjekom“, a još ktome imaju i svoje kumire (iako ne svi kršćani, a muslimani imaju i tako i tako, ćabu, no, dobro).... Židovi nisu skrenuli, već nisu priznali nastavak priče, i objavu preko Muhameda... A u ono vrijeme, ni židovi baš nisu bili daleko od idolopoklonstva, npr. svi oni idoli koje su arheolozi našli u ostacima Solomonova hrama (doduše, to je bilo prije, i navodno, to su bili kipiće koje su obožavale Solomonove žene, nežidovke...).
Da, da, Jevreji odbijaju da se apdejtuju i skinu Monotheism 3.0, to im je greh. Nije što su nešto uradili nego što nešto nisu uradili.

Uglavnom, lijepo si objasnio/la kako je islam „došao“ do „svetih knjiga“
jao, hvala:cvece: Objasnio, polno i rodno sam vrlo odrediv.
... I meni se čini da je nekako dosta komplicirana ideja da Jahve / Allah ide ponovno sve pričati, od Adama nadalje... Zašto je to činio prvo, malo pomalo, pojedinim prorocima itd...? Zašto je izabrao Židove za izabrani narod i sve to... i na kraju, Muhamed...
Cela bajka ne drži vodu, ali oni imaju argument koji je u praksi neoboriv. Bog je tako hteo. Pa ti sad dokazuj da Bog ne postoji ili da postoji ali nije tako/to hteo.

Štaviše, muslimani ne preispituju mnogo tu njegovu volju. Uglavnom je uzimaju zdravo za gotovo (pričam o mainstream teologiji) i tumače je, primenjuju u praksi. Samo pitanje "zašto" retko ko postavi, a ako postavi, nije slušan.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Uglavnom, lijepo si objasnio/la kako je islam „došao“ do „svetih knjiga“... I meni se čini da je nekako dosta komplicirana ideja da Jahve / Allah ide ponovno sve pričati, od Adama nadalje... Zašto je to činio prvo, malo pomalo, pojedinim prorocima itd...? Zašto je izabrao Židove za izabrani narod i sve to... i na kraju, Muhamed...
iako nije bilo meni upuceno....
Ja (i ne samo ja) zakljuchujem da je to tako bilo zato shto su Arapi bili preostali do 7 stoljeca AD kao jedini veci mnogobozachki narod na podrucju Bliskog Istoka, izuzev vecine Persije. s tim shto su islamski klerici dodali neshto novotarija tek da bi se kao razlikovalo od judaizma i hrishcanstva....
Korisnikov avatar
By horus.
Po Islamu homosexualci idu pravo kod Sejtana i tu bivaju kuvani i peceni.
E sad, mene zanima jedna druga stvar. Naime, ako uzmemo ovo u obzir, kakav je odnos Alaha prema pedofilima?
Iako mnogi ne znaju, Muhamed je bio ozenjen devojcicom koja je imala samo 9 godina.
Da li ljudi kojima je takav covek prorok imaju pravu da polemisu o moralu homosexualaca?
Korisnikov avatar
By Tezej /bez Arijadne/
Za jednog sunčanog boga, imaš prilično crn humor. Sviđa mi se.

Vel Boy:

Malo je simplističko objašnjenje da su Arapi postali monoteisti zato što su svi oko njih bili monoteisti. Bilo je potrebno malo građanskih ratova dok nisu svi stali pod prorokov barjak. Fanatizam je pomogao muhamedancima da se nametnu drugim Arapima a zatim i pokore Bliski istok i Mediteran. Monoteizam je tek sredstvo prisilnog ujedinjenja, ne vibracija koja se prenosila.

Persija nije bila mnogobožačka, oni su bili zaratustrijanci, dualističko-monoteistička religija.
Korisnikov avatar
By sarajevoxx
Originally posted by horus.
Po Islamu homosexualci idu pravo kod Sejtana i tu bivaju kuvani i peceni.
E sad, mene zanima jedna druga stvar. Naime, ako uzmemo ovo u obzir, kakav je odnos Alaha prema pedofilima?
Iako mnogi ne znaju, Muhamed je bio ozenjen devojcicom koja je imala samo 9 godina.
Da li ljudi kojima je takav covek prorok imaju pravu da polemisu o moralu homosexualaca?

Neznam-Marija je bila 13 godina kad se udala za Jozefa,valjda ce biti zajedno Jozef i Muhammed?

zelim reci,tad je to bilo normalno-kao sto je negdje i dan danas.U ostalom Muhammed a.s s njom nije stupio u odnos dok nije postala 16 godina(po predavanju koje tvrdi da je bila 9 god kad se udala,drugo predavanje govori da je bila 19-dakle nezna se tacno koje je istinito)
Korisnikov avatar
By horus.
Neznam-Marija je bila 13 godina kad se udala za Jozefa,valjda ce biti zajedno Jozef i Muhammed?
zelim reci,tad je to bilo normalno-kao sto je negdje i dan danas.U ostalom Muhammed a.s s njom nije stupio u odnos dok nije postala 16 godina(po predavanju koje tvrdi da je bila 9 god kad se udala,drugo predavanje govori da je bila 19-dakle nezna se tacno koje je istinito)
Kazes to je tada bilo normalno? To onda znaci da se vremena i standardi menjaju. Ako je se nesto smatralo kao nenormalno pre 2000 godina, ne znaci da treba i sada. Ljudi su tada bili nevidjeni divljaci i ljudski zivot nije vredeo nicemu (u nekim zemljama se i danas nije nesto puno promenilo).
Biblija, Kuran, Tora su pisane pre 20-ak vekova i mislim da bi bilo glupo drzati se tih pravila, jer je se mnogo toga promenilo (zemlja nije vise ravna ploca).
Religija sama po sebi ne daje coveku moral i eticka nacela. Ima ljudi koji ne veruju u Boga, a pritom su veoma moralni i eticni, dok su drugi svoj zivot posvetili religiji i puna su im usta Boga, ali su sustinski veoma losi.
A to sto Muhamed nije imao sex sa klinkom do njene 16-e, mislim to je takav nonsense (I ja nisam peder)! To je isto kao sto je majka Isusa Hrista bezgresno zacela. To je bilo po principu "Keve mi, nismo nista radili, samo smo pili jogurt!". Ako se neko pokaze kao covek od ugleda, ljudi ce mu verovati, ma sta on izrekao.
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By svejedno
OK.

Idemo ovako - Jevreji su sa Mojsijem otisli odakle?

Iz Egipta.

Hebrejska kultura & religija duguju mnogo staroegipatskim mitovima.

Hriscanstvo iz - judeizma. (i iz kulta Mitre, pa slicnosti, opet, sa Ozirisom, Horusom &td - uporedite ime AMON sa zavsetkom svake molitve - AMIN)

Ne vidim dalju potrebu za objasnjenjem ovoga..

..

Ono sto zelim reci, dakle - poJenta - religije se prelivaju iz jedne u drugu.

(stoga sam licno sklon da najmanje cenim najmladje religije, no never mind)
..

Jedna od najmladjih religija, svakako najmladja od dominantnih religija, je Islam.

Jedini 'prorok' koji je ikada preuzeo svetovnu vlast jeste Muhamed.

Ako ne gresim, jednom je prilikom rekao da svi crni psi nose znak djavola i da ih sve treba pobiti, pa se par godina kasnije predomislio (valjda je dobio crnog psa, sta li) i rekao: ne, ipak nemojte.

To jeste Bozansko nadahnuce... Sad jesu, sada nisu.
..

Ku'ran je knjiga plagijat. Ku'ran je knjiga koja ponavlja 'svete' reci iz drugih religija, pritom veoma se distancirajuci od tih religija, iako ne i od prica iznetih pre nego sto je 'nepismeni' Muhamed izdiktirao, verujem pismenim ljudima, Boziju rec, recenu vec nekoliko puta, ali ocigledno, Bog je ranije imao manje ponosa, te je pricao na nedostojnim, nedovoljno bogatim jezicima.
...

Ej.

Tema bese o Sodomi & Gomori, jel?
..

Ili o preplitanju religija?

..

I SVETOVNOM vladaru Muhamedu, koji je usput bio i prorok?

..

Islam, Hriscanstvo, Judeizam su NASTALI kopirajuci mnogo starije textove.
..

A zasto je Bog/Ra/Odin/Zevs/Jahve/Alah srusioSodomu & Gomoru?

Sto rece Xanax:

Korisnikov avatar
By horus.
Nije pitanje "Zasto?", vec "Da li je?".
Korisnikov avatar
By svejedno
Gore pise 'zasto'..

A da li je.. Ako verujes u Boga, sve sto je uradjeno uradio je On.

Ako ne verujes, onda nije ;)
...

I, kada to sklonimo sa puta, zaista ostaje samo tvoje pitanje -'da li je?', odnosno, verujes li da su Sodoma & Gomora unistene?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Hoplit

Persija nije bila mnogobožačka, oni su bili zaratustrijanci, dualističko-monoteistička religija.
Da, ali, chini mi se, ipak nepovezana sa abrahamovskim jednim jedinim Bogom, vec sa Ahura Mazdom, Ahrimanom... itd..

@svejedno

zbog neprijateljskog i nasilnichkog stava prema strancima putnicima (ne)namernicima, prvenstveno
Korisnikov avatar
By horus.
Ne znam, ali meni celokupni koncept deluje kao "Baba Roga za odrasle".
Ako uzmemo u obzir da je covek "kvarljiva roba" i da lako podleze svojim strastima mozemo doci do zakljucka da su sve te price bile samo neka sprega, koja je ljude sprecavala da se prepuste svojim nagonima.
Ljubav je okidac, a strah prekidac...
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Vel boy
Originally posted by Hoplit

Da, ali, chini mi se, ipak nepovezana sa abrahamovskim jednim jedinim Bogom, vec sa Ahura Mazdom, Ahrimanom... itd..

@svejedno

zbog neprijateljskog i nasilnichkog stava prema strancima putnicima (ne)namernicima, prvenstveno
Moj stav? ...Ma jok..

Nema veze sa putnicima (ne)namernicima. Toliko ;)

...

Ima veze samo sa teranjem jedne teme u sasvim drugom (cudno odgovarajucem) pravcu.

@ Horus..

Moguce.. No, religioznim ljudima (konvencionalno religioznim) verovatno dosta, cak i u domenu mita, znaci odgovor na pitanje 'zasto'.

Oficijalni odgovor postoji, receno vec, u vise knjiga.. No, zasto mu je taj 'razvrat' smetao?

TO nije objasnjeno.

..

K'o Vavilonska kula... Rece Morgan Le Faye jednom nesto sto mi se svidelo: 'je li Bog preterani egomanijak, ili ga je samo toliko lako dostici..Jer kada su ljudi gradili Vavilonsku kulu, Bog se, po predanju, uplasio da ce ga dostici, da ce doseci samo nebo.. i postati poput njega.
Te je srusio kulu i podelio ih razlicitim jezicima'.

Slicna prica bi se mogla naci i u npr. Edenu.. 'Covek je probao sa drveta Znanja, ako proba i sa drveta Zivota, postace kao Mi'

..

Da li ga je toliko lako dostici, ili je (mitski) egomanijak?

..

Btw, ja jesam (nekonvencionalni) vernik.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!