Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Crave
Pretpostavimo da ?e nauka jednom u budu?nosti mo?i pouzdano da tvrdi da ne postoji uzvišeno bi?e, Bog. Da li ?e tada zavladati anarhija?

?itao sam u nekim novinama tipa ''tre?e oko'' da statisti?ari nepobitno tvrde da ?e u slu?aju kada se nau?no dokaže da nema Boga nastati anarhija. Ljudi koji su živeli pošteno ?e se podeliti u dve grupe, jednu koja ?e se povu?i u skrovišta i živetni ne?ujno i drugu koja ?e po?eti sa životom bez svih na?ela po kojima su živeli pre ovog saznanja. to ?e biti kraj ljudske rase, jer ?e ve?ina umirati od gladi, a manjina se gušiti u hrani, pi?u i izobilju.. na kraju ?e i resursi te manjine presušiti i ?ove?anstvo ?e biti zbrisano sa lica zemlje... i sve to treba da se odigra do 2200. godine.

Ima li ovo smisla?
Korisnikov avatar
By vivaldi
Zasto mislis da verovanje u Boga sprecava anarhiju?
I ovo sto se sada desava u svetu je neki vid anarhije... jedni umiru od gladi, drugi ne znaju sta ce sa parama, i sada smo na ivici ekoloske katastrofe i sada je covek coveku vuk...

Btw, ne verujem da ce ikada nauka moci da dokaze ili opovrgne postojanje Boga
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by vivaldi
I ja isto mislim... lakše bi bilo dokazati Njegovo postojanje, nego njegovo nepostojanje...
Korisnikov avatar
By DIONIS
Originally posted by Kiwi
I ja isto mislim... lakše bi bilo dokazati Njegovo postojanje, nego njegovo nepostojanje...
apsolutno tacno
a onaj ko vec sad ne vidi da ima Boga taj je corav....
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Pa danas imamo situaciju da u?imo u školama da je ?ovek od majmuna iz biologije, ve? slede?i ?as u?iš da smo od Adama i Eve na veronauci :zid:

Slažem se sa Kiwijem
Korisnikov avatar
By DIONIS
ma nema to veze,covek je nastao od majmuna koga je stvorio Bog...svejedno...

nego sto svi majmuni ne postadose ljudi?
Korisnikov avatar
By DIONIS
pit'o ga ja kaze"To te se ne tiche"....
Korisnikov avatar
By DIONIS
preko pacovskih kanala?ne,hvala....
Vatikan me nikad nije zanimao kao takav
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by DIONIS
Što se mene ti?e, ljudi su i dalje majmuni... tj. nisu prestali da budu majmuni time što su postali ljudi... kao što kitovi nisu prestali da budu sisari time što su postali kitovi...
najverovatnije zato što i nije tako dobro biti ?ovek... a i majmuni su jako diverzna grupa - ne mogu svi da istovremeno evoluiraju u nešto razli?ito. To je kao A što svi majmuni ne postadoše pavijani? Pa što bi.
Korisnikov avatar
By vivaldi
u razgovoru sa dve prijateljice koje se bave genetikom, cuh da je apsolutno netacna teza da su ljudi postali od majmuna, a koju svi protivnici darvina jako vole da eksploatisu... mozda bi neko od biologa sa foruma mogao podrobnije da nam objasni Darvina

kao sto se oni koju veruju u Tvorca podsmevaju Darvinovoj teoriji, tako isto mogu i zagovornici Darvina da se podsmevaju teoriji o Tvorcu, jer bi znacilo da smo svi mi u stvari jedna velika geneticka greska posto smo postali od samo jednog para pra-roditelja...
:zongler:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
bog postoji vidim ga svaki put u ogledalu, i zaista verujem da smo svi mi bogovi:iskusenje:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by jukie
Originally posted by DIONIS
Što se mene ti?e, ljudi su i dalje majmuni... tj. nisu prestali da budu majmuni time što su postali ljudi... kao što kitovi nisu prestali da budu sisari time što su postali kitovi...
najverovatnije zato što i nije tako dobro biti ?ovek... a i majmuni su jako diverzna grupa - ne mogu svi da istovremeno evoluiraju u nešto razli?ito. To je kao A što svi majmuni ne postadoše pavijani? Pa što bi.
Jukie u svom najboljem izdanju.

:up:
Korisnikov avatar
By jukie
mozda bi neko od biologa sa foruma mogao podrobnije da nam objasni Darvina
Dakle, Darvin poti?e iz dobrostoje?e engleske porodice. Njegov deda Erazmus je prou?avao biljke i imao je obi?aj da napravi knjigu rimovanih pesama o biljkama, a iza svake pesmice išlo je nau?no objašnjenje. Npr. "ako sediš ispod badem drveta..." Mislim da se ?arlsov stric isto zvao Erazmus, a i brat mu se zvao Erazmus.

?arls je imao problema na medicinskom faksu jer mu nisu išle disekcije i vivisekcije ljudi. Bio je vrlo gadljiv. Onda su odlu?ili da ga pošalju na veronauku jer je to teoretski faks a dobro se zaradi kad završiš. Krene ?arls tamo, ali mu ni to nije išlo. On je voleo da se mota po prirodi, jaše konje, ide u lov, bere cve?ke, umesto da sedi i u?i.

Seti se neko da bi mogli da idu brodom na put oko sveta, i jedan njegov profesor, sa kojim je uobi?ajavao provoditi mnogo vremena še?u?i engleskim baštama, preporu?i ga kapetanu broda kao finog obrazovanog mladi?a sa kojim možeš da provedeš mnoge prijatne trenutke u svojoj kabini u neusiljenom razgovoru. Pošto su obi?ni mornari bili primitivne selja?ine, i pošto su žene na brodu bile zabranjene pa je ?arls bio najbolja alternativa, kapetan pristane.

Darvin se ludo i nezaboravno proveo na brodu Bigl, i kad god bi pristali na neko kopno, ponašao bi se kao beli ?ovek, tj. lovio je sve na šta bi naišao; i to je donosio na brod i pravio zbirke, a nakupio je i prili?an broj fosila.
Kada se vratio ku?i, završio je veronauku kao vanredni student, i posle toga je provodio vreme gaje?i golubove a mogu?e i pse, i prou?avaju?i lopare, tj. sedentarne rakove koji izgledaju kao školjke sa nožicama, i postao pravi stru?njak za tu grupu.

Meðutim, pošto ga je u Južnoj Americi ujela neka buba prenosnik parazitske praživotinje, ?arls je ?esto bio jako bolestan i imao je prolive, povra?anja, temperature i sli?no. Zbog toga je radio vrlo polako i svoju knjigu o poreklu vrsta objavio tek kada je bio ve? mator i porasla mu duga brada. Odatle poti?e izreka "i Darvin je prvo sebi bradu stvorio".

U Srbiji su knjigu o poreklu vrsta preveli dosta rano po objavljivanju, pošto je Srbija tada bila jedna od nau?no najrazvijenijih zemalja sveta, ali je prevodilac umro pre nego što je završio, tako da je ta knjiga objavljena bez par završnih poglavlja. Tu knjigu nam je profesor doneo na predavanje i rekao da je pogledamo i donesemo mu na slede?i ?as. Knjiga je naravno ostala kod mene i celu sam je pro?itao. Bilo je smejurija, npr. kada je objašnjavao rase pasa, tamo je pisalo npr. bal-dog i sli?no, pošto u Srbiji tada nije bilo rasnih pasa nego samo džukele, pa nisu znali kako da prevedu...
Korisnikov avatar
By Vlada T
Posle male ekskurzije u Darvinov zivot i delo....

Ja verujem u Boginju!

:crveni:
Korisnikov avatar
By vivaldi
mozda bi neko od biologa sa foruma mogao podrobnije da nam objasni Darvina
Dakle, Darvin poti?e iz dobrostoje?e engleske porodice. Njegov deda Erazmus je prou?avao biljke i imao je obi?aj da napravi knjigu rimovanih pesama o biljkama, a iza svake pesmice išlo je nau?no objašnjenje. Npr. "ako sediš ispod badem drveta..." Mislim da se ?arlsov stric isto zvao Erazmus, a i brat mu se zvao Erazmus.

?arls je imao problema na medicinskom faksu jer mu nisu išle disekcije i vivisekcije ljudi. Bio je vrlo gadljiv. Onda su odlu?ili da ga pošalju na veronauku jer je to teoretski faks a dobro se zaradi kad završiš. Krene ?arls tamo, ali mu ni to nije išlo. On je voleo da se mota po prirodi, jaše konje, ide u lov, bere cve?ke, umesto da sedi i u?i.

Seti se neko da bi mogli da idu brodom na put oko sveta, i jedan njegov profesor, sa kojim je uobi?ajavao provoditi mnogo vremena še?u?i engleskim baštama, preporu?i ga kapetanu broda kao finog obrazovanog mladi?a sa kojim možeš da provedeš mnoge prijatne trenutke u svojoj kabini u neusiljenom razgovoru. Pošto su obi?ni mornari bili primitivne selja?ine, i pošto su žene na brodu bile zabranjene pa je ?arls bio najbolja alternativa, kapetan pristane.

Darvin se ludo i nezaboravno proveo na brodu Bigl, i kad god bi pristali na neko kopno, ponašao bi se kao beli ?ovek, tj. lovio je sve na šta bi naišao; i to je donosio na brod i pravio zbirke, a nakupio je i prili?an broj fosila.
Kada se vratio ku?i, završio je veronauku kao vanredni student, i posle toga je provodio vreme gaje?i golubove a mogu?e i pse, i prou?avaju?i lopare, tj. sedentarne rakove koji izgledaju kao školjke sa nožicama, i postao pravi stru?njak za tu grupu.

Meðutim, pošto ga je u Južnoj Americi ujela neka buba prenosnik parazitske praživotinje, ?arls je ?esto bio jako bolestan i imao je prolive, povra?anja, temperature i sli?no. Zbog toga je radio vrlo polako i svoju knjigu o poreklu vrsta objavio tek kada je bio ve? mator i porasla mu duga brada. Odatle poti?e izreka "i Darvin je prvo sebi bradu stvorio".

U Srbiji su knjigu o poreklu vrsta preveli dosta rano po objavljivanju, pošto je Srbija tada bila jedna od nau?no najrazvijenijih zemalja sveta, ali je prevodilac umro pre nego što je završio, tako da je ta knjiga objavljena bez par završnih poglavlja. Tu knjigu nam je profesor doneo na predavanje i rekao da je pogledamo i donesemo mu na slede?i ?as. Knjiga je naravno ostala kod mene i celu sam je pro?itao. Bilo je smejurija, npr. kada je objašnjavao rase pasa, tamo je pisalo npr. bal-dog i sli?no, pošto u Srbiji tada nije bilo rasnih pasa nego samo džukele, pa nisu znali kako da prevedu...
Mislila sam darvinovu teoriju da nam neko objasni, a ne darvinov zivot .
:cita:
Korisnikov avatar
By Tot
Ipak ja mislim da je Jukie sjajan profa, da sam sad u uzrastu dece kojoj on predaje uzivao bih da ga slusam.

:) )
Korisnikov avatar
By Tot
Naro?ito mi se svidja ovaj deo:

Sve u svemu za Jukijevu pri?u o Darvinu:

:klap:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa treba preciznije da se izraziš :) Polako, polako, to je slede?a lekcija. :meduza:

Elem, Darvinova teorija sama po sebi sa današnje ta?ke gledišta nije ništa naro?ito. On je jednostavno jasno i glasno rekao da vrste evoluiraju jedna od druge (dok je crkva smatrala da su vrste nepromenjene takve kakve su otkako ih je bog stvorio) i da se to dešava prirodnom selekcijom. Pošto je potomstvo svakog para živih bi?a raznovrsno medju sobom, tj. deca nisu klonovi, neki potomci ?e biti bolje prilagoðeni na odreðene uslove života, tako da ?e imati više potomaka od svoje bra?e i sestara. Naprimer ako je bolje imati što ve?e uši (kod pustinjskog zeca) onda ?e oni ze?evi koji slu?ajno imaju najduže uši najduže i živeti i imati najviše potomaka, pa ?e u slede?oj generaciji ze?evi u proseku imati ve?e uši nego u prethodnoj, pa u slede?oj još duže itd.

Pošto se uslovi života stalno menjaju, tako se i pravac u kome selekcija te?e stalno menja. U mnogim slu?ajevima je mogu?e preživeti u istoj sredini na dva ili više razli?itih na?ina. Npr vitka dugonoga brza životinja (npr. gazela) može da brzo pobegne od nekog leoparda, dok ogromna i jaka životinja (npr. bivo) ga svojom snagom i veli?inom odgovara da je uopšte ne napadne. Ukoliko u istoj populaciji bude i brzih i jakih životinja, svaka od tih grupa ?e se sve više fizi?ki odvajati od one druge (tj. odlazi?e da provode vreme i da se druže u razli?itim delovima savane) dok se potpuno ne odvoje.

E Darvin je verovao u neprekidnost promena i evoluiranja, što je izbezumilo geneti?are koji su otprilike u isto vreme krenuli da se razmahuju svojim idejama o nepromenljivosti gena i nasledjivanju. Geneti?arima je odgovaralo da se geni prenose u slede?u generaciju takvi kakvi su, jer ina?e principi nasledjivanja ne bi imali smisla, a darvinistima je odgovaralo da i geni stalno evoluiraju, kako bi vrsta šta god da joj se desi mogla da sakupi odgovaraju?i gen da bi preživela nove uslove. Oni su se jedno vreme gložili, a posle je stvorena moderna sinteti?ka teorija evolucije, po kojoj se evolucija dešava na mahove, koje možemo da zamislimo kao crtež stepenica. Prvo se jedno vreme aleli (geni) rasprostiru po populaciji, pa onda ona evoluira na slede?i nivo, pa sve tako.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Vlada T
Posle male ekskurzije u Darvinov zivot i delo....

Ja verujem u Boginju!

:crveni:
Ako mislis na Boginju po nekim paganskim verovanjima, trebao bi da ukljucis u verovanje i Boga, posto to dvoje predstavljaju kao neke pra-roditelje svega sto se na planeti rodilo, odnosno, po tom verovanju, a i po logici stvari, sve sto se rodi mora da ima mamu i tatu (sto ne vazi u odredjenim grupama beskicmenjaka i biljaka, ali :drama: ). Iznad njih su sile koje nazivaju Bozanstvom. Ipak, mislim da i na ovom forumu postoje ljudi koji se vise razumeju u paganska verovanja od mene, pa :zongler:

Jadni su oni koje samo strah od Boga i njegovog gneva sprecava da postanu ubice, prozdrljivci, ili devijantne osobe u bilo kom smislu. Cak i da se dokaze da Boga nema, to treba da pogodi samo one koji se bave exploatisanjem naivnog naroda. Mada, ako je laz da Bog postoji, to je laz koja se odrzala verovatno od samog postanka ljudi. Samo hriscanstvo je staro preko dve hiljade godina. Svakako bi bila velika stvar dokazati da boga nema, ali mislim da globalno, ne menja puno stvari. Uostalom, zar Bog nije stvar percepcije samog objekta? I deci govore kako igracke nisu zive i kako njihovi imaginarni drugari ne postoje, pa da li to menja stvari, ili klinci jednostavno nastave da se igraju?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Pa treba preciznije da se izraziš :) Polako, polako, to je slede?a lekcija. :meduza:

Elem, Darvinova teorija sama po sebi sa današnje ta?ke gledišta nije ništa naro?ito. On je jednostavno jasno i glasno rekao da vrste evoluiraju jedna od druge (dok je crkva smatrala da su vrste nepromenjene takve kakve su otkako ih je bog stvorio) i da se to dešava prirodnom selekcijom. Pošto je potomstvo svakog para živih bi?a raznovrsno medju sobom, tj. deca nisu klonovi, neki potomci ?e biti bolje prilagoðeni na odreðene uslove života, tako da ?e imati više potomaka od svoje bra?e i sestara. Naprimer ako je bolje imati što ve?e uši (kod pustinjskog zeca) onda ?e oni ze?evi koji slu?ajno imaju najduže uši najduže i živeti i imati najviše potomaka, pa ?e u slede?oj generaciji ze?evi u proseku imati ve?e uši nego u prethodnoj, pa u slede?oj još duže itd.

Pošto se uslovi života stalno menjaju, tako se i pravac u kome selekcija te?e stalno menja. U mnogim slu?ajevima je mogu?e preživeti u istoj sredini na dva ili više razli?itih na?ina. Npr vitka dugonoga brza životinja (npr. gazela) može da brzo pobegne od nekog leoparda, dok ogromna i jaka životinja (npr. bivo) ga svojom snagom i veli?inom odgovara da je uopšte ne napadne. Ukoliko u istoj populaciji bude i brzih i jakih životinja, svaka od tih grupa ?e se sve više fizi?ki odvajati od one druge (tj. odlazi?e da provode vreme i da se druže u razli?itim delovima savane) dok se potpuno ne odvoje.

E Darvin je verovao u neprekidnost promena i evoluiranja, što je izbezumilo geneti?are koji su otprilike u isto vreme krenuli da se razmahuju svojim idejama o nepromenljivosti gena i nasledjivanju. Geneti?arima je odgovaralo da se geni prenose u slede?u generaciju takvi kakvi su, jer ina?e principi nasledjivanja ne bi imali smisla, a darvinistima je odgovaralo da i geni stalno evoluiraju, kako bi vrsta šta god da joj se desi mogla da sakupi odgovaraju?i gen da bi preživela nove uslove. Oni su se jedno vreme gložili, a posle je stvorena moderna sinteti?ka teorija evolucije, po kojoj se evolucija dešava na mahove, koje možemo da zamislimo kao crtež stepenica. Prvo se jedno vreme aleli (geni) rasprostiru po populaciji, pa onda ona evoluira na slede?i nivo, pa sve tako.
Znachi zbog tih stepenica se trenutno ne deshava evolucija? Tj. neka tamo porodica majmuna nece evoluirati u choveku za nekoliko generacija? :)

Shto se tiche teme, takvo dokazivanje se ne bi moglo obaviti a i kad bi se obavilo verujem da bi isti nauchnici vrlo brzo nestali s lica zemlje jer bi bilo kakvo dokazivanje toga uzdrmalo planetu poshteno. Zamislite da vishe nema verskih ratova i da ljudi pochnu da veruju u sebe i okrecu se sebi i bliznjima.

da li postoji ili ne - ne znam. nije mi dao znaka :)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by unic0rn
Znachi zbog tih stepenica se trenutno ne deshava evolucija? Tj. neka tamo porodica majmuna nece evoluirati u choveku za nekoliko generacija? :)
Ma dešava se evolucija, samo se mutacije dešavaju u jednom od milion ili više slu?ajeva, a ne u svakom desetom, naprimer. I ljudi evoluiraju sve u 16.
Majmuni sigurno ne mogu da evoluiraju u ljude za nekoliko generacija jer je za to trebalo nekoliko miliona godina, a majmuni žive po 20-30 godina... I nema potrebe da išta trenutno evoluira u ljude, pošto je ekološka niša ljudi ve? zauzeta. Tj kad god se pojavi neki resurs koji odgovara ljudima, ljudi dotr?e i otmu ga pre nego što nešto drugo krene u smeru evolucije za koriš?enje tog resursa.
Korisnikov avatar
By Vlada T
A kad je vec tako, da li se zna recimo, koliko smo evoluirali u poslednjih 50,000 godina?
Tj. da li sada brze evoluiramo zbog civilizacijski bitno izmenjenih uslova zivota?
Ja sam negde procitao da su ljudi u srednjem veku recimo, bili mnogo nizi i sitniji (sto svakako ima veze s ishranom).
Korisnikov avatar
By Moa
Pa apsolutno je nemoguce da nauka dokaze da Bog ne postoji jer Bog nije materijalno bice nego energija koja nas okruzuju,u energy we believe a da vidim da dokazu da energija ne postoji.
Korisnikov avatar
By Sunce u Zenitu
:unic0rn:bog ne posstoji

:unic0rn:

nama upravljaju vanzemljaci za koje i ne znamo xexexeexex:cigareta:
Korisnikov avatar
By vivaldi
Originally posted by Dušica
Pa apsolutno je nemoguce da nauka dokaze da Bog ne postoji jer Bog nije materijalno bice nego energija koja nas okruzuju,u energy we believe a da vidim da dokazu da energija ne postoji.
pa kad je dosad uspela da pokaze da energija postoji, u raznim vidovima (secas se onog "energija se ne moze ni stvoriti ni izgubiti, samo moze da predje iz jednog oblika u drugi") ne vidim zasto ne bi uspela da opovrgne postojanje te "bozanske" energije ... ili potvrdi njeno postojanje...

Nego, interesantna ti je ta teorija o Bogu kao energiji... A kako mislis da ta energija upravlja svim materijalnim, da je stvorila sve materijalno sto bi momentom materijalizacije prestalo da ima bozanske karakteristike. Na kraju krajeva, kako mislis da je onda Biblija u pravu kad kaze da je Bog stvorio coveka po svojoj slici i prilici... I da, da li je BOG Sve ili je negde van naseg (i kosmickog) materijalnog sveta?

:misli: :crkla: :nerd: :mazi:
Korisnikov avatar
By 2kune
Elem, ako je bog stvorio ?ovjeka na svoju sliku i priliku, da li možda bog izgleda ovako nekako:
Slika

No mislim da je ova u?ena rasprava o božjem postojanju ili nepostojanu išla malo ukrivo... ?ini mi se da je u ovoj temi naglasak stavljen na društvenim efektima koje bi stvorio op?i koncenzus da boga nema...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!