Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By IriS
U kojoj meri se slažete sa ovom narodnom izrekom?
Pratite li tudje poglede i da li procenjujete osobe po tome?

Meni je pogled neke osobe najbitnija karika u proceni iste. Nije bitan oblik očiju (znate, verovatno da se u našem narodu osobe sa "sitnim" očima smatraju uglavom zlim), kao ni boja, već ono što se vidi "u dubini pogleda".
Ta procena može da bude i mač sa dve oštrice, jer možda pri prvom kontaktu možemo da se zavaramo, pa da posle tu osobu posmatramo pod velom sopstvene predrasude. Ja sam toga uvek svesna, pa dajem više prilika da se dokaže suprotno, bilo da je reč o tome da tu osobu po pogledu smatram dobrom ili lošom. I onda me, posle odredjenog vremena, ta neka osoba po defaultu vrati na tu prvu impresiju, koja me, kako se ispostavlja, nikad nije prevarila!
Dakle stvar je u suštini nečijeg bića, jer svi mi imamo svoje dobre i loše osobine, ali ipak, neke od njih preovladjuju.

Volela bih da diskutujemo o ovome, jer smatram da bi diskusija mogla da se rasplamsa u jednom interesantnom smeru, gde ćemo moći da razmenimo svoja iskustva o procenama ljudi na ovaj način.
Ja sam se sada, na početku, bazirala samo na prve impresije, pri upoznavanju i nekom početnom "ispitivanju", mada na osnovu pogleda možemo u mnogim situacijama (sa ljudima koje dobro poznajemo) da procenimo kakvo je njihovo mišljenje, šta žele, da li ih nešto tišti itd.

Da vas čujem :)
Korisnikov avatar
By KiWi

Može, a ne mora da bude ...

Npr. ja sam (dok sam bio u str8 fazi) muvao jednu curicu leta 2002. godine ... Molio je, ugađao joj, ali nije htela da izađe samnom. Kada sam joj pomogao oko studentskog kredita, odlučila je da me časti izlaskom ... i posle toga je prestala da mi se javlja i odgovara na poruke (do tada je bar odgovarala da je zauzeta). Razlog je bio što mi je u očima videla da sam ZAO... a ja sam zapravo svo vreme čkiljio i pokušavao kapcima da nakalibrišem očno sočivo kako bih je što bolje i jasnije video, jer sam naočare skinuo pre sastanka ... Ona je to čkiljenje protumačila kao izraz lica dok smišlja neku podvalu ... a ja sam samo hteo da je vidim što jasnije :)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Morgan voli da gleda u ochi, ali da oseti ko je kakav za to mu nisu potrebne ochi, niti bilo koje drugo chulo. Morgan oseca aure koje se preplicu sa njegovom.
Korisnikov avatar
By KiWi

Setimo se Irene iz "Bitange i princeze" kada glumi slepu osobu kako ne bi morala da plati pretplatu za HRT pa kaže inkasantu: "Ja možda ne vidim, ali da ste dobar čovek se odmah vidi, za to ne trebaju oč(ć)i!

Dakle, slažem se sa Morganom i Irenom :giggle:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Ja uopste ne mislim da su oci ogledalo duse..zato sto dusa uopste ne treba ogledalo..a oci za njim vape..u svakom bicu zele videti sebe..oci su sebicne i tople..cakle se samo kad im se nesto daruje materijalno ili naprosto pogled za koji mislimo da nam nesto znaci..
:crta:
Korisnikov avatar
By Daliborka
Originally posted by SashaVsSasha
Ja uopste ne mislim da su oci ogledalo duse..zato sto dusa uopste ne treba ogledalo..a oci za njim vape..u svakom bicu zele videti sebe..oci su sebicne i tople..cakle se samo kad im se nesto daruje materijalno ili naprosto pogled za koji mislimo da nam nesto znaci..
Slazem se.
Nemam sta da dodam.
:up:
By Swanheart
zato :swan: stalno nosi djozle :giggle:

a sad ozbiljno...u ocima neke osobe moze dosta toga da se vidi,ma koliko se mi pretvarali da smo nesto sto nismo oci nas uglavnom odaju.
Korisnikov avatar
By IriS
@Kiwi to je njen propust. Ja sam naglasila da dajem ljudima više šansi da dokažu mi da nisam u pravu, jer ipak , svi mi imamo svoja raspoloženja, koja su prilično promenljiva, pa se to može tumačiti na pogrešan način (ili ova tvoja situacija sa sočivom :giggle: )

@Morgan slažem se da je najbolji način procene ljudi taj koji si naveo, ali ipak, sebe ne smatram još uvek potpuno "energetski zrelom" (da se tako izrazim, mada nije baš najsrećnije odabran termin :shrug: ) da mogu da dozvolim visok procenat procene putem energije koju neko emituje. Na tome radim, a i u poslednje vreme mi prilično pomaže u proceni i očitavanje energije neke osobe.

Ipak smatram da koliko god neko da krije svoja osećanja, trenutna stanja, oči ih uglavnom odaju :yes:
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
Oci su za povrsna uzbudjenja..oci reaguju na dodir, na boje, na ono sto im pricinjava trenutno zadovoljstvo ili pak razocharanje, ali one nisu ogledalo dushe..ne..dusha ogledalo ne treba..dusha je sama sebi dovoljna,ali ne iz sebichnih nego naprosto iz dubljih razloga ..dusha je asketa, a ochi hedonist...:burner:
Korisnikov avatar
By IriS
interesantno!
ja baš mislim da duša upravlja očima... eto recimo, postoji termin srodne duše... ali i različita vidjenja tog termina. moje vidjenje je da su srodne duše jedna drugoj odraz u ogledalu.

a baš po očima, koje ti ovde opisa, se može videti šta je kome potrebno u tom trenutku, šta duša ište... a oči su tu da pripomognu.
Korisnikov avatar
By Adenim
Verujem da se iz ociju moze povrsno analizirati karakter.
Korisnikov avatar
By SashaVsSasha
interesantno!
ja baš mislim da duša upravlja očima... eto recimo, postoji termin srodne duše... ali i različita vidjenja tog termina. moje vidjenje je da su srodne duše jedna drugoj odraz u ogledalu.

a baš po očima, koje ti ovde opisa, se može videti šta je kome potrebno u tom trenutku, šta duša ište... a oči su tu da pripomognu.
kako zanimljivo, misaono, bolno analiticno tumacenje, sva sam se najezila! :mazi:

ne bih rekla da se miropomazu, naprotiv..cesto stvaraju kontradikciju..oci traze..ochi su povrsne..i cesto uopste ne slushaju dushu, pa ostave sushu..dusha moze bez ochiju..a veruj mi i ochi bez dushe chest su sluchaj.....:duh:
Korisnikov avatar
By IriS
dusha moze bez ochiju..a veruj mi i ochi bez dushe chest su sluchaj..... :duh:
sa ovim se slažem!
duša može bez očiju (dobar primer za to su slepi ljudi), a oči bez duše jesu (nažalost) čest slučaj i tako nešto me je i navelo da postavim ovu temu.
oči jesu površne, jer su ljudi (ne svi) uglavnom površni, ali mi se dešavalo kada razgovaram sa nekim od tih ljudi o njima samima, kada se otvore, primetim da im tada i oči "progovore", koje do tad nisu pokazivale ništa drugo do površnost i želju ka materijalnom ili erotskom.
Korisnikov avatar
By decko
Ne slazem se u potpunosti sa izrekom, ali verujem da samo posmatranjem tudjeg pogleda moze mnogo toga da se vidi....

:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Dina
Ne slazem se. Vec sam pisala na nekoj temi da sam znala ubicu (kasnije je postao ubica, ali nosio je taj "potencijal" u sebi verovatno i u vreme kad sam ga znala) sa divnim ocima, mozda jednim od najlepsih koje sam ikada videla i toplim pogledom... ma nista nije slutilo... Ali to ipak ne znaci da oci ne govore, ali uz izraz lica, pokrete itd. Na sve to zajedno obracam paznju i puno govori. Na jednoj drugoj temi ljudi su pisali da mogu da kontrolisu pokrete. Ali ja to ne verujem ili ja bar nisam srela ikog ko to moze. Reci mogu da budu lazne, izraz lica moze da se napravi ali donekle - u nekom ciljnom trenutku ali pokreti ruku, govor tela ne laze.
Korisnikov avatar
By Marvin
Ne. Ne i ne!

Mi u porodici imamo "malo jači" pogled. Oštriji. Došlo nam nasledno od babe (koja je bila poznata u selu svom kao veštica (verovatno zbog očiju tih)).
I svi imamo isti problem. Pogled prosto nekad odluta. I kad se zamislimo i pogledamo nekog uvek bude ista reakcija- "juuu, što si besan pa ništa ti nisam uradio". Milion puta mi se ovo desilo. I tek kad su mi sestre ispričale isto sam shvatio zašto.

Ili, dosta ljudi (posebo žena) mi je priznalo da su me se prvih meseci druženja i viđanja- plašili! :lol:
Čuj molim te... plašili. I to sve zbog očiju...
Korisnikov avatar
By EYA
interesantno!

kako zanimljivo, misaono, bolno analiticno tumacenje, sva sam se najezila! :mazi:

ne bih rekla da se miropomazu, naprotiv..cesto stvaraju kontradikciju..oci traze..ochi su povrsne..i cesto uopste ne slushaju dushu, pa ostave sushu..dusha moze bez ochiju..a veruj mi i ochi bez dushe chest su sluchaj..... :duh:
ako izraz DUSHA iz naslova zamenimo izrazom CHOVEK, tj ezotericno znacenje DUSHE prevedemo u materijalno (primer: selo broji 3000 dusha), a pretpostavljam da su oni koji su izreku smislili i ostali koji su je prihvatili, zapravo na to i mislili, onda mogu da se slozim sa idejom da se po ocima covek moze poznati, da se iz pogleda moze mnogo o njegovim zeljama, strahovima, tajnama, mislima i planovima procitati.
no, i za to je opet potrebna neka vestina, a posto vecina ljudi iz ega posmatra, ego sopstveni, kao odraz u drugome, jedino i vidi. pa zato cesto dolazi do sasvim pogresnih tumacenja cak necijih postupaka ili reci, a kamoli samo jednog pogleda.

:pare:
Korisnikov avatar
By Skyen
loool, jednom mi je lik rekao da imam bicheve u ochima i to je kao bio kompliment. od tada se zezamo da ljude streljam pogledom, no ja na to uvek zaboravim, pa i ne koristim u mnogim situacijama u kojima bi bilo neke koristi od toga.

oci govore mnogo toga. naucno potvrdjeno. od toga da li osoba laze ili govori istinu, pa do toga da li je (ne)uracunjljiva. o zlu ne bih kao o fenomenu. zadrzimo se na uracunljivosti.

da li se nekom svidjate mozete da naslutite po tome da li su mu zenice rasirene. kada nam se neko jako svidja, naravno da krv jurne u mozak, sire se krvni sudovi, rasire se zenice, itd

(naravno, proveriti da li je osoba tog dana:
1. sirila zenice
2. uzimala stimulanse raaaaznih vrsta
ako su obe opcije potvrdne, onda imate vise sansi ako je uzimala stimulanse, lool).

i tako, o ocima moze jos puno da se kaze, a sto je najbolje i da se dokaze

aj uzdravlje
By жњ
hm

po ocima jedino mozes raspoznati drogerasha ili ludaka. obe vrste vrlo cesto imaju veeelike zenice

a dusa se gleda po LICU. Tacnije - izrazu lica, nacinu na koji te osoba gleda, grimasama, itd... Metod koji ne omane u 99% slucajeva.
Korisnikov avatar
By HARP
Oci su najbitniji segment, ali ne i presudni preko koga se moze gestikulacijom istih naslutiti namera, osecaj, stanje coveka...

Ima tu mnogo da se pise, cela jedna psihologija.
Kratko da kazem, iskustvo me je naucilo da prepoznam poruku koju salje pogled.
Najvise ga koristim da prepoznam gay osobu i da shvatim neciju nameru...

@жњ misice lica mozes da kontrolises, oci ne ...
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by FireGox
Oci su najbitniji segment...
Bravissimo momče.
E, a posle kažu - Gaje samo o penisu razmišljaju.
By Swanheart
Originally posted by FireGox

misice lica mozes da kontrolises, oci ne ...
bas tako...
evo uzimam sebe za primer...nikad mi se po izrazu lica ne moze oceniti trenutno raspolozenje iil bilo sta...dok po ocima...pa u 90% slucajeva moze
Korisnikov avatar
By HARP
Primer:
Upoznam decka prosle godine koji je odusevljen nasim susretom.
Vidi se sreca na njegovom licu i zelja da nastavimo dalje. Lepa prica, sve je super, da covek pomisli da je to ono sto obojica trazimo
Ali...
Ja njega pitam : Da li si ti zaljubljen u nekoga?
On je u cudu stao i posle par trenutaka odgovorio pognute glave: Jesam, ali nesrecno...
Pitao me je kako sam to znao...
Rekao sam da mu se to vidi u ocima...
Nismo se videli vise. Jer nije imalo svrhe...
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by жњ
hm

po ocima jedino mozes raspoznati drogerasha ili ludaka. obe vrste vrlo cesto imaju veeelike zenice

:lol: :up:

A tek da vidish ochi psihopate! :iskolacen:

:pop:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Vishe dela govore o ljudima, tj. lakse ih je tako tumaciti, ali pogled jeste nesto sto odaje ljude. Ali to ne znaci da moze svako i da tumaci poglede, mislim da ljudi prosto umeju ili ne i da tu nema skole. Eventualno mozda iskustvo ali tanka je linija sa generalizacijom i projekcijom i bez oslanjanja na iskustvo ili neki profil.

A ne valja se osloniti samo na to, ali moze biti prednost.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by unic0rn
pogled jeste nesto sto odaje ljude. Ali to ne znaci da moze svako i da tumaci poglede.

E jbg, tako nesto sam hteo i ja da napisem ;)

LM, da, oci su ogledalo ('de je sad Sasha&Sasha?)

Ali, kao sto postoje ljudi koji znaju da pogledaju 'u oci', postoje i ljudi koji znaju da postave zid ispred ociju.

I nije stvar u nacinu na koji neko gleda, vec u, pa, nekom 'unutrasnjem sjaju' tih ociju.

Jeste li nekada videli oci mrtvaca?

Jeste li videli kako oci gube sjaj?

Oci odaju.
Korisnikov avatar
By Doxar
Mislim da nije rec ovde o tumacenju i analiziranju pogleda na nekom nivou svesti ili racija (osim ako nije rec o osobi koju dobro poznajemo, pa onda ocijukanjem komuniciramo) vec bih pre rekao da je to intuitivna i podsvesna procena ljudi pogotovo ako je rec o upoznavanju i ocitavanju prve impresije. Jer dovoljno je videti nekoga prvi put, i eventualno razmeniti par recenica, i vec cemo, hteli - ne hteli, formirati odredjenu predstavu i okvirnu sliku doticne osobe, koja je uzgred budi receno iako vrlo, vrlo pausalna i neegzaktna u 90% slucajeva tacna. Bas zbog toga je u pitanju nevoljna radnja, kojom mi svesno ne koordiniramo, i u kojoj skiciranje necijeg pogleda pored drugih aspekata neverbalne komunikacije zauzima vazno mesto; u mom slucaju najvaznije.

Slozio bih se sa prethodnim sagovornikom da svake oci imaju specifican sjaj i da svaki pogled zraci posebnim koloritom i intenzitetom, a to se pre svega reflektuje, barem meni tako izgleda, kao ostrina, tupost, dubina, toplina, pitomost, mutnost necijeg pogleda, i samim tim preneseno, karaktera i intelekta, barem u najopstijim crtama. I tu definitivno ima odredjene povezanosti, iako ta korelacija nije zagarantovana i a priori sigurna, moja iskustva mi pokazuju da je najcesce bila bas takva kakvom se u startu dojmila.
Korisnikov avatar
By селпередејз
Organ vida nije nikakvo ogledalo ‘duše‘.
Po meni, oči, tačnije - POGLED, su deo čovečje mimike iz koje se, zaista, može dosta toga zaključiti, ako ste dovoljno senzibilni.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by VValter
Organ vida nije nikakvo ogledalo ‘duše‘.
ROFL!
Korisnikov avatar
By tramp
iz ociju moze kojesta da se procita ali zato oni koji znaju da lazu (pretvaraju se i sl.) i koji su u tome dobri znaju da vecina "veruje" ocima te iste i kontrolisu ... da su ogledalo duse ne bi se mogle tek tako kontrolisati a mogu :D

e sad kao i sa ostalm neverbalnom komunikacijom u vecini slucajeva je neplanska i u tim slucajevima je ima smisla "citati"
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!