Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Vespertine
Pre par dana, dan pre mog povratka u Srbiju, u Nishu, u mom komshiluku se desio vrlo intrigantan i bizaran smrtni sluchaj jedne bake i njene unuke. Naime, na veliki crkveni praznik, njih dve su se vracale kuci i u vreme liturgije povodom tog praznika, reshile da prekrate sebi put do kuce prolaskom kroz crkveno dvorishte, koje je kao omanji parkic. Grana jednog drveta se polomila i na mestu ih ubila obe.
Crkva je prastara, na tom mestu su se, 1189 godine sreli Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa, i tu se srpska vojska pridruzila krstashkim pohodima pa je to mesto svojevrsni spomen park, sa prastarim drvecem, izgleda jako impozantno.
Osim shto me jako iznerviralo komentarisanje poboznih ljudi i izbegavanje dovodjenja u vezu mesto dogadjaja sa bizarnom smrcu, bukvalno je i podelilo ljude u mom okruzenju na nevernike i vernike. Moja rodjena keva je popu iz te crkve koji je skoro dolazio da se ponudi oko nechega zbog skore smrti moje bake, rekla - Ako posle onog mislite da ja verujem u Boga koji ubija malu decu u crkvenom dvorishtu, a majku mi kazni da nepokretna u mukama umire 2 godine, a ja ne mogu da se odvojim od nje ni na sekund, zaista imate debeo obraz.

E sad... Ima li Gospod chudne puteve, ili ste na strani koja se priklanja zdravom razumu?
By Tungi
Nisu mu cudni putevi,jer ne postoji.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Vespertine

E sad... Ima li Gospod chudne puteve, ili ste na strani koja se priklanja zdravom razumu?
Pitanje je veoma maliciozno postavljeno. Ispada da svi koji veruju u puteve tj. sudbinu i da postoje razlozi iza svega nisu pri zdravom razumu.

Gledano očima ega strašno je što devojčica neće odrasti, jebati se, napraviti decu, imati unučiće i umreti...
Dok gledano sa duhovne strane, duh koji je imao telo devojčice je odradio svoju karmu koju je odabrao da odradi u tom telu i nastavio je dalje.

Smrt tela je poslednji dar Majke.
A kakve sve sudbine postoje, devojčica je super prošla.
Korisnikov avatar
By deran
hajde budi dobar,pa prosledi svoja razmišljanja roditetiljma tog deteta...
Korisnikov avatar
By Vespertine
Ne sumnjam ja u postojanje neke vishe svrhe svega i svakoga, ali opet mi je nelogichna smrt deteta.

Temu sam vishe pokrenuo zbog verskih frikova koji se iz dana u dan sve vishe mnozhe, a po toj istoj veri koju tako slepo poshtuju, da se desi preki sud, vaznesenje, rapture ili kako god, svi bi zavrshili u najdubljim jamama pakla. Nikako ne mogu da zaboravim sliku sa jednog Velikog petka, zadnji koji sam pohadjao pre nekoliko godina, ispred Saborne crkve u Nishu, kada je kroz masu ljudi na ulici proleteo auto iz kog u najvece vrishti Ceca, a onda se zaustavlja i iz njega izlaze 2 morona koji potezhu iz flashe u pratnji 2 napirlitane i nakrechene ribe... I to poshtuje neshto?

Stomak mi se okrenuo kad sam chuo komentar tipa - Ko zna kakve su greshnice bile kad ih je to zadesilo. Dete od 11 godina koje je molilo tatu da ostane preko vikenda kod bake u Nishu jer je zavrshilo sve domace zadatke je tako veliki greshnik da je Bog odluchio da ga ubije u svojoj avliji??? Smeshno.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Bog je, ako postoji, takav kakvim ga hriscani pretstavljaju, velika pizda.
I da, eto vam poruke od vaseg Boga. Samo vi idite u crkvu i odite po dvoristima njinim, pa vas ceka telegram iz carstva nebeskog.
By Tungi
^

Pa i ono pitanje...Za sta ce crkvi gromobran?
By Tungi
Ja sam negde u svojoj knjizi opisivao to,pa dobih tako neke komentare blasfemija,a ne znam zasto je blasfemija zapitati se kakav je to bog(ako postoji),koji "ubije" dvoje neduzne dece,koja su ostala u stanu i izgorela u pozaru,dok je majka otisla u prodavnicu po hleb i mleko?U kakvog to onda ljudi boga veruju ako kazu "bog dao,bog i uzeo" ili "bozja volja"?
Srecan sam te ne pripadam tom "stadu",niti mogu da kazem,kao neki "samo se boga bojim",mnogo je stvari oko mene,vidljivih,objektivnih,racionalnih kojih se treba plasiti,ne i nekog boga koji diriguje sa nebesa nama,igra se u stilu "gledaj al' ne pipaj,pipni al' ne uzivaj."
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Vespertine

Ne sumnjam ja u postojanje neke vishe svrhe svega i svakoga, ali opet mi je nelogichna smrt deteta.

Temu sam vishe pokrenuo zbog verskih frikova koji se iz dana u dan sve vishe mnozhe, a po toj istoj veri koju tako slepo poshtuju, da se desi preki sud, vaznesenje, rapture ili kako god, svi bi zavrshili u najdubljim jamama pakla. Nikako ne mogu da zaboravim sliku sa jednog Velikog petka, zadnji koji sam pohadjao pre nekoliko godina, ispred Saborne crkve u Nishu, kada je kroz masu ljudi na ulici proleteo auto iz kog u najvece vrishti Ceca, a onda se zaustavlja i iz njega izlaze 2 morona koji potezhu iz flashe u pratnji 2 napirlitane i nakrechene ribe... I to poshtuje neshto?

Stomak mi se okrenuo kad sam chuo komentar tipa - Ko zna kakve su greshnice bile kad ih je to zadesilo. Dete od 11 godina koje je molilo tatu da ostane preko vikenda kod bake u Nishu jer je zavrshilo sve domace zadatke je tako veliki greshnik da je Bog odluchio da ga ubije u svojoj avliji??? Smeshno.
To sto ljudi pogresno tumace religiju nije znak da je ona losa. To je upravo rezultat tog zdravog razuma koji i nije toliko bas zdrav ;) To su uobicajena shvatanja ljudi, puna predrasuda i pogresnih tumacenja. Dok sam ja bila hriscanska vernica imala sam obicaj ako imam neke dvojbe da pitam svestenika. Ta tumacenja cesto nisu imala veze sa onim kako ljudi tumace. Koliko se secam hriscanski vernici uopste ne bi trebalo da se bave drugim ljudima i procenjuju koliko su oni gresni a koliko nisu vec da se bave sopstvenim spasenjem.

Smrt deteta jeste nesto sto najveci broj ljudi ispunjava uzasom i onda tu zastanu uobicajena objasnjenja koja imamo za ovaj svet. Ali i to potpada pod nasa ostala shvatanja sveta. Ja verujem u reinkarnaciju te i smrt deteta potpada pod to. Onaj ko veruje u raj i pakao, mislice da dete ide u raj. Onaj koji ne veruje u bilo kakav smisao svega verovace da je eto kraj dosao bez ikakvog razloga...
Korisnikov avatar
By Suki
To mi nije jasno kako ljudi razmisljaju,krive Boga za nesto.A da li ga je neko krivio kada je bio veliki potop,koliko dece je onda umrlo,ako cemo po religiji i hriscanstvu.Jednostavno im je bilo sudjeno i kraj nemozemo to vratiti niti ikoga kriviti za njihovu smrt.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by Suki
To mi nije jasno kako ljudi razmisljaju,krive Boga za nesto.
zaista, sta je to u ljudskoj prirodi sto ocekuje bilo sta dobro od self-proclaimed omnipresent & omnipotent source of all good?
By Tungi
Uopste.Zasto ocekivati i lose?
Narod je takav da veruje da sve ono sto je lose potice od djavola,sto je jos veca besmislica.
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
sve zavisi od licnog poimanja Boga.

A to sto se desilo njima dvijema je nesrecan slucaj, koji se mogao dogoditi bilo kome, na bilo kom mjestu gdje stoji staro drvo.

Ipak, nije mi jasno kako se to odlomila grana i ubila ih na mjestu? Sta, drvo se prepolovilo, kako..?:neznam:
Korisnikov avatar
By Mage
There is no god! :wundy:

A i u slučaju da postoji... he doesn't give a shit about little worthless humans :wundy:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by CokoladnaBananica

A to sto se desilo njima dvijema je nesrecan slucaj, koji se mogao dogoditi bilo kome, na bilo kom mjestu gdje stoji staro drvo.
Ipak, nije mi jasno kako se to odlomila grana i ubila ih na mjestu? Sta, drvo se prepolovilo, kako..? :neznam:
Ne, ne, ne.
Ako verujes da Bog postoji, onako debeo i sed, i da gleda tvoja posla, i ako pretpostavis da se njemu eto, dopada sto ti ides u crkvu, tj. njegovu kucu, zasto bi onda dozvolio da stablo padne na tebe tako ispravnoga, a ovamo imas recimo tri forumasa koji zloupotrebljavaju pristup internetu i spamuju forum svojim besmislicama a na njih ne pada nikakvo stablo?
Po teoriji haosa, sve je moguce, ali hriscanstvo se ne zasniva na teoriji haosa.
Isto tako, zivo me zanima kako to da nikakvo drvo da opali crnorecane, Artemija, Amfilohija, onog jagodinskog jebaca idr.
Korisnikov avatar
By Li
Max, znas da ovo nije prvi slucaj u Ni da se odlomi grana i ubije nekoga, prosle ili predprosle godine je ubila onog cikicu na bajsu u parkicu preko puta narodnog pozorista. Ovo jeste nesrecni slucaj ali eto steta je sto je morao da se dogodi bas u dvoristu Pantalejske crkve... ako se ne varam tamo je i pozar izbio pre neki dan.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Li

Max, znas da ovo nije prvi slucaj u Ni da se odlomi grana i ubije nekoga, prosle ili predprosle godine je ubila onog cikicu na bajsu u parkicu preko puta narodnog pozorista. Ovo jeste nesrecni slucaj ali eto steta je sto je morao da se dogodi bas u dvoristu Pantalejske crkve... ako se ne varam tamo je i pozar izbio pre neki dan.
Kao da Svevisnji nesto hoce da vam poruci :smeh:
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by Tungi

Nisu mu cudni putevi,jer ne postoji.
Tačno.

Ja sam ranije bio pobožan, pa agnostik, a sada sam na dobrom putu da postanem ateista.

Ne verujem u Boga kao pojavu, pa čak ni prirodu kao nešto što može da ima nameru ... pre sam za ideju da u univerzumu postoje pravila koja se ne mogu zaobići ...
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by CokoladnaBananica

Ipak, nije mi jasno kako se to odlomila grana i ubila ih na mjestu? Sta, drvo se prepolovilo, kako..? :neznam:
Ne, ne, ne.
Ako verujes da Bog postoji, onako debeo i sed, i da gleda tvoja posla, i ako pretpostavis da se njemu eto, dopada sto ti ides u crkvu, tj. njegovu kucu, zasto bi onda dozvolio da stablo padne na tebe tako ispravnoga, a ovamo imas recimo tri forumasa koji zloupotrebljavaju pristup internetu i spamuju forum svojim besmislicama a na njih ne pada nikakvo stablo?
Po teoriji haosa, sve je moguce, ali hriscanstvo se ne zasniva na teoriji haosa.
Isto tako, zivo me zanima kako to da nikakvo drvo da opali crnorecane, Artemija, Amfilohija, onog jagodinskog jebaca idr.
Kao sto rekoh, sve zavisi od LICNOG POIMANJA BOGA. Zasto mislis da moje ukljucuje sijedog debeljka?
Ne vjerujem ni u teoriju haosa.
Vjerujem u protok energije na koju u svakom momentu mozemo uticati. Suvise kompleksno da bih sad piskarao o tome.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Kao što neko reče, sve je moguće.

Nema to veze sa verovanjem u višu silu, već je jednostavno logično moguće.

Baš čudna smrt, zanimljivo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Tungi

Narod je takav da veruje da sve ono sto je lose potice od djavola,sto je jos veca besmislica.
vidish, ovo jeste zanimljivo.
ja npr. bash tako verujem, bez ikakvog uticaja "naroda koji tako veruje".
ja mislim, verujem, kakogod..... da sve shto je ovog tipa tj. uzasne nesrece nevinih ljudi, nepravde, mrznje, ratovi, diskriminacije,...... da to sve i dolazi od djavola, ne od dobrog i poshtenog Boga. ne znam, za mene Bog jeste sve ono poshteno, pravedno, ljubav, razumevanje, a djavo je sve suprotno.
e, sad da li je ovo "krivoverno, idealistichki, ovo, ono....." ne briga me, ali ja tako verujem.

dakle, djavo je uchinio da drvo ubije devojchicu i baku, ne Bog. djavo na zemlji, na veliku zalost, moze da deluje i deluje, kao shto vidimo. da li to znachi da Bog nije bash svemocan shto se tiche zemlje, ovog sveta...... -ne znam, mozda. da li to znachi da na zemlji, ovom svetu postoji kontinuirana borba izmedju dobra (Bog, ljubav, poshtenje, pravednost, razumevanje) i zla (nesrece nad nevinima, nepravde, neposhtenja, diskriminacije, mrznje, ratovi), ochito.

i mene je jako razalostila ova vest kad sam ju prochitao u medijima. nadam se, verujem da je Bog primio u Njegovo carstvo dushe ta dva ljudska bica.
By Tungi
Ili se mozda bog i djavo igraju?
Kao u knjizi po Jovu gde djavo odlazi kog Boga,a ovaj mu kaze:"Vide li moga slugu Jova?Nigde nema takvog coveka.Sve mozes da mu radis,samo mu dusu ne diraj."
Deal. :lol:

Ma vazi...
Korisnikov avatar
By Vel boy
verujem Bogu da se ne igra s djavolom, ali nikad ne znash/m/mo...... agnoso (na grchkom- ne znam) ; mysterious, indeed..... verujem, ali eto ponekad i verujuci se ne moze odvojiti od agnostike, agnosticizma....... :neznam:
Korisnikov avatar
By svejedno
Tungi, ti bas ne volis to hriscanstvo, a?

..

A jel ti znas da to nije jedina religija koja postoji?

..

Da ne ulazim u 'problem Boga' sa nereligijske strane, jel.
By Tungi
"Cudni su putevi Gospodnji",pominje se u uvodnom postu,pa sam ga posudio.A tice se hriscanstva.I preminule su ocito bile hriscanke.
Da se recimo slucaj zbio u Japanu ili Iraku,ne bih se doticao hriscanstva,vec budizma i islama.
Da me ne bombarduju TIM hriscanstvom mozda se ne bih ni osvrtao na njega.
Korisnikov avatar
By Vespertine
Daleko od toga da hocu da izvrnem ruglu bilo chiju veru, smatram da chovek treba da veruje u shta god mu drago, bio to bog, vanzemaljci, Stoja... Mrzim kad se religija lati objashnjavanja nechega i kad se na nemogucnost boljeg objashnjenja tresne takva izjava kao - To je jer si greshnik ili chudni su putevi gospodnji, samo da bi se izbeglo dovodjenje te omniprezentne i omnipotentne persone u neugodan polozhaj...

Hrishcanska crkva propagira preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, proglashava ljudske akcije grehom, anatemishe sve i svashta, a opet sama nikako da bude odgovorna, nikako da se primeni na nju cela ta pricha. Operisani su od preuzimanja odgovornosti chitavih 13 vekova, jer tamo-vamo kad neshto podje loshe po njih, eto chudnih puteva gospodnjih.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!