Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Mislim da mu nije supruga, da žive u grehu (ali nisam 100% siguran).
Briselski "Maneken Pis" u srpskoj nošnji

Brisel - Znamenje Brisela i turistička atrakcija, statua "Maneken pis", danas je, povodom Dana državnosti Srbije odeven u srpsku narodnu nošnju.

Zvanice, mnogobrojni turisti i radoznalci besplatno su počašćeni srpskom šljivovicom.

Na svečanosti na malom trgu u centru Brisela gde je mala zidna fontana s figurom "Manekena pisa" - na holandskom: "Mališana koji piški", prisutne su pozdravili ambasador Srbije u Belgiji Radomir Diklić i predvodnik "Reda Maneken Pisa" Edmon Vandenot.

Bilo je predviđeno da "Maneken pis" iz svoje "slavinice" sve prisutne časti šljivovicom, ali zbog mraza ne radi uređaj kojim iz statue u fontanu obično teče voda.

Tako je, na veliko zadovoljstvo pomalo srmznutih zvanica i turista, odlučeno da se šljivovica služi ispred fontane.

Ambasador Diklić je rekao da je Srbija gradu Briselu i "Maneken pisu" poklonila šumadijsku nošnju i stekla priliku da dvaput godišnje tako bude odeveno to znamenje Brisela.

"Maneken pis" iz svoje "slavinice" toči besplatno pivo na dan Svetog Arnua - sveca zaštitnika belgijskih pivara, koji je, po legendi, spasao žitelje kuge kada je, umesto zagađene vode, rekao da se pije samo pivo.

Zasluge "Maneken pisa" kome su zahvalni građani Brisela u 17. veku podigli statuu i fontanu, sežu u srednji vek kad je jedan mališan piškeći ugasio fitilj velikog bureta baruta ispod zidina Brisela, spasavši grad koji je jedva odolevao opsadi neprijateljske vojske.

Ta statua po nekoliko puta svakog meseca biva odevena u razne nošnje i druge kostime koje su kao poklon gradu Briselu darovali zvaničnici koji su posetili Belgiju.
I Gugl Srbiji čestitao Dan državnosti

Na početnoj stranici srpskog "Gugla" pojavila se čestitka povodom 15. februara, Dana državnosti Srbije.

Slika

Za ilustraciju na "Guglu" iskorišćena je naslovna strana takozvanog Sretenjskog Ustava. Klikom na čestitku na ovom popularnom pretraživaču pokazuju se sajtovi na kojima se govori o Danu državnosti, počevši sa "Vikipedijom", kao i povezane vesti objavljene na stranicama medijskih kuća.

Sretenje je za Dan državnosti proglašeno 10. jula 2001. godine, ali ga Srbija kao samostalna država obeležava od 2006. godine, nakon odvajanja Crne Gore.

Ovaj nacionalni praznik obeležava se na hrišćanski praznik Sretenje, zato što je tog dana buknuo Prvi srpski ustanak (1804-1813), a istog datuma 1835. donet je prvi Ustav tadašnje srpske kneževine, kojim je ukinut feudalizam i koji je označio početak savremene srpske državnosti.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355712#p2355712]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355687#p2355687]Sheytan napisao:[/url]
podshumno odlikuje srpskog vojnika Srdjana Aleksića koji je pogunuo braneći vršnjaka muslimana

braneći ga od koga? :lol: meni je to vrhunac licemjerja: srbija daje odlikovanje hercegovačkom srbinu koji je poginuo braneći prijatelja bošnjaka od politike srbije? :gotika:

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, o odlikovanju sina govori za Alo!

"Dok ima ljudi koji vide da je to što je Srđan uradio nešto plemenito, dok smo svi u poštenoj utakmici, dok veličamo ljudskost, znam da nije bilo uzalud"

Ovo me u svoj mojoj tuzi i veseli jer vraća veru u čoveka, daje dozu optimizma i nade da ćemo u dobroti i plemenitosti naći izlaz iz nedaća koje su nas zadesile“, započinje razgovor za „Alo!“ Rade Aleksić, otac mladića koji danas od predsednika Srbije prima posthumno priznanje za herojski čin 1993. godine, kada je poginuo braneći Bošnjaka Alena Glavovića.

Boris Tadić je odlikovao Srđana zlatnom medaljom Miloš Obilić, za delo ličnog herojstva.

Otac mladića čije ime je postalo simbol plemenitosti i opomena svima da se u ratu ne mora izgubiti ljudskost kaže da bi jedno od najviših državnih priznanja koje je njegov sin dobio trebalo svima da nam dođe kao otrežnjenje.

- Naravno da mi kao roditelju godi da čujem lepo o svom detetu i osećam jedno posebno uzbuđenje povodom medalje koju je dobio. Ipak, ono što mi je naročito drago jeste činjenica da postoje ljudi koji nisu zaboravili Srđana, koji je simbol svih nevino izginulih momaka. Raduje me i kad ljudi poput predsednika Tadića, kao i svi drugi, usvoji Srđanovo delo kao nešto što ima vrednost jer je to dokaz da se radi o ljudima koji vole ljude i s kojima ima budućnosti. Ovo priznanje pripada i njima, kao i svim Srđanima, koji su stradali neopterećeni nacijom, verom - priča Rade Aleksić.

Alen Glavović, za kog je Srđan dao život braneći ga u Trebinju od pijanih vojnika Republike Srpske, još nije čuo da je njegov spasitelj posthumno odlikovan, ali Rade veruje da će mu srce biti puno.

- To je jedan divan čovek. Sad živi u Švedskoj i više ga ništa ne veže za Trebinje, ali ne propusti nijednu Srđanovu godišnjicu. Čujemo se putem „skajpa“ i čim bude zvao, reći ću mu. Znam da će da mu bude drago. Srđanov čin je mnogo uticao i na njega i na njegovo okruženje - uzdiše Rade.

Kako i priliči velikom čoveku koji je podigao heroja, Rade nikada nije jadikovao što se baš njegov Srđan tog dana našao na kobnom mestu.

- Da budemo iskreni, Srđan više praktično ne postiji. Bio je tu, odslužio je svoje. Ali dok ima ljudi koji vide da je to što je uradio nešto plemenito, dok smo svi u poštenoj utakmici, dok veličamo ljudskost, znam da nije bilo uzalud - zaključuje otac jednog od najvećih srpskih heroja.

Čedo, ne koristi ime mog sina!

Ono što Radeta najviše boli jeste korišćenje imena njegovog pokojnog sina u političke svrhe. Tako ga je, kaže, pogodilo što je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović potegao ime njegovog pokojnog sina u medijskom duelu s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

- Ne volim kad neko koristi moje dete i njegov čin u političke svrhe kao što je to nedavno uradio Jovanović. Umesto za političko prepucavanje, njegovo ime treba da koristimo gde može da posluži za dobro čoveka, gde je čovek iznad svega, gde gazimo rat, predrasude i sva što proizvodi bezumlje - kaže otac, koji je pre Srđana takođe nesrećnim slučajem izgubio i mlađeg sina Vuja.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma izem ti državni praznik, toliko me zanima da sam potpuno zaboravio na njega, cimajući se za džabe do grada jureći dokumenta!
Korisnikov avatar
By nsc
tako sam i ja krenuo da platim prvu ratu poreza za stan i uplatim kablovsku, kad ono ni banke ni posta ne rade 15. i 16.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355992#p2355992]Sheytan napisao:[/url]Čedo, ne koristi ime mog sina!

Ono što Radeta najviše boli jeste korišćenje imena njegovog pokojnog sina u političke svrhe. Tako ga je, kaže, pogodilo što je lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović potegao ime njegovog pokojnog sina u medijskom duelu s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

- Ne volim kad neko koristi moje dete i njegov čin u političke svrhe kao što je to nedavno uradio Jovanović. Umesto za političko prepucavanje, njegovo ime treba da koristimo gde može da posluži za dobro čoveka, gde je čovek iznad svega, gde gazimo rat, predrasude i sva što proizvodi bezumlje - kaže otac, koji je pre Srđana takođe nesrećnim slučajem izgubio i mlađeg sina Vuja.
Fino reche Rade: Ovo priznanje pripada i njima, kao i svim Srđanima, koji su stradali neopterećeni nacijom, verom - priča Rade Aleksić.

i onda, nazalost, isprepadan potencijalnim i/ili stvarnim napadima od strane republikosrpskanistichkih maksimalista, prinudjen da opomene Chedu - iako sva Chedina poenta upravo je govorila dodiku- Ovo priznanje pripada i njima, kao i svim Srđanima, koji su stradali neopterećeni nacijom, verom

Stoga, rekao bih moj dragi zemljache Rade- ne dozvoli da ti oni koji dele maltene iste mentalne sklopove kao pijani pripadnici vojske Republike Srpske koji ti ubishe sina, iznova ubijaju sina! jer Cheda je bio pomenuo tvog pokojnog sina za podsecanje na njegov VELICHANSTVEN I SVETAO PRIMER dok dodik nit' ti ga poshtuje, nit' mu je ijednom odao pochast, nit' hoce da se chuje o sinu ti Srdjanu Aleksicu nit' ti je na sinovoj strani, moj dragi Rade!
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355992#p2355992]Sheytan napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355712#p2355712]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355687#p2355687]Sheytan napisao:[/url]
podshumno odlikuje srpskog vojnika Srdjana Aleksića koji je pogunuo braneći vršnjaka muslimana

braneći ga od koga? :lol: meni je to vrhunac licemjerja: srbija daje odlikovanje hercegovačkom srbinu koji je poginuo braneći prijatelja bošnjaka od politike srbije? :gotika:

Rade Aleksić, otac Srđana Aleksića, o odlikovanju sina govori za Alo!
Zar si stvarno mislio da ćeš dobiti smislen odgovor na pitanje?
Umjesto toga, tekst iz, pazi sad, Alo! magazina.
Bogtepitaj da li su opće pričali sa Srđanovim ocem.
ja sam jednostavan dečko, štaš. ^^
pa mi se ta cijela priča oko odlikovanja i pompa te proslave čine kao način da se aktualna srbijanska vladajuća elita, propagandno motivirana dolazećim izborima, simbolički poveže s individualnih uspjesima i herojskim činovima ljudi s kojima nema baš ništa zajedničko.

i nikako mi nije jasno zašto bi predsjednik srbije odlikovao hercegovačkog srbina koji je poginuo u BiH braneći hercegovačkog bošnjaka od srpske hegemonističke politike devedesetih. kakve veze ima srđan aleksić sa srbijom? :nerd:
(možda bi srbija mogla isplatiti nekakvu novčanu odštetu njegovom ocu, doduše. ili ipak RS? :hamlet: )
Rade Aleksić, čiji je sin Srđan posthumno odlikovan za hrabrost jer je 1993. ustao u zaštitu komšije Bošnjaka, darivao je orden građanima Srbije i srpskom narodu

Slika
Novak Đoković i Rade Aleksić na svečanosti u Narodnoj skupštini Srbije

Srđan Aleksić, Srbin iz Trebinja, ustao je 1993. godine u zaštitu komšije Bošnjaka koga su napala četiri pripita pripadnika Vojske Republike Srpske.

"To nije orden Srđanu, već srpskom narodu i svim građanima Srbije koji prihvataju da je žrtva za druge veličanstven čin", istakao je Rade Aleksić.

"Svim građanima čestitam orden i darujem ga njima", rekao je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije pošto je za sina primio zlatnu medalju "Miloš Obilić".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srđanova žrtva "zaslužuje društvenu pažnju".

On je istakao da je "počastovovan činjenicom da je predsednik Srbije odlučio na ovaj način da odlikuje" Srđana Aleksića.

"Naravno da je to svetao primer, ali nažalost takvih primera sa druge strane nije bilo",
tvrdi Dodik.

U januaru se navršilo 19 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinjanja branio svog sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica pripitih naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se pijane ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli. Od zadobijenih povreda umro je šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac, Rade Aleksić, u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Spaseni Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece. Glavović svake godine odlazi na grob Srđana Aleksića u Trebinju i u kontaktu je sa njegovim ocem.

U Novom Sadu i Pančevu postoje ulice nazvane po Srđanu Aleksiću. U Trebinju, međutim, nema obeležja s njegovim imenom.
Samo nekoliko komentara sa sajta RTV B92:

* Ako su u Novom Sadu i Pančevu ulice nazvane po Srđanu Aleksiću, neka novi most na Dunavu koji će, preko Zemuna i Borče spajati ova dva grada, kada bude sagrađen, ponese naziv "Srđov most". Kao univerzalni simbol čovještva, spajanja ljudi, opšte dobrobiti za sve...

* Posten sin postenog oca. Hvala u ime Srbije!

* To što je uradio taj mladi čovek stavljajući život drugog iznad svog je toliko veliko da se jednostavno ni ne može definisati rečima. To je mnogo, mnogo, mnogo, više od junaštva, herojskog čina ili hrabrosti! Pred takvim gestom čovek ne može a da ne zastane da ne klekne i da se ne pokloni i nema tog ordena koji bi tako nešto mogao dostojno da nagradi. Da se nikad ne zaboravi!

* Nikad mi dosta ove price...nadam se da cu uspjeti odgojiti svoju djecu na ovakav nacin.

* Srdjan(ov otac) i Novak zaista dva najveca Srbina IKADA, koje voli i postuje svako ko nije slepi tupavi nacionalista, kompleksas i umni bolesnik. Bas mi je drago da ih vidim jednog pored drugog, ovu cu fotografiju sacuvati. Vecna slava Srdjanu i uspeh nasem Noletu
Zašto Srbija ne poštuje i dostojno ne slavi svoj rodjendan!?

Državni praznik jedne zemlje je isto što i rođendan jednog čoveka. Na onaj način na koji mi obeležavamo svoj rođendan, tako i država treba da obeležava svoj dan državnosti. Prema onome što znam i mogu da zaključim, samo se spominje da mi imamo državni praznik. Srbija je jedna od retkih država u svetu koja ne poštuje i ne sme da slavi svoje državne praznike, ocenio je u razgovoru za "Vesti" eminentni istoričar prof. dr Radoš Ljušić.

Zašto tako mislite?

- Na osnovu toga što su sve manifestacije usmerene ka tome da se ne obeležava sam dan Sretenja nego da se povodom Sretenja prikažu, recimo u Arhivu Srbije, najvažnija dokumenta iz istorije Srbije od dečanske povelje, a dečanska povelja nema nikakvog značaja za 1804. godinu.

Isti je slučaj sa Muzejom Srbije koji tek 20. februara otvara izložbu o puškama ili vatrenom oružju, opet povodom Sretenja.

Pogledajte kako Amerikanci slave svoj državni praznik, kako to rade Francuzi, kako to rade druge države, recimo Bugarska i Grčka, pa ćete videti da u tom pogledu veoma zaostajemo za njima, a razlog je što se plašimo da obeležimo 15. februar kao državni praznik.

Šta može da bude razlog straha?

- Politika koju trenutno vodi naša vlada je politika koja je pod pritiskom međunarodne zajednice negde od 1999. do danas. Mi se jednostavno plašimo da obeležavamo sve ono što ima nacionalno obeležje i što predstavlja neku vrstu srpskog identiteta.

Da li to znači da smo postali veći katolici od pape, odnosno veći mondijalisti od mondijalista?

- Ne. Mi smo samo postali velike sluge onih koji to od nas čak i ne traže. Dodvoravanjem pokušavamo da se prilagodimo namerama i idejama Brisela, iako te ideje nisu uvek dovoljno jasne, niti dovoljno čiste. Jedan narod koji ima ovako poslušničku vlast ne zaslužuje da ima državni praznik kao što je Sretenje Gospodnje.

Ako izuzmemo vlast, da li i čime srpski narod ipak zaslužuje da slavi Sretenje Gospodnje ne samo kao verski, već i kao državni praznik?

- Sretenje Gospodnje zaslužujemo zahvaljujući svojim precima i to generaciji vožda Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, koji su ustanovili novovekovnu srpsku državu. Svi oni koji su tvorci države, na čijim temeljima baštinimo i današnju državnost zaslužuju da budu poštovani na način koji je primeren jednom takvom prazniku.

Koliko je Prvi srpski ustanak, iz 1804. godine, protiv viševekovne turske okupacije zasluga vožda Karađorđa i srpskih ustanika, a koliko je to bio proizvod međunarodnih okolnosti tog doba?

- Međunarodne prilike nisu nimalo uticale. To je jedan iznenadan događaj. I on je nastavio da se razvija. Iz tog nemira, koji se zbio u Orašcu, nastao je Prvi srpski ustanak ili, kako mi to još nazivamo, srpskom revolucijom.

Dakle, međunarodne prilike nisu nimalo uticale da se Srbi pobune protiv otomanskog carstva 1804. godine. Ono što je uticalo to je tursko bezakonje i nasilje koje je primoralo srpsko stanovništvo da se lati oružja kako bi opstalo i nastavilo da živi na ovim prostorima.

Pre 20 godina na Sretenje Gospodnje (1992) došlo je do izmirenja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa tzv. raskolnicima u Americi, Zapadnoj Evropi i Australiji. Da li je za poslednje dve decenije taj raskol u potpunosti prevaziđen?

- Srpsku crkvu u dijaspori i matici razdvojio je komunistički režim i njegova propaganda. Pitanje pomirenja bilo je teško ostvarivo i po mom dubokom uverenju ono nikada nije do kraja iskreno izvedeno. Posledice te neiskrenosti i danas se osećaju.

Mada, ruku na srce, mogu reći da je to bio jedan od značajnih momenata koji ukazuje na to da jedinstvo srpsko naroda u pravoslavnoj crkvi je dobar putokaz da se uspostavi i nacionalno jedinstvo srpskog naroda.

Vesti
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2356248#p2356248]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2356240#p2356240]Sheytan napisao:[/url] Jedan narod koji ima ovako poslušničku vlast ne zaslužuje da ima državni praznik kao što je Sretenje Gospodnje.
:lol:
Srbija je odavno demokratska država, a različita mišljenja sasvim prirodna pojava ne samo u predizbornim danima i mesecima.

U civilizovanom, demokratskom, svetu to je normalno stanje stvari.

Od javnog žigosanja problema u Srbiji ne bežimo, makar se ti i tebi slični tome neizmerno radovali i sve krivo tumačili i shvatali!

Za vaše neizmerno radovanje,a našu obavezu da se uhvatimo u koštac sa problemima, evo još jednog "prigodnog" komentara koji je objavljen u Pressu baš na dan državnosi Srbije:

KOMENTAR DANA

Srećan rođendan, Srbijo

Srbija danas slavi Sretenje, svoj rođendan.

I sutra. I prekosutra, sve zbog zbog snega i mraza koji je od ostatka zemlje odvojio oko 50.000 građana ove zemlje, ali i proklamovane štednje električne energije! U kakvom stanju Srbija danas slavi rođendan?

Lepša strana Sretenja svakako jeste činjenica da će najveći orden danas biti uručen najpoznatijem i najuspešnijem Srbinu, čoveku koji je pokazao da možemo da budemo najbolji na svetu, Novaku Đokoviću. Jako je dobro što će se Srbija danas setiti i Srđana Aleksića, koji je pre 19 godina poginuo spasavajući prijatelja muslimana od ruku nekih drugih Srba. Srđanu će danas posthumno biti uručen najveći orden Srbije, ali ko zna da li bi se to dogodilo da ga Čeda Jovanović nije pomenuo u duelu sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Srbija danas slavi rođendan dok se Srbi sa Kosova izjašnjavaju o tome da li bi sledeće rođendane i ostatak svojih života proveli pod vlašću Prištine. A na ovo oksimoronsko pitanje odgovaraju zato što osećaju da ih Beograd gura upravo pod vlast Albanaca. Srbija danas slavi rođendan i tako što zatvara škole da bi uštedela struju, nastavljajući staru praksu da se znanje i mladost ovde uvek prvo žrtvuju. Srbi slave rođendan svoje države čekajući da neko drugi umesto njih očisti sneg ispred njihovih kuća! Jer mnogo je lakše kukati i filozofirati nego uzeti lopatu u ruke. Srbija slavi rođendan ogoljena saznanjem da nema dovoljno energije za sve građane, a kamoli privredu. Ali je zato mnogo onih koji i dalje pričaju o ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta.

Srbija ovaj rođendan dočekuje u predizbornoj kampanji u kojoj će se igrati na sve ili ništa. Dočekuje rođendan sa nesposobnom vlašću, koja je ubeđena da će građani ponovo glasati za nju samo zato što im je konkurencija još gora! Rođendan dočekujemo sa predsednikom koji zna da sneg neće biti očišćen i da ugalj neće biti iskopan ukoliko se on sa kamerama ne pojavi gde treba.

Srbija dočekuje rođendan i sa opozicijom koja misli da su neznanje i nerad najbolji put do vlasti. Srbija danas slavi rođendan i dalje nesrećno zaljubljena u EU, koja od ljubavnih darova traži tako malo, samo Kosovo. Srbija i ovaj rođendan dočekuje vapeći za odgovorima: šta ćemo sutra, gde ćemo biti za pet, deset godina, kuda idemo, kako porodicu da prehranimo, decu da iškolujemo i zaposlimo, stare roditelje da lečimo... I tako do sledećeg Sretenja i novog rođendana.

Svetomir Marjanović
Tadić: Praznik svih građana Srbije

BEOGRAD – Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je Dan državnosti Srbije praznik svih građana Srbije i dan kada možemo da se podsetimo naših slobodarskih tradicija i upremo pogled u naš zajednički region Balkana, region mira.

Tadić je, na centralnoj manifestaciji obeležavanja Dana državnosti u Domu Narodne skupštine, rekao da se na Dan državnosti istovremeno slavi dugo nastojanje za nacionalnim oslobođenjem i potpunom obnovom državnosti, ali i postojan rad na unapređenju ljudskih sloboda i prava.

Prema njegovim rečima, Srbija se danas istovremeno seća vođa srpskih ustanaka, vožda Karađorđa i Miloša Obrenovića, ali i apostola srpske prosvete i ustanovnosti Dositeja Obradovića, Božidara Grujovića, Ivana Jugovića i Dimitrija Davidovića - svojih velikana iz Šumadije i Vojvodine.

„Time se na dan državnosti simbolički obeležava i jedinstvo Srbije, njena teritorijalna celovitost i nedeljivost, obeležava se slobodarska tradicija srpskog naroda ali i poštovanje svih građanki i građana Srbije različitih etničkih verskih i kulturnih identiteta”, rekao je Tadić.

Prema predsednikovim rečima, Srbija danas obeležava i stoletni hod ka osvajanju ličnih i ljudskih sloboda, vreme kada su kroz srpsku revoluciju ustanici su od raje postajali građani jedne evropske države, ali i jednakost svih Srba pred zakonom.

„Dva sretenja iz 1804. i 1835. godine zaokružuju pojam srpske revolucije obuhvatajući oslobođenje i osvajanje ljudskih prava i sloboda”, rekao je Tadić i podsetio da je Sretenjski ustav, prvi moderni konstitutivni akt Srbije, bio toliko liberalan da su velike sile sprečile njegovo stupanje na snagu.

Tadić je, odajući u ime građana počast svim odlikovanim pojedincima i institucijama, zahvalio svima onima koji danas, u teškim vremenima, stavljaju ime Srbije u vrh svetskih događaja u najpozitivnijem kontekstu.

„Danas želim da se zahvalim svim odlikovanim, ali i svim našim umetnicima, naučnicima, sportistima i drugima koji u ovim teškim vremenima ekonomskih nevolja stavljaju ime Srbije u vrh svetskih događaja na najpozitivniji način, kao što su to nekada činili Tesla, Milanković, Pupin i drugi “, zakoljučio je Tadić.
Korisnikov avatar
By Mars
Kolko je šupalj pa to je nepodnošljivo.
Korisnikov avatar
By smaug
A jelte, da li je neko nekad na Vikipediji, slobodnoj enciklopediji, pogledao sta pise pod Sretenjski ustav i Prvi srpski ustanak? I da li ste pogledali folder (ili vec sta god da je) 'Razgovor'?
Ako niste - vi dela.

Mnogo je dobro. Mnogo. Totalni Haos. Iz kog je nastala Srbija.
Korisnikov avatar
By Mars
Sviđa mi se pragmatičnost dotičnog Đorđa Stakića.

Ustav JESTE donešen 3. (po starom), ali pošto je Skupština zasedala dva dana, on je na snagu stupio SLEDEĆEG.

:D
Korisnikov avatar
By smaug
:lol:
Da, da.

Nema zajebancije. Haug.

A Vojvoda i Zeljko Todorovic. Ljubi i njih majka pametne.
Korisnikov avatar
By Azdaja
pustam "na manjaci kuje se granata" i repetiram cebi u celendru... wooo hooo serbijo :debil:
samo na ovo
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2356221#p2356221]Sheytan napisao:[/url]

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srđanova žrtva "zaslužuje društvenu pažnju".

On je istakao da je "počastovovan činjenicom da je predsednik Srbije odlučio na ovaj način da odlikuje" Srđana Aleksića.

"Naravno da je to svetao primer, ali nažalost takvih primera sa druge strane nije bilo",
tvrdi Dodik.
koliko je meni poznato ovo je prvi prvcati i jedini put da se je Dodik konachno pohvalno osvrnuo na velichanstveni chin i delo pok. Srdjana Aleksica. i ne bi on ni to da nije upravo Cheda potegnuo da se konachno i u entitetu RS bar malo vishe usredsredjenosti i akcenta stavi na vrednosti medjunacionalnog suzivota i dobrih ili bar boljih medjukomshijskih odnosa.
i nije istina da nije bilo takvih ili slichnih primera i sa druge strane. prvi ja i moja porodica (dakle, Srbi koji su bili ostali u Mostaru da dele/imo istu sudbinu s ostala dva naroda, ostalim Srbima koji su bili u istoj situaciji kao i mi, nacionalno izmeshanim ili neizjashnjenim ljudima, gradjanima, Jevrejima itd....) mozemo reci da su odredjene poshtene komshije Hrvati i Boshnjaci bili rekli hos-ovcima i hvo-ovcima (kad su ovi teroristichki ulazili u srpske stanove po Mostaru) da smo mi obichni, miroljubivi, poshteni komshije Srbi i da nas ne maltretiraju. a siguran sam da je bilo u josh gorim situacijama u drugim sluchajevima i josh veceg zauzeca za srpske, izmeshane, neizjashnjene, jugoslovensko-bosanskohercegovachko orijentisane..... komshije od strane poshtenih od Boshnjaka i Hrvata.

p.s. konachno, jako se dobro secam da mi je pokojna baka bila govorila da su je za vreme dr. sv. rata tj. endehazije u Nevesinju muslimanke Boshnjakinje shtitile i pomagale da prezivi ustashki genocid nad Srbima npr. tako shto su joj davale dimije da se brzo preobuche, kad bi ustashe ulazile u Nevesinje, da glumi da je kao muslimanka Boshnjakinja. znam da je smeshno, ali tako je prezivela.
Korisnikov avatar
By Stripi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2356311#p2356311]smaug napisao:[/url]A jelte, da li je neko nekad na Vikipediji, slobodnoj enciklopediji, pogledao sta pise pod Sretenjski ustav i Prvi srpski ustanak? I da li ste pogledali folder (ili vec sta god da je) 'Razgovor'?
Ako niste - vi dela.

Mnogo je dobro. Mnogo. Totalni Haos. Iz kog je nastala Srbija.
Ja pogledao onaj dio oko zbrke sa datumima :D

Pa to nema nikakve veze :) Srbija (tj. SHS) je prešla na gregorijanski kalendar tek 1919. godine (dakle, duboko u 20. veku) i pre toga skoro niko nikad nije ni preračunavao datume na novi kalendar. A sve i da jeste, ono što se zbilo 3.2.1835. svakako odgovara:

15. februaru u 19. veku,
16. februaru u 20. i 21. veku (pa i danas),

a u 22. veku će bogami odgovarati:

17. februaru.

Nećemo valjda i 2110. godine tvrditi da je Ustav donesen 15.2? :) --Matija 21:37, 17. фебруар 2010. (CET)

Dakle, datum bi trebao biti, zapravo, 16.2.?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2356224#p2356224]Popeye napisao:[/url]hm, nije li u trebinju na vlasti dodikov SNSD? :nerd:

ovo već postaje hrvatski nivo licemjerja. :roll:

TREBINJE ĆE PODIĆI SPOMENIK SRĐANU ALEKSIĆU

Slika
Ovaj mladi Trebinjac viteškim činom učinio svoj grad značajnim i ponosnim

TREBINJE - Opština Trebinje ima obavezu da napravi spomen obeležje koje će nositi ime Srđana Aleksića, tragično stradalog 1993. godine braneći prijatelja muslimana od nasilnika, rekao je načelnik opštine Dobroslav Ćuk.

Ćuk je na prijemu, koji je organizovao za Srđanovog oca Rada, istakao da je ovaj mladi Trebinjac viteškim činom učinio svoj grad značajnim i ponosnim, ističući da se njegovi sugrađani osećaju ponosnim što su u svojim redovima imali takvog junaka.

Na prijemu povodom priznanja koje je nedavno u Beogradu posthumno dodeljeno tragično nastradalom Srđanu Aleksiću, Ćuk je Srđanovom ocu uručio knjigu “Primjeri čojstva i junaštva”, Marka Miljanova.

“Sasvim je sigurno, da se ovo desilo u ono vreme, viteški čin Srđana Aleksića našao bi se u knjizi Marka Miljanova”, rekao je Ćuk.

Ističući da je Srđan danas više trebinjski nego njegov, otac Rade je istakao kako ga obuzima divno osećanje što se Trebinje ponosi Srđanom, koji je, kako je rekao, učinio delo koje ga čini čovekom.

“Poštujući Srđanov čin, Trebinje se izdiže iznad svake prosečnosti i postaje grad ljubavi, čojstva, života, budućnosti”, kaže Rade Aleksić.
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
meni je za ovaj praznik super to što je dan ustavnosti, bez obzira što je taj Ustav tako kratko trajao i izbaksuzirao sve naše buduće Ustave :D eto, bar smo dobili našu reč za constitutio.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!