Originally posted by Dušan Maljković
Naravno da dolaze lepši dani -- kada Aleksandar Vučić bude ministar inostrani tada će Druga Srbija dobiti ono što je tražila i na ćemu ej radila (u obliku u kome je zaslužila), a dve Cece će nakon skoro deceniju doživeti višestruke spontane orgazme. Nije vam bila dobra kohabitacija Tadić-Koštunica? Evo vam sada tandem Koštunica-Nikolić, pa uživajte do prekosutra.
Ne, kada Aleksandar Vučić bude ministar inostranih poslova, tada će Srbija dobiti ono što je tražila. Ako Aleksandar Vučić postane ministar inostranih poslova, to će biti zato što su glasovima građana naprednjaci, bivši radikali koje je upravo DS promovisao kao proevropsku stranku, dobili mogućnost da formiraju vlast.
Aleksandar Vučić neće postati ministar zato što su to Cece želele - građani Voždovca i Zemuna, na primer, nisu većinski glasali za SNS zato što im je to "Peščanik" poručio, nego zato što su iskusili korumpiranost i nesposobnost DS-SPS-LDP koalicije na čelu Beograda. U ono što im pretpostavljam nije bilo važno, a što su takođe karakteristike DS vladavine u Beogradu, spadaju i rasizam i homofobija.
A to što je jedina alternativa wanna-be autoritarcu Borisu Tadiću Srpska napredna stranka, (stranka koju su, ponavljam, upravo DS mediji promovisali i koji su, uprkos ideji kako su stranke vlasnici mandata (iako je ta ideja antidemokratska), prisutni u parlamentu iako nikada nisu učestvovali na parlamentarnim izborima) svojevrsna je devijacija političkog pluralizma u Srbiji. I to sa "Peščanikom" nema veze. "Peščanik" je bio, ostao i biće usamljeni glas koji ne utiče na politička gibanja u zemlji Srbiji.
Spor vam je ulazak u EU
Jeste. Jel' greh to reći? Ili ako tako neko nešto pomisli, odmah pomaže bivšim radikalima, koje je DS oprao, kao što je oprao uostalom i SPS, i odmah je protiv evropske budućnosti Srbije? Evropske budućnosti koja je sa Borisom Tadićem i Vukom Jeremićem neobično daleka.
ne dopada vam se što Karl Bilt obzanjuje punu saradnju sa Hagom
Meni se to dopada. Ali on nije prvi evropski diplomata koji to tvrdi. Holanđani, iz ovog ili onog razloga, nisu ubeđeni u to. A od njih zavisi dalje približavanje Srbije EU. Ili ti imaš insajderske informacije da će mišljenje Karla Bilta dovesti do odmrzavanja prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju?
boli vas Tadićev potpis na SSP-u
Mene boli. Jer je od tog potpisa prošlo više od godinu dana, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije odmrznut. Čak ni prelazni trgovinski sporazum.
Evropska perspektiva koju nam je u tom momentu ponudio taj potpis mene je navela da glasam za DS. Alternativa je bila kosovarsko graktanje DSS-a. Šta smo dobili nakon izbora? Kosovarsko graktanje Vuka Jeremića.
nije vam od važnosti ukidanje viza?
Meni je jako važno. Ali još uvek ne postoje potvrde da će se to i zaista desiti od 2010. godine. Ja lično mislim da hoće i mislim da će to biti jedini evropski rezultat ove vlasti. Rezultat za koga čak i DS glasnogovornik Dragoljub Žarković u svojoj kolumni u "Vremenu" tvrdi da je u pitanju čisto tehnička stvar:
Boris Tadić i njegovi takođe grebu po dnu kazana u kome se krčka narodno poverenje a državna politika svodi se na deklamovanje o korupciji i varljivu nadu da će građani dobiti bezvizni režim za putovanja u zemlje Evropske unije što bi bilo lepo, ali je malo kao kompenzacija za sve ostale neuspehe. Razumem vladu koja je u jeku krize prosto gladna za bilo kakvim uspehom. Otuda nam se i taj "beli šengen" predstavlja kao neka velelepna tekovina, pa se polomismo u tumačenju značaja tog suštinski tehničkog i protokolarnog pitanja, a da je to nešto što je baš važno ne bi bio povučen iz opticaja ni onaj infantilni izborni slogan – "Šengene beli, Voždovac te želi!"
Vladavina Demokratske stranke i njenih priperaka je toliko katastrofalno loša, da je njena odbrana gotovo nemoguća. Diplomatska dimenzija, unutrašnjopolitička dimenzija, ekonomska perspektiva - nema oblasti u kojoj nisu načinili štetu, a gotovo da nema oblasti u kojoj se primećuje značajniji napredak. To je fakat, koji se iz dana u dan potvrđuje. To nema veze sa Drugom Srbijom, Cecama, Latinkom Perović ili Petrom Lukovićem. To ima veze sa nesposobnošću, korputivnošću i nezainteresovanošću aktuelne političke elite.