Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Re?i ?u nesto i o tome, samo sad moram da spavam

:bye: :)
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Tot
Neposredno posle rata kard. Alojzije Stepinac je bio pod jakim Titovim pritiskom da odvoji hrvatske katolike od Vatikana te bi tako Broz postao velika figura koja je na?ela jedinstvo Katoli?ke crkve.
Nije prvi... Paveli? je želio isto prije njega, ali talijani nisu dali. Hitler je takoðer htio uništiti katoli?ku crkvu jer je stvarao novu arijevsku religiju koja nema veze sa židovstvom. Katoli?ka je crkva postala ono što jeste dugom borbom svjetovne i crkvene vlasti. To je bilo glavno politi?ko pitanje zapadnog srednjeg vijeka. Zato se katoli?ka crkva i pokazala najboljom onda kada je progone. Progonjena crkva naglašava op?eljudske vrednote i osobnu slobodu ?ovjeka u totalitarnom društvu i pokazuje kako se protiv režima može boriti i bez oružja i bez nasilja, samo ne odstupaju?i od svojih uvjerenja iliti žive?i u svom filmu unutar samog sustava i razumjevaju?i kako on funkcionira i time ga mjenjaju?i. No kada prestane biti progonjena i kada treba svjedo?iti Isusovu poruku u slobodi, postaje neupotrebljiva. Jednostavno, nije nau?ila što je to sloboda. Niti je ikada imala izbora.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Mahnitu

Voleo bih da ?ujem od tebe u kojoj formi zamišljaš jedinstvo crkava.

Pa kada ti novi papa, tada jos u funkciji velikog inkvizitora kaze, da je jedina prava vjera katolicka, sta mislis kako biti to trebalo da izgleda?
Korisnikov avatar
By Don`t Look
Mislim da je vec izvesno da ce se dve crkve ujediniti..Vec neko vreme se ozbiljno radi na tome..Pre 50 godina je isto tako bilo neprihvatljiva i nemoguca ideja da ce Francuska i Nemacka,koje su celu istoriju ratovale,biti zajedno u EU otvorenih granica..

Znaci..INTERES..
Korisnikov avatar
By Savitar
Verujem i nadam se skorom ujedinjenju svih Hrishcana, ali moja vizija ekumenizma je neshto sasvim suprotno od onog shto se kuva u interkonfesionalnim dijalozima... Opasno je to shto se verski dijalog sve vishe svodi na politichki, na to ko shta mora da ustupi i shta dobija, a vera se zanemaruje...
Chini mi se da ce, bilo kako bilo, na kraju Rim biti centar Hrishcanstva. Naravno da su pravoslavni velikodostojnici sad mnogo buchni protiv toga, pa su im drazi anglikanci & protestanti, ali ce ipak na kraju popustiti...
By Ахасвер
Originally posted by Savitar
Chini mi se da ce, bilo kako bilo, na kraju Rim biti centar Hrishcanstva. Naravno da su pravoslavni velikodostojnici sad mnogo buchni protiv toga, pa su im drazi anglikanci & protestanti, ali ce ipak na kraju popustiti...
Nije li Rim i pre raskola imao izvesni primat u odnosu na ostale patrijaršije? Prema tome... :misli:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Tot
Formalno se ne?e ujedinjavati.
Katoli?ko-pravoslavno priibližavanje ne?e zasmetati o?uvanju tradicije i obreda vezanih za isto?nu i zapadnu crkvu. Otprilike to je jasno i iz stavova Ivana Pavla II da Evropa(a ovaj deo smeta levi?arskim ideolozima) mora disati na dva plu?na krila. Kulturno- verske specifi?nosti bi?e o?uvane a ipak ?emo imati jednu crkvu.

Mislim da si Mahnitu ovim sasvim zadovoljan.

:) )
Jesam :)

Voleo bih da ?ujem od tebe u kojoj formi zamišljaš jedinstvo crkava.

Najpre ?e se eliminisati one razlike koje su nebitne: predviðam jedan datum velikih praznika., kao što su Uskrs, Boži? etc, jedan veliki Sabor koji ?e se održavati svake godine kao što je to bilo i pre raskola, priznavanje sakramenata(Sv. tajni) u obe crkva(ve? danas katolici priznaju pravoslavno krštenje i vice versa, takoðe su mogu?i i danas crkveni mešoviti brakovi...)

I delimi?no zajedni?ki kult, tako što ?e na velike praznike biskupi i sveštenstvo obe konfesije predvoditi bogosluženja bilo u pravoslavnim ili katoli?kim crkvama. Ovakvi obredi su se ve? dešavali ali ?e postati pravilnost. Do?i ?e do usaglašavanja crkvenih kalendara i do zajedni?kog slavljenja ve?eg broja svetaca.

Papa ?e i dalje ostati vrhovni poglavar zapadne crkve ali ?e njegovo mesto u Saboru(nazovimo ga tako) biti izjedna?eno sa ostalim arhijerejima.

Vremenom ?e se razlike u obi?ajima sve manje ose?ati kao suštinske. Potrebno je da se sveštenstvo ujedini, a to po?inje sa vrha.

U pitanju je jedan put koji treba pre?i, ali kako je taj proces duplo ubrzan poništavanjem ekskomunikacija na susretu Atenagore i Ivana Pavla VI u Jeruzalemu, u danasnje vreme taj se put visestruko ubrzava.
Korisnikov avatar
By Savitar
Svidja mi se ovo shto je Tot napisao... Podsetilo me je na neke pravoslavne episkope koji su sluzili deo opela Jovana PAvla II nnedavno...
ali taj proces bi se prilichno oduzio....
Korisnikov avatar
By Vel boy
Samo me zanima zasto su i rimokatolicanstvo i pravoslavlje zdruzeni samo u jednom - u promovisanju desnicarskih konzervativnih patrijarhalnih ideologija te homofobije i heteroseksizma, i zasto su obe crkve pune seksualno devijantnih pedofila u svestenskim odorama?

Svakako da sam za ujedinjenje, ali ovakve kakve su i rimokatolicka i pravoslavna crkva se samo ujedinjuju kada treba sikanirati neistomisljenike, a to je nehriscanski i krajnje licemerno!
Korisnikov avatar
By Tot
Mislim da si osoba koja sa dosta strasti(da ne kažem adrenalina)brani svoje stavove i uz tvoju politi?ku angažovanost to se nekako uklapa. Medjutim:
Originally posted by Vel boy
Samo me zanima zasto su i rimokatolicanstvo i pravoslavlje zdruzeni samo u jednom - u promovisanju desnicarskih konzervativnih patrijarhalnih ideologija te homofobije i heteroseksizma,
Ovo proizilazi iz tvog modela da si ljudie podelio na liberalne(liberalno-leve) i konzervativne. To je kod tebe otišlo do te mere da uviðaš svoju bliskost sa ateistima ali ne i sa vernicima. Do te mere da u izvesnim temama pružaš podršku licima koji u svojoj argumentaciji nemaju ništa drugo osim lascivnih smajlija i agresivo- huška?kog tona(a iz ove rubrike ?u ipak isklju?iti Unikorna) jer su oni tobož liberalno- napredni, pa se valjda stoga mogu nazvati braniocima (i) mojih prava. Daleko od toga! Ostraš?eni napadi na vernike(konzervativne?) nisu u skladu sa konceptom tolerancije onakvog kakvog ga ja vidim. Naime rekao sam ti da u pokretu udruživanja gejeva moraju se ura?unati sve njihove razli?itosti i ovaj model naprednih versus konzervativnih gejeva je samo još jedno stvaranje podele u ionako krajnje razjedinjenoj gej populaciji.

2)(Organizovana) religija nije isto što i ideologija. Vernici polaze od nekih istina koje se ne dovode u pitanje, kao što je npr. Hristovo uskrsnu?e etc. Po ?emu bi ovakav tvoj aršin spre?avao mene da tvoju versku pripadnst smatram ideologijom? Medjutim za mene je jedno biti ideolog, a drugo biti vernik.

Ako kažemo da neki zvani?ni stavovi crkve imaju bliskosti sa nekim ideološkim javnim izjavama opet ne možemo tvrditi da su crkvama bliske desni?arske i patrijarhalne ideologije. Crkva naprosto polazi od toga da postoji greh i takoðe isto?ni greh, dakle svi smo roðeni grešni i potrebno nam je pokajanje. Ona stoga ne može podržati besnilo ljudske volje nevezane za bazi?ne moralne standarde. Ona je konzervirala izvesne moralne principe.

3)Još jedna gruba simplifikacija. Svi mi ovde koji imamo neke pozitivne stavove prema crkvi smo dakle konzervativni, desni?arsko patrijarhalni a pre?utno podržavamo homofobiju i heteroseksizam. Ovde tvoj model podele totalno puca.

Homofobija i heteroseksizam ne poti?u od crkve ve? od hetero ve?ine koja diktira pravila u tom podru?ju (i) u crkvi. Uopšte si ovde izmešao crkveni otpor nekim ultraliberalnim ideologijama sa heteroseksizmom i homofobijom.

i zasto su obe crkve pune seksualno devijantnih pedofila u svestenskim odorama?
Ovo je toliko maliciozno da se nadam da i sam uviðaš.

Svakako da sam za ujedinjenje, ali ovakve kakve su
Obe crkve uklju?uju?i i deo protestantskih uviðaju svoj greh tokom istorije kao i greh raskola. Takve kakve su one su svesne dalekosežnih promena koje se u njima moraju desiti.

i rimokatolicka i pravoslavna crkva se samo ujedinjuju kada treba sikanirati neistomisljenike,
To nije ta?no. Crkva ima kriti?an stav prema savremenom društvu i svemu onome što se u njemu ispoljava. Današnji svet pun je truleži, nepravde i poja?anog otuðenja od Boga. ?ak i komunisti na ovome sajtu ne odobravaju sve tendencije modernog društva. Zašto bi crkva povlaðivala svim levi?arskim ideologijama? Da je ne bi nazvali ultrakonzervativnom? Biti religiozan u dobroj meri zna?i "odvratiti pogled od sveta", zaroniti u svoju dušu i prepustiti se Gospodinovoj milosti.

2) Crkve se udružuju dobrim delom zato da bi odolele ovim iskušenjima koje savrenmeni svet postavlja bazi?nim hriš?anskim standardima .

a to je nehriscanski i krajnje licemerno!
Ima stvari koje su u visokom kleru licemerne i nehriš?anske. Dobar deo tih zaostataka iz prošlosti u katoli?koj crkvi je dijagnostikovan kao greh struktura. Ponasanje mnoogih "vernika" je licemerno i nehriscanski.
I ja kao ni ti ne bih pravio podelu izmedju ateista i teista, jer i medju ateistima imam ?esto prijatelje koje mnogo više cenim u moralnom smislu nego neke teiste. Ali ne unosim ideološke simplifikacije.

Crkva snosi posledice svojih pogresnih politi?kih nastupa i ona vremenom u?i, ona mora da se menja. Dobrim delom unutar same crkve nastaju pokreti za liberalizacijom nekih stavova, pokreti gej katolika u Crkvi, etc...to su stvari koje ?e crkva unutar sebe rešavati. S jedne strane niko ne mora biti vernik ako ne?e a s druge za nehriš?ansko ponašanje struktura bilo u Katoli?koj, Pravoslavnoj, kojoj protestantskoj crkvi sudi?e sam Gospodin Isus Hrist i odrediti njihovu dalju sudbinu.
By SUNNY B
iskreno, zabole me dupe.

ionako je sve to jedno veliko sranje....mislim, ovamo mi se javno svadjaju oko toga da li duh proizilazi samo iz boga a ostvaruje se kroz sina ili proizilazi iz obojice ili sta god bilo, a onda posle piju kaficu i cavrljaju o fudbalu u zgodnim mladicima.....totalni trash ako mene neko pita...:down:
Korisnikov avatar
By tramp
Crkva snosi posledice svojih pogresnih politi?kih nastupa i ona vremenom u?i, ona mora da se menja.
da moji ucenici uce tom brzinom svi bi popadali
Korisnikov avatar
By Tot
Kako god tramp, ovaj tvoj potpis:

"Nije merilo zdravlja biti dobro prilagodjen izuzetno nezdravom drustvu" Krishnamurti

mi se veoma svidja.
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Ja to gledam kao ujedinjenje više kompanija u jednu :drama: :D

Što bi Srp.Pravosl.crkva se odrekla svoje neovisnost, kada njena prodaja religije nije ugrožena od konkurencije, tako isto i gr?ka, rumunska, ruska, i druge pravoslevne religije?
Kada pravoslavno stanovništvo budu kupovali religiju od katoli?ke crkve... eeee onda ?e pravoslavne religije razmisliti da se priklju?e ve?oj svetskoj korporaciji, koja se zove Katoli?ka crkva.

Jer i ako bude neko spajanje, napravno da ?e katolici iz Vatikana imati glavnu re?, jer oni pokrivaju ve?i postotak religisko gladnog stanovništva, više od pravoslavnih neovisnih crkava ... zna?i vodi?e glavnu re?.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by SUNNY GIRL
iskreno, zabole me dupe.
joj, stani! i mene! :klap:

no, ideja ekumenizma mi se ?ini OK, jedino što SPC po defaultu uvek mora sve da zasere. ste gledali mini serijal Zašto se u crkvi šapu?e? na B92. jedina crkva koja je sabotirala te sabore je bila SPC, jer uvek je bio razlog zašto sabor NE može da se održi. a bilo je nekoliko inicijativa...
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Kompanije? :lol: :lol: :lol:

Ne?e niko voditi glavnu re? jer ?e veze svakako biti labave i postoja?e nešto kao Vrhovni Sinod ili Savet ili kako god.

Mnogo je važnije da se ostvare pretpostavke koje je Tot naveo i uopšte svima koju ulete u temu da bi pljunuli tu i tamo predlažem da prvo pro?itaju šta je ?ovek napisao...
Korisnikov avatar
By Kupper
iskreno, zabole me dupe.

ionako je sve to jedno veliko sranje....mislim, ovamo mi se javno svadjaju oko toga da li duh proizilazi samo iz boga a ostvaruje se kroz sina ili proizilazi iz obojice ili sta god bilo, a onda posle piju kaficu i cavrljaju o fudbalu u zgodnim mladicima.....totalni trash ako mene neko pita... :down:
Sto bi rekao Vladeta Jerotic (mada verovatno ni on 'nema pojma') Sunny, ovakve stvari izgovaraju ljudi koji ili ne znaju, vise oni kojima je ovakav stav borba protiv straha od nepoznatog ili samo straha. Trash, sranje, etc....OK je misliti tako, OK je pisati tako. Samo da bi se doslo do tog stava on mora da ima jaku podlogu ili u procitanoj Bibliji ili ma kojoj drugoj relevantnoj literaturi. Ovako iz rukava da 'uz kaficu, fudbal, mladici...' ne pije vodu ni kod koga ko hoce ozbiljno da govori o ovakvim stvarima.

Jasno je meni da ces da me nahranis g****ma posle ovog posta ali mi je, isto tako, jasno da sam pisao najdobronamernije.
By SUNNY B
Originally posted by Gabriel
iskreno, zabole me dupe.

ionako je sve to jedno veliko sranje....mislim, ovamo mi se javno svadjaju oko toga da li duh proizilazi samo iz boga a ostvaruje se kroz sina ili proizilazi iz obojice ili sta god bilo, a onda posle piju kaficu i cavrljaju o fudbalu u zgodnim mladicima.....totalni trash ako mene neko pita... :down:
Sto bi rekao Vladeta Jerotic (mada verovatno ni on 'nema pojma') Sunny, ovakve stvari izgovaraju ljudi koji ili ne znaju, vise oni kojima je ovakav stav borba protiv straha od nepoznatog ili samo straha. Trash, sranje, etc....OK je misliti tako, OK je pisati tako. Samo da bi se doslo do tog stava on mora da ima jaku podlogu ili u procitanoj Bibliji ili ma kojoj drugoj relevantnoj literaturi. Ovako iz rukava da 'uz kaficu, fudbal, mladici...' ne pije vodu ni kod koga ko hoce ozbiljno da govori o ovakvim stvarima.

Jasno je meni da ces da me nahranis g****ma posle ovog posta ali mi je, isto tako, jasno da sam pisao najdobronamernije.
cekaj polako, o svemu ovome mogu da ti pricam jos xy dana, mada sad bas i nemam vremena ( znaci : uzivo cu ti objasniti svoj stav)...

a jedino zbog cega cu da te nahranim govnima u tvom postu je ono "u procitanoj bibliji ili ma kojoj drugoj RELEVANTNOJ literaturi"....ako je biblija relevantna literatura, e onda sam ja britney spears......
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by El Greco
Vidim da ovde na forumu ima istinskih krš?ana pravoslavne crkve, a i drugih. Zanima me da li vjerujete da li je mogu?e da ?e uskoro do?i do sjedinjenja krš?ana , barem pravoslavnih i katolika u jednu crkvu. Od pape Pavla VI do ovo sadašnjeg Benedikta XVI, svaki rimski biskup kao patrijarh zapada, za glavnu zada?u svoje pastirske službe uzima borbu za jedinstvo krš?ana i ponovno sjedinjenje pravoslavnih i katolika, koji su žalosno podijeljeni nakon raskola iz 1054. godine. Taj raskol je najve?a rana na crkvi koja je i danas bolno pristna i izaziva njave?e problema u krš?anstvu. Kako su i katoli?ka i pravoslavna crkva ostale s valjanom apostolskom predajom i naslijeðem, sakramentima, odnosna sv. tajnama, uistinu se može re?i da dijele jednu te istu vjeru. Ostaje pitanje poimanja ustroja crkve, odnosno pitanje papinog primata kao glavnog kamena spoticanja, uz još neke manje problema. Odnosi Rimske crkve sa vaseljenskim i ekumenskim patrijarhatom iz Carigrada su uistinu bratski. Jako loši su s Ruskom, Srpskom crkvom i Jeruzalemskim patrijarhatom. S ostaaim pravoslavnim crkvama su dobri i po meni uistinu slijedi vrijeme uspostave potpunog sakamentalnog jedinstva izmeðu katoli?ke i pravoslavne crkve. Što mislite o tome i je li realno o?ekivat taj veliki i sveti trenutak?
Takav oblik ujedinjenja bi definitivno bila velika greska, naime i pre nego li je doslo do raskola jedna crka je delovala kao zapadna i istocna, dakle ne bas pod jednom kapom, recimo pape, zajednicki su bili sabori koji su se odrzavala pa je tako jedan od onih gotovo poslednjih bas onaj koji je doveo do raskola medju dve crkve, kada su germanski teolozi pokusali u svete liturgiji ubaciti filokve(filiokve) ...

Onaj deo gde govoris o "losim" odnosima sa Srpskom crkvom prosto nisu tacni, SPC i katolicka crkva su u jako dobrim odnosima, posebno bih naveo izvanrednu saradnju primera radis dobrotvornom organizacijom COVEKOLJUBLJE(SPC) i Austrijskog Caritas-a...

A sto se tice "bratskih odnosa" sa Carigradskom patrijarsijjom, pa to pitanje je vise politicke prirode, naime posle raskola, doslo je do bacanja anateme carigradskom patrijarha na papu i obrnuto te su tim cinom jedan drugog expelovali iz crkve, nazalost anateme su povucene jednostrano u prvoj polovini dvadesetog veka, bez prethodne rasprave, kao sto to i biva unutar crkvenih poslova te su se time nesto pogorsali odnosi tradicionalnih pravoslavnih crkava i carigradskog patrijarha.
Naime od raskola se puno loseg dogodilo, ratovi vodjeni protiv istocne crkve i to je vec poznaa cinjenica da je posebno ne navodim i svakako da sam cin ponovnog znacajnijeg problizavanja zahteva i siru raspravu medju dve tradicionalne hriscanske crkve...

Ali u buducnosti, kada se o nekim stvarima otvoreno bude diskutovalo na mestima gde se to treba ciniti, svakako da je ste perspektiva priblizavanje, slicno onom pre raskola...
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by 2Q2Bstr8
iskreno, zabole me dupe.
joj, stani! i mene! :klap:

no, ideja ekumenizma mi se ?ini OK, jedino što SPC po defaultu uvek mora sve da zasere. ste gledali mini serijal Zašto se u crkvi šapu?e? na B92. jedina crkva koja je sabotirala te sabore je bila SPC, jer uvek je bio razlog zašto sabor NE može da se održi. a bilo je nekoliko inicijativa...
Zanimljiva je teza koja je iznosena u toj emisiji, emisija se zove insajder a o crki pricaju outSAJDERI, ili da budem nesto jasniji, poznati mislioci iz vremene titove despotije koji su tada vazili za velike disidente, a jedino u cemu su bili disidenti sa vladajucom vecinom jeste sto su delili ideje staljina i borili se za cvrsci komunizam, u medju vremenu se desilo sta se desilo i oni postadose veliki borci za ljudska prava, to je zanimljiva katarza;)

Ej ako Ti je to izvor informacija, eeeeeee onda jeeebigaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by 2kune
Originally posted by Tot
Neposredno posle rata kard. Alojzije Stepinac je bio pod jakim Titovim pritiskom da odvoji hrvatske katolike od Vatikana te bi tako Broz postao velika figura koja je na?ela jedinstvo Katoli?ke crkve.
Nije prvi... Paveli? je želio isto prije njega, ali talijani nisu dali. Hitler je takoðer htio uništiti katoli?ku crkvu jer je stvarao novu arijevsku religiju koja nema veze sa židovstvom. Katoli?ka je crkva postala ono što jeste dugom borbom svjetovne i crkvene vlasti. To je bilo glavno politi?ko pitanje zapadnog srednjeg vijeka. Zato se katoli?ka crkva i pokazala najboljom onda kada je progone. Progonjena crkva naglašava op?eljudske vrednote i osobnu slobodu ?ovjeka u totalitarnom društvu i pokazuje kako se protiv režima može boriti i bez oružja i bez nasilja, samo ne odstupaju?i od svojih uvjerenja iliti žive?i u svom filmu unutar samog sustava i razumjevaju?i kako on funkcionira i time ga mjenjaju?i. No kada prestane biti progonjena i kada treba svjedo?iti Isusovu poruku u slobodi, postaje neupotrebljiva. Jednostavno, nije nau?ila što je to sloboda. Niti je ikada imala izbora.
Uf uf uf, kakva relativizacija, ti mora da si pod utiskom obelezavanja 50 godina blajburga daj covece procitaj neku knjigu, istorijsko istrazivanje:paradajz:

A kada je to molim te katolicka crkva bila progonjena??? produzena ruka pavelica u bosni su bili franjevci, zar si to zaboravio, ne znas li da je sef ndh u bosni bio nadbiskup tadasnji, ili recimo znas li da je predsednik ceske kvislinske vlasti bio takodje nadbiskup...

mislim sve to nije vazno, ne pokusavam dati neki poseban znacaj, jedino sto ti zelim reci je, ajde procitaj nesto, nemoj da se lozis na politicku istpriju onih koji su na vlasti;)
Korisnikov avatar
By ogibogi
Originally posted by Goraan
Ja to gledam kao ujedinjenje više kompanija u jednu :drama: :D

Što bi Srp.Pravosl.crkva se odrekla svoje neovisnost, kada njena prodaja religije nije ugrožena od konkurencije, tako isto i gr?ka, rumunska, ruska, i druge pravoslevne religije?
Kada pravoslavno stanovništvo budu kupovali religiju od katoli?ke crkve... eeee onda ?e pravoslavne religije razmisliti da se priklju?e ve?oj svetskoj korporaciji, koja se zove Katoli?ka crkva.

Jer i ako bude neko spajanje, napravno da ?e katolici iz Vatikana imati glavnu re?, jer oni pokrivaju ve?i postotak religisko gladnog stanovništva, više od pravoslavnih neovisnih crkava ... zna?i vodi?e glavnu re?.
Daj bre pravi razliku izmedju sekte i religije, imas dosta clanaka na tu temu na internetu;)
Korisnikov avatar
By Tot

cavrljaju o fudbalu u zgodnim mladicima.....
Hmmmmm....

Ja pozdravljam cavrljanje o zgodnim mladicima i fudbalu ukoliko to doprinosi medjuverskom zblizavanju. I takvo cavrljanje je znak dobre volje medju narodima i verama a to je najvaznija stvar za dijalog.

Da ga bude sto vise...mislim tog cavrljanja.

Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by ogibogi
Originally posted by 2kune
Originally posted by Tot
Uf uf uf, kakva relativizacija, ti mora da si pod utiskom obelezavanja 50 godina blajburga daj covece procitaj neku knjigu, istorijsko istrazivanje:paradajz:

A kada je to molim te katolicka crkva bila progonjena??? produzena ruka pavelica u bosni su bili franjevci, zar si to zaboravio, ne znas li da je sef ndh u bosni bio nadbiskup tadasnji, ili recimo znas li da je predsednik ceske kvislinske vlasti bio takodje nadbiskup...

mislim sve to nije vazno, ne pokusavam dati neki poseban znacaj, jedino sto ti zelim reci je, ajde procitaj nesto, nemoj da se lozis na politicku istpriju onih koji su na vlasti;)
Bez namere da se upustam u preveliku raspravu- Katolicka crkva je bila kao i sve druge crkve na udaru komunistickih rezima. Vec sama cinjenica da je u Albaniji religija bila zakonom zabranjena tice se i Katolicke crkve. Prosovjetski rezimi vrsili su opresiju nad Katolickom crkvom. Omiljenost Ivana Pavla II kod slovenskih katolickih naroda nije stvar pukog sentimenta.

I Tito je ovde pokusao da stavi pod svoju kontrolu RKC ali mu to nije uspelo.

Odbacujem tezu da katolicka crkva nije trpela pritiske, ali je od komunistickog rezima u Titovoj Jugoslaviji vise stradala Pravoslavna crkva.

Vi dalje raspravljajte o srpsko hrvatskim odnosima ako vam je drago...ja se timer necu baviti.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by ogibogi

Takav oblik ujedinjenja bi definitivno bila velika greska, naime i pre nego li je doslo do raskola jedna crka je delovala kao zapadna i istocna, dakle ne bas pod jednom kapom, recimo pape, zajednicki su bili sabori koji su se odrzavala pa je tako jedan od onih gotovo poslednjih bas onaj koji je doveo do raskola medju dve crkve, kada su germanski teolozi pokusali u svete liturgiji ubaciti filokve(filiokve) ...

Onaj deo gde govoris o "losim" odnosima sa Srpskom crkvom prosto nisu tacni, SPC i katolicka crkva su u jako dobrim odnosima, posebno bih naveo izvanrednu saradnju primera radis dobrotvornom organizacijom COVEKOLJUBLJE(SPC) i Austrijskog Caritas-a...

A sto se tice "bratskih odnosa" sa Carigradskom patrijarsijjom, pa to pitanje je vise politicke prirode, naime posle raskola, doslo je do bacanja anateme carigradskom patrijarha na papu i obrnuto te su tim cinom jedan drugog expelovali iz crkve, nazalost anateme su povucene jednostrano u prvoj polovini dvadesetog veka, bez prethodne rasprave, kao sto to i biva unutar crkvenih poslova te su se time nesto pogorsali odnosi tradicionalnih pravoslavnih crkava i carigradskog patrijarha.
Naime od raskola se puno loseg dogodilo, ratovi vodjeni protiv istocne crkve i to je vec poznaa cinjenica da je posebno ne navodim i svakako da sam cin ponovnog znacajnijeg problizavanja zahteva i siru raspravu medju dve tradicionalne hriscanske crkve...

Ali u buducnosti, kada se o nekim stvarima otvoreno bude diskutovalo na mestima gde se to treba ciniti, svakako da je ste perspektiva priblizavanje, slicno onom pre raskola...

Da, to za dobre odnose izmedju dve crkve se sasvim slazem. Ali mislim da smo prevazisli davno problem filioque(uh sto mi sad dodje da malo cavrljam o zgodnim mladicima).Svest koja danas preovladava medju teolozima i vernicima je da se hriscani obe konfesije a i protestanskih okupljaju oko temeljnih hriš?anskih istina, to je pre svega verovanje da je Hrist spasitelj i otkupitelj, verovanje u njegovo uskrsnu?e. To je zbog toga sto je danas ortodoksno hriscanstvo ugrozeno(kad kazem ortodoksno mislim na temeljna verovanja i u Pravosl. i u RKC. Pa i protestanti koji odbacuju izvestan broj dogmi koje imaju katolici i pravoslavni ukljuceni su u proces priblizavanja. Ne vidim da se previse neko poklao od rasprave oko bezgresnog zaceca BDM sto je katolicko verovanje. Hocu reci da su pitanja tipa filioque i drugih koja se ticu saborskih odluka u danasnjoj javnosti isforsirani, prenaduvani problemi. Ono sto se saborom javilo kao problem saborom ce se i razresiti.

Danas su i katolicima i pravosklavnima nevazne te razlike oko filioque ili bezgresnog zaceca BDM. Sasvim mi se cini drugorazrednim da li ce se tu usaglasiti. I da se kod katolika izbaci filioque to nece mnogo ni dodati ni oduzeti medjuverskom zblizavanju. To je zbog toga sto se duh vremena promenio. U danasnjem svetu zadatak je crkava da se sloze oko temeljnih hriscanskih istina i u tom slaganju potvrde svoje jedinstvo u Hristu.

Danas je hriscanstvo kao takvo ugozeno. Ovu tezu necu detaljnije obrazlagati, samo iznosim da je svest o tome sazrela u hriscanskim crkvama kao i svest o neopozivom putu ka jedinstvu.

Tip obreda je manje vazno pitanje kao i to da li je oltar na istoku ili zapadu.

Mi se slazemo oko temeljnih pitanja vere, a to je najvaznije.
Korisnikov avatar
By Tot
Zadovoljstvo mi je sto sam danas upoznao dragog El Greca i njegovog simpaticnog prijatelja. Nasiroko smo raspravljali o verskim temama, problemima hriscanstva u savremenom svetu, zblizavanju crkava etc...uz obavezno cavrljanje o lepim mladicima, naravno.

Povodom sjedinjenja hriscana zakljucili smo razmatranja maksimom Velikog Oca Crkve Sv. Avgustina :

U bitnome jedinstvo
u nebitnome razlika
a u svemu ljubav
Korisnikov avatar
By gari
Ne samo da verujem u ponovno ujedinjenje isto?ne i zapadne hriš?anske crkve, koje je uostalom nastalo iz politi?kih razloga a ne teoloških /mislim da su se razjedinii 1054.god. a povod je bio sbeto trojstvo i prvenstvo pape ili arhiepiskopa/, ve? verujem da ?e se sve religije jednoga dana ujediniti u jednu jedinstvenu, baš kao što ?e nestati i države u današnjem obliku, pa ?e biti jedna svetska vlada, ne?e biti vojski ni ratova, ljudi ?e se jednom re?ju OPAMETITI.
:gitara:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!