Originally posted by Morgan Le Faye
Druga stvar jeste da ste se svi ovde malo zbunili, nijedan rat nije vodjen "u ime boga" vec je bog iskorishcen od strane ljudi za materijalne ciljeve. U srednjom veku malo njih bi poshlo u 3pm na drugi kontinent samo jer vladari tako zele, ali ako im se servira da je to u ime boga da ce tako okajati svoje grehe, da bog zeli da to urade...narod ce vremenom shvatiti to kao istinu.
Jedina je istina da bog-ovi ne zahtevaju nishta da se uradi, pogotovo u njihovo ime.
Ovo jeste istina, i to bitna istina, no ne pricamo o zelji Boga ili bogova, vec o akcijama vernika & nevernika.
Npr, vise od dve trecine krstasa su bili prosto ratni profiteri, ne iskreni vernici.
Shto se greha i greshnog tiche, postoji jedan stih >Morgan ce cititrati Bibiliju<
"Ako chinish i dok chinish mislish da je sveto, to je zaista sveto.
Ako chinish i mislish da je nechisto, to je zaista nechisto"
I ovo je istina, kao sto je istina da se sve sto se ikada desilo moralo desiti, medjutim, uzimajuci Hitlera (koji je bio prilicno 'religiozan' covek, btw <
gari, obrati paznju) u obzir, smatram da sve sto je cinio spada pod 'sveto' - ali sveto u kom pravcu?
Po kasniji svet? Po njegovu dusu? Po 'njegovom Bogu'?
daleko od toga da je Morgan nemoralan, ali Morgan jednostavno nije moralan.
Ovde se
svejedno slaze, da ne bi mogao vise. Mislim, uzimajuci u obzir sebe, ne Morgana.
I na kraju, gari je izneo veliku istinu - sve se radi, svi ratovi se vode sa verom U NESTO - bila to i nafta, odnosno crni bog koji ume da se pretvori u zelenog.
Sa verom u IDEJU.
...
I jos uvek niko nije izneo validan argument zasto je DOBRO ne verovati u Boga ali>
Originally posted by E.c.h.o...
I tu je, po meni, glavna razlika. Ukoliko prekrsis zakon i niko te ne otkrije, ti si slobodan covek. To nisi ukoliko prekrsis bozji zakon, jer bog sve vidi i sve zna
Ovo je velika istina sa tradicinalisticke pozicije gledista na vernika i nevernika.
Mislim da je ovaj post ubo sushtinu u tom smislu - i to mi je milo & drago

- jer malo ljudi gleda na pojam 'Boga' poput garija, Morgana & mene (barem onoliko koliko je moguce imati slicnu poziciju po tom pitanju, a ne pratiti masovnu religiju)