Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Daklem, svi koji tupe o bogu stalno pilaju zašto je dobro vjerovati u boga. Ajdmo sad malko obrnuto...
Zašto je dobro ne vjerovati u boga? :sweet:
:saint:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja bih se radije izrazio osjećajem bezrazložne krivnje nego grižnjom savjesti... Jerbo savjest imaju svi ljudi bez obzira vjeruju li ili ne...
Korisnikov avatar
By gari
Svi koji veruju u Boga ne pitaju nego TVRDE da je dobro verovati u Boga. Zasto? Zato sto /Dostojevski rece/ ako Boga nema onda je SVE dozvoljeno.

Komunjare to i dokazase:logorima, ubistvima, gulazima, prisilnim radom, rasturanjem porodice itd.

Fasisti isto-umesto Boga stvorise sebi idole i dozvolise sebi SVE.

:shok: :mete: :sesir:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa vernici stvore sebi u glavi algoritam razmišljanja koji onda primenjuju na sve životne situacije, i kad treba i kad ne treba. A ponekad je dobro staviti prst na čelo pa reći Hej, u ovoj situaciji je možda bolje ovako.
A verništva ima raznog, počevši od militantnog "naša misija je da počistimo svet od vas ostalih, bagre" do onog "svi imaju podjednaka prava na božansku ljubav i braća su"
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by gari
Svi koji veruju u Boga ne pitaju nego TVRDE da je dobro verovati u Boga. Zasto? Zato sto /Dostojevski rece/ ako Boga nema onda je SVE dozvoljeno.

Komunjare to i dokazase:logorima, ubistvima, gulazima, prisilnim radom, rasturanjem porodice itd.

pa sad nije da religiozni fanataci sebi ne dozvole sve i svasta (inkvizicija recimo) jedino sto to objasne bozijom voljom

zasto je bolje da bog ne postoji? zato sto onda nema opravdanja za zlodela...
Korisnikov avatar
By svejedno
Iskreno, ne znam da li je DOBRO verovati u boga, ili pak ne verovati.

Mislim, prvo ne znam sta je dobro. Definisi 'dobro'.

Drugo, jesam tzv 'vernik', odnosno smatram da ZNAM da ono sto se naziva Bog postoji, ali licno nikome ne pricam da je dobro verovati u Boga.

Svako ima pravo na svoju percepciju univerzuma.

Tako da ne znam ni zasto bi bilo dobro ne verovati u istog.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Gari

Ima satanista koji veruju u Boga.
Korisnikov avatar
By HARP
Mesate crkvu i visu silu... tj verske podele i opet visu silu...

Kazem visa sila, jer je veci oblik energije :nokti:
Korisnikov avatar
By gari
@Tramp: religiozni fanatici u istoriji sveta su u malom broju slucajeva imali vlast nad drzavom pomocu koje su mogli da cine masovno zlo. U proslom veku znam samo za Iran da je vladala teokratija i ni jednu drugu drzavu.

@Svejedno: naravno da satanisti veruju u Boga, ali svog.

:osama: :lizalica: :poklon:
Korisnikov avatar
By anche
:shocked: na ovakav jedan niz!

ont: operacija milosrdni andjeo bi bila odlican razlog zasto je super kad ne verujes u boga. ako nema boga, nema ni andjela, pa ni djavola od kojih andjeo treba da nas spasi...

'in god we trust' - to bese pise na nekoj pamucnoj zelenoj novcanici?!

'komunjare' bar nisu ispisivale 'bog' na parama...

i da, super je kad ne verujes u boga, jer onda nista nema smisao i sve postoji samo dok ti zivis.
Korisnikov avatar
By gari
@anche: Pa dobro, komunjare nisu zaista ispisivale nista na novcanicama i tomim je jedino pozitivno. Zato su ispisivali brojeve logorasima po rukama, osudjivali ljude na dozivotno progonstvo u Sibiru /inace logori nisu izum Hitlera, nego Staljina/. Interesantno je i to da su bili tolerantni prema vernicima i slali ih masovno u smrt a crkve sravnjivali sa zemljom.

Ne kazem da oni koji veruju ne cine nista lose, ali bar ne cine takve masovne zlocine kakve su cinili ateisti.

:cobanica: :mobilni: :doktor:
Korisnikov avatar
By svejedno
@anche: Pa dobro, komunjare nisu zaista ispisivale nista na novcanicama i tomim je jedino pozitivno. Zato su ispisivali brojeve logorasima po rukama, osudjivali ljude na dozivotno progonstvo u Sibiru /inace logori nisu izum Hitlera, nego Staljina/. Interesantno je i to da su bili tolerantni prema vernicima i slali ih masovno u smrt a crkve sravnjivali sa zemljom.

Ne kazem da oni koji veruju ne cine nista lose, ali bar ne cine takve masovne zlocine kakve su cinili ateisti.

:cobanica: :mobilni: :doktor:
Cjo'ecje, da li je covek vernik ili ne, nema apsolutno nikakve veze sa tim sta radi (uglavnom)

Ljudi jedno misle, drugo pricaju, trece rade, u cetvrto veruju, a peto su oni sami u svojoj sustini koju ni ne poznaju.

Inkvizicija saama po sebi - dovoljan primer.

Krstaski ratovi - dodatni.

Dzihad - dodatni primer izvrcanja religioznih umova.

Bush - U ime Boga - sravnicemo sve koji imaju naftu.
Korisnikov avatar
By kal zakath
/inace logori nisu izum Hitlera, nego Staljina/

E pa nisu ni njegov. Logore su "smislili" Englezi u Burskom ratu.
By fencysmurf
ima ljudi koji vole stanje moralne arbitrarnosti i koji furt vole da bas njihov zivotni slucaj bude jedina mera svih stvari i Apsolut Svekolike Ispravne Egzistencije, da budu arbitar aelegantie vaskolikog postojanja, ljudi koji vole da im se bespogovorno podilazi u svemu i svim izborima koje prave i koji svoj zivot pretvaraju u maloprodajni objekat rinfuzne robe u kojemu, sa podosta fanaticko-zelotskog zara na kojemu bi im pozavidele i bombasi samoubice al qhaide, autohipnotisu sebe do stadijuma u kojem pocinju da istinski zive sve gore izneto ... jer, pobogu !!!, nece valjda biti tako da su ONI nesto pogresno uradili....

njima je kapiram super sto ne veruju ni u sta do u sebe jer nema repera za preispitivanje nacinjenih izbora....

istina, nisu oni nevernici u boga, bog je tu kolateralna steta opste freneze da se veruje iskljucivo i samo u sebe, i to ne na "i can do it" nivou , vec na "no one else can even come near doing it as properly as i can do it " nivou...

ali ok... hiljadu cvetova...

:kafa: :vrcka:
Korisnikov avatar
By gari
@Svejedno: Vec sam rekao, vernici nisu bezgresni, ali nevernici su sto puta vise zla ucinili nego ijedan vernik. Ipak vera u Boga /Bogove/ ima uticaj na njihovu savest, dok kod nevernika postoji taj manjak ljubavi prema bliznjem te tako, racunajuci da "ako Boga nema sve je dozvoljeno" zlocini ateista su hiljadu puta strasniji od vernika.

:cheer: :grouphug: :shake:
Korisnikov avatar
By svejedno
Zao mi je, gari, ali NIKAKO ne mogu da se slozim.

Mislim da su zlocini ucinjeni U IME BOGA najstrasniji zlocini koji postoje. Tu mislim na one koji su ZAISTA verovali.

P.S. Osim toga, na konto satanista, ima ih koji veruju u Boga kao red i u Djavola kao haos - veruju u Boga u kog ti i ja 'npr' verujemo, i traze mu suprotnost - zele da uniste 'jang', ne shvatajuci jin-jang teoriju.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by tramp

pa sad nije da religiozni fanataci sebi ne dozvole sve i svasta (inkvizicija recimo) jedino sto to objasne bozijom voljom

zasto je bolje da bog ne postoji? zato sto onda nema opravdanja za zlodela...
Ma odlicno...Savrseno jasno.
Mnogo je vise zlocina pocinjeno u "ime Boga" nego komunizma ili fasizma...Krenimo od krstaskih ratova, inkvizicije...pa do novijih dana i Talibana i ostalih religioznih fanatika.

A tek opravdavanje zlocina "bozjom voljom"...tek je to posebna prica...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Jednak je broj ratova koje su poveli religiozni i nereligiozni. Isto tako, nije potrebno da verujes u Boga da ne bi cinio greh, tu su bozje zapovesti i vazeci zakoni vrlo slicni i vrlo striktni.
I tu je, po meni, glavna razlika. Ukoliko prekrsis zakon i niko te ne otkrije, ti si slobodan covek. To nisi ukoliko prekrsis bozji zakon, jer bog sve vidi i sve zna :andjelak:
Korisnikov avatar
By gari
Dobro, hajde da izracunamo koliko je mrtvih u krstaskim ratovima i koliko je jeretika spalila inkvizicija a na drugoj strani da vidimo koliko su ateisticki rezimi pobili sto svojih sunarodnika a sto drugih.

Po nekim isroijskim cinjenicama Staljin je pobio vise gradjana SSSR-a u svojim logorima nego sto su izginuli u ratovima tj. oko 20 miliona.

Hitler /pobratim Staljinov/ je direktno kriv za oko 30 do 40 miliona mrtvih.

U odnosu na te MILIONE krstaski ratovi i inkvizicija su decije igre. Radi se o najvise nekoliko desetina hiljada ljudi. Inkvizicija je zaista verovala da spaljujuci tela ljudi spasava njihovu besmrtnu dusu iz kanza Djavola. Mada, za to nema opravdanja.

Krstasi su zaista verovali da oslobadjaju sveto mesto /Jerusalim/.

Komunisti su zaista verovali da ubijanjem protivnika, rusenjem crkava stvaraju jedan pravedniji i bolji svet.

Nacisti su zaista verovali da ubijanjem "necistih" tj nearijevaca stvaraju jedan bolji svet u kome ce oni biti gospodari.

Dakle, sve te ubice su imale neku IDEJU. Jedni sa verom u Boga a drugi sa verom u IDEJU. Sta je gore-sam Bog zna?

:shok: :duh:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
@gari: tacno je to sto pricas. Sve do kraja srednjeg veka ratovi su se vodili najcesce u ime Boga. A to je dug period. S druge strane, kasniji ratovi, od kolonijalnih do danasnjih, koji su se vodili najcesce u ime novca (plus, bolje oruzje, nefer ratovanje, atomske bombice) nadoknadili su izgubljene vekove.
Kvalitet naspram kvantiteta? :egzorcist: & :rafal:
Ma, bitno je da mi, ljudi (?!) jos uvek nismo zaboravili tu plemenitu vestinu ratovanja!!! Hip Hip Hurra :cuddle:
Korisnikov avatar
By Lionac
kakav bog kakvi bakrachi
moral sami sebi zapisujemo, a bog i crkva ( ili sta vec ) su tu za masu koja ne moze sama sebi da dokaze sta je ispravno a sta ne..pored jos mnooogo razloga...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by svejedno

Drugo, jesam tzv 'vernik', odnosno smatram da ZNAM da ono sto se naziva Bog postoji, ali licno nikome ne pricam da je dobro verovati u Boga.
Upravo, ista stvar je i kod Morgana. Sama chinjenica da postoje ljudi koji su toliko kockasti da idu or vrata do vrata cimajuci ljude " Da li znate shta Vam je Isus rekao?" Morgan zaista nije u stanju da se zamisli da cima ljude govoreci "Velika Majka Vam je poruchila da treba da uzivate u zivotu zato se jebite, jer je radost jedna od forma najvecih magijskih rituala."

Druga stvar jeste da ste se svi ovde malo zbunili, nijedan rat nije vodjen "u ime boga" vec je bog iskorishcen od strane ljudi za materijalne ciljeve. U srednjom veku malo njih bi poshlo u 3pm na drugi kontinent samo jer vladari tako zele, ali ako im se servira da je to u ime boga da ce tako okajati svoje grehe, da bog zeli da to urade...narod ce vremenom shvatiti to kao istinu.
Jedina je istina da bog-ovi ne zahtevaju nishta da se uradi, pogotovo u njihovo ime.

Shto se greha i greshnog tiche, postoji jedan stih >Morgan ce cititrati Bibiliju<
"Ako chinish i dok chinish mislish da je sveto, to je zaista sveto.
Ako chinish i mislish da je nechisto, to je zaista nechisto"

Morgan veruje u bogove, veruje u duhove biljaka i zivotinja, ali nishta od toga ga ne chine moralnom osobom, daleko od toga da je Morgan nemoralan, ali Morgan jednostavno nije moralan.

Na kraju Morgan savrsheno razume sve nivoe duhova, jer ipak nisu svi duhovi, a pod duhovima Morgan misli na ljude isti. Drugim rechima duh koji je prvi put u ovoj iluziji drugachije ce tumachiti pojavni svet od duha koji je imao bezbroj inkrarnacija. Nije ozbiljno za ochekivati od duha koji tek otkriva svet i kome je sve zanimljivo da sve to odbaci i prepusti se jednoj ideji. Mnogo je takivh duhova trenutno na zemlji, ali je Morgan u potrazi za ovim drugima, koji su matori duhovi, sa kima kada razgovara, ne razgovara samo jezikom i pokretom tela vec i tananim duhom unutar. Prema njima Morgan gaji beskrajnu, platonsku ljubav, i uvek oseca kada mu neki takav duh pridje.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Morgan Le Faye

Shto se greha i greshnog tiche, postoji jedan stih >Morgan ce cititrati Bibiliju<
Kako objasnjavas Hitlera i njegovo verovanje da cini ispravno?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
A zashto mislish da Hitler nije "chinio ispravno?" Zar ga osudjujesh?
Nemoj suditi o akcijama drugih.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Morgan Le Faye

Druga stvar jeste da ste se svi ovde malo zbunili, nijedan rat nije vodjen "u ime boga" vec je bog iskorishcen od strane ljudi za materijalne ciljeve. U srednjom veku malo njih bi poshlo u 3pm na drugi kontinent samo jer vladari tako zele, ali ako im se servira da je to u ime boga da ce tako okajati svoje grehe, da bog zeli da to urade...narod ce vremenom shvatiti to kao istinu.
Jedina je istina da bog-ovi ne zahtevaju nishta da se uradi, pogotovo u njihovo ime.
Ovo jeste istina, i to bitna istina, no ne pricamo o zelji Boga ili bogova, vec o akcijama vernika & nevernika.

Npr, vise od dve trecine krstasa su bili prosto ratni profiteri, ne iskreni vernici.
I ovo je istina, kao sto je istina da se sve sto se ikada desilo moralo desiti, medjutim, uzimajuci Hitlera (koji je bio prilicno 'religiozan' covek, btw < gari, obrati paznju) u obzir, smatram da sve sto je cinio spada pod 'sveto' - ali sveto u kom pravcu?

Po kasniji svet? Po njegovu dusu? Po 'njegovom Bogu'?

daleko od toga da je Morgan nemoralan, ali Morgan jednostavno nije moralan.
Ovde se svejedno slaze, da ne bi mogao vise. Mislim, uzimajuci u obzir sebe, ne Morgana.

I na kraju, gari je izneo veliku istinu - sve se radi, svi ratovi se vode sa verom U NESTO - bila to i nafta, odnosno crni bog koji ume da se pretvori u zelenog.

Sa verom u IDEJU.

...

I jos uvek niko nije izneo validan argument zasto je DOBRO ne verovati u Boga ali>
Originally posted by E.c.h.o...
I tu je, po meni, glavna razlika. Ukoliko prekrsis zakon i niko te ne otkrije, ti si slobodan covek. To nisi ukoliko prekrsis bozji zakon, jer bog sve vidi i sve zna
Ovo je velika istina sa tradicinalisticke pozicije gledista na vernika i nevernika.

Mislim da je ovaj post ubo sushtinu u tom smislu - i to mi je milo & drago ;) - jer malo ljudi gleda na pojam 'Boga' poput garija, Morgana & mene (barem onoliko koliko je moguce imati slicnu poziciju po tom pitanju, a ne pratiti masovnu religiju)
Korisnikov avatar
By Lunja
Originally posted by 2kune
Zašto je dobro ne vjerovati u boga?
Jer si tada siguran da hemijski procesi u tvom mozgu ne mogu da proizvedu ovakve gluposti:
...
nevernici su sto puta vise zla ucinili nego ijedan vernik.
...
zlocini ateista su hiljadu puta strasniji od vernika.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Lunja
Originally posted by 2kune
Zašto je dobro ne vjerovati u boga?
Jer si tada siguran da hemijski procesi u tvom mozgu ne mogu da proizvedu ovakve gluposti:
...
nevernici su sto puta vise zla ucinili nego ijedan vernik.
...
zlocini ateista su hiljadu puta strasniji od vernika.
Jesi li zaista? Siguran?

Mislim, mogu mnoge druge.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!