Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Zwezdica
Nemam pojma kako se prevodi na englesi jezik, ali to ti znaci izuzetak od pravila (narocito se u pravu koristi taj izraz).
Korisnikov avatar
By erkondisn
slucaj koji nece sluziti za primjer ostalima.

exception?

edit... CE sluziti za primjer ostalima :) vidim da se i jedan dio novinara malo zafrknuo bi upotrebi izraza :D
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
kaže se precedent. a znači suprotno od ovoga što je gore napisano. slučaj koji uspostavlja princip prema kojem će se vladati sud u svim budućim sličnim slučajevima.

edit: zaboravih - ovo važi za običajno pravo.
Korisnikov avatar
By gorilica
Originally posted by erkondisn
slucaj koji nece sluziti za primjer ostalima.

exception?
Mislish izuzetak?
To bi verovatno bilo najpribliznije.
Google kaze: benchmark
Korisnikov avatar
By anche
Originally posted by Kiborg
www.vokabular.org
e super je taj sajt! bukmarkovah ga tek prosle nedelje :blush:

evo sta on saopstava vezano za presedan:

преседан (фр. precedent), латиницом: presedan
пређашњи случај, ранији случај, случај који се раније био догодио и који доцнији сличним случајевима служи као пример.
Korisnikov avatar
By jukie
Dakle, iz ovog uzorka je jasno da postoje dva suprotna značenja? ili bar da velika većina ljudi koristi suprotno značenje od onog koje je pravo...
wow

Mislim da benchmark nema to značenje. Benchmark je recimo deo nastavnog plana, pa ako se prate benčmarci onda će đaci dobro da odrade državni test na kraju godine.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by 2Q2Bstr8
kaže se precedent. a znači suprotno od ovoga što je gore napisano. slučaj koji uspostavlja princip prema kojem će se vladati sud u svim budućim sličnim slučajevima.

yeah, i ja bi rekao da tako ide.

..

Sad, pitanje je PRVOG presedana - i mislim da tu nastaju zabune izmedju ta dva zakljucka.

..

Dakle, PRVO se napravi IZUZETAK (znaci presedan), koji npr. nije pokriven zakonom jos ili staznam..

..pa onta taj izuzetak u (zakonski nejasnim, neutvrdjenim do kraja, bla) slicnim stvarima postaje primarni princip. Npr.

..

Kome je jasno sta sam napisao, nek se javi ;)
Korisnikov avatar
By pthalo
moj rečnik kaže "precedent" :) na engleskom, kao pridev znači "ranije" i kao imenica, znači:

1: an earlier occurrence of something similar
2a: something done or said that may serve as an example or rule to authorize or justify a subsequent act of the same or an analogous kind <a verdict that had no precedent>
2b: the convention established by such a precedent or by long practice
3: a person or thing that serves as a model

drugačiji se izgovore pridev (pre-SI-dent) nego imenica (PRE-se-dent).

Benchmark ima značenje 2a. nije isto, a slično je. benchmark je "standard point of reference"
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
@jukie: u pravnom žargonu ima samo ovo jedno značenje. pre bih rekao da ljudi pogrešno razumeju reč.
Korisnikov avatar
By Modesty

Nisam sigurna da li će prema tom izuzetku sudu ubuduće reagovati na isti ili sličan princip ali je presedan svakako, izuzetak od pravila.
Korisnikov avatar
By ns.happy
zezate?! presedan nije izuzetak? u jeeee... :zid: ko zna sta jos ne znam...
Korisnikov avatar
By kal zakath

Baš tako. Ali mislim da to važi samo za anglo-saksonsko pravo.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Tačno, u anglo-saksonskom ravu sudije imaju pravo da presuđuju na osnovu prethodnih slučajeva i njihovih presuda (koji se zovu precedenti, tj. presedani), koji su praktično identični aktuelnom slučaju, ukoliko to nije na zadovoljavajući način normirano važećim zakonima.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
anglosaksonsko pravo jeste nastalo iz običajnog prava.
Korisnikov avatar
By gorilica
Znachi ne verujem u shta se ova tema pretvorila.
Vece staraca. :lol:
By XanaX
Ja dajem (osim u pravničkoj terminologiji) moguću uporabu riječi "benchmark" kao prijevoda za "presedan" - benchmark, pri tome, u značenju: "any standard or reference by which others can be measured or judged"...
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Kiborg
Tačno, u anglo-saksonskom ravu sudije imaju pravo da presuđuju na osnovu prethodnih slučajeva i njihovih presuda (koji se zovu precedenti, tj. presedani), koji su praktično identični aktuelnom slučaju, ukoliko to nije na zadovoljavajući način normirano važećim zakonima.

BINGO
Korisnikov avatar
By AngraMaina
presedan je francuski oblik latinskog praecedens, bukvalno "onaj koji dolazi ranije" (prae-=ispred, cedens=ptcp. praes. od cedere 'skloniti se, ustuknuti, pomaci se').

najbliza srpska rec je 'prethodnik'.

koristi se kako je 2q2bstr8 rekao. na engleskom je isto precedent, samo se drukcije izgovara (napisala pthalo).
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
A evo sta kaze Embrouz Birs:

''PRESEDAN, im. U zakonu, prethodna odluka, pravilo ili praksa koja u odsustvu definitivnog statuta ima onakvu snagu ili vaznost kakvu odluci da joj pripise sudija, cime je znatno pojednostavljen njegov zadatak da cini kako hoce. Posto za sve postoje presedani, on samo treba da ignorise one koji mu ne idu u korist, i da naglasava one koji se slazu sa njegovim zeljama. Uvodjenje presedana izdiglo je sudjenje od niskog statusa nasumicnog iskusenja do plemenitog stava arbitraze kojom se moze upravljati.''

:sudija:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!