Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

By ~ Le Saint X ~
Britanci lažu šta čitaju
Istraživanje sprovedeno u Britaniji povodom Svetskog dana knjige, pokazalo je da su Britanci veliki lažovi kad je reč o knjigama koje su, navodno, pročitali.

Mnogi su spremni da kažu da su neku knjigu pročitali i kada nisu, da bi delovali pametnije ili privlačnije, objavio je BBC.

Na prvom mestu najčešće nepročitanih knjiga je Orvelova "1984", a u toj kategoriji su još i Tolstojev "Rat i mir", Džojsov "Uliks", Floberova "Madam Bovari" i Biblija.

To, medutim, ne znači da Britanci uopšte ne čitaju, ali mnogo više od tih priznatih remek-dela vole Harija Potera, krimiće i ljubavne romane.

Inspirisan ovom vescu...

Postoji li knjiga koju ste slagali da ste procitali da bi ste se, eto, pokazali pametniji ili iz nekog drugog razloga?

I sta mislite o ljudima koji lazu da su nesto procitali, a Vi znate/osecate da nisu?
ili jos gore
Koji lazu da citaju, a uopste ne citaju!
Korisnikov avatar
By Kragi
xaxaxxaxaxxaxaxxaxaxxaxaxxaxxaxaxxaxax bravo za temu :)

Znas kako retko citam i retko postujem u istoj tako da kad stavim da nesto citam onda citam zaista .... ne bih imao potrebu da lazem :)
Korisnikov avatar
By Val
Shta mkislish zashto se retko oglasim na toj temi? Upravo da ne bih lagala! :lol:
By ~ Le Saint X ~
Ja se secam da sam nekada, u srednjoj, tako uverljivo lagao da sam procitao Seobe (sto je parcijalno tacno jer ih jesam citao, ali tako sto sam citao po dva,tri reda na svakoj strani = bila mi je knjiga beskrajno dosadna, kao i Vreme Smrti) i upustao se u polemiku sa profesorom srpskog oko nekih detalja...
:D

To je jedini put da sam nekoga lagao da sam nesto procitao...

Opus mojih procitanih knjiga je verovetno jednak zbiru svih procitanih knjiga 90% ljudi oko mene (mada, za to su zasluzni i moji fakulteti) da i kada bih bio u situaciji da se prica o nekoj knjizi koju nisam procitao, ima dosta drugih knjiga koje jesam, tako da uvek mogu da dam neki komentar ili da se nadovezem na temu nekim poredjenjem ili slicno
By ~ Le Saint X ~
Elem, meni su najsimpaticniji oni koji lazu da su procitali celog Prusta (3000 strana otprilike) a verovatno su se zadovoljili samo
Jednom Svanovom Ljubavi

:france:

Da se razumemo, za Prusta je potrebno vreme,strpljenje i jaka volja citati opise 4 vecera na 3000 strana i pre svega VELIKA LJUBAV prema francuskoj knjizevnosti i/ili Prustu)

Inace, to jeste tacno, da ce Vas svaki Francuz posmatrati 'drugim ocima' ako mu kazete da ste procitali Marsel Prusta
Korisnikov avatar
By Myto
Originally posted by mmiki
pola lektira... :)
I vise od toga :)
Korisnikov avatar
By Dzi
Slagala jednom.. iz drugog razloga, ali sam priznala i sd priznajem da i dandanas tu jebenu knjigu nisam procitala niti cu u skoroj buducnosti :ua:
By Sixto
Mislim da sam jedini monstrum koji je pisao pismene iz srpskog na 4-5 strana na knjige koje nije procitao, dok su se ostali okolo krstili muceci se da naprcaju dve! :lol:
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim, definiši "čitanje lektire u školi"... Te knjige su uglavnom pisane što dosadnije pa sam koristio skimming... ideš pogledom po stranici dok ti neka zanimljiva reč ne zapadne za oko, onda taj deo pročitaš... (kao kad po prvi put čitaš knjigu za ispit na fakultetu)

Jednom sam tako dobio plusić ili štaveć na neku scenu iz knjige u kojoj se neko ruga nekom profesionalnom slikaru koji je navodno jako loš slikar, toliko da taj neko drugi, koji nije slikar, smatra da slika bolje od njega, i onda to upoređuje sa nekim ko nosi okolo lutku, i ako sedi sam za sebe i ljubi tu lutku onda je to OK, ali ako odlazi kod parova koji se ljube na klupi i seda preko puta njih i ljubi tu lutku, e onda je to provokacija, i tako se on (taj lik) oseća kad vidi ovoga ko se trsi da je pravi slikar a ustvari slika neke bezvezoće (to sad parafraziram jer se ne sećam kako sam to pravilno rekao).

E pa iz te iste knjige sam pročitao ukupno deset strana stvarno, poprilične delove sam potpuno preskočio, a ostatak je skimming, ali kada je srpkinja svima postavila pitanje "Šta je taj i taj rekao tom slikaru?" ja sam bio jedini koji se javio i znao odgovor
Korisnikov avatar
By simarrgL*
hm, ne secam se da sam nesto lagala o procitanim knjigama... [naravno, lektiru ne racunam xD]
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Malo koju lektiru sam prochitao. Dok se ostatak generacija smarao s lektirom. U to vreme sam chitao Valdesa, Milankovu, Danvichovu, Koelja, Jejtsa, Barkera...itd.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Слагала да сам прочитала...
1. ,,Гаргантуу и Пантагруела'', други део...
2. другу књигу ,,Сеоба'' Милоша Црњанског ...
3. ,,Другу рецензију сербску'' Вука Караџића.

Бројеве један и три сам провлачила због факултета. Нисам имала времена за 1 када је требало а никако да се поново вратим у карневалско расположење (уствари може бити да сам одвећ сама карневалска) а број 3... нисам имала снаге у одређеном тренутку.
За број 2 сам се једноставно испалила у тренутку а онда ми је био бедак да се исправљам.
Но барем се не хвалим да сам ,,положила испит а нисам прочитала ,,Илијаду'' и не видим проблем у томе'', попут неких својих колега. :sigh:

Али никада нисам лагала да сам прочитала нешто из програма лектире ако то реално нисам учинила.
Korisnikov avatar
By castor
Gorski vijenac. Pokusao sam, ali je ta knjiga (meni) dosadna do besvesti.
Korisnikov avatar
By Dominion
lagao za vise od pola lektira u srednjoj (lagao profesorima)
na faksu nisam procitao ni jednu knjigu....u stvari lazem - procitao sam the crying of a lot 49, a za sve ostalo sam lagao profesore. doduse ne znam da li se to gleda kao laz ako si procitao prepricano? hvala bogu na sparknotes.com
Korisnikov avatar
By ROYAL
Pa, za lektiru da, to jest, nisam rekao da jesam, nego sam prećutao da nisam pročitao

Ali sada ne, ako jesam kažem da jesam, ako nisam kažem nisam i ćao, šta sad...
By Hans
NE, jednostavno NISAM chitao Selimovica jos uvek..chitacu...BRRRR... :D
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by castor
:lol:

Nisam citao, jer je i meni bila dosadna do zla boga...

Elem, vidim da svi ovde pominju lektiru...
Pa, sasvim je normalno da necemo citati nesto sto nam je nametnuto!

Jedina knjiga - od lektire- koju sam ja procitao i uzivao u njoj je
DERVIS I SMRT
od Mese Selimovica

Sve ostale lektire su procitane brzo i povrsno

No, neke sam kasnije procitao zato sto sam zeleo...

Npr Cica Gorio, Madam Bovari i td...
By Ulix
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Ja se secam da sam nekada, u srednjoj, tako uverljivo lagao da sam procitao Seobe (sto je parcijalno tacno jer ih jesam citao, ali tako sto sam citao po dva,tri reda na svakoj strani = bila mi je knjiga beskrajno dosadna, kao i Vreme Smrti) i upustao se u polemiku sa profesorom srpskog oko nekih detalja...
:D
Ista stvar i sa mnom. Kad sam je citao za lektiru bila mi je bila neopisivo dosadna, ali sam insistirao da sam je procitao. I umalo dobio 1 jer je profesorka znala da nisam, jer sam prepricavao ono sto pise u interpretacijama, a to inace nisam voleo da radim.

I onda sam na prvoj godini faksa ponovo procitao Seobe (ovoga puta do kraja) i Drugu knjigu seoba i Roman o Londonu i sad obozavam Crnjanskog. U srednjoj skoli izgleda jos nije bilo vreme da ga shvatim do kraja.

Inace, izgleda da sam ja jedini na ovoj temi koje je opste uzev voleo lektire. I cak i kad mi se knjiga ne dopada, ja je zavrsim. Volim da pruzim priliku bukvalno bilo kojoj knjizi pa cesto nalazim sebe kako citam nesto sto mi se uopste ne svidja, ali necu da ostavim jer sam vec poceo. I posle to sve udobno potisnem i ne secam se nicega. Ali bitno da sam ja to procitao. :nerd: Procitao sam do kraja cak i Tihi don sto je ubedljivo najdosadnija i najgluplja knjiga koju sam u ruke uzeo. Tj. cetiri najgluplje knjige. :P

E da, setio sam se - slagao sam drugaricu da sam procitao neku Habjanovickinu knjigu koju mi je sa odusevljenjem predala i dosadjivala mi nedeljama da mooooraaaaam da je procitam, a ja sam ostao na pedesetoj strani i nisam mogao dalje, povracalo mi se. Valjda se zvala Anamarija me nije volela. Ili odvojeno Ana Marija. Ne secam se. Ali to i nije neki greh... Habjanovicka... zaboga:lood:
By Ulix

Meni se Gorski vijenac strasno dopada, ali mozda to ne bi bilo tako da sam morao sam da ga citam. Mi smo ga citali stih po stih na casovima srpskog i posle skole sa profesorkom, zajedno ga tumacili i glumili. I bilo je divno. :)
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Ulix

Inace, izgleda da sam ja jedini na ovoj temi koje je opste uzev voleo lektire.
nisi jedini :pickme:

ne vidim razlog da lažem da sam nešto pročitala. ako mi neko pomene neku knjigu, koju nisam pročitala, a pritom je hvali, ja lepo tražim da mi je posudi da pročitam :D
By ~ Le Saint X ~

Mi smo ga citali stih po stih na casovima srpskog i posle skole sa profesorkom, zajedno ga tumacili i glumili. I bilo je divno. :)
E, da... To je sasvim druga prica kada nesto citas i analiziras sa drugima.
Secam se prve godine na engleskom...Trebali smo da procitamo neki esej Aleksandar Poupa pre analize na faksu...
Okej, procitao ga, mada mi nije bio nesto zanimljiv...
Ali, onda kada dosli i sa sistenticom analizirali i kada je pricala kako se koje recenice odnose (ironicki i sarkasticki) na neke pisce iz tog doba i kako su ga se svi u njegovo vreme plasili...Poup je dobio jedno sasvim drugo mesto u mom srcu!
Korisnikov avatar
By Kiborg
Slagao sam jednom u školi za "Buku i bes", nisam pročitao ništa sem prvog dela (nisam imao vremena, inače mi je knjiga delovala zanimljivo). Javljao sam se kao sumanut da diskutujem o tom prvom delu, pa niko nije ni primetio da sam blago neaktivan za diskusiju ostala tri :D
Inače, ostalu lektiru sam čitao i podosta preko toga /mada SF, EF i tome slično/, tako da nisam bio u situaciji da lažem o tome šta sam čitao, a šta ne.
Inače, Tihi Don je meni bio super, sem 2. knjige koja je po svim objektivnim merilima smor.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by IriS

Inace, izgleda da sam ja jedini na ovoj temi koje je opste uzev voleo lektire.
nisi jedini :pickme:
Niste jednini. Meni je program iz lektire bas bio po volji, osim nekoliko primera za koje nisam bila sposobna.
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
"Dnevnik Ane Frank". Zaista nisam mogla, vec kod sedme strane sam bila potucena.
Korisnikov avatar
By scout_finch
antigona,stranac,proljeca ivana galeba.lagala sam naravno profesorku srpskog.mozda jos neku,ne secam se.
By Sixto
Jao gorski vijenac, da! uzas!
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by jovanabeograd
"Dnevnik Ane Frank"
Ja tu knjigu nisam citao, ali zato sam jednoj osobi bio preporucio knjigu
KRADLJIVICA KNJIGA

recima...

Ako si procitao Malog Princa i Dnevnik Ane Frank, svidece ti se i ova knjiga!

:giggle:
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
haha vidis, previdela sam taj deo sa "Anom Frank" :giggle: ...ali "Mali princ" je fantastican!
Ne zasluzuje da se stavlja u isti kos sa onom dosadom od knjige! :giggle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!