Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Jake Chambers
A ja kontao da je bilo jasno da sam kopirao tekst (jer sam pre toga rekao da meni otvara).
tek kad si rekao i pokazao odakle si ga kopi-pejstovao, je bilo jasnije.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Koliko god Amerika, i ostale bitne drzave za nas, govore kako priznavanje Kosova nije uslov ni za sta... ne mogu a da se ne zapitam gde je mozak vecini ljudi na vlasti, i ovom narodu!

Zar je bitno pod kojom je jebenom zastavom teritorija Kosova, bitno je da i mi ovde, i oni tamo, zivimo bolje, odnosno dobro!

Ovako samo trosimo energiju uzaludno, umesto da se okrenemo ka bitnim stvarimaaa!

Umesto toga jebemo sami sebe u mozak, time sto delimo biometrjiske pasose... gde je kriminal jos uvek apsolutno neobuzdan, i samim tim sebi zatvaramo vrata jer ne pada Evropi na pamet da pusta svakoga da se slobodno krece njihovom teritorijom, sto i jeste najlogicniji moguci potez koji oni mogu da preduzmu.
By mythe
Originally posted by Dirrty

Umesto toga jebemo sami sebe u mozak, time sto delimo biometrjiske pasose... gde je kriminal jos uvek apsolutno neobuzdan, i samim tim sebi zatvaramo vrata jer ne pada Evropi na pamet da pusta svakoga da se slobodno krece njihovom teritorijom, sto i jeste najlogicniji moguci potez koji oni mogu da preduzmu.
a zasto ne poteze nisu preduzimali prema Hrvatskoj naprimer? Oni jos od 1992. dele njihove pasose kapom i sakom (nekada je moglo i sa potvrdom od nekog lokalnog popa), kako to da EU nije u tom slucaju smetao nacionalni princip dodele drzavljanstva (samim time i pasosa)? Isto vazi i za Rumuniju, a o mnogobrojnim kriminalcima uhvacenim sa originalnim hrvatskim pasosima da i ne govorim (Stanko Subotic, Gotovina, Vukotic, Andrija Draskovic...). A tek cinjenica da Makedonija navodna ispunjava sve uslove iz "mape puta"...pa smesna mi je i pomisao na to lol

Da zakljucim, treba uciniti sve za dolazak za tzv. "belu sengensku listu", ali isto tako i omoguciti Kosovarima srpske nacionalnosti da dobiju pasose drzave koju osecaju i priznaju kao svoju, isto vazi i za Srbe iz BiH
Korisnikov avatar
By Dirrty
Za poslednji pasus se slazem.
Treba dodeliti i drzavljanstvo i pasose... ali ne deliti sakom i kapom apsolutno svima.

A sto se tice ostatka posta... pa oni odredjuju pravila, mi moramo da igramo po njima... a bilo bi bolje da uz to ne odmazemo sebi samima.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by mythe
Originally posted by Dirrty

a zasto ne poteze nisu preduzimali prema Hrvatskoj naprimer? Oni jos od 1992. dele njihove pasose kapom i sakom (nekada je moglo i sa potvrdom od nekog lokalnog popa), kako to da EU nije u tom slucaju smetao nacionalni princip dodele drzavljanstva (samim time i pasosa)? Isto vazi i za Rumuniju, a o mnogobrojnim kriminalcima uhvacenim sa originalnim hrvatskim pasosima da i ne govorim (Stanko Subotic, Gotovina, Vukotic, Andrija Draskovic...). A tek cinjenica da Makedonija navodna ispunjava sve uslove iz "mape puta"...pa smesna mi je i pomisao na to lol

Da zakljucim, treba uciniti sve za dolazak za tzv. "belu sengensku listu", ali isto tako i omoguciti Kosovarima srpske nacionalnosti da dobiju pasose drzave koju osecaju i priznaju kao svoju, isto vazi i za Srbe iz BiH
sve se slazem samo bih skromno upitao da li to isto tako dobro kazesh i na npr. Gay.hr gde si aktivan na poprilichno suprotan "drushtveno-politichki" nachin..
By mythe
@Vel boy - vidi, ne mislim ja da je problem sto Hrvatska daje drzavljanstvo (i samim tim pasose) Hrvatima izvan Hrvatske; ne smeta meni sto isto radi i Rumunija, to je unutrasnja stvar svake drzave. Isto tako treba reci da tu ustavnu odredbu(davanje drzavljanstva na temelju porekla) nisu izmislili ni Hrvati ni Rumuni nego postoji u dosta zapadnih EU zemalja (na prvom mestu Francuska ;) ). Ali mi smeta sto se EU cesto primenjuje dvostruke kriterijume a kada im neko ukaze na to, onda im to smeta i daju odgovore tipa "mi sada ne pricamo o drugima (u ovom slucaju Hrvatskoj i Rumuniji), nego o vama (Srbiji)".

Moj stav je da ista pravila i kriterijumi moraju biti za sve, okey oni odredjuju pravila (sto kaze Dirrty), ali neka ista pravila vaze sa sve, a ne od slucaja do slucaja. Pa upravo na tom principu jednakosti pred zakonom je i zasnovano pravo EU zemalja, pa neka ga onda primenjuju i kada se radi o drugima, u ovom slucaju o ukidanju viznog rezima Srbiji.
Korisnikov avatar
By Vel boy
To i ja mislim i kazem. Meni to ne trebash objashnjavati.
vec mozda neshto drugo, a shto izbegavash da objasnish. no, nije bitno.....
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
NAJNOVIJE :

B92 Info Vesti Politika

Krajem godine ukidanje viza
5. jun 2009. | 09:16 | Izvor: B92
Beograd -- Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu vize za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore, izjavio je evropski komesar Žak Baro.

Evropska komisija predložiće da se krajem godine ukinu šengenske vize Evropske unije za državljane Makedonije, Srbije i Crne Gore, izjavio je u Luksemburgu evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro. Baro je novinarima rekao da Evropska komisija i nadležni ministri još utvrđuju šta su tačno učinile zapadnobalkanske zemlje.

Međutim, kako je rekao, "ima osećaj" da su velike napore ka ispunjavanju uslova učinile Makedonija, Srbija i Crna Gora.

Verovatno je, mada ne sigurno, prema rečima Baroa, da će biti predloženo da se za ove tri zemlje krajem godine ukinu vize EU.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Mada formulacija >verovatno je ali ne i sigurno< i dalje ostavlja prostor za razlicit moguc dalji razvoj dogadjaja...ali ajd' znace se uskoro i definitivno hoce li ih ukinuti ili ne.

:molise:
Korisnikov avatar
By operativni kadar
Originally posted by Lakiboy_ns
Mada formulacija >verovatno je ali ne i sigurno< i dalje ostavlja prostor za razlicit moguc dalji razvoj dogadjaja...

...tako da ukoliko ne padne neko kladjenje po ovom pitanju svaka dalja diskusija je besmislena.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Svake godine predvidjaju ukidanje za kraj tekuce godine... ne sumnjam da ce se takva tradicija nastaviti jos par godina.

Crnoj Gori verujem da ce odobriti, i Makedoniji, vrlo moguce... a nama, cisto sumnjam.

Dok god ne cujem, ODOBRENO JE, ne verujem!
Predlozi se odbijaju... a "mozda" u nasem slucaju uvek znaci "NE!"!
By RACABG
Holandija podržava viznu liberalizaciju

Holandija će na sastanak šefova država i vlada EU otići sa stavom da treba podržati viznu liberalizaciju za građane Srbije, ali da ne treba ratifikovati sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Vladajuće holandske stranke podržale su na današnjem zasedanju spoljnopolitičkog odbora ukidanje viza za Srbiju.

Dokument koji je Vlada pripremila za sastanak 19. juna, u kome se Holandija zalaže za viznu liberalizaciju, naišao je na odobravanje vladajućih parlamentarnih stranaka.

Ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen rekao je da će Srbija u kratkom roku ispuniti sve preostale tehničke uslove za viznu liberalizaciju i da Vlada Holandije želi da pošalje pozitivan signal građanima Srbije.

“Holandska vlada i parlament su odlučili da izađu u susret Srbiji, da ne budu samo negativni prema Srbiji, ali i da pokažu da je holandska vlada voljna da podrži proevropske snage u Srbiji”, ocenjuje holandski novinar David Jan Godfroa.

“Sada će ministar spoljnih poslova Ferhagen otići do svojih evropskih kolega kojima će, kada se o tome bude raspravljalo, reći da Holandija podržava viznu liberalizaciju za Srbiju i da za takav stav ima podršku većine u holandskom parlamentu”, kaže on.

Međutim i partije na vlasti i one u opoziciji saglasne su da Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji ne treba odmrzavati.

Stav Holandije ostaje, za sada, da do pune saradnje, to jest do hapšenja i izručenja Ratka Mladića, neće biti ni ratifikacije sporazuma u holandskom parlamentu.

“To je najbitniji razlog. On je naravno povezan sa ulogom Holandije u drami u Srebrenici. Holandski vojnici ’95. nisu bili u stanju da spreče pad enklave i ubijanje muslimana koje je usledilo”, podseća Godfroa.

“Ali to nije jedini razlog. U Evropi generalno gledano, i u Holandiji, postoje rezerve prema proširenju Unije. Postoje loši primeri Bugarske i Rumunije”, podseća on.

Vizna liberalizacija za sve građane Srbije nije se dopala partijama VVD i SP, to jest holandskim liberalima i socijalistima.

Oni smatraju da viznu liberalizaciju treba ograničiti samo na studente. U jednom trenutku član odbora iz demohrišćanske stranke čak je nazvao poslanika liberala mrziteljem Srba.

Ministri upućuju poziv Evropskoj komisiji

Šefovi diplomatija Evropske unije pozvaće u ponedeljak Evropsku komisiju da što pre pripremi predlog za ukidanje viznog režima zemljama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima u Briselu.

Savet ministara spoljnih poslova, koji se u ponedeljak sastaje u Luksemburgu, takođe će pozdraviti izveštaj Evropske komisije o napretku dijaloga o liberalizaciji viznog režima sa Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, navedeno je u nacrtu zaključaka pripremljenih za sastanak u Luksemburgu.

Prema oceni šefova diplomatija, izveštaj Evropske komisije odražava jasan napredak tih zemalja u ispunjavanju uslova iz mape puta za liberalizaciju viznog režima.

S tim u vezi, Savet ministara EU pozvaće Evropsku komisiju da što je pre moguće predstavi pravni predlog za amandman regulative 539/2001, u cilju ukidanja viza do kraja 2009. onim zemljama koje su ispunile preduslove.

Inače, ministri EU će još jednom istaći, uzimajući u obzir regionalnu dimenziju liberalizacije viznog režima za zapadni Balkan, značaj za sve zemlje pogođene restrikcijama da im se što pre ukinu vize.

Uz Makedoniju, velike šanse za dospevanje na belu šengensku listu imaju Srbija i Crna Gora, dok ostale zemlje nisu još na nivou potrebnom za liberalizaciju viznog režima.

Zemlje članice EU ukidanjem viza Srbiji žele Beogradu da upute pozitivan signal zbog dosadašnjeg napretka na putu ka evropskoj integraciji i saradnji s Haškim tribunalom, zbog čega je gotovo izvesno da će od iduće godine srpski građani moći slobodno da putuju kroz države Unije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=365330
By mythe
EK ce preporuciti ukidanje viza za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju :)

Sta drugo reci, nego pozdraviti vou pozitivnu vest, ali se covek istovremeno mora osvrnuti na podmukao i providan potez muslimanskih celnika iz BiH koji su emitovanjem starih snimaka generala Mladica pokusali da isprovociraju Holandjane da budu i protiv ukidanja viza za drzavljane Srbije. To je stvarno bila jako nisko, ali i glupo od njih jer ukidanje viza nije toliko stvar politike i hapsenja Mladica, nego bezbedonosno pitanje (sigurnost granica, opasnost od nekontrolisanih migracija i sl.). A isto tako su im i jadne izjave Alkalaja, Silajdzica i Komsica (izabranog preko izbornog inzenjeringa te ga najveci deo bosanskih Hrvata ne priznaje kao njihovog legitimnog predstavnika) koje se svode na kukanje i ljubomoru tipa "eto, pored bosanskih Hrvata, sad ce i bosanski Srbi moci zaobilaznim putem da putuju bez viza, pa ispastamo samo jadni mi". Stvarno nisko i bedno od njih.
Korisnikov avatar
By Vel boy
A isto tako su im i jadne izjave Alkalaja... i Komsica (izabranog preko izbornog inzenjeringa te ga najveci deo bosanskih Hrvata ne priznaje kao njihovog legitimnog predstavnika)
iako se slazem s tvojim postom ovde, mislim da je offtopic sada spochitavati ko i kako je izabrao npr. Komshica. da je neki hdz-ovski Hrvat umesto njega, nishta bolji ne bi bio, zapravo bio bi gori.
ono shto medjutim se moze i treba spochitati Komshicu a i Alkalaju je shto njihovu lojalnost BiH "kompenzuju" po-chestim protusrbizmom chime valjda Komshic jadno pokushava naglasiti njegovo hrvatstvo koje mu hrvatski desnichari maliciozno omalovazavaju samo zato shto je on iz SDP-a.....
Alkalaj kao Jevrej je opet ochito pod jakim pritiskom velikoboshnjachkih antisrba shto je zalosno.

No, koncentrishimo se na dobru vest ukidanja viza za Srbiju i ostale dve ex-Yu drzave! :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
Ukidanje vize do nove godine
16. jun 2009. | 00:38 | Izvor: B92
Luksemburg -- Savet ministara EU dao je podršku Evropskoj komisiji da pokrene proceduru za ukidanje viza zemljama Zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uslove.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=366254

laki digao frku ni zbog cega :njanja:
By Hans
Ovo su pak lepe vesti. :)
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Originally posted by ns.happy
Ukidanje vize do nove godine
16. jun 2009. | 00:38 | Izvor: B92
Luksemburg -- Savet ministara EU dao je podršku Evropskoj komisiji da pokrene proceduru za ukidanje viza zemljama Zapadnog Balkana koje su ispunile potrebne uslove.

laki digao frku ni zbog cega :njanja:
Ova tema je bila svojevrsni protest i pritisak na evropske zvanicnike posto pouzdano znam da neki od njih dolaze na forum pogotovo u DIP :D
I vidis da je urodilo plodom :D
Korisnikov avatar
By Dirrty
:eya:

Dug je period do nove godine, nadam se da se nece predomisliti... ali nada se povecava! :opacupa:
By mythe
prema izvorima b92 i Dnevnika ukidanje viza je gotova stvar, a poslednji eventualni problem ce biti otklonjen tako sto ce licima kojima u pasosu stoji adresa na Kosovu ipak trebati viza Schengenland. Naravno, srpske vlasti ce sa druge strane ipak omoguciti gradjanima Kosova srpske nacionalnosti da izbegnu ovu prepreku i putuju bez viza, tako sto ce im u pasosu formalno pisati adresa u "centalnoj" Srbiji ;) :)

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=369558
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ako je tako, onda je to super resenje.

:rock:
By XanaX
Nije to baš super rješenje, to je , za mene, varanje.

Državu se ne može "osjećati" i "priznavati" kao svoju kad su u pitanju državljanstvo i putovnice. Ako Srbi s Kosova žele putovnice Srbije, neka zatraže državljanstvo Srbije... No, naravno, Kosovo nije za Srbiju niti Srbe s Kosova, "druga" država, pa onda opet u krug...

Države EU-a (većina) koje su priznale neovisnost Kosova ne mogu tolerirati "takvo puštanje na mala vrata" jer, ako su ga već, a imale su svakojakih razloga, priznale, onda imaju pravo zahtijevati od Srbije da prekine "krijumčariti" Srbe s Kosova kao Srbe iz Srbije.

One države koje nisu priznale Kosovo, neka uvedu posebne vizne režime.

Ovo nije moja osobna želja da Srbiji i njezinim stanovnicima dulje ostanu vize, nego čisto pitanje rezona - od Srbije se ne traži da prihvati nezavisnost Kosova tj. bolje rečeno da prizna nezavisnost Kosova, već da uvaži činjenicu da su tu nezavisnost ipak priznale većina članica EU, i da se EU neće upuštati u kafkijanski odnos Srbije spram Kosova. Srbija valjda realno shvaća, da, ako već i ne priznaje nezavisnost Kosova, ipak mora prihvatiti činjenicu da Kosovo trenutno ima "nešto" drugačiji status...
Korisnikov avatar
By Mikili73
Samo ne znam ko će putovati, kada većina nema da sastavi kraj s krajem.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Po meni bi najbolje bilo priznanje Kosova, i da se Srbima na Kosovu sredi dvojno drzavljanstvo, te na osnovu srpskog drzavljanstva i srpski pashosh, te vizne olakshice.

A navedeno resenje mi se cini boljim od prethodnih... jer nisam za deljenje pasosha Albancima, koji ionako ne priznaju bilo kakvu srpsku vlast.
Korisnikov avatar
By vracar.beograd
Gradjanima Srbije je svejedno, kada i sa i bez viza ne mogu da putuju, em sto je finansiska kriza u svetu em sto Srbi nikada nemaju para. Tako bi bilo najbolje na nam ukinu vize kada izadjemo konacni iz ekonomske krize, bolje nama bolje njima
Korisnikov avatar
By Dirrty
Neka nama oni ukinu sad, jer mi smo vecno u krizi... i ko zna kada cemo iz nje izaci.

Pa makar da, kad izadjemo iz nje za X godina, put nam bude otvoren, a ne jos cekanja!
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by vracar.beograd
Gradjanima Srbije je svejedno, kada i sa i bez viza ne mogu da putuju, em sto je finansiska kriza u svetu em sto Srbi nikada nemaju para.
FinansiJska!

I nemoj da generalizujes. Postoje i oni koji mogu bar jednom godisnje da izdvoje sredstva za odlazak u inostranstvo, a to im je onemoguceno jer ne mogu da dobiju vizu.
Korisnikov avatar
By vracar.beograd
A to jedanputa je najcesce Grcka, Turska ili Egipat, cije se vize relativno lako dobijaju
Korisnikov avatar
By Delete
Da li je Vracar u Srbiji ili na teritoriji gde se ne govori srpski jezik, pa zbog toga ne razumes ono sto pisem?
Korisnikov avatar
By DarkStar
Budite uvereni da ćemo u 2010oj putovati bez viza. Ipak, smatram da je potrebno nekoliko obaveštenja koja za sada nisu zvanična, ali će nekima poslužiti.

Nakon ukidanja Šengenskog viznog režima, moći ćemo putovati u bilo koju zemlju Šengenske regije samo uz pasoš. Bilo koje šengenske vize koje u njima imate, bez obzira na datum isteka, nakon Nove godine neće važiti, a princip boravka u Šengenskim zemljama će biti sledeći:
Makimalni dozvoljeni boravak u šengenskim zemljama je ograničen na period od godinu dana, i u tom periodu možete maksimalno iskoristiti 90 dana. Međutim, baš kao i šengenske vize koje se za sada još uvek izdaju, taj broj od 90 dana je udvostručen, pod sledećim uslovom: u periodu od prvih šest meseci imate 90 dana, i u periodu od drugih šest meseci novih 90 dana. To, međutim, ne znači da vam je dozvoljeno da krenete na put po šengenskim zemljama 01.03. pa izađete iz šengenske regije 30.06. i onda ponovo uđete u šengensku regiju 01.07. Mora postojati određeni period pauze pre nego što ponovo krenete na put... Ja sam barem tako shvatio.
Takođe, svako prekoračenje boravka u šengenskim zemljama se kažnjava sa (mada nije potvrđeno) 5 godina zabrane ulaska u CELU šengensku regiju (bez obzira u kojoj ste zemlji napravili prekršaj).

Jugoslovenski pasoši će od nove godine zvanično biti zakonski neprihvaćeni od strane šengenskih zemalja, što znači da čak iako imate važeću vizu u pasošu, ona takođe neće biti prihvaćena od strane bilo koje šengenske zemlje. Pojedine konzulati dozvoljavaju putovanje sa oba pasoša (važeća viza u plavom pasošu, nakon izdavanja vize izvađen biometrijski pasoš. Princip je logičan: u starom pasošu imate važeću vizu, a pošto je pasoš poništen, vi nosite biometrijski pasoš sa sobom da dokažete da ipak imate važeću putnu ispravu), mada će i to važiti samo do Nove godine.

Takođe, ukoliko želite da radite ili studirate u jednoj od šengenskih zemalja, vama će i dalje biti potrebna takozvana "boravišna viza".

I, naravno, bezvizni režim neće važiti za zemlje koje nisu u Šengenskoj regiji (Velika Britanija, Irska, Rumunija, Bugarska, Ukrajina itd.)

Pojedine ambasade su odavno prestale da primaju zahteve uz plave pasoše, dok će pojedine prestati tek krajem septembra.

Ukoliko neko od srednjoškolaca čita temu, napomenjujem vam da ukoliko još uvek nemate biometrijski pasoš, izvadite ga što pre, jer u suprotnom turističke agencije koje budu radile važe aranžmane za ekskurzije NEĆE moći predati vaš zathev, odnosno, zaduženo konzularno odeljenje NEĆE prihvatiti vaš zahtev ukoliko pokušate predati plavi pasoš.

Ukoliko imate koje pitanje, slobodno napišite, odgovoriću :)
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Znaci, ipak treba sa osmehom da zatvorim ovu temu? :)

Oprosti DarkStar sto te teram na dodatno potvrdno klimanje glavom, ali sam se ubedacio kad sam procitao prvi post, kao i sledecih nekoliko, a mrzelo me da procitam bas sve...

Daj boze da se tvoje predvidjanje ostvari! :molise:

A sto se tice tih duzih boravaka, a bez vadjenja boravisne vize usled studijskog usavrsavanja ili nekog posla, ne brine me ta pauza, ionako trenutno jedva imam kinte i za 10 dana, a ne 90... :cigareta: :giggle:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!