Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Kada se dobrovoljno daje krv (obicno uzmu pola litre), popunjava se upitnik. Jedno od pitanja je:

DA LI STE IMALI HOMOSEKSUALNI ODNOS? __da ___ne

Sta odgovoriti???

Ako odgovorim NE, onda se nece nista nepozeljno desiti,
ali ako odgovorim DA, sta bi se onda moglo desiti?!!!
Korisnikov avatar
By jenny
pola litre? :shok:

ja sam mislila da se uzima plafon 2 dl.
Korisnikov avatar
By Kragi
Ne vidim zasto bi to uospte bilo vazno kada krv mora proci laboratorijsko isitivanje (ili sta li vec) ....
Ne bih ni dao krv pod tim uslovima iskreno ..... :drama:
Korisnikov avatar
By jenny
Pa ti reci da nisi imao homoseksualni odnos.
Korisnikov avatar
By SabotagE
Koliko ja znam krv mora biti po nekim posebnim merilima i propisima ispravna,a ne znam zasto im je vazno da li si imao homoseksualni odnos ili ne.Ja bih na tvom mestu odgovorila sa ne. :wink2:
By ...Sitnicava...
Originally posted by Puniji_SU
Kada se dobrovoljno daje krv (obicno uzmu pola litre), popunjava se upitnik. Jedno od pitanja je:

DA LI STE IMALI HOMOSEKSUALNI ODNOS? __da ___ne
Ovo me podsetilo na skorašnju vest:
otkrivena je neka vakcina koja umanjuje mogućnost zaraze HIV-om za 30%, ali to ne važi za homoseksualce,
pa bi bilo lepo da nam neko stručan objasni i tvoje i moje pitanje.
Korisnikov avatar
By smaug
Svetska Zdravstvena Organizacija kaze da davanje krvi mora biti dobrovoljno, anonimno i besplatno. Idi na sajt pa vidi sta to tacno znaci.
Svaka jedinica krvi koja se prikupi obradjuje se, testira (mislim na hepatitis B i C, sifilis i HIV), i tek onda primenjuje. Kao sto verovatno znas pre davaja krvi ti provere nivo hemoglobina u krvi, pa ti odmah kazu moze ili ne moze. Provere ti pritisak, pitaju (zensku celjad) da li imaju menstruaciju ili ne, pogledaju ti lice/usne da provere da nemas nekakav virus i onda uzmu krv. Krv može dati samo osoba koja je u trenutku davanja krvi potpuno zdrava, jer nije cilj da davaoca krvi davanjem krvi pretvore u pacijenta.
Medjutim to konkretno pitanje (iako je uvijeno u oblandu 'zdrav tj nezarazen') je bezobrazluk.

Evo vidi npr ovo iz 2006:
http://www.gayecho.com/press.aspx?id=41 ... 24&page=11

Ali ako mozes/hoces idi daj krv - super je osecaj.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by smaug
super je osecaj.
:up:

:maska:
Korisnikov avatar
By Li
super je osecaj.

:up: Slazem se.
Korisnikov avatar
By jukie
Molim moderatore da se ova tema spoji sa ranijom temom o zabrani davalaštva krvi za homoseksualce
Korisnikov avatar
By Puniji_SU
Ja sam redovni davalac krvi, a zanima me sta ako odgovorim sa DA, da li ce me odbiti za davanje krvi, ili negde zabeleziti da sam homic, ili slicno, na to sam konkretno mislio...
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Ja sam redovni davalac krvi, a zanima me sta ako odgovorim sa DA, da li ce me odbiti za davanje krvi, ili negde zabeleziti da sam homic, ili slicno, na to sam konkretno mislio...

U blokce ce da te zabeleze mo-men-tal-no!
Korisnikov avatar
By Puniji_SU
Evo ispred sebe drzim UPITNIK ZA DAVAOCE KRVI,
koji se TRENUTNO primenjuje u Subotici.

Primecujem da za zene nema nikakvo pitanje koje zadire u seksualnost, ali evo 25. pitanje glasi ovako:

ZA DAVAOCE MUSKARCE: DA LI STE IMALI HOMOSEKSUALNI ODNOS?

DA || NE
Korisnikov avatar
By smaug
Cek cek ako si vec davao krv jel nisi pre popunjavao taj upitnik?
Ja ne mogu da se setim da sam ikad popunjavala ikakav upitnik...A davala sam krv sto puta.
Elem - ako dobro poznajem dragu mi Srbiju nece ti dati da das krv i da, zapisace da si homic.
Ajd idi pa odgovori sa DA pa nam javi da nisam u pravu, pliiiz.
:)
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Do pre koju godinu je postojalo pitanje i za zene, medjutim zadrzali su to za muskarce.
Mislim da smo cak u skoli razglabali o tome, i da su i dalje diskriminatorni sto se tice gej muskaraca. Googluj malo, nisam sigurna.

Ja ne bih lagala u svakom slucaju. Ako bi me vec izdiskriminisali da znaju da sam gej, e onda bih se vec osecala jadno ukoliko bih im dala krv.
Korisnikov avatar
By jukie
Dakle, zabranjeno je da homoseksualci daju krv.
Jedan od LGBT aktivista (ne sećam se koji) je hteo da da krv i autovao se, ali su mu rekli da ne mogu da mu uzmu krv.
LGBT aktivisti su se bunili zbog ovoga i taj čovek je rekao da je ranije uvek davao krv a nije rekao da je imao seks sa muškarcima, i da im je onda krv bila dobra a sada nije.
Onda su ti ljudi iz zdravstva? rekli da je on jedna neodgovorna osoba koja laže pošten svet (ne sećam se formulacije) i ne sećam se šta je dalje bilo
U svakom slučaju zabeleže i pamte zauvek i više nikada za vjeki vjekov ne možeš da budeš davalac krvi
To je sve pisalo ovde na forumu
Korisnikov avatar
By jovanabeograd
Originally posted by shut
pa ne bi dala njima

Okej, znam da krv ne ide njima, ali svejedno, nije li malkice ponizavajuce?

Ne vidim zasto gej muskarci ne bi mogli da daju krv? Razumem da jesu krizna grupa sto se tice polnoprenosivih bolesti, ali imajuci u vidu da krv svejedno prolazi kroz testiranja kasnije, ja ne vidim razlog. Osim onog da je cak i "Crveni krst" homofobican i needukovan in a way.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
verovatno misle da ako si imao homoseksualni odnos, to odmah znaci da imas HIV ili hepatitis li sta vec....jao stereotipi
Korisnikov avatar
By Madonna
ni ja ne vidim razlog. mozda da anketiramo slucajne prolaznike "da li biste radije da vam dete umre ili da mu gej da krv?" :hekla:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by shut
ni ja ne vidim razlog. mozda da anketiramo slucajne prolaznike "da li biste radije da vam dete umre ili da mu gej da krv?" :hekla:
Ju sto bi se iznenadio da cujes odgovor...
:nazalost:
Korisnikov avatar
By smaug
E jos nesto povodom onog pitanja...
Sad sam se raspitala, i ovde (Irska) pitaju (izmedju ostalih istih pitanja kao u Srbiji i drugacijih pitanja tipa da li ste skoro putovali u tu i tu zemlju) i da li ste imali homoseksualni odnos.
I....wait to hear this - ako da (i ako si bata), ne mozes da das krv!
Al te ne upisu u tefterce :)
I ne umlate te kad izadjes :)

E sad, to zato sto, bez obzira sto se krv testira na sve i svasta, hoce da smanje rizik.
Ja rekla da je to strasno i da ne mogu da diskriminisu ljude kako im se oce.
A oni rekli da jeste strasno, da im nije to cilj i da ne mogu da zamislim koliko medju homoseksualcima ima onih koji imaju prenosivu bolest a ne znaju za to. Ja rekla da ima i hetero ljudi koji imaju prenosivu bolest a ne znaju za to pa niko ne pita dal ste imali hetero seks i ako da - ne moze.
Oni rekli, nije isto, i ispovrteli neku statistiku.
Ja odustala...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
zar nije to idiotsko pitanje izbačeno iz upitnika nakon što se digla frka oko istog? damn my pathetic memory, fakat ne mogu da se setim baš najbolje, ali znam da je bilo nekih akcija vezanih za onaj bloodsucking kombi na trgu u bg-u i da su, valjda, nakon toga izbacili to pitanje iz upitnika...? ko uopšte reguliše tu stvar, mislim pitanja koja se postavljaju davaocima krvi?
Korisnikov avatar
By Srklet
mislim da treba odgovoriti iskreno. ako nece krv pedera, neka crknu. :)
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by Lepa Krepa
vezanih za onaj bloodsucking kombi na trgu u bg-u
:lol: :lol:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Oni rekli, nije isto, i ispovrteli neku statistiku.
Ja odustala...
kol'ko ja znam, heteroseksualne osobe su statistički "najrizičnija grupa", tak' da im je ta statistika bulšit. osim toga, ako ih zaista zanima smanjenje rizika, treba da postave pitanje o nezaštićenom seksualnom odnosu ili šta već. ovo je em debilno, em je neefikasno.

čuj, "jel znaš kol'ko homoseksualaca ima prenosivu bolest"... debilizam.
Korisnikov avatar
By smaug
Znam da sam dosadna ali...
Posto meni neke stvari u zivotu ne daju mira, a jedna od njih je diskriminacija po bilo kakvoj osnovi ja nisam bila lenja pa sam pozvala Irish Blood Transfusion Service da pitam...
I evo lepo mi ljudi dali linak

http://www.giveblood.ie/Become_a_Donor/ ... ive_Blood/

pa vi vidite sta oni pitaju (ni traga 'onom' pitanju)..
A sad cu da idem da se lokalnoj medicinskoj sestri napijem krvi (al samo ako nije imala heteroseksualan odnos...)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!