Originally posted by Dzelajza Rouz
Originally posted by Simor
Jeste, stvari su daleko komplikovanije i složenije nego što se iz ovog jednoglasja da zaključiti. Naime, sve kritike Americi, koje se ovde prežvakavaju godinama, od strane desnih i levih populista, odjeci su debata koje se vode u samoj Americi. To pokazuje jednu dinamičnost i demokratičnost američkog društva.
Ne znam da li sam ovo dobro razumela.
Hoćeš da kažeš da nema relevantne kritike sa strane bez prethodnog odobrenja ili (nek' bude eufemizam... uklapa se) podstreka u vidu samokritičnosti američkog društva?
Ili naprosto nalaziš da nije svrsishodno u Srbiji raspravljati o američkim diplomatskim nedostacima i greškama? Dočim je vrlo svrsishodno u SAD raspravljati o nedostacima drugih belosvetskih režima, uvek totalitarnih, naravno.
Sa druge strane, mene ne zanimaju "debatni klubovi", ma kako te rasprave bile dostupne široj javnosti, već spoljna politika Amerike, koju ta poslovična demokratičnost nit' usmerava, niti nešto vidljivo tangira.
Simor je demokrata. Sad ću ja naravno malo u njegovo ime.
Naravno da misli da je ok raspravljati i o manama Amerike i kadsmo u Srbiji.
Simor je kao i ja mislio na praksu.
Naime kritika Amerike u Srbiji i kritika zapada u Srbiji daje dobar argument svim onima, koji su protiv integracije Srbije u EU i protiv toga da Srbija usvoji neke građanske vrednosti.
Kad ti kažeš - SAD ne valja,
ja recimo znam da ti misliš da oni ne valjaju jer nisu dovoljno liberalni po pitanju ljudskih prava, jer većina stejtova nema dobro školstvo ili pristupačno zdravstvo.
Na žalost prosečan građanin Srbije je u mnogo gorem sistemu i od tog lošeg američkog mejnstrima.
Ako te čuje da kažeš da Amerika ne valja (i samo to), on će logički zaključiti da valjaju radikali i DSS.
Logički će da zaključi da ne valjaju ni zemlje EU, Kanada i Australija jer ipak svima im je na neki način čuvar Amerika.
(Nijedna druga zemlja zapada ne bi mogla sama da se brani od napada fundamenstalista).
Nije prosečan Srbin još savladao značaj ljudskih prava ni sekularne države, pa ni u onom vidu kakav imaju periferni i ruralni delovi SAD.
Nije prosečan Srbin naučio zašto nisu valjali bombardovanje Vukovara, Dubornika, Srebrenica ili etničko proterivanje milion Albanaca 1999. zbog čega smo i dobili bombe.
Kad to nauči onda će moći da polemiše o napadu na Avganistan.
Kako prosečan Srbin da se složi sa mnom da talibanske položaje treba gađati jer talibani spaljuju gejeve i žene preljubnice,
kad mnogi od njih i misle da treba da se spaljuju i gejevi i kamenuju žene preljubnice.
Simor kao pametan čovek i levičar uviđa naravno mane SAD.
Mi samo mislimo da u ovoj situaciji kad je jedina garancija modernosti Srbije njena integracija na zapad, nije naročito mudro slati iste poruke kao i Koštunica i Šešelj da zapad ne valja.
Legitimno jeste, ali šta dobijamo time u ovoj situaciji sem izolacije?
Ja sam na internetu video sto poruka u kojima se hvali Severna Koreja zbog jačanja naoružanja.
Naši se ljudi nadaju da će ona doakati Americi i hvale zemlji, u kojoj ljudi nemaju za hleb upravo zato što vlada sve pare daje na naoružanje.
Pa ako je već takva atmosfera kod većina Srba, ja se zaista malo nerviram kad i kod intelektualaca pa još i gejeva čitam istu težnju i iste stavove.