Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Loni
Ja se samo nadam da ne mislite da su Ameri sami sebi gađali dve poslovne zgrade.

Pa upravo uništavanje tako važnih poslovnih objekata jedan je i od razloga nastanka ove svetske ekonomske krize.

Zamisli šta za jednu zemlju znači kad im uništiš ukupno 224 sprata.
Na svakom spratu oko 20 stanova.

To je 4 480 stanova, a u svakom stanu jedna uspešna firma, banka ili kompanija (neuspešne ne bi imale novac da iznajme prostor na tako važnom mestu).

Svaka zemlja, kojoj se uništi 4 i po hiljade uspešnih što mini što maksi giganata dolazi na takav gubitak da je to ravno katastrofi.

Pomisliti da neko sam sebi to može da uradi samo da bi imao argument protiv nekog tamo Avganistana, koji nema ni naftu ni gas, a koji je opasnost samo po tome što propagira talibanizam kako u AVG tako i u okolnim zemljama je zaista u najmanju ruku vrlo nepravedno prema SAD.

I ja sam protivnik Buša i obamista kad je SAD u pitanju, ali pripisati mu nešto tako besmisleno kao što je gađanje svojih najjačih simbola ekonomije, svog pentagona, gde su mu se nalazili najbliži saradnici zaista je besmisleno.
2 zgrade za kontrolu u 2 drzave?

Tebi to zvuci kao gubitak?

Ekonomski?

...

No, ne tvrdim ja da su srusili sebi zgrade, al mi STVARNO nije nemoguce.
Korisnikov avatar
By Loni
Eh, svako nek zaključuje šta hoće, ali ja ti tvrdim da to jeste potpuni gubitak.
Poootpuni.

Koja je druga država osim Avganistana kojoj su bombardovanja povod?
Misliš na samu Amerikanu?

Pa kako je to ona postala kontrolisanija posle 11.septembra osim u smislu pojačane kontrole na aerodromima i graničnim prelazima?

Ne vidim kako su Bušisti pojačali kontrolu zemlje, kad su čak evo i pali s vlasti.

Za Avganistan je tek problematično jer Avganistan se ne kontoliše ni sada.
Kad vojska saveznika uđe u neku oblast talibani pobegnu u planine.
Kad saveznici odu iz te oblasti u drugu, talibani se u ovu prvu vrate.

Rat u Avganistanu je potpuno neisplativ.

Verovanje da je neko uništio ekonomiju samog sebe

ANTIAMERIKANIZAM je jedna ideologija, koje se svesno smišlja u određenim kuhinjama.
Tih kuhinja ima mnogo.
Antiglobalističkih i antzapadnih režima ima svugde. Od muslimanskih zemalja skoro sve su u pitanju.
Od komunističkih su sve (Kina, Severna Koreja, Vijetnam, Mjanmar)

Od ostalih tu je Rusija, kojoj antiamerikanizam služi da usmeri kritiku naroda sa svoje vlasti na nekog drugog. Tu su još Venecuela, Bolivija i Nikaragva u većoj meri ali i ostale latino zemlje umereno.

To su kuhinje koje će uvek nešto novo smisliti da bi oklevetali protivnika.

Pa ćemo tako čuti teoriju da Ameri profitiraju od prodaje oružja i da zato postoje ratove.
Nešto mi to ne deluje ubedlivo jer je rat na tuđoj teritoriji jako skup.
Potrebno je hraniti vojnike, praviti bazu za prenoćišta, zatim Amerika sama i troši za ta oružja. Ne poklanja im neko sa strane.
Vrlo neisplativo.
Na kraju krajeva Rusi najviše prodaju oružje svima. Od Kube do Irana, pa ništa.

Zatim ćemo čuti da su u nekom podrumu Ameri proizveli virus hiv, što je nelogično jer do pre 15 godina nije postojao genetski inženjering kao oblast, a hiv je nastao po logici od 100 do 300 godina unazad.

Tako me ne čudi da im neko pripiše i da gađaju same sebe i sve živo.

Ja sam se naslušao priča da su izumeli hemikalije od kojih svako postaje peder.

Pa ko u to veruje, on će verovati jer ŽELI tako.

Uvek je lako setiti se Hirošimi i Nagasakija, a prećutati da je Japan bio više fašistička zemlja od Nemačke i da su Korejancima, Filipincima i Kinezima sekli organe kad ih zarobe. (Bombardovanje Berlina se nikad ne uzima u Evropi kao nešto negativno jer smo svi ovde ispaštali od Nemaca, a ne od Japanaca, čiji su zločini bili daleko)

Uvek je lako setiti se da Ameri ratuju s talibanima, a prećutati šta rade sami talibani.

Uvek je lako setiti se ratova u Vijetnamu i Koreji (kasnije podeljenoj) tako da osudiš što je Amerika branila i pomagala kapitalistički jug, a ,,zaboraviti'' da su Rusija i Kina isto tako pomagali komunistički Sever.
I uz to je vrlo ,,teško'' setiti se da je američki pulen Južna Koreja kasnije uspela. Digla se iz mrtvih. Postala azijski tigar za tehniku. Razvija standard itd.
A kinesko-ruski puleni Severna Koreja i ceo Vijetnam (južni je prestao da postoji) i dalje su ostali u totalitaritmu, siromaštvu i mraku.

I da zaključim po ko zna koji put US AMERIKA nije najviše zemlja po mom ukusu. Draže su mi malo ateističkije i homofrendičnije Kanada, Švedska, Norveška, Španija itd. ali ono što mora da se prizna je da je Amerika najjača zemlja zadapa, koja drži leđa svim ostalim zapadnim zemljama.

Da nema SAD moguće je da islamistički režimi ne bi imali razloga da odustanu od napada na tada bespomoćnu Evropu.
Pola Evrope moglo bi da bude pod Iranom ili Arapima (što da ne, Evrope je bez Amerike jako slaba), a drugi deo pod Sovjetskim Savezom koji se ne bi raspao.

Da nema SAD ne bi bilo ni demokratskoj Japana i Južne Koreje, koje bi pale pod uticaj Kine.
Cela Južna Amerika bila bi kao Kuba. I to Kuba od pre nekoliko decenija.

Dakle SAD po meni ima mnogo više pozitivnu ulogu za čitavu civilizaciju u odnosu na negativne strane.
Korisnikov avatar
By svejedno
Joj, sad moram ti cepkam post. A spava mi se. No, dobro.
Eh, svako nek zaključuje šta hoće, ali ja ti tvrdim da to jeste potpuni gubitak.
Poootpuni.

Koja je druga država osim Avganistana kojoj su bombardovanja povod?
Misliš na samu Amerikanu?
Irak. Sacekacemo jos malo za Iran..mnogo je jak za takvo igranje sada.

Mada se Hilari ne bi slozila.
Pa kako je to ona postala kontrolisanija posle 11.septembra osim u smislu pojačane kontrole na aerodromima i graničnim prelazima?

Ne vidim kako su Bušisti pojačali kontrolu zemlje, kad su čak evo i pali s vlasti.
http://en.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act
Za Avganistan je tek problematično jer Avganistan se ne kontoliše ni sada.
Kad vojska saveznika uđe u neku oblast talibani pobegnu u planine.
Kad saveznici odu iz te oblasti u drugu, talibani se u ovu prvu vrate.

Rat u Avganistanu je potpuno neisplativ.
Jok, samo nije lak. Isplativ je na 'medjunarodnom' nivou. I omogucio je rat u Iraku.
Verovanje da je neko uništio ekonomiju samog sebe
Ima raznih verovanja. Veruje se i da je 1929. kriza stvorena namerno.

No, pored tol'ke ekonimsek krize, ulagati toliko u vojsku ipak govori nesto.
ANTIAMERIKANIZAM je jedna ideologija, koje se svesno smišlja u određenim kuhinjama.
Tih kuhinja ima mnogo.
Istina.

Antiglobalističkih i antzapadnih režima ima svugde. Od muslimanskih zemalja skoro sve su u pitanju.
Od komunističkih su sve (Kina, Severna Koreja, Vijetnam, Mjanmar)

Od ostalih tu je Rusija, kojoj antiamerikanizam služi da usmeri kritiku naroda sa svoje vlasti na nekog drugog. Tu su još Venecuela, Bolivija i Nikaragva u većoj meri ali i ostale latino zemlje umereno.

To su kuhinje koje će uvek nešto novo smisliti da bi oklevetali protivnika.
Za razliku od njih, amerikanci kuvaju nesto sasvim lepo i ukusno, jel?

Nema kod njih propagande, ne bave se oni time.

A ratuju sa zemljama koje im nisu cak ni blizu.
Pa ćemo tako čuti teoriju da Ameri profitiraju od prodaje oružja i da zato postoje ratove.
Nešto mi to ne deluje ubedlivo jer je rat na tuđoj teritoriji jako skup.
Potrebno je hraniti vojnike, praviti bazu za prenoćišta, zatim Amerika sama i troši za ta oružja. Ne poklanja im neko sa strane.
Vrlo neisplativo.
Na kraju krajeva Rusi najviše prodaju oružje svima. Od Kube do Irana, pa ništa.

Rat na tudjoj teritioriji je pre svega AGRESIJA.

Onda sve ostalo.

Zatim ćemo čuti da su u nekom podrumu Ameri proizveli virus hiv, što je nelogično jer do pre 15 godina nije postojao genetski inženjering kao oblast, a hiv je nastao po logici od 100 do 300 godina unazad.

Tako me ne čudi da im neko pripiše i da gađaju same sebe i sve živo.

Ja sam se naslušao priča da su izumeli hemikalije od kojih svako postaje peder.

Pa ko u to veruje, on će verovati jer ŽELI tako.
Moze neko i da veruje da je Elvis otet by vanzemaljci , al zdarv, kriticki mozak je nesto drugo.

Uvek je lako setiti se Hirošimi i Nagasakija, a prećutati da je Japan bio više fašistička zemlja od Nemačke i da su Korejancima, Filipincima i Kinezima sekli organe kad ih zarobe. (Bombardovanje Berlina se nikad ne uzima u Evropi kao nešto negativno jer smo svi ovde ispaštali od Nemaca, a ne od Japanaca, čiji su zločini bili daleko)

U pitanju je NUKLEARNA bomba. Mala razlika, ne kazem. Par stotina godina radijacije. Nista to nije.

Uvek je lako setiti se da Ameri ratuju s talibanima, a prećutati šta rade sami talibani.
I lako zaboraviti da Amerika ratuje sa talibanima jer 'trazi Osamu'.

Opet, zlocin je zlocin, tu se slazem.

Samo planetarni zlocin je, nesto veca stvar.

Ko sto je nuklearna bomba veca stvar od 'tepih bombi'.
Uvek je lako setiti se ratova u Vijetnamu i Koreji (kasnije podeljenoj) tako da osudiš što je Amerika branila i pomagala kapitalistički jug, a ,,zaboraviti'' da su Rusija i Kina isto tako pomagali komunistički Sever.
I uz to je vrlo ,,teško'' setiti se da je američki pulen Južna Koreja kasnije uspela. Digla se iz mrtvih. Postala azijski tigar za tehniku. Razvija standard itd.
A kinesko-ruski puleni Severna Koreja i ceo Vijetnam (južni je prestao da postoji) i dalje su ostali u totalitaritmu, siromaštvu i mraku.
Jos jedan oslobadjajuci rat. Daleko od svoje teritorije. I vidis sta je doneo.

Juzna Koreja je jos daleko od bilo kakvih azijskih tigrova, no napreduje, ne kazem. Severna se isto igra rata ko Amerika, oce bude sila. To kosta. Narod, jel.

I americki i S. korejski.
I da zaključim po ko zna koji put US AMERIKA nije najviše zemlja po mom ukusu. Draže su mi malo ateističkije i homofrendičnije Kanada, Švedska, Norveška, Španija itd. ali ono što mora da se prizna je da je Amerika najjača zemlja zadapa, koja drži leđa svim ostalim zapadnim zemljama.

Da nema SAD moguće je da islamistički režimi ne bi imali razloga da odustanu od napada na tada bespomoćnu Evropu.
Pola Evrope moglo bi da bude pod Iranom ili Arapima (što da ne, Evrope je bez Amerike jako slaba), a drugi deo pod Sovjetskim Savezom koji se ne bi raspao.

Da nema SAD ne bi bilo ni demokratskoj Japana i Južne Koreje, koje bi pale pod uticaj Kine.
Cela Južna Amerika bila bi kao Kuba. I to Kuba od pre nekoliko decenija.

Dakle SAD po meni ima mnogo više pozitivnu ulogu za čitavu civilizaciju u odnosu na negativne strane.

OK. Tvoje misljenje.

..

Meni SAD lici na nekadasnju Nemacku, samo mnogo vise 'gebelovsku' nego 'hitlerovu'.

..

I na kraju, Amerika jeste (kad se vec doticemo starih ratova) bila podeljena oko 50-50 na podrsku Hitleru i protivljenje Hitleru.

Nisu se mesai u rat iz pacifizma, po kom su cuveni? Jedini, bre rat, u koji su cekali da udju. I to usli tek kada su napadnuti.

..

Stare navike tesko umiru. A mali Kinezi i dalje siju Najke.

Monroova doktrina.
Korisnikov avatar
By Loni
Ehe hej.

Čekaj. Kakve Irak ima veze s rušenjem dve kule?
Sankcije Iraku i taj sukob nastao je mnogo ranije.

Pa Irak je dobio prvi napad pre nas, a kamoli pre 2001. godine.

E to što mali INDONEŽANI šiju najke, mogli smo videti u filmu Majkla Mura.

To je nešto što osuđuje cela SAD.
Međutim s tim nema nikakve veze američka država.

To je stvar jednog običnog tajkuna, proizvođača najki i države Indonezije.

Dakle jedan tajkun ma odakle da je koristi to što država Indonezija nema zakon o zaštiti maloletnika (tamo svako moiže raditi ma koliko godina ima).

Država Indonezija nema mogućnosti da zaposli svoje ljude i da im dobro plati.
To je njen problem, a ne problem Amerike.

I u tu državu dolazi tajkun iz SAD i osniva fabriku najki, i odlučuje da zaposlenima da tek onoliku platu, da je za par dolara više od plate na okolnim indonežanskim mestima.
Tako im je plata svega dolar i po na dan. Dakle oko 45 dolara. (To je u Indoneziji nešto malo više nego kod nas jer je tamo sve jeftinije, ali je ipak jadno).

E sad.

To sve jeste jadno i bedno. To sve jeste vrlo nepošteno, ali zakonski nije nelegalno.
U pitanju su zakoni države Indonezije i tajkuna stranca.

Sama država Amerika nema nikakve veze s tim.

I iz Srbije neki tajkun može da otvori u nekom delu sveta isto tako nešto i isto da ih plaća tek toliko da ne biraju druga radna mesta, i kakve naša država ima veze s tim?

U samoj Americi niko ne sme da zloupotrebljava decu za rad, a ako neko daje radnicima tako malu platu, radnici će sami otići. Rad ipak nije robovlasništvo.
Niko te ne tera da negde ostaješ ako ima bolje.

Čudi me da u tom kontekstu ne vidiš mane Indonezije.
To je država u kojoj mogu deca da rade.
To je država koja nije omogućila svojim građanima bolje plaćene poslove, pa rade za tajkuna.
Kakve Amerika ima veze s tim?
Da kazni nekoga zbog nečega što radi u nekoj stranoj državi, ne postoji nijedan jedini pravni osnov.

No vi ćete u svemu videti isključivo manu jedne strane.
Retko kad sam video antiglobalistu da poentira išta na način gde će neka druga zemlja, van Amerike i njene koalicije, biti krivac za kršenje ljudskih prava.

Gde ti je osuda Mjanmara (Burme) što drži nobelovku u zatvoru godinama sam ozato što je protivnica tog režima?
http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar ... fault.aspx

A režime u Mjanmaru, Vijetnamu i u Severnoj Koreji drži Kina.
To su kolonije Kine.
Gde je onda osuda Kine?
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by svejedno

I na kraju, Amerika jeste (kad se vec doticemo starih ratova) bila podeljena oko 50-50 na podrsku Hitleru i protivljenje Hitleru.

Nisu se mesai u rat iz pacifizma, po kom su cuveni? Jedini, bre rat, u koji su cekali da udju. I to usli tek kada su napadnuti.
Čekaj malo a Staljin?

Koliko je samo imao paktova sa Hitlerom.
Postojao je plan za podelu sveta na 4 interesne sfere - Nemačka, Italija, Japan i SSSR.
Staljin je na to pristao. Otvoreno. Čudio se kad su Nemci odlučili da to ne može tako i da njima mora da pripadnu Ukrajina, Krim i Kavkaz.

Pa sama Srbija je bila podeljena po pitanju Hitlera.
Vladika nikolaj Velimirovič podržavao je Hitlera. Milan Nedić je imao direktno fašistički režim.
A plus što se nismo ni odredili prema tom delu istorije.

I sada će neko ponovo da iznalazi mane SAD u 21. veku.
Da ne govorvimo o besmislu povezivanja sadašnjih i budućih generacija.

Upravo ako si levičar ti ne bi smeo da savremenu generaciju ijednog naroda poistovećuješ s postupcima njihovih pradedova.
Povezivanje unuka s postupcima dedova je deo desničarskog pogleda na svet.

Danas niko ne sme da osudi savremene Nemce za fašizam jer nijedan nsavremeni Nemac, sem nekog metuzalema, nije podržao Hitlera.
Savremeni Englezi i Grci nisu za ropstvo.
Čak naproitiv zemlje zapada imaju najveća prava za sve vrste manjina.

Što bi savremen Englez morao da se izvinjava jer je Oskar Valjd bio maltretiran od tadašnjeg engleskog društva zbog homoseksualnosti?
Što, ako imamo toliko savremenih društava, koje zalivaju homofobiju ko cveće.

I još jedno pitanje plus za tebe je šta dobijamo antiamerikanizmom u Srbiji, koji ti propagiraš?

Šta?
Da nije ljubav prema SAD i zapadu nešto toliko veliko u Srbiji, pa da mora da se smanji i relativizuje?
Pa ja tu ljubav ne vidim ni u tragovima. 45 % Srbije, mrzi zapad, a 45 % ga takođe ne voli, ali smatra da je saradnja sa njim nužna.

Koja to fašistička grupa u Srbiji propoveda ljubav prema SAD i zapadu?

Nijedna.
Čak je obrnuto.

OBRAZ, DVERI, NOMOKANON veličaju Rusiju i Putina da ne može gore.
SRS koja bi nas sve pobila takođe su rusofili.
DSS i NS, koji takođe daju antigej izjave, takođe su s ruske strane i antizapadnjaci.

Ja ne vidim uopšte ikakvu opasnost od prozapadnih ljudi u Srbiji?

Ko je opasan?
LDP, SDU, LSV?

To su prozapadna kartije, koje se bore za cenzus.

Dakle ne vidim u čemu je poenta da ovde utvrđujemo neko antizapadnjaštvo i antiamerikanizam koji je ionako u tolikoj meri zastupljen u Srbiji, da više ne znamo šta ćemo s tim.

Jedino što bi čovek mogao da zaključi, slušajući antizapadna izlaganja je da su Sloba i Šešelj i Koštunica bili u pravu.
Da se Srbija treba suprotstaviti svim svojim EU susedima itd.
Ja drugu poentu ne vidim.
Korisnikov avatar
By svejedno
Sad stvarno moram idem spavam, btw.

..

Najke su samo jedna recenica, za koju si se uhvatio iz ceeeeelog posta. Onolikog.

..

No, svakako, slazem se, osudjujem i indonezane. Osudjujem i Kinu.

..

Ali samo Amerika je 'Superpower', te je logicno da cu na nju najvise paznje da obratim.

Najprisutnija je.

..

U pravu si, Irak veze nema sa rusenjem Bliznakinja.

Irak je samo imao 'weapons of mass destruction', koje nije imao, pa je Sin nastavio Tatin rat.

..

2003. btw.

Sad, druga stavar je sto sam jednom pricao sa nekim klincem iz Iraka chatom, pitao ga 'pa kako je tu, kolko vec traje taj rat tu?'..

..Decko mi odgovorio: 'Ne secam se...Oduvek.'

..

Divne stvari radi ta Amerika.

..

Dakle tzv. "Operation Iraq FREEDOM", nove trupe, poslate su posle 2001.

I to veoma ima veze sa Avganistanom.

..

Osudjujem ja svaku zemlju, ali najvise paznje obracam na gebelovsku, miliitantnu USA, jer je najveca, najjaca i najratobornija.

..

PIsemo se posle, oci mi se sklapaju.
Korisnikov avatar
By svejedno
Za sada ovolkio, pa se vracam i na drugi post kad ustanem: Rusija sve vise zabrinjava, inace. Mene, bar.

..

U kombinaciji, Amerika i Rusija mene iskreno plase.

..

Sad, niti ja zagovaram antiamerikanizam (licno ne volim vrh te drzave, al to je moje misljenje), niti mnogo ljudi u Srbiji zagovara 'proamerikanizam', istina.

..

Ali - opasna je sama Amerika.

Spoljna politika Amerike, u jednoj reci - Rat.

RAT. RAT. RAT.

A rat je opasna stvar.

..

Sto je to tesko shvatiti?

..

U igri sa Rusijom, opasne su obe, inace.

I antiamerikanizam veze nema sa antiZAPADNJASTVOM.

Jeste Amerika na zapadu, al nije samo ona.
Korisnikov avatar
By svejedno
E..Probudio se.

@ Loni: da, u pravu si, ne treba se prisecamo starih generacija & njihovih dela. Ne znam sto si onda uvukao Vijetnam u celu pricu.

Ja i 'ocu pricam o TRENUTNIM USA ratovima i razlozima/izgovorima za iste.

..

Nego, i dalje me interesuje ono: Da li u ovoj pesmi gore ima istine?

Posto prica o SADASNJIM ratovima.

..

Verovatno je trebalo da stavim anketu.

Vi'm da ljudi citaju, al niko nece da pise kad se Loni & ja igramo...zauzeli smo igraliste ,)
Korisnikov avatar
By deran
ja ne mogu da ti pomognem pošto pesmu ne razumem,jer ne govorim engleski...

loni je jedan od dva forumaša čije postove ne čitam...
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by svejedno
No, ne tvrdim ja da su srusili sebi zgrade, al mi STVARNO nije nemoguce.
jesu 100%
gubitak nije ni prici dobitku tim cinom.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by deran
loni je jedan od dva forumaša čije postove ne čitam...
gde da pretisnem i ja tu opciju, leba ti, help help help :smeh:
Korisnikov avatar
By deran
...pa samo preskočim,nikakve opcije nema...:srbin:
Korisnikov avatar
By blabla54380
znaci manuelno, nema automatski :D dobro da znam, posto bi mi ta opcija dobrodosla, nekad mi se zakaci oko kad postuje medju prvima na tek otvorenoj temi i onda dobijem sracku :smeh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sad je socijaldemokratija i u SAD, dok se Švedska okrenula malo više liberalizmu.

Šveđani su jedno vreme toliko preterali sa socijalnim programima, da su razlike između onih, koji ne rade, i onih koji rade, postale male. Možda jedna četvrtina dohotka.
Onda shvatiše da sve manje ludi radi i da se ekonomija urušava.
Tako da su sad pooštrili.
Sada su veće razlike između penzija i primanja za nezaposlene da bi se motivisao rad.
I to ih je malo povratilo.

U svakom slučaju treba kompinovati - par godina malo daješ svima, pa par godina motivišeš rad... tako kombinuju Slovenija, Češka, Francuska, Estonija...

Balkanske zemlje na žalost to još ne mogu.One prvo moraju da stvore nekakvu ekonomiju (dakle motivasnje rada), pa tek onda da daju sebi luksuz da dobro plate i nered (bez obzira da li je opravdan il' ne).
joj, ne slazem se bash. ovaj post k'o da je napisao Leon Walras.

u Americi nazalost josh nije socijaldemokratija, tek napori da se sanira shteta uchinjena krutom neo-con doktrinom i praksom bush-a i republikanaca.

dalje, kada u Shvedskoj "toliko ljude ne rade i da se zbog tog ekonomija urushava" kako reche, onda kako to da nigde nema zapravo pokazatelja da se je shvedska ekonomija navodno toliko urushila zbog tog.
zapravo teza ekonomska situacija je u tim drugim zemljama koje si pobrojao kako "dobro kombinuju" u poredjenju s shvedskom.

balkanske zemlje prvo trebaju da iz predpolitichkog drushtva konachno izadju, pa onda da shto vishe moguce primene modele i prakse evropske socijaldemokratije, a NE da na predpolitichko drushtvo nabacuju josh neo-con fore.
Korisnikov avatar
By Vel boy
na ovo moram replikovati

.....iako se u globalu ove diskusije vishe slazem s Lonijem, no kada on pochne da shtiti bush-a i njegove neo-con-e, ne mogu da predjem preko toga.

dakle, Loni - itekako su republikanci, bush i christian right iskoristili (a da nije bilo otpora progresivnih Amerikanaca tomu, josh bi i vishe iskoristili) terorstichke napade k'o naruchene im. po paradoksalnom automatizmu u mnogom podudarnosti "vrednosti" tzv. christian right-a sa "vrednostima" talibana, jedva su dochekali da mogu dan nakon teroristichkih napada optuziti gejeve, imigrante, feministkinje, liberale, socijaldemokrate (za njih, "komuniste"), anarhiste.... za 9. 11.
uskoro velika urushavanja individualnih prava i gushenja sloboda nastupaju. desnicharske rulje napadaju bilo koga ko im i nalichi na imigranta, "faggot"-a, "dyke"-u, "feminazi man-hating woman"-u , "commie"-a, "lib"-a itd... napadi koji su podsecali na kristallnacht su se deshavali i bili posredno nahushkani tzv. christian right-om i republikancima.

Josh i dan danas dobivam na mojoj aktivistichkoj mejling listi vapaje progresivnih Amerikanaca o josh uvek nereshenoj zaostavshtini bush-ove zlovlade zvana tzv. Homeland Security i Patriot Act itd...
Samo jedan primer:
Across the United States, thousands of people, including U.S. citizens, immigrants and asylum seekers, languish needlessly in detention facilities every day without even the right to a hearing to determine whether their detention is necessary. While detained, they are often held in poor conditions with limited access to family, medical care, or attorneys.

Urge your Senators to cosponsor the Protect US Citizens and Residents from Unlawful Detention Act and the Strong STANDARDS Act (Safe Treatment, Avoiding Needless Deaths, and Abuse Reduction in the Detention System), introduced by Senators Robert Menendez (D-NJ) and Kirsten Gillibrand (D-NY). Senator Kennedy is also an original co-sponsor of the Protect Citizens from Unlawful Detention Act. These bills would require immigration authorities to ensure that U.S. citizens and other vulnerable populations such as children are informed of their rights when arrested, are considered for release, and are treated humanely while detained.

I, pismo koje sam poslao navedenim progresivnijim americhkim politicharima u kojem ih preklinjem da konachno isprave te grozomorne prakse bush-ovog rezima:

Dear Senator,

As your constituent, I urge you to co-sponsor and support two bills: the Protect US Citizens and Residents from Unlawful Detention Act introduced by Senators Robert Menendez (D-NJ), Edward Kennedy (D-MA) and Kirsten Gillibrand (D-NY) and the Strong STANDARDS Act (Safe Treatment, Avoiding Needless Deaths, and Abuse Reduction in the Detention System), introduced by Senators Robert Menendez (D-NJ), and Kirsten Gillibrand (D-NY).

Each day in the United States, more than 30,000 people are held in detention facilities across the country. It troubles me that among them are U.S. citizens, lawful permanent residents, asylum seekers and survivors of torture and human trafficking, many of whom pose neither a flight risk nor a danger to public safety, but are locked up without the right to a hearing to determine whether their detention is even warranted. From jail, they are forced to fight for legal recognition to live in the U.S., a process that can take months or even years. I am further distressed that detention is used as the go-to enforcement mechanism despite the fact that alternatives to detention programs have been shown to be effective and significantly less expensive than holding people in detention. While the average cost of detaining an immigrant is $95 per person/per day, alternatives to detention cost as little as $12 per person per day.

Additionally, people in immigration facilities can be held in extremely poor conditions. Although the Department of Homeland Security has enacted certain standards for the treatment of people subject to immigration detention, these standards are not legally enforceable -- meaning transgressions occur frequently and with impunity. Many detainees have been subject to the use of excessive restraints such as handcuffs, belly chains, and leg restraints and held alongside individuals who have been jailed for criminal offenses. Further, many detained immigrants receive inadequate access to medical care. At least 91 have died in the last five years, including a woman who died just days ago, on July 24, in South Carolina. Another, Boubacar Bah, a 52-year-old Guinean tailor died of head injuries sustained after he collapsed in his cell. "The New York Times" reported after obtaining records from Immigration and Customs Enforcement (ICE) under the Freedom of Information Act, that on February 1, 2007, Bah collapsed and struck his head on the floor. Bah asked unsuccessfully to see a doctor for two days before he was shackled and placed in solitary confinement due to "behavior problems." He fell into a coma and later died. Boubacar Bah's story is one I find extremely alarming. Accountability for transgressions of the Department of Homeland Security's own standards, as well as international standards, must be established in our nation's laws and detention centers.

Given the state of the broken immigration detention system, legislation is greatly needed. The Protect Citizens from Unlawful Detention Act and the Prevent Detainee Deaths and Abuse Act would establish screening mechanisms so that U.S. citizens and vulnerable populations, such as children and pregnant women, are considered for alternatives to detention, ensure access to adequate medical care, and establish processes that protect immigrants from being arbitrarily transferred thousands of miles away from family and counsel.

Furthermore, I urge you to ask the U.S. Attorney General and the Secretary of the Department of Homeland Security to ensure a statutory presumption in law, policy, and practice against the administrative detention of immigrants and asylum seekers. The U.S. should not deprive anyone of his or her liberty unless it has first been demonstrated that the person poses a flight risk or a danger to public safety. Finally, I encourage you to visit your local detention center in order to see and hear first-hand the stories of many who are detained. Your help is crucial in supporting the human rights of U.S. citizens, immigrants and asylum seekers in detention.

p.s. nadam se da svako ko zna engleski moze potpuno jasno da razume sve.
Korisnikov avatar
By Loni
Uh to što deran ne čita moje postove potresa me ko zemljotresi Mionicu.

Svejedno, mislim da grešiš.
Spolja politika SAD nije rat dakako.
Nije rat sam po sebi.

I na kraju krajeva taj Sadam Husein i Osama Bin Laden ipak nisu bilo ko.
Kao što to nije bio ni naš režim tokom 90-tih.

Nisu to režimi izabrani izvlačenjem iz šešira da bi se napali već predstavljaju pretnje, dokazane agresore i verovatno veliku potencijalnu pretnju miru (bar po američkim kriterijumima)

Siguran sam da ne misliš da su i Sadam i Osama pozitivci.

SAD ipak nije napala miroljubivu Švajcarsku ili Grčku.
Nije napala ni dokazane antiameričke režime kao što su Nikaragva, komuniste u Laosu, Severnoj Koreji, Nepalu, Mjanmaru.
Iako i oni debelo krše ljudska prava ipak ne prave svemoćne bombe i projektile.

Čak i oni, koji to rade i koji prete atomskim bombama, kao što su Severna Koreja ili Iran, ipak neće biti napadnuti. Barem dok su Obama i demokratska partija na vlasti.

Val boy, cenim tvoje mišljenje, znaš i sam da si mi oduvek bio jedan od ljubimaca na forumu, samo ne bih voleo da zaključimo kako su uvek SOCIJALDEMOKRATE dobri, a EKONONOMSKI LIBERALI loši momci i predstavnici onog, krajnjeg, najsurovijeg kapitalizma.

Naime LIBERALI takođe mogu biti dobri momci i mogu se zalagati za humanost. Oni jednostavno žele sistem u kome će biti MOTIVISAN RAD.
I veruj mi da to takođe ima logike.
Države, u kojima nezaposleni (nije bitno da li su opravdano bez posla ili ne) dobijaju čak 75 % od prosečne plate, u praksi dolaze do toga da sve manje i manje ljudi rade.
Sve ih više potpada na budžet.
Takav sistem nije fer prema zaposlenima.
Zašto bi se neko mučio danima po hladnoćiu da radi kao fizikalac, radnik u gradskoj čistoći, građevinar, radnik s hemikalijama, ako neki neradnici dobijaju 75 % njegove plate (Takve su zaista bile sve skandinavske zemlje).

Time se ekonomija vremenom urušava.
Dakle dokazano je da su zemlje, koje su naglo prešle upravo na taj liberalni ekonomski princip zaista najviše i napredovale.
To su bile u dobroj meri Estonija i Slovačka, pa čak i Slovenija pre dolaska ove socijaldemokratske vlade.

Lako je Norveškoj da izdvaja ogromne svote nezaposlenima. Oni imaju more nafte, koje prodaju i to im popunjava te budžete.
Estonci, Slovenci, Česi i Slovaci morali su najpre da motivišu stvaranje sopstvene industrije da bi tek onda povećali i davanja za nezaposlene.

Ne može se ni iz čega plaćati nezaposlenima Mora da postoji najpre višak u budžetu. Ako svaki privatnik da 90 % prihoda u budžet za nezaposlene i penzionere, shvatiće da mu se ne isplati da se muči i toliko radi.

Ljudi, koji rade moraju biti nagrađeni za to što rade.

Dakle liberalni sistem nije uopšte tako surov, u zemljama, u kojima te poslovi čekaju na svakom ćošku.
E ali za trenutnu Srbiju on jeste surov.

Zato sam ja kad je Srbija u pitanju socijaldemokrata. U ovoj zemlji je problem u tome što bi ljudi radili, a nema puno radnih mesta.
Nema se šta raditi. Dakle ta vrsta ljudi ne sme biti kažnjena.

Na razvijenom zapadu često je drugačije. Mnogo je više onih, koji bi mogli da rade, ali ne žele, od onih, kojima se ne daje šansa.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Val boy, cenim tvoje mišljenje, znaš i sam da si mi oduvek bio jedan od ljubimaca na forumu, samo ne bih voleo da zaključimo kako su uvek SOCIJALDEMOKRATE dobri, a EKONONOMSKI LIBERALI loši momci i predstavnici onog, krajnjeg, najsurovijeg kapitalizma.

Naime LIBERALI takođe mogu biti dobri momci i mogu se zalagati za humanost. Oni jednostavno žele sistem u kome će biti MOTIVISAN RAD.
I veruj mi da to takođe ima logike.
Države, u kojima nezaposleni (nije bitno da li su opravdano bez posla ili ne) dobijaju čak 75 % od prosečne plate, u praksi dolaze do toga da sve manje i manje ljudi rade.
Sve ih više potpada na budžet.
Takav sistem nije fer prema zaposlenima.
Zašto bi se neko mučio danima po hladnoćiu da radi kao fizikalac, radnik u gradskoj čistoći, građevinar, radnik s hemikalijama, ako neki neradnici dobijaju 75 % njegove plate (Takve su zaista bile sve skandinavske zemlje).

Time se ekonomija vremenom urušava.
Dakle dokazano je da su zemlje, koje su naglo prešle upravo na taj liberalni ekonomski princip zaista najviše i napredovale.
To su bile u dobroj meri Estonija i Slovačka, pa čak i Slovenija pre dolaska ove socijaldemokratske vlade.

Lako je Norveškoj da izdvaja ogromne svote nezaposlenima. Oni imaju more nafte, koje prodaju i to im popunjava te budžete.
Estonci, Slovenci, Česi i Slovaci morali su najpre da motivišu stvaranje sopstvene industrije da bi tek onda povećali i davanja za nezaposlene.

Ne može se ni iz čega plaćati nezaposlenima Mora da postoji najpre višak u budžetu. Ako svaki privatnik da 90 % prihoda u budžet za nezaposlene i penzionere, shvatiće da mu se ne isplati da se muči i toliko radi.

Ljudi, koji rade moraju biti nagrađeni za to što rade.

Dakle liberalni sistem nije uopšte tako surov, u zemljama, u kojima te poslovi čekaju na svakom ćošku.
E ali za trenutnu Srbiju on jeste surov.

Zato sam ja kad je Srbija u pitanju socijaldemokrata. U ovoj zemlji je problem u tome što bi ljudi radili, a nema puno radnih mesta.
Nema se šta raditi. Dakle ta vrsta ljudi ne sme biti kažnjena.

Na razvijenom zapadu često je drugačije. Mnogo je više onih, koji bi mogli da rade, ali ne žele, od onih, kojima se ne daje šansa.
Ali, imash li ti imalo osecaja prema onima koji ne rade da se zapitash zashto ne rade? Zashto tako zdravo za gotovo uzimash da svi koji ne rade nece da rade? Zashto mislish da je npr. u mnogim delovima SAD-a situacija u vezi nezaposlenosti nuzno drugachija od situacije u vezi nezaposlenosti u Srbiji?
Ja ne mogu mozda puno govoriti za situaciju u zapadnoj polovini Evrope, ali za ovaj deo Amerike, tachnije ovaj rust belt grad mogu itekako. I znam i vidim da mnogo toga ovde, paradoksalno ili ne, lichi na Srbiju i druge zemlje ex-Yu, samo na specifichno americhki nachin i s americhkim stereotipima. Isuvishe ima prepreka na putu za one koji hoce da rade (i konachno one poslove i zanimanja koje vole i u kojim bi bili najbolji), gde im sistem nikako ili skoro nikako ne izlazi u susret.
Molim te, Loni, ako hocesh, prochitaj moje postove u onoj nedavnoj temi ("svega" dve stranice teme, eto nije preduga :) ) korisnika Leon-a Walras-a "Ovaj kapitalizam se bash ne da (nikako)....". http://gay-serbia.com/forum/viewthread.php?tid=39028
Korisnikov avatar
By Loni
Ne govorim o sebi Val, već o koncepcijama liberala.

Upravo sam to i rekao što potvrđuješ. Prema onima, koji nemaju priliku da rade jer je zamlja (ili regija) nesposobna da im mnogo toga ponudi, država mora da se postavi socijaldemokratski.

Ipak zamisli sredinu, u kojima može da se radi. Takve su sve sredine, u kojima dolaze emigranti u velikom broju.
Malo je nelogično da u jednom Oslu ne radi recimo 35 % punoletnih ljudi, mlađih od 60 godina.
Nisu oni balkan, pa da imaju puno ratnih invalida, niti im žene imaju preko dvoje dece kao u azijskim zemljama, pa da imaju mnogo posla kod kuće, što bi ih sprečavalo da rade.
Ne mogu baš svi da se vade na depresiju ili bilo kakav vid lošeg zdravlja.

Rad se mora motivisati.

Znam da ti gledaš humanu stranu, i to je u redu, ali ako odemo isuviše u drugu krajnost, čitava eknomija jedne zemlje mogla bi se urušiti kao kula od karata.
Švedska zaista jeste zapala u krizu posle mnogo socijalističkih vlada.

Niko ne treba da umre od gladi, naravno, ali je nerealno očekivati da se državi isplati baš sve školarine da budu besplatne (a od čega da ide profesorska plata?), baš čitavo zdravstvo da bude besplatno (a od čega da idu plate doktora?), da penzije budu kao plate (što direktno smanjuje šansu za mlade da zarade, onoliko koliko im treba da formiraju porodice. Penzionerima ta količina novca više nije potrebna)... itd.

Ja sam za male školarine (jedna plata godišnje u vrh glave)
za vrlo jeftino zdravstvo, dostupno svima, za penzije, koje će biti oko 50 % plate, ali ne preko...

Mi možemo sad da se foliramo i pravimo maksimalno humani, pa da sve bude besplatno, ali odakle?
- Pa to što jedemo, neko mora da pravi. Neko mora da sadi i tu pšenicu i voće i povrće.
- da bismo imali čsit grad, neko to mora da čisti, neko mora da predaje, da leči, neko mora da proizvodi tehniku itd.

Svaka država mora da podstiče i nagrađuje rad pre svega. Inače se potpuno urušava. Nesposobni i penzioneri dobijaju deo od radnika, koji ide u budžet, ali taj deo (dobijen od poreza) ne sme biti toliki, da 10 % radnika, morau da gase svoje firme jer im se ne isplati da rade (veći porez od produkta).
Mora za sve da se zna tačna mera.

Ja sam recimo u procesu osnivanja jedne agencije. Ne bih imao ništa protiv da platim porez, koji bi išao u penzioni i fond za nezaposlene, ali ako mi nabiju porez toliki da procenim da mi se ne isplati, onda ću agenciju ugasiti. I ja i oko 25 % početnika.
I šta smo onda dobili? Još više nezaposlenih.

Dakle nije sve baš tako crno belo. Liberalna i socijalistička koncepcija su dobre upravo u kombinaciji. Pobeda samo jedne guši ugrožene, a pobeda samo druge guši ekonomiju države na duže staze (pa zašto je komunizam inače i propao).

Zato u Britaniji postoji LABURISTIČKA PARTIJA, nastala upravo ujedinjenjem liberala i socijaldemokrata. Shvatili ljudi da je potrebno kombinovati ekonomske pravce.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Loni, it's Vel boy, ne Val. Val je drugi/a korisnik/ca, zapravo druga korisnica. :)

ONT, banalizujesh malo previshe. stalno prichash o socijaldemokratskim zemljama Evrope i navodno urushavanju njihove ekonomije (a bez igde pokazanih dokaza i pokazatelja), a ja pricham i ovde i u onoj temi gde sam ti preporuchio da prochitash, ako zelish, moje postove, o Americi i njenom krutom nereformisanom ili slabo-reformisanom kapitalizmu.
izgleda da se nekako fulamo u diskusiji, pa da stanemo, je l' te.

Prijatni pozdravi!
Korisnikov avatar
By Loni
Ma nije frka Vel i da se ne slažemo u svemu :-)
Demokrate smo zar ne?

Slobodno možemo i da nastavimo...

Pročitaću naravno sve za šta mi daš link.

I da se razumemo ja sam socijaldemokrata.
Naročito za Srbiju, ali i za sve pasivne krajeve Amerike.

Ja samo hoću da ti kažem da postoje dve strane medalje.

Recimo u Americi su privatnici, čije se firme gase upravo zbog velikih poreza, od kojih će novac ići penzionerima i nezaposlenima, organizovali veeelike proteste širom SAD pod imenom čajanke.
Oni jednostavno traže da im se država skine s grbače jer tolike poreze ne mogu da podnesu.

Na jednom mitingu bilo ih je preko 2 miliona.
Dakle socijalistički sistem takođe nekog može upropastiti, kao što to može i liberalni sistem.

Ja se naravno ne slažem s tim mitingašima, ali mogu da razumem i njihove motive.
Ja samo kažem da treba da pogledaš obe strane.
Evo ti link o tim mitinzima.

http://www.katalaksija.com/v2.0/index.p ... omment3924
Korisnikov avatar
By Loni
E sad sam bacio pogled na tu temu, čiji si mi link dao.

Ma slažem se s tobom po velikoj većini pitanja.
Nije to sporno.

Samo kažem da uvek treba pogledati i drugu stranu.
I oni imaju svoje argumente.

Dakle ja se kladim da i na ovom forumu postoje i jedna i druga vrsta ljudi.

- oni, koji nemaju posao i koji bi voleli da država pomaže ugrožene što više, tako što će uzimati od radnih poeze i dati njima

i

- oni drugi, koji rade, ali kojima zbog tih poreza sve gore ide, pa će neki od njih morati da zatvore svoje firme. Naročito ako im je profit manji od poreza.

Motivaciju imaju jedni.
Motivaciju imaju drugi, ali što se mene tiče, ne brini.
Bez obzira na sve manje, i ti i ja pa čak i SVEJEDNO smo ovog puta na istoj strani.
I podržavamo ove prve.
Previše je nezaposlenih, previše invalida, depresivnih i radno nesposobnih, da bismo mogli da ih ostavimo na cedilu.
I ovim drugima je teško, al' šta sad...
Treba naći rešenje, koje i njih ne bi toliko sputavalo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo na ovo shto je sporno
Recimo u Americi su privatnici, čije se firme gase upravo zbog velikih poreza, od kojih će novac ići penzionerima i nezaposlenima, organizovali veeelike proteste širom SAD pod imenom čajanke.
Oni jednostavno traže da im se država skine s grbače jer tolike poreze ne mogu da podnesu.

Na jednom mitingu bilo ih je preko 2 miliona.
Dakle socijalistički sistem takođe nekog može upropastiti, kao što to može i liberalni sistem.

.... ali mogu da razumem i njihove motive.
Ja samo kažem da treba da pogledaš obe strane.
Evo ti link o tim mitinzima.

http://www.katalaksija.com/v2.0/index.p ... omment3924
joj, :doh: nemoj mi molim te raditi bar dve stvari: terati me da obracam paznju na katalaksiju kao ni terati me da obracam paznju na fox news. oni o tim chajankama, a meni muka i od jednih i od drugih i od tih chajanki.
dalje, kako mozesh reci "Dakle socijalistički sistem takođe nekog može upropastiti, " u kontekstu Amerike, kada u Americi niti ima niti je bilo ikad socijalizma? To ljigavo desnicharsko kerefekchenje po tzv. "tea-party"-jima nije nishta shto vec nije jasno raskrinkano kod progresivnih Amerikanaca. Samo josh fox news (i go figure, katalaksija) prikazuju te tzv. "tea party"-je kao neko toboze relevantno demonstriranje nechega "bitnog".

ostalo sve dobro, dobro.

Prijatni pozdravi!
Korisnikov avatar
By Loni
Ma dobro. Katalaksija zaista nije moj omiljeni sajt, ali na to sam prvo naišao kad sam tražio te proteste. Oni su u svakom slučaju antiobamisti. Intervjuisali su na sajtu nekog Srbina iz SAD, koji je republikanac.

U SAD polako počinje da se primenjuje socijalistički model.
Bilo je u SAD tih tragova uvek ponegde. Kod tebe u Pensilvaniji verujem da ne ne, ali u Kaliforniji i još nekim stejtovima da.
Korisnikov avatar
By svejedno
JOj, sad sam ustao i sad ste presli u skroz drugu arenu... ,)

..

Lagano, kad popijem kafu, procitam lepo i sve ovo.

..

Nego, moja poenta mu dodje:
Ma kakav bio Sadam (za Osamu stvarno ne znam, eno traze ga i dalje..valjda.)
Americki ratovi po tudjoj teritoriji NISU i ne mogu biti opravdani.

..

Razlozi za te ratove jos gori: Prvo smo krenuli da jurimo Osamu, pa smo..USPUT..sjebali jedan rezim, onda smo bili uuuubedjeni da Irak ima to oruzje, al ga nije imao, nasli smo neko drugo doduse, USPUT smo skinuli Sadama.

I necemo se sklanjati odatle jos dve decenije min. Narodu tako lepse, verujte nam.

..

"The Devil crept into Heaven, God overslept on the 7th
The New World Order was born on September 11th''

..

Na ovo sto ste pisali gore se mozda vratim kada mozak pocne da mi radi.
Korisnikov avatar
By svejedno
I jos nesto, kad sam vec i poceo sa pesmama ,)

..

Ova tema, 'Nobelaova Obami' i svi USA ratovi, baz obzira na te teme, me podsetili na film HAIR (ja sam dirty hippie, da ,) te sam ga i skinuo juce, dugo ga nisam gledao.

Mnogo jak film, jbt..nego:

''

Soldier 1:
We starve-look
At one another
Short of breath
Walking proudly in our winter coats
Wearing smells from laboratories
Facing a dying nation
Of moving paper fantasy
Listening for the new told lies
With supreme visions of lonely tunes

Soldier 2:
Somewhere
Inside something there is a rush of
Greatness
Who knows what stands in front of
Our lives
I fashion my future on films in space
Silence
Tells me secretly
Everything
Everything

Burger:
Manchester England England
Manchester England England

Across the Atlantic Sea
And I'm a genius genius
I believe in God
And I believe that God believes in Claude
That's me, that's me, that's me

Ensemble Background:
(Eyes look your last)
Arms take your last
embrace)
And lips oh you the
doors of breath)
(Seal with a righteous kiss
Seal with a righteous kiss)
That's me, that's me, that's me
(The rest is silence,
The rest is silence,
The rest is silence)

Ensemble:
Singing our space songs on a spider web sitar
Life is around you and in you
Answer for Timothy Leary, dearie

Let the sunshine
Let the sunshine in
The sunshine in
Let the sunshine
Let the sunshine in
The sunshine in
Let the sunshine
Let the sunshine in
The sun shine in...
Korisnikov avatar
By Loni
Da. Lepa je pesma, ali nije sve tako plastično.

Da je SAD tako odustajala od svih ratova i unutrašnjih mešanja na drugi način, danas ne bi bilo 5 nego 25 komunističkih zemalja.
Ne bi bilo 5 zemalja, definisane kao islamističke, već bar 15.
A i pitanje da li bi fašiszam ustuknuo tako brzo.
(Čak i da se nisu umešali na vreme bili su strateška pretnja i antifašistički tas na vagi).

No Val i ja pređosmo na ekonomiju.
Ono šta bih tu da dodam je u stvari da previše teoretišemo, a da je praksa mnogo bitnija.

U Brazilu, koji se vodi kao ekonomsko levičarska država, (za razliku od SAD gde su samo neki stejtovi u tom modelu) desila se nedavno sledeća situacija.
Dok u predgrađu Rija postoje kilometarske favele za siromašne ljude. (stanje je tek nešto bolje od našeg Karton Sitija), tako je u buržujskom naselju ovog grada otkriveno da postoje na hiljade i hiljade ljudi, koji primaju platu na dva mesta. Bio neki zakon, koji omogućuje da se plata prima godinama posle propasti firme, pa su ljudi (bogatiji) osnivali firme, nisu se trudili oko njih, i one su propadale, da bi ovi uzimali platu, a radili na sasvim drugom mestu. S druge strane država nikad nije imala dovoljno da plaća pristojan novac potpuno nezaposlenim ljudima u favelama.
Praksa je mnogo bitnija od teorija.
Korisnikov avatar
By svejedno
Da. Lepa je pesma, ali nije sve tako plastično.

Da je SAD tako odustajala od svih ratova i unutrašnjih mešanja na drugi način, danas ne bi bilo 5 nego 25 komunističkih zemalja.
Ne bi bilo 5 zemalja, definisane kao islamističke, već bar 15.
A i pitanje da li bi fašiszam ustuknuo tako brzo.
(Čak i da se nisu umešali na vreme bili su strateška pretnja i antifašistički tas na vagi).
Joj. Kasnije..ne slazem se, posebno za II Svetski, ali..kasnije. Sad idem spavam.

Tas koji je zaista prevagnuo bila je Rusija (sto, nadam se, neces shvatiti sada kao da sam rusofil)

Amerika je dosta pomogla sa propagandne strane - uopste/samo usavsi u rat (najzad) slazem se.

..

Ali ko je pa navikao da USA tek tako uleti u neki rat van svoje teritorije? Nije se ocekivalo ,)

..

Cuveni 'D Day' i to, Normandija, veoma bitan dan, Amerika se pamti, slavi i sl, a inace oko 70% naci vojske unistise Rusi. 70% ej.

Jos su oni su ti koji su i usli u Berlin. Dosli do Hitlera i to.

..

Ali - USA je tas slobode, kako ne. Uvek.

..

Btw, Eddie Izzard, komicar koga mnogo cenim i koji se cesto bavi istorijskim cinjenicama, prosvetlio me je u jednom pogledu -
tokom II Svetskog, pola miliona amerikanaca je poginulo, pola miliona engleza (kojih je, ipak, nesto manje u samoj Britniji nego amerikanaca u SAD, jel - zelim reci - izguili su mnogo 'vise' ljudi od USA) i 26 miliona rusa.

..

To uposte ne opravdava ruska izivljavanja pre i posle rata, ali to opet ne treba da umanji/zamaskira cinjenicu ko je bio pravi tas u tom ratu.

No ponovo - druga tema je to vec.

No Val i ja pređosmo na ekonomiju.
Ono šta bih tu da dodam je u stvari da previše teoretišemo, a da je praksa mnogo bitnija.

U Brazilu, koji se vodi kao ekonomsko levičarska država, (za razliku od SAD gde su samo neki stejtovi u tom modelu) desila se nedavno sledeća situacija.
Dok u predgrađu Rija postoje kilometarske favele za siromašne ljude. (stanje je tek nešto bolje od našeg Karton Sitija), tako je u buržujskom naselju ovog grada otkriveno da postoje na hiljade i hiljade ljudi, koji primaju platu na dva mesta. Bio neki zakon, koji omogućuje da se plata prima godinama posle propasti firme, pa su ljudi (bogatiji) osnivali firme, nisu se trudili oko njih, i one su propadale, da bi ovi uzimali platu, a radili na sasvim drugom mestu. S druge strane država nikad nije imala dovoljno da plaća pristojan novac potpuno nezaposlenim ljudima u favelama.
Praksa je mnogo bitnija od teorija.
Vidim, da. Tek o tome ne mogu sada.

I, pre nego sto on to uradi, reci cu ja: VEL, ne VAL ,)

..

Nego, samo ovoliko - Brazil mnogo sjebana zemlja sa tim siromasnim favelama. Tamo je na ulicama ...rat, bukvalno. Strasne stvari.

..

I, ponavljam moju poJentu, cisto da se ne zaboravi, u vezi SADASNJIH ratova:

Ma kakav bio Sadam (za Osamu stvarno ne znam, eno traze ga i dalje..valjda.)
Americki ratovi po tudjoj teritoriji NISU i ne mogu biti opravdani.

..

Razlozi za te ratove jos gori: Prvo smo krenuli da jurimo Osamu, pa smo..USPUT..sjebali jedan rezim, onda smo bili uuuubedjeni da Irak ima to oruzje, al ga nije imao, nasli smo neko drugo doduse, USPUT smo skinuli Sadama.

I necemo se sklanjati odatle jos dve decenije min. Narodu tako lepse, verujte nam.
Korisnikov avatar
By Loni
Ma Vel Val, to mu dođe na isto. Nek shvati kao tepanje.

Uh, sve mogu da shvatim - ali ovu tvoju rečenicu - Krenuli smo za Osamu, a usput sjebali jedan režim...

Hej , zvuči kao da ti je žao jednog talibanskog režima, koji je uostalom nelegalno i došao na put.
Kad je nešto nelegalno po sebi, kao talibani, a njihovo delovanje je nelegalno po svim mogućim ljudskim konvencijama, onda otpor bi otpor njima bio šta?
Dupla negacija?

I odgovorno tvrdim da narodu jeste bolje od kako nema talibana na vlasti (tamo gde ih nema, a na jednom delu teritorije ih ima)

Upravo zahvaljujući slabljenju talibana, koje je dišlo isključivo sa strane, mnogi gejevi i slobodni ljudi željni slobodne ljubavi spasili su svoje živote.

No... tako možemo do beskonačno u krug.

Za tebe su bitnije granice, za mene su bitnija ljudska prava,
a granice su mi minorne i gade mi se.
No ne vidim da ćemo se predubediti...
Korisnikov avatar
By svejedno
Jok. Samo 'lazni izgovor za rat'. Ja to shvatam nekako ozbiljno.

Posebno ako to uradi najmocnija zemlja na planeti.

..

Daleko od toga da mi zao talibanskog rezima, ali avganistanskog naroda - veoma.

Sada stradaju i od jednih i od drugih.

..

EDIT- za mene su bitne granice, kada je u pitanju rat, da. Veoma.
Isto i razlog/izgovor za rat.

..

Ponavljam - da je do mene, granice postojale ne bi. Al nije do mene.

I sta sad, gejevima opusteno tamo, bikiniji npr. bljeste kod zena, sta?

..

No, tesko cemo se predubediti, slazem se.
Korisnikov avatar
By Loni
A grešiš.
Avganistanski narod ne strada od Amerikanaca i ostalih saveznika.

Takvih podataka nema.

Više je talibanski režim uništavao svojih stanovnika na osnovu toga što su gej, nevernici, mladići i devojke, koji neće ugovorni brak nego što je bilo koleterarnih žrtava (kojih svakako ima).

Savezničke trube obračunavaju se isključivo s talibanima.

za razliku od Iraka i Srbije gde su se predstavnici režima krili u centrima gradova, pa je bilo i civilnih žrtava, to u Avganistanu nije tako.
Ratuje se isključivo po planinama, gde su i osnovne baze talibana, tako da civilnih žrtava u tom kontekstu nema.

Sad ako je tebi žao i samih talibanskih boraca to je druga stvar.

U bukvalnom smislu svi ubijaju, ali meni nije svejedno hoće li biti neko ubijen na osnovu toga što želi slobodu il' na osnovu toga što je borac protiv te slobode. Nije mi baš sve tako realtivno isto.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!