Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By wilmott
Originally posted by Sprinter
Originally posted by Leon Walras
Reci da je raspodela uzrok gladi u svetu, znaci hajde da je ukinemo jer je neefikasna i najcesce se cuje duboko nepravedna. Sto znaci da treba da predjemo na plan, jedinu drugu alternativu, gde ce neko odlucivati ko koliko treba da ima.
ovo je notorna glupost. krajnje lose karikiranje.

Zapravo, slicna situacija je bila pre tridesetak godina. Umesto raspodele hrane govorilo se o raspodeli dohotka i socijalnoj pravdi. Argument kejnizijanaca je bio prva recenica, odgovor laissez-faire ekonomista je bila druga. To je bio jedan od kljucnih momenata ekonomske istorije koji su doprineli rusenju kejnzijanske ekonomske teorije i doktrine intervencionizma.
Korisnikov avatar
By blabla54380
nije slicno jer mi tako nesto nismo ni imali na umu za predlog, vec si ti to naveo kao jedinu soluciju kontra danasnjoj situaciji.
By жњ
Ama bre, ne forsira se GMO u Srbiju zarad suzbijanja gladi, nego zarad profita kompanija koje drže patentne nad GMO, koji su izgleda baš zapele da prošire i na ovo tržište (ipak smo mi poljoprivredna zemlja). Čini mi se da proizvodnja u tom slučaju neće biti toliko jednostavna. Primera radi, kada seljak požanje sazreli usev, on ga plasira, moze i ne mora da sačuva par džakova za narednu setvu, ili kupi nove dzakove semenja od bilo kog proizvodjaca. Ako vodi brigu o usevu, on opet ima šta da požanje i proda naredne godine. Tesko je, ali je i dalje izvodljivo bez preteranog srljanja u kredite.

Kada dođu GMO kompanije, oni koji otkupe tehnologiju će količiniskim prinosom pokopati seljake i obarati cenu na tržištu (pa će i sami seljaci zbog konkurentnosti polako prelaziti na GMO privučeni kreditima pošto neće imati novca za otkup tehnlogije) itd itd... U tom slučaju, seljak neće moći da sačuva par džakova semenja za narednu setvu ,nego će uvek iznova i svake godine morati kupovati novo papreno semenje od GMO kompanija sa kojom ima ugovor o kreditiranju, zatim i posebnu prateću tehnologiju koja će podržati to spec. semenje, specijalne pesticide, hemikalije i sve ono što kompanija propiše da moraš imati ako želiš posle prodati džak njihovim otkupljivačima i sa oznakom njihovog brenda.... sve dok se totalno ne porobiš novim tehnologijama i pratećim proizvodima koje stalno iznova izmišlja GMO kompanija za čiju ćeš kupovinu konstantno morati podizati sve veće i veće kredite, jer si sada već totalno vezan za kompaniju kojoj stalno vraćaš sve veći i veći dug za otkupljene sve novije i novije tehnologije i tako u krug...

Da se vratim na semenje. U dokumentarcu "Food Inc" se obrađuje i problem, "zagađivanja" ostalih useva koje ne uzgajaju GMO. Vetar raznese GMO i zapati se za ostale "prirodne" vrste čineći genetski genocid... i to nije sve. U USA, GMO kompanije šalju svoje detektive na teren da bi uzimali uzorke "NON-GMO" useva tražeći baš takve primere i onda seljake koji ne kupuju GMO, a kojima je vetar zapatio GMO na usevu, tuže za krađu tehnologija (i ucenjuju otkupom tehnologije), jer je jelte, njihov patent pronađen na njivi onog ko za njega nije platio.

Meni ovo ne lici ni na kakvo suzbijanje gladi. Health issues ovaj put nisam ni dotakla. Neke ugrozene zemlje su čak odbijale UN pomoc u vidu GMO hrane. Kada GMO-i dodju u Srbiju, nadam se da ce nasa skupstina bar toliko ostati prisebna da donese uredbu kojom ce GMO hrana morati biti jasno obeležena kao takva, jer je ja ne zelim u svom tanjiru.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
^
Tako je ZNJ ja isto ne zelim to sranje u svom tanjiru.
Proizvode od Soje domaceg proizvodjaca Sojavita recimo koristim jer su i oni NON GMO ali ako pocnu da mi trpaju ta GMO sranja u njihove proizvode prestajem da kupujem pa makar vise nikada ne jeo proizvode od Soje :durenje:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
+, pod uslovom da je propisno i vidno obelezena hrana.
By wilmott
nije slicno jer mi tako nesto nismo ni imali na umu za predlog, vec si ti to naveo kao jedinu soluciju kontra danasnjoj situaciji.

Izgleda da ja treba da znam bolje od vas sta ste mislili, svasta.

Ako napadnete raspodelu ili motivaciju, napali ste na temelj slobodnog trzista. Vi se onda mozete zalagati jedino za korektivne mere drzave, odnosno drzavni intervencionizam u vecoj ili manjoj meri, sto znaci ukidanje razmene u vecoj ili manjoj meri. Ja sam lepo napisao u odgovoru svejedno-u zasto sam namerno napravio drastican prelaz od potpuno slobodnog trzista ka potpunom planu - da pokazem sta znaci po blagostanje kada pocne drzava da igra na trzistu, sto npr. ti u svom postu gde pominjes beskucnicike, pozorista i distribuciju hrane uopste ne dovodis u pitanje (tebi je tamo problem samo kako ce drzava da raspodeljuje).

Karikatura moze da ti se ne dopadne zato sto si po svom misljenju ruzno ispao, legitimno je, ali to ne znaci da je ona losa i da nije tacna. Naravno, s obzirom da je moja, i ja imam pravo na subjektivnost u oceni, ali iznosim i zasto tako mislim.

I nisu ni kejnzijanci na izdisaju rekli, ne sekiraj se - ukinimo trziste. Rekli su upravo sto ste i vi naveli - raspodela je dovela do nejednakosti. I onda su zacutali, evo sve do danas.
Korisnikov avatar
By Dirrty
drti je kriv sto nas je poveo u tom pravcu :D
:svetac:

:krezavi:

@Leon Walras
To što nisam pristalica neravnomerne, dakle neravnopravne raspodele ne znači da sam protivnik liberalizma, niti da sam pobornik bilo kakve intervencije države.
Možda ja ne podržavam nijednu opšteprihvaćenu (u smislu priznatu, odnosno poznatu) ideologiju, što takođe ne znači da sam nužno protiv.

Dakle pogled na svet kroz tuđe poimanje istog nije ono za šta se lično zalažem.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by unic0rn
grozdje bez kostica :bale: :hyper:
O, da. Samo takvo i postoji.

Tu gde je seme bude samo malkice tvrđe, savladivo jezikom u svakom slučaju.

Nekoj deci jednom dali naše grožđe, uopšte im nije palo na pamet da tu može da bude problem...deca počela da se dave, nisu znala da li da gutaju, žvaću, pljunu...jedu okolo.

Lubenice isto. Nekoliko belih mekih ako se provuku...

OT: voleo bih da imam više vremena i mogućnosti da se pozabavim ovim pitanjem. I teoretski i praktično, kad sednem u neki restoran, recimo.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Armand
Originally posted by svejedno
Sto se tice same modifikovane hrane...ne volim. Ne volim da mi kloniraju paradajz, npr.

Klonirani proizvodi NISU identicni, jos uvek, kolko znam. Posebno neki 5i po redu, klonirani od klonovog klona, sto se desava, jel.

..

No ,nebitno, budite za, bas me briga, u sustini.

..

Al ovo drtijevo je prosto istina.
genetska modifikacija je "baba", dok je kloniranje koje pominjesh "zhaba"..te nemam shta dodati na to

Iskljuchujem se sa teme dok se ne jave kolege genetichari sa kojima bih mogao razmotriti potencijalnu shtetnost GMO-a.

Ostalima pusitza :mama:

Ja procitao OVO na sajtu kojei je dala znj:
Iz malog odsečka biljke, dela lista ili stabla, gajenjem na specifičnim podlogama koje sadrže biljne hormone, možete dobiti celu novu biljku. Taj proces se zove mikropropagacija, gde se iz malog odsečka dobije veliki broj identičnih jedinki. To je praktično kloniranje biljki, što nije ništa spektakularno u odnosu na kloniranje animalnih tkiva.

Tako da mi kloniranje uopste nije daleko od pameti, posebno ako se ta pamet vodi profitom kao osnovnim principom.

..

Ostalo...zju, kasnije.
By wilmott
@ Dirrty
Oprezno, Dirrty, neravnomerna raspodela nije isto sto i nepravedna raspodela, niti jedna drugu uzrokuje. Ravnomerna raspodela znaci svima podjednako. Nepravedna raspodela znaci da ju je neko kreirao nepravednom. Zalaganje za ravnomernu/pravednu raspodelu jeste zalaganje za intervencionizam i socijalizam. Jer ne postoje ni ravnomerna ni pravedna raspodela na slobodnom trzistu. Ravnomerna ne postoji zato sto svi mi imamo drugacije preferencije u odnosu na drugacija dobra. Pravedna ne postoji zato sto nju niko ne kreira, ona je posledica spontanih aktivnosti na trzistima, ona je prosto stanje stvari koje ne moze biti ni pravedno ni nepravedno.

Ekonomika blagostanja je osetljivo polje, i zahteva strasnu preciznost iskaza, pa predlazem da stanemo ovde.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
jao boze kako se ovde nasao trust mozgova da raspreda o necemu o cemu nemaju pojma...
Korisnikov avatar
By haemoglobin
a neko je trazio da se stidis ili ti to onako samoinicijativno?
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by 2Q2Bstr8
Originally posted by Armand
Gojazni su jer previshe jedu, ne jer jedu GMO... i mnogo je nezdravija hrana koja se uzgaja na hormonima, antibioticima, pesticidima... a svima nam je vishe nego poznata.
a previše jedu, jer je hrana koju jedu jako jeftina. sigurno nije jeftina zato što je prirodno uzgojena.
Amerikanci su gojazni jer ne jedu HRANU nego neke hemijske materije koje se doduše poreklom od jestivih biljaka. Npr. kukuruzni sirup koji goji a ne zasiti, (čak možda i podstiče centre za glad) pa jedeš dok ne pukneš. Videli ste onu porodicu crnaca u temi o potrošačkoj korpi i šta je stajalo na njihovom stolu.

Inače, i oni Amerikanci koji jedu hranu ne znaju više šta će sa sobom, pa su izmislili da hrana mora da bude lokalna tj. uzgojena unutar kruga od (neki mali broj) kilometara od mesta prebivališta, jer se tako ostavlja manji carbon footprint
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by svejedno

Ja procitao OVO na sajtu kojei je dala znj:
Iz malog odsečka biljke, dela lista ili stabla, gajenjem na specifičnim podlogama koje sadrže biljne hormone, možete dobiti celu novu biljku. Taj proces se zove mikropropagacija, gde se iz malog odsečka dobije veliki broj identičnih jedinki. To je praktično kloniranje biljki, što nije ništa spektakularno u odnosu na kloniranje animalnih tkiva.

Tako da mi kloniranje uopste nije daleko od pameti, posebno ako se ta pamet vodi profitom kao osnovnim principom.

..

Ostalo...zju, kasnije.
Da si chitao analogne udzbenike a ne link koji je zhnj dala, onda bi znao da se mikropropagacija koristi u votjarstvu skoro pa potpuno (i da ne verujesh i u bednoj Srbiji)...jer onaj ko i informativno zna o genetici i fiziologiji biljaka , zna kako bi uzaludan bio svaki pokushaj da se oplemenjivanjem dobije votjka zheljenih karakteristika.

O identichnosti klonova ne bih sada, jer je glupo i pomisliti da dve stvari mogu biti identichne...monozigotni blizanci su prirodni klonovi, pa gle chuda nisu identichni.

A da se vratim na tu tako strahotnu genetsku modifikaciju... pa sve sorte pshenice koja se danas uzgaja su proistekle iz prirodnih hibrida razlichitih vrsta i/ili rodova koji su spontano nastali u prirodi.. shto bi bila zapravo genetska modifikacija.

Odabijte sa neopravdanim hejtom vi koji o genetici pola pojma ne znate.. i dalje chekam nekoga od kolega genetichara da polemishe ovde. Tema nije ni malo nezanimljiva iako se trudite uchiniti je takvom!
Korisnikov avatar
By jukie
pa šta je kalemljenje nego održavanje klonova jedne iste biljke kroz generacije i vekove. Sve vinove loze se kaleme na čokot evropske loze jer je sve američke čokote uništila neka bolest ili insekt. (ili obrnuto, na američku lozu, mrzi me sad da guglam)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne razumem omalovažavanje tuđeg mišljenja.

Ja se izvinjavam što je u pitanju javna diskusija, te su se neki od nas, koji su pritom naglasili da nisu baš upoznati sa genetikom, napisali svoj stav o tome.

Kao što već rekoh, da je sve tako bajno, zakon ne bi ni postojao (u svetu uopšte), dakle ni sama rasprava ZA/PROTIV.
Korisnikov avatar
By haemoglobin

Sto se tice same modifikovane hrane...ne volim. Ne volim da mi kloniraju paradajz, npr.

a koji ti paradajz jedes?
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Originally posted by Dirrty

Ja se izvinjavam što je u pitanju javna diskusija, te su se neki od nas, koji su pritom naglasili da nisu baš upoznati sa genetikom, napisali svoj stav o tome.
ovde niko ne omalovazava tudje misljenje, vec se od onih koji zele da caskaju o genetici zahteva realan i smislen argument protiv...a ne da se mesaju babe i zabe i da se brani misljenje tamo nekim sajtom i tekstom koji je napisao neko ko ne zna ni sta je genetika
Korisnikov avatar
By Dirrty
Genetika je jedno, uticaj njenih proizvoda na čoveka drugo, tako da ne spada isključivo pod predmet iste.
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by Dirrty

Kao što već rekoh, da je sve tako bajno, zakon ne bi bio potreban, dakle ni sama rasprava ZA/PROTIV.
Ne morash se ti izvinjavati u ime onih koji mashe temu stalno, i poistovetjuju kloniranje i neke mikropropagacije sa genetskom modifikacijom..

...zhaba ba!

edit: genetika jeste jedno, i to ono jedno osnovno bez kojeg zhivi sistem ne mozhe biti! A njeni proizvodi su sve shto ima karakteristike zhivog..pa chak i ovi bedni virusi koji su da kazhem "poluzhivi".
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!