Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Mislili ste da je Holandija oaza tolerancije i multikulture? Evo šta lider druge po snazi holandske partije (po poslednjim anketama) kaže povodom ulaska Turske u EU (i pripremite se na eksplicitni rasizam):

Deset argumenata protiv ulaska Turske u EU

Gert Vilders
(Folkskrant, 17.11.2009)

Početkom januara, kao član delegacije Komisije za evropske poslove Donjeg doma parlamenta[1], odlazim u Tursku. To je moja prva poseta jednoj islamističkoj zemlji od kada je u javnost, pre godinu i po, izašla „Fitna“[2].

Prethodnih dana dobio sam mnogo elektronskih pisama: „Gospodine Vilders, molim Vas, ne idite. Tamo će Vas ubiti, ili izručiti Jordanu[3]“. Ja polazim od toga da će moje obezbeđenje biti regulisano i da će ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen (Maxime Verhagen) – kao što to obično i čini kada odlazim u inostranstvo – tražiti garancije od vlade Turske i postići to da ne budem izručen.

Zašto odlazim u Tursku? Zato što kao narodni poslanik i politički vođa virtuelno najveće partije Holandije[4] smatram da je, u najmanju ruku, na svom mestu da Turcima pravo u lice kažem zašto oni, što se nas tiče, nikada ne smeju postati član Evropske unije (EU). Da im kažem zašto za Partiju slobode (PVV) važi moto: „Turska u EU – Holandija iz EU!“

Svakome ću prvo reći da je Turska cenjeni NATO-saveznik i da PVV želi da Holandija s njom održava dobre političke, vojne i ekonomske odnose. Ali, dobar komšija nije isto što i član porodice.

Zašto Turska ne sme postati član EU? Navodim deset najvažnijih argumenata.

PRVO: Turska je islamistička zemlja; većina njenih stanovnika pripadaju islamu i islamistička kultura je u njoj dominantna. PVV ne želi dalje širenje EU, a u svakom slučaju ne islamističkim zemljama. Ionako imamo suviše islama u Holandiji i Evropi.

DRUGO: Tursko učlanjenje u EU vodi povećanju nekontrolisanog masovnog useljavanja u Zapadnu Evropu. U Holandiji već decenijama preživljavamo negativne posledice useljavanja iz Turske, kao što je veliko preovlađivanje turskih imigranata u skoro svim “lošim“ statistikama. Još veći uvoz zaostale islamističke kulture je nepoželjan; naša evropska kultura je zasnovana na judeo-hrišćanskoj i humanističkoj kulturi a ne na islamističkoj. Mi nismo kulturni relativisti. Zapadna civilizacija je daleko bolja od kulture zasnovane na islamističkom imperijalizmu i varvarstvu.

TREĆE: Tursko članstvo u EU košta dodatnih milijardi evra. To je novac koji će morati da ispovrte i holandske poreske platiše, jer Holandija je jedna od najvećih neto platiša[5] u EU.

ČETVRTO: Turska bi u vrlo bliskoj budućnosti bila zemlja sa najvećim brojem stanovnika u EU. To bi značilo da bi Turska mogla davati i najveći broj poslanika Evropskom parlamentu. Uzimajući u obzir jezivu činjenicu[6] da se sve više EU zakona nameće članicama – pa i Holandiji – to bi značilo da će Turci imati veći uticaj na donošenje holandskih zakonskih propisa nego što će ga imati sami Holanđani.

PETO: Evropa ne sme da ima želju da se graniči sa Islamističkom republikom Iranom i Sirijom, što bi bio slučaj ako bi Turska postala član EU. Graničenje sa takvim razbojničkim[7] zemljama je rizično po Evropu i geopolitički nerazumno. Daleko je povoljnije imati Tursku kao pufer između Istoka i Zapada.

ŠESTO: Više od 95% Turske leži van Evrope. To je geografska činjenica. Ako počnemo da to remetimo i primimo Tursku, koja nije evropska zemlja, sutra će nam možda na vrata zakucati i druge muslimanske zemlje kao što su Maroko, Alžir ili Tunis.

SEDMO: Tursko članstvo u EU bi značilo da ta zemlja mora zadovoljiti takozvane „Kopenhagenske kriterijume“ koje Evropa postavlja svim novim članovima. Onda se turska vojska mora vratiti u svoje kasarne, jer to Evropa zahteva. Normalno uzevši, to je vrlo ispravan zahtev, ali za Tursku činim izuzetak. Turska vojska se prethodnih decenija pokazala vrlo efikasnom u sprečavanju daljeg širenja islamizacije političkog sistema u Turskoj. Turska vojska je najveći branilac nasleđa Kemala Ataturka (Kemal Atatürk), koji je islam poredio sa lešinom u raspadanju. Bez te korektivne uloge turske vojske, Turska bi već odavno bila drugi Iran.

To se, uostalom, još uvek može dogoditi, kad vidimo opasnog premijera Erdogana koji želi da Tursku, korak po korak, sve više islamizira. To je jedan premijer koji je već osuđen zbog čitanja poeme koja glasi: „Minareti su naši bajoneti, kupole [džamija] naši šlemovi, džamije naše kasarne, a vernici naši vojnici.“ Povratak turske vojske u kasarne je poslednje do čega treba da dođe. Turska bi i dalje sve više erodirala do nivoa jedne islamističke utopije – jer se radikalni islamistički političari, kakav je premijer Erdogan, neće više moći korigovati i dobiće odrešene ruke.

OSMO: To je nezakonita turska okupacija Severnog Kipra. Niko, osim Turske, ne priznaje Tursku republiku Severni Kipar.

DEVETO: To je odnos Turske prema Kurdima i hrišćanima, koji je daleko ispod svakog nivoa.To je još uvek postojeće i neprihvatljivo poricanje genocida nad Jermenima. Samo naivni političari Evrope koji ignorišu večito dominantni karakter islama, uobražavaju da bi članstvo Turske u EU dovelo do poboljšanja u tom pogledu.

POSLEDNjE, ALI NE I MANjE VAŽNO: Ne postoji ni najmanja podrška [javnog mnjenja] za članstvo Turske u EU. Ponavljana istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je većina holandskog stanovništva protiv toga. Ubeđen sam da će referendum u sadašnjim članicama EU o tom pitanju dovesti do negativnog rezultata po Tursku.

UKRATKO: Vredi nastaviti sa ulaganjem u dobre odnose sa Turskom, ali njeno članstvo u EU je nerazumno. Nemojmo pustiti turskog Trojanskog konja unutra.

(Prevod s holandskog: Vasilije Kleftakis)

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artik ... en_Turkije

[1] Gert Vilders (Geert Wilders) je vođa političke, parlamentarne stranke „Partija slobode“: Partij Voor Vrijheid– PVV (PVV), petoplasirane u Donjem domu parlamenta: 9/150 poslanika; drugoplasirana u holandskim izborima za Evropski parlament: 4/25 poslanika). Najistaknutiji anti-islamist u holandskoj politici. Politički establišment ga ne podnosi. Islamisti su mu ucenili glavu, pa već pet godina živi u ilegali pod stalnom zaštitom agenata Državne bezbednosti Holandije. (Prim. prev.)

[2] „Fitna“ je Vildersov dokumentarni film o opasnostima islamizma po Evropu. Bukvalno značenje reči je iskušenje, ali za većinu muslimana ta reč ima više značenja – od kojih su neka: šizma, zlo, podeljenost, haos, društveni nemir. (Prim. prev.)

[3] Optužen je pred jordanskim sudom za sejanje mržnje protiv islama i za njim je raspisana poternica. (Prim. prev.)

[4] Ispitivanjem javnog mnjenja, PVV bi sada imala 26 (umesto 9) od 150 poslanika. Vilders preteruje, jer Hrišćanski demokrati i dalje, u istim ispitivanjima ostaju najjači, sa 37/150 poslanika. PVV bi bio drugoplasirani. (Prim. prev.)

[5] Pojam koji označava da su novčani doprinosi koje jedna zemlja plaća zajedničkoj „kasi“ EU viši od onih koje iz nje dobija. (Prim. prev.)

[6] PVV je ogorčeni protivnik centralnog, briselskog nametanja propisa i zakona članicama EU. (Prim. prev.)

[7] Bukvalni prevod američkog političkog termina “rogue states”: države koje po shvatanjima SAD predstavljaju pretnju svetskom miru – države sa autoritarnim režimima, ograničavanjem ljudskih prava, pomagači terorizma, države koje teže širenju oružja masovnog uništavanja. (Prim. prev.)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Izneo mišljenje velikog broja ljudi (možda i večine).
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Da, po anketama, većina Holanđana je protiv pristupa Turske u EU. Žalosno.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ne samo Holandija. Referendum za prijem Turske u EU ne bi prošao barem u polovini članica.
Korisnikov avatar
By Mars
JA mislim da je Holandija oaza tolerancije i multikulturalnosti. I pre i posle glupog Wildersa :nunchake:

At the moment, people from 176 nationalities live in Amsterdam.

Valjda ne bi sedeli tamo da im nije dobro.

Klik.
By Tungi
A zasto bi trebalo da se potresamo oko pitanja ulaska Turske u EU?Ima neke logike u izlaganju doticnog autora teksta.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Mars

JA mislim da je Holandija oaza tolerancije i multikulturalnosti. I pre i posle glupog Wildersa :nunchake:
sigurno da je visok nivo tolerancije na ulicama i po kaficima u holandiji, ali gledajuci raznorazne emisije da se zakljuciti da politicke stranke pandan nasim radikalima uzivaju povecu podrsku holandjana.
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam za emisije. Ali onih 176 nacija žive tamo, nisu turisti po ulicama i kafićima.
Korisnikov avatar
By blabla54380
u poslednjoj emisiji (mislim da je evronet bio u pitanju) secam se kako holandskoj partiji slobode il tako nesto poprilicno raste rejting, posle cega je usledio elaborat sta ta stranka propagira. bezmalo pa da covek povuce paralelu sa nasim radikalima. sad ako oni dobijaju sve veci broj pristalica kako mozemo govoriti o oazi tolerancije i multikulture. po meni je oaza tolerancije i multikulture ono drustvo koje se kolektivno preobrazilo na taj sveopsti nivo tolerancije, a ne ono koje je na papiru i u nekim pojedinostima, samostalno ili pod pritiskom zakona, takvo.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Sprinter

bezmalo pa da covek povuce paralelu sa nasim radikalima. sad ako oni dobijaju sve veci broj pristalica kako mozemo govoriti o oazi tolerancije i multikulture.
To se povecao broj Srbenda koje su htele po svaku cenu iz Srbistana u beli svet...pa se tokom godina namnozili, a i komsijama se svideo veliki broj slava, neradnih dana, krkanluci...pa i oni koji nisu srbende postadose pristalice radikala. :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
<
<

Možda sada zbog recesije i pritiska stanovništva iz novih članica EU. Ne znam.

Inače, ponavljam: onih 176 nacija sigurno ne bi postojalo da se radi o deklarativnom, a ne suštinskom prihvatanju.

A čak i da ljudi misle i izjašnjavaju se drugačije, neće da prebijaju strance na ulici svaki čas kao u Beogradu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
da je drustvo u holandiji tolerantnije od mnogih zemalja jeste, posebno od srbije. ali ja to ne bi okarakterisao oazom. i da je sustinsko prihvatanje u pitanju ne bi recesija i prosirivanje eu uticalo na takav porast rejtinga tamosnje radikalne stranke, odnosno na promenu stava drustva. kao i u mnogim stvarima lako je biti dobar u dobrom ili lako je davati kad imas. kad budem video da je neko dobar u zlu i da daje kad nema, onda mozemo o sustinskom a ne deklarativnom da govorimo.

isto tako ne mozemo povlaciti paralelu o odrzivosti multikulturne zajednice sa 176 nacija sa na primer situacijom u nasoj zemlji, prosto zbog brojnosti-proporcija. mi na primer imamo nekoliko stotina hiljada siptara i ne znam koliko madjara na ukupan broj stanovika, dok se u tih 176 nacija u holandiji ubrajaju recimo i dva bantu-crnca. proporcije su isuvise male da bi ta brojka od 176 govorila o visokom nivou tolerancije i odrzivosti multikulturne zajednice.
Korisnikov avatar
By Mars
Ukoliko su samo dva Bantu crnca predstavnici svog naroda tamo, bez jake podrške njihove (nepostojeće) dijaspore - utoliko ima više smisla pričati o njihovoj prihvaćenosti i otvorenosti holandskog društva. Osećaju se dovoljno slobodno i komforno da funkcionišu i integrišu se (a ne kao mi Srbi, koji su ko obezglavljeni bez "svojih", pa mene tako pitaju "A zašto si uzeo stan u toj zgradi - u njoj nema NAŠIH?!" ; možda baš zato)...

Ostatak priče mi je smešan, da sam ja, Srbin iz Srbije zagledan u dešavanja u Holandiji, i dajem sud da li je otvorena prema strancima ili ne, u svetlu novih procesa i promena.

Inače je ja ne bih okarakterisao oazom, jer je po definiciji oaza plodno mesto u pustinji, a u tom smislu Holandija nije drastično drugačija od okolnih zemalja.Ne znam odakle taj pojam u priči, nisam ga ja upotrebio prvi. Zabodi šestar u Amsterdam i 500km okolo, u nekoliko drugih zemalja je ista situacija.
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa i siptari na kosovu bi se osecali slobodno da ih je tri-cetri.
Korisnikov avatar
By Mars
A to ima veze sa ovim....JER?

Inače zanimljiv paradoks.

Dok je nekog 3-4 bezbedan je. Kako im broj poraste, postanu ugrožena vrsta.
Korisnikov avatar
By Loni
AMERIKA NEĆE DOZVOLITI IGNORISANJE NJENE LJUBIMICE

Može idiot da priča šta hoće, ali US Amerika će naterati Holandiju da se složi s primljenjem Turske u EU il' će biti svašta.
Naterali su Holandiju da se složi s primanjem Srbije na beli šengen bez izručenja Mladića i Hadžića, nateraće ih i na ovo.

Turska je ljubimica SAD i nema čega da se boji.

Amerika je odavno shvatila da je broj muslimana vrlo velik i da s obzirom na veliki natalitet raste sve više i više.
Dakle velika bi greška bila da im nikad ne daješ ruku pomirenja, da ih ne kupuješ i ne osvajaš lepim gestovima. Onda će se svi urotiti protiv zapada.

Upravo zato US Amerika i radi na tome da napravi razliku i podelu unutar samih većinski muslimanskih naroda.

S jedne strane su dobri momci. Oni, koji su sekularizovali svoju državu i koji su krenuli u kakvu takvu modernizaciju, a to su Turska, Bosna, Albanija, Kosovo, pa čak i antitalibanski deo Avganistana, Pakistana i Iraka.
I s druge strana su loši momci, oni čije su države teokratske i idejno antizapadnjačke s antizapadnim ratovima u najavi, kakav su Iran ili Sirija.
(Saudu Arabiji, Kuvajtu i Kataru se prašta mnogo toga jer bi bez njihove nafte Ameri vozili bicikle).

Ameri dakle vode politiku da integrišu ove dobr momke u zaoadnu civilizaciju po svaku cenu.
To možda ne bi radili da su im muslimanske zemlje blizu i da neka od njih treba da se itegriše u SAD.
No pošto Turska želi integraciju u EU, US Amerika nema brige ovog tipa i svim snagama podupire člansvo Turske. Vez nje nikad neće moći da budu integrisani Jermenija i Gruzija - kavkaske hrišćanske zemlje, koje se samo preko Turske graniče sa EU.

Zato se kladim da će Ameri, ukoliko ovaj Holanđanin dođe na vlast da izvrše pritisak, i da mu neki msredstvima objasne da je bolje nekog, čija most narasta, kupiti i osvojiti na vreme.

EVROPLJANI i TURSKA

E tu su već stvari sledeće.

Razlikuju se Evropljani hrišćani i Evropljani ateisti.
Hrišćani čine 65 % Evrospke Unije, ateisti oko 20 %.
Ostali su 15 %).

Dakle HRIŠĆANI zaista vide problem u tome da njihova EU federacija, ona s kojom se većina gražđana poistovećuje promeni svoju versku orijentaciju.
Da hrišćani postanu relativna manjina.
Oni polaz od toga da je Evropa bila hrišćanska tokom cele svoje istorije i da je to njen identitet.
Odjednom preko noći taj identitet treba da se menja i da se pomire sa sudbinom da će 2050 godina sa prijemom Turske odnos snaga biti pola pola.

S druge strane, mi koji smo ateisti u tome ne vidimo problem čak i prednost.
U EU sa Turskom, hrišćanska moć biće relativizovana i vidno smanjena.

Religije će zarad mira, kao u bivoj Jugoslaviji, pasti u drugi plan i biti marginalizovane, a to ateistima odgovara.

Ovaj Holanđanin spada očigledno u hrišćane i konzervativce. Dakle ne u one, koji su učinili Holandiju takvom kakva je danas.
Zato mislim da on na neke duže staze neće postići nikakav naročit uspeh u toj zemlji. Dok je kriza ljudi će misliti da tu leže neka rešenja, da bi ga kasnije marginalizovali.
Uostalom i Lepen je u Francuskoj bio atrakcija za jedno leto.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Mars

A to ima veze sa ovim....JER?

Inače zanimljiv paradoks.

Dok je nekog 3-4 bezbedan je. Kako im broj poraste, postanu ugrožena vrsta.
koliko god da je tebi fascinantna cinjenica o velikom broju razlicitih nacija koje relativno fino zive u holandiji, realnost je da u holandiji jednostavno nema kriticne mase nacionalnih manjina da bi se i od strane tih manjina i od strane vecinskog stanovnistva postavljala odredjena pitanja. to naravno ne znaci da bi se vecinsko stanovnistvo u holandiji odnosilo prema manjinama na nacin na koji se mi odnosimo, ali ne znaci i da ne bi.

ne vidim da je kod nas iskazivana nacionalna netrpeljivost od strane sprskih nadripatriota (ako izuzmemo eventualne pojedinacne slucajeve, ali trenda definitivno nema) prema na primer bugarima ili rusinima. i to nije nikakav paradox, takav je normalan tok stvari. sa porastom broja pripadnika neke nacionalne manjine rastu i potrebe.

malom broju pripadnika neke nacionalne manjine je dovoljna kancelarija u mesnoj zajednici sa bibliotekom i racunarom, sto se taj broj povecava rastu i njihove potrebe. veliki broj pripadnika neke nacionalne manjine ima potrebu na kraju i da ucestvuje u zakonodavnoj i izvrsnoj vlasti drzave u kojoj zive. paralelno sa tim se odnosi i vecinsko stanovnistvo.
Korisnikov avatar
By Mars
To meni uopšte nije fascinantno nego svakodnevica: živim u gradu u kome je zvanično preko 50%stanovnika useljenika.

Ono za Holandiju je prosto je činjenica, koja ima neke svoje uzroke i preduslove (a o tome pričamo ovde).

Al ok.

Recimo da ima kritične mase.

Koja bi to pitanja po tebi oni trebalo da postave?
Korisnikov avatar
By Vel boy
dakle, ovde tj. u ovoj intrigantskoj temi imamo zbrku od "oaza tolerancije i multikulturalnosti, Wilders-a-kao-cele-Holandije :smeh: , rasizam, medju-abrahamovska netrpeljivost, pa preterane reakcije islamistichkih anti-Wilders-ovaca koji bi da ga ubiju...."

..... edit: u ishchekivanju mythe-ovog pro-Wilders-isanja.... :giggle: :veverica:
Korisnikov avatar
By Loni
Što Vel htede da poentira, za svaku sredinu može se reći da ima nešto fašističko i netolernatno.

Evo u stejtu Mejn nije prošlo pitanje gej brakova jer se na referendumu za njega izrazilo samo oko 45 %.
Da l je to homofobni?
Pa jeste.

Ali ko je Srbija da kritikuje Mejn, kad ne samo da na istom referendumu ne bi imala 45 % nego gej brakovi ne bi dobili ni 5 % podrške.

Mislim da za Holandiju važi slično. Mi je kao pojedinci možemo kritikovati, al' nikako ne iz ugla poređenja sa Srbijom, kao ni sa Turskom.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Loni, bez obzira dali je neka članica EU leva, desna, bela, crna, hriščanska, ateistička, progresivna, konzervativna, onog momenta kada ljude pitaš "Želite li da EU graniči na Irak i Iran?" odgovor če svuda biti isti, pa makar Amerika balansirala gola, na jednom prstu, pevajuči God save the Queen i Odu radosti istovremeno.
Korisnikov avatar
By Loni
Ja ne vidim u čemu je problem da se moja federacija graniči sa Irakom i Iranom?

Pa poenta integracija i jeste da budeš jači, saim tim i sigurniji.
Ako ova cela Evropska Unija ne može da obezbedi sigurnost svojih građana od nuklearnog potencijala Irana iako smo svi zajedno slabiji od njega i Iraka, pa onda čemu EU?
Onda je to zmaj od papira.

A s druge strane ako si jači, tim je bolje da se graničiš s Iranom i da tako izbliza pokušaš da ga menjaš.

- Dragi Iranci, ako budete i dalje gejeve, mlade, koji pobegnu od ugovorenog braka i žene ,,preljubnice'' osuđivali na smrt ili kamenovanje, bićemo prinuđeni da pravimo akcije njihovog spašavanja, a institucije, koje bi ih kaznile smrću gađali iz vazduha. Pored toga nijedan Iranac neće smeti da pređe preko naše teritorije, nijedan avion neće da preleće preko nas, niti brodovi da ulaze u naše teritorijalne vode.

Ljudska prava i principi su važniji od poštovanja nekakvih granica.
(Kad čuješ komunistu da kaže suprotno laže jer je upravo strana Crvena armija kao u Srbiju i oborila profašistički režim Milana Nedića oslobodivši mnoge zarobljenike u logoru na Banjici, koje je čekala sigurna smrt. Pa ako su komunisti tad zažmurili na upad u tuđu teritoriju radi višeg cilja, onda nek zažmure i upad u Iran radi osloboženja gejeva i ostalih slobodoumnjih ljudi iz tamošnjih zatvora).

Sve u svemu baš bih voleo da se snažna i jača EU graniči s Iranom, u kom će upravo na današnji dan nad nekima od demostranata protiv Ahmadinedžada biti izvršena smrtna kazna.
Korisnikov avatar
By kal zakath
E pošto to trenutačno nije tvoja federacija, a jeste moja, onda ču ja biti protiv toga da graničim na Irak i Iran, pa bio zbog toga zmaj od papira ili celofana.

Ako smo več kog zmajeva, ajde da primimo sve članice UN, a i one koji nisu. Što čemo tek tada biti jaki.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by kal zakath

E pošto to trenutačno nije tvoja federacija, a jeste moja...
Uuuuuu! Ovo je bilo nisko.
No i ta 2014. nije daleko.

Što se Iraka tiče, vreme kad je on bio najjača islamska zemlja, jedna od najvećih moćnijih sila sveta i idejni ujedinitelj svih Arapa u jedinstven vojni savez s Bagdadom na čelu, prošlo je onog trenutka kad je Sadam uhvaćen u podrumu. Od tad mu se snaga urušava.
Kako je krenulo uskoro će izgraditi naftovod, kojim će snadbevati celu EU kao njen veći prijatelj od Rusije. (Osim ako se ne dogodi antizapadnjački preokret na terenu).

Što se Irana tiče, tu priznajem. On je sila sa ogromnim vojnim potencijalom.
Ali čak i da toliko ojača nuklearne programe i bude zaista snažniji od cele EU i njena pretnja, pa i da im dođe neki još veći ludak na vlast, opet je Srbija geografski bliže Iranu od Slovenije. Prvo bismo mi najebali, dakle eto još jednog argumenta da se ipak mi za nijansu više pitamo oko tog istočnog proširenja.

U svakom slučaju jesam za Tursku u EU.
Ne znači mi mnogo gubljenje uticaja hrišćanstva u tom slučaju jer sam ateista. Pa mi to relativizovanje snage hrišćanstva u Evropi i ide u prilog.
Jesam i zbog toga da bi se ostalim muslimanima dao pozitivan primer o tome kako i jedna njihova zemlja može da bude integrisana i prihvaćena.
Korisnikov avatar
By kal zakath
2014? Šta? Kao Srbija u EU? Čoveče, pa u kom paralelnom univerzumu ti živiš? Ako če do 2014 Hrvatska u EU, bit če uspeh.
By Ulix
Originally posted by kal zakath

2014? Šta? Kao Srbija u EU? Čoveče, pa u kom paralelnom univerzumu ti živiš? Ako če do 2014 Hrvatska u EU, bit če uspeh.
Loni je nepopravljivi optimista. :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!