Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Ja sam se bavio staroslovenskom religijom.
Na žalost došao sam do zaključka da je ceo slovenski panteon samo siromašni plagijat
antičko-grčke religije.

U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta. I to je važilo u celoj Heladi.
Kod Slovena svako selo imalo je svoje tumačenje.
Osim toga ostala su samo dva hrama slovenskih pagana: Jedan na brdu kod Kijeva, a drugi na jednom baltičkom ostrvu, koje je nekad pripadalo Polsjkoj, a sada Nemačkoj. Zove se Ostrvo Rigen.

Slovenska mitologija kontradiktorna je samoj sebi od sela do sela, tako da sam shvatio da je glupost da samo zato što smo Sloveni forsiramo slovensku paganštinu.

Zašto ako je grčka paganština daleko uređenija, složenija i bogatija.

Vidi ovo...

KO JE KO NA OLIMPU ?

- AFRODITA, boginja ženske lepote i ljubavi
- AMOR, bog zaljubljivanja
- AMFITRITA, pramajka sirena, Posejdonova žena
- ANANKA, boginja sudbinske neminovnosti
- APOLON, bog muške lepote, svetlosti gradova i lepote u umetnosti
- AREJ, bog rata, takmičenja...
- ARTEMIDA, boginja lova i prirode
- ASKLEPIJE, bog lečenja i isceliteljstva
- ATENA, boginja mudrosti
- ATLANT, bog strpljenja
- DAJMOS, bog straha
- DEMETRA, boginja žitnih polja, useva i poljoprivrede
- DIKE, boginja pravde
- DIONIS, bog vina, pijanstva i provoda
- EJLETIJA, boginja porođaja
- EJRENA, boginja mira
- EOS, boginja zore
- ERIDA, boginja svađe
- ERINIJE (ili FURIJE), boginje osvete
- EROS, bog telesne ljubavi i čežnje
- EUFROZINA, boginja ljupkosti i veselosti
- FAMA, boginja glasina, tračeva, zabluda i lakomislenosti
- FANTAS, bog privida
- FOBOS, bog užasa
- GEA, boginja planete Zemlje
- HAD, bog-gospodar mrtvih, vladar podzemnog sveta
- HARIBDA, božanstvo proždiranja. Čudovište na obali mora. Proždire sve što zatekne u talasima
- HARMONIJA, boginja ravnoteže, sklada i sloge
- HARPIJE, boginje vetrova i oluja koje donose i odnose
- HEFEST, bog vatre i kovačkog zanata
- HEKABA, boginja udaljavanja
- HEKATA, boginja tvrdoglavosti. Troglava (lavlja,pseća i kobilja glava)
- HEKAERGA, boginja dejstvovanja izdaleka
- HELIJE, bog sunca
- HERA, boginja braka, porodice i ponosne strogosti
- HERMAFRODIT, personifikacija dvopolnosti. Dete Hermesa i Afrodite
- HERMES, bog lukavstva, trgovine, saobraćaja i elokvencije
- HESTIJA, boginja ognjišta i porodične sloge
- HIGIJA, boginja zdravlja
- HIMEN, bog svadbe
- HIPNOS (ili MORFEJ), bog sna
- HRONOS, bog vremena
- IRIDA, boginja tačnih informacija
- KAIROS, bog povoljne prilike
- KERBER, troglavi pas. Čuvar podzemnog sveta
- KIKLOP, jedooki džin željan mesa
- KIRKA, čarobnica metamorfoze. Pretvarale ljudi u životinje i obratno
- LAKONA, gospodarica jezera
- LAMIJA, avetinja koja krade decu i jede ljudska srca
- LETA, boginja zaborava
- LEUKOTIJA, boginja sazrevanja
- MELAMPUS, bog tajnih tumačenja. Onaj koji razume nemušti jezik
- MENETIJA, bog suprotstavljanja i prkosa
- MINOTAUR, personifikacija bastarda, polu čovek polu bik
- MOJRE, boginje zle sudbine
- MOMOS, bog zluradog podsmeha
- MUZA EUTERPA, zaštitnica lirske poezije
- MUZA ERATO, zaštitnica ljubavne poezije i mima
- MUZA KALIOPA, zaštitnica epske poezije
- MUZA KLIO, zaštitnica istorije
- MUZA MELPOMENA, zaštitnica tragedije
- MUZA POLIHIMNIJA, zaštitnica himni
- MUZA TALIJA, zaštitnica komedije i humora
- MUZA TERPSIHORA, boginja igara i horske pesme
- MUZA URANIJA, zaštitnica astronomije
- NARCIS, personifikacija samozaljubljenosti i sujete
- NEFELA, boginja oblaka
- NIKA, boginja pobede
- PERSEFONA ili KORA (personifikacija smene godišnjih doba. Dvojna ličnost) Kad je Kora onda je svetla (proleće), kad je Persefona onda je mračna, Hadova žena i kraljica podzemnog sveta (zima).
- PEJTO, boginja rečitog izražavanja
- PITIJA, proročica iz Delfa. Poznata po nepovezanim rečima
- PLUT, bog bogatstva
- POSEJDON, bog mora
- PROMETEJ, bog-zaštitnik ljudi i slobode. Ljudima otkrio vatru.
- RADAMANT, bog krvne osvete
- SELENA, boginja meseca i ljubavne magije
- SFINGA, boginja zagonetnosti
- SIZIF, personifikacija jalovog rada
- TANATOS, bog smrti
- TIHA, boginja sudbine smrtnika
- TIRESIJA, prorok na Olimpu
- ZEVS, vrhovni bog, vladar neba i zemlje, gromova, munja i oblaka. Koordinator rada svih bogova.

Kod Slovena ovog nema. Nema ni 10-tak božanstava, a da mogu da im se usklade funkcije i zaduženja.
Moj predlog svim paganima je da se ne zanose ,,toplom vodom'' već okrenu grčkoj varijanti.
Korisnikov avatar
By deran
prvo,loš (kratak) uvod...

drugo,loni u prvom postu prebacuje priču sa slovena na grke...

neće ovo (bar za sad) da valja...:srbin:
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by Loni

Na žalost došao sam do zaključka da je ceo slovenski panteon samo siromašni plagijat
antičko-grčke religije.

U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta. I to je važilo u celoj Heladi.
Osim toga ostala su samo dva hrama slovenskih pagana: Jedan na brdu kod Kijeva, a drugi na jednom baltičkom ostrvu, koje je nekad pripadalo Polsjkoj, a sada Nemačkoj. Zove se Ostrvo Rigen.

Slovenska mitologija kontradiktorna je samoj sebi od sela do sela, tako da sam shvatio da je glupost da samo zato što smo Sloveni forsiramo slovensku paganštinu.

Vidi ovo...

KO JE KO NA OLIMPU ?

- AFRODITA, boginja ženske lepote i ljubavi
- AMOR, bog zaljubljivanja
- AMFITRITA, pramajka sirena, Posejdonova žena
- ANANKA, boginja sudbinske neminovnosti
- APOLON, bog muške lepote, svetlosti gradova i lepote u umetnosti
- AREJ, bog rata, takmičenja...
- ARTEMIDA, boginja lova i prirode
- ASKLEPIJE, bog lečenja i isceliteljstva
- ATENA, boginja mudrosti
- ATLANT, bog strpljenja
- DAJMOS, bog straha
- DEMETRA, boginja žitnih polja, useva i poljoprivrede
- DIKE, boginja pravde
- DIONIS, bog vina, pijanstva i provoda
- EJLETIJA, boginja porođaja
- EJRENA, boginja mira
- EOS, boginja zore
- ERIDA, boginja svađe
- ERINIJE (ili FURIJE), boginje osvete
- EROS, bog telesne ljubavi i čežnje
- EUFROZINA, boginja ljupkosti i veselosti
- FAMA, boginja glasina, tračeva, zabluda i lakomislenosti
- FANTAS, bog privida
- FOBOS, bog užasa
- GEA, boginja planete Zemlje
- HAD, bog-gospodar mrtvih, vladar podzemnog sveta
- HARIBDA, božanstvo proždiranja. Čudovište na obali mora. Proždire sve što zatekne u talasima
- HARMONIJA, boginja ravnoteže, sklada i sloge
- HARPIJE, boginje vetrova i oluja koje donose i odnose
- HEFEST, bog vatre i kovačkog zanata
- HEKABA, boginja udaljavanja
- HEKATA, boginja tvrdoglavosti. Troglava (lavlja,pseća i kobilja glava)
- HEKAERGA, boginja dejstvovanja izdaleka
- HELIJE, bog sunca
- HERA, boginja braka, porodice i ponosne strogosti
- HERMAFRODIT, personifikacija dvopolnosti. Dete Hermesa i Afrodite
- HERMES, bog lukavstva, trgovine, saobraćaja i elokvencije
- HESTIJA, boginja ognjišta i porodične sloge
- HIGIJA, boginja zdravlja
- HIMEN, bog svadbe
- HIPNOS (ili MORFEJ), bog sna
- HRONOS, bog vremena
- IRIDA, boginja tačnih informacija
- KAIROS, bog povoljne prilike
- KERBER, troglavi pas. Čuvar podzemnog sveta
- KIKLOP, jedooki džin željan mesa
- KIRKA, čarobnica metamorfoze. Pretvarale ljudi u životinje i obratno
- LAKONA, gospodarica jezera
- LAMIJA, avetinja koja krade decu i jede ljudska srca
- LETA, boginja zaborava
- LEUKOTIJA, boginja sazrevanja
- MELAMPUS, bog tajnih tumačenja. Onaj koji razume nemušti jezik
- MENETIJA, bog suprotstavljanja i prkosa
- MINOTAUR, personifikacija bastarda, polu čovek polu bik
- MOJRE, boginje zle sudbine
- MOMOS, bog zluradog podsmeha
- MUZA EUTERPA, zaštitnica lirske poezije
- MUZA ERATO, zaštitnica ljubavne poezije i mima
- MUZA KALIOPA, zaštitnica epske poezije
- MUZA KLIO, zaštitnica istorije
- MUZA MELPOMENA, zaštitnica tragedije
- MUZA POLIHIMNIJA, zaštitnica himni
- MUZA TALIJA, zaštitnica komedije i humora
- MUZA TERPSIHORA, boginja igara i horske pesme
- MUZA URANIJA, zaštitnica astronomije
- NARCIS, personifikacija samozaljubljenosti i sujete
- NEFELA, boginja oblaka
- NIKA, boginja pobede
- PERSEFONA ili KORA (personifikacija smene godišnjih doba. Dvojna ličnost) Kad je Kora onda je svetla (proleće), kad je Persefona onda je mračna, Hadova žena i kraljica podzemnog sveta (zima).
- PEJTO, boginja rečitog izražavanja
- PITIJA, proročica iz Delfa. Poznata po nepovezanim rečima
- PLUT, bog bogatstva
- POSEJDON, bog mora
- PROMETEJ, bog-zaštitnik ljudi i slobode. Ljudima otkrio vatru.
- RADAMANT, bog krvne osvete
- SELENA, boginja meseca i ljubavne magije
- SFINGA, boginja zagonetnosti
- SIZIF, personifikacija jalovog rada
- TANATOS, bog smrti
- TIHA, boginja sudbine smrtnika
- TIRESIJA, prorok na Olimpu
- ZEVS, vrhovni bog, vladar neba i zemlje, gromova, munja i oblaka. Koordinator rada svih bogova.

Kod Slovena ovog nema. Nema ni 10-tak božanstava, a da mogu da im se usklade funkcije i zaduženja.
Moj predlog svim paganima je da se ne zanose ,,toplom vodom'' već okrenu grčkoj varijanti.
he he, Loni donekle si u pravu... Grcku mitologiju imamo sacuvanu a od slovenske mitologije skoro nista... cinjenica je da i staroslovenska i grcka religija imaju neke slicnosti, npr. vrhovni boj je bog groma( kao i kod svake indo-evropske religije)....mada mene staroslovenska mitologia podeca vise na vikingsku...
Korisnikov avatar
By starsailor

antičko-grčke religije.

ti bas volis da povezujes ¨nemoguce¨?

char slovenske mitologije jeste u tome sto nije uredjenija. i ne mozes porediti Grke i Slovene, pobogu.

@ boy naravno da je slovenska bliza vikinskoj (skandinavskoj)

sto se gay friendly stvari tice ja sam sretala dosta gay momenata ali naravno nisu tako tumaceni.
Korisnikov avatar
By simarrgL*

antičko-grčke religije.
:egzorcist:

u tome je lepota, na neki nacin
:egzorcist: :egzorcist:
Korisnikov avatar
By Loni
Helenska i slovenska mitologija nisu uporediva, ali glavni ralozg je ne žalost što je slovenska mitologija siromašnija.

Drugi razlog je taj što su Heleni imali elitu - procenat obrazovanih ljudi, pisaca, filozofa, a stari Sloveni nisu bili pismeni.
Nema staroslovenskih mitova.

I to što nije sačuvano govori mnogo. Kud ćeš veći dokaz o nepismenosti jedne nacije u nekom vremenu kad nisu imali nikoga da zapiše išta o tome.

Meni je drago što se paganizam ponovo aktualizira jer svakako mi je draži od svih monoteističkih religija.
Jedino me nervira što se, čim si Sloven forsira stav da moraš da budeš pripadnik slovenske mitologije?
Zašto?
Čemu kad je helenska daleko bogatija i složenija?

Ni Hrist nije bio Sloven, pa ako tu nije to bitno, zašto bi sad kod neopagana bilo bitno baš da slediš pretke.
No možda sam ja zaisa specifičan jer i onako imam grčko prezime, iz koga su mi stari preci izbacili OS i dodali OVIĆ ne bi li ga posrbili.

Bez obzira na to ne vidim razlog da bi religija morala da se bira na osnovu krvi i tla.
Korisnikov avatar
By starsailor
niko ne kaze da ako si Sloven moras podrzavati i voleti slovensku mitologiju. ali ti si uradio smesnu komparaciju i pritom napao slovensku mitologiju.
i da, postoje mitovi, zato se zove mitologija.
mozda je narod bio nepismen, ali puno toga se zna. jer se prenosilo usmeno.

na pr. meni je anticka i grcka mitologija bas muska (nevezano za to da je Zevs glavni). to je moj subjektivni dozivljaj.
i naravno da mi je slovenska mitologija lepsa ( ne zato sto sam ¨Slovenka¨ jer je i to diskutabilno) . mogu biti i Asatru i bilo sta, ali za razliku od ostalih ovu mogu proucavati na terenu.
Korisnikov avatar
By Loni
Joj kako ti može biti lepša slovenska mitologija?

Pa Heleni imaju bar 100 drama, sa bogovima kao glavnim junacima
i bar 500 mitova.

Daj mi neki link nekog staroslovenskog mita.

Ja bih voleo da o Perunu i Svarogu imamo nešto bogatije podatke, ali nije tako.

Osim toga kako je to antika muška?
Pa je l vidiš koliko je samo boginja na spisku?

Pa koliko je njih ,,camp'' - Afrodita, Fema...
Pogledaj te silne muze.

Interesantno je da je za humor bilo zaduženo žensko božanstvo (Muza Talija) s obzirom da je smisao za humor osobina, koja se mnogo više ceni kod muškaraca.

Kad devojke navode idealnog dečka, obično u anketama kažu - da ima smisao za humor.
Kad momke pitaju za idealnu devojku, navode izgled, šarm, lojalnost, zanimljivost. Retko ko se seti da smisao za humor označi kao važnu žensku osobinu.

Pa plus imaš HERMAFRODIT-a, dete Hermesa i Afrodite, pa plus bogove, koji su bili skloni gejstvu: Dionisa, Apolona i samoga Zevsa.

Koje žensko božanstvo imaš kod pagana?
Meni prva na pamet pade Mikloš.
Korisnikov avatar
By Incubus

U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta.
Jeste off što se tiče topic-a, ali moram.

Nemoguće je gledati na istoriju savremenim '' očima ''.
Navešću jedan primjer, napisao si da je Dionis bog pijanstva i provoda, zvuči baš trivijalno i kao da je iz Guče. Međutim Dionis je '' zadužen '' i za snove, odnosno sve transcedentno, za nevidljive stvari koje se rijetko ili nikad ne manifestuju, u širem smislu Dionis je bog duhovne slobode, koja se na neki način i dostiže kroz pijanstvo i opijenost.
On je bog i ujedinjavanja ljudi kroz famozne dionizijske svetkovine, kada su ljudi zaboravljali na ego i postajali jedno ('' Naslućuješ li stvoritelja? ''), što je nama danas nepojmljivo.
A svoju suprotnost je imao u Apolonu koji je bio bog plastičnosti, određenosti, fizičkog savršenstva.
Takođe Eros nije bog ljubavi kakvu mi danas poznajemo, Eros je čežnja za savršenstvom u svakom smislu. On je težnja za spoznajom.

Ont:
Obožavam slovensku mitologiju, taj pluralizam mi je mnogo interesantan.
Tumačenje Dajboga-Dažboga je najinteresantnije, od savršenstva do zlobnog omnipotentnog bića.
Korisnikov avatar
By starsailor
Loni rekla sam subjektivno je. bez razlike koliko bozica imaju.

Da, Mokos je od glavnih i retkih. Tu je i Morana, Lada...ali sve zavisno od teritorije.
ja najvise mogu pricati o teritorije mk. jer sam to diplomirala.
Korisnikov avatar
By starsailor
p.s. poz za Simargl (namerno sam napisala slovenski :) )
Korisnikov avatar
By walt333
Originally posted by boy89

kakav je vas stav o njoj, i da li su stari sloveni bili gej frendli, sta mislite?
Posto nemamo nijedan pisani spomenik o njihovoj religiji zapisan njihovom rukom (zbog nepismenosti) mi zaista nemamo mnogo o cemu da pricamo na ovu temu. :) Ono malo sto znamo o njima je, kao sto i sam znas, ili iz neslovenskih izvora(mada i njih je malo) ili su samo smele rekonstrukcije. (Nadam se da se niko nece pozivati "verodostojnost" "Velesove knjige")

Ali ono o cemu se uvek moze pricati jeste Slovenska mitologija koja je jako bogata i prezanimljiva i deo je nase tradicije. Ona sigurno cuva (i to dobro) veliki deo staloslovenske mitologije i religije. Ja je licno obozavam :love:

E sad da li su Stari Sloveni bili gej frendli. Ne znam, cini mi se da sam negde procitao da jesu bili, odnosno da se tolerisalo ali nisam siguran. Znam da su se dosta razlikovali po obicajima od drugih naroda. Kod Simon de Bovoar u "Drugom polu" sam pricitao da je mladozenjina porodica vracala devojku nakon svadbe ako bi otkrili da je devojka usla u brak nevina. Ocigledno je da su dozvoljavali devojkama seks pre braka sto je za vecinu evropskih civilizacija bilo nedopustivo :)
Korisnikov avatar
By Dina

Meni je drago što se paganizam ponovo aktualizira jer svakako mi je draži od svih monoteističkih religija.
Jedino me nervira što se, čim si Sloven forsira stav da moraš da budeš pripadnik slovenske mitologije?
Zašto?

Ni Hrist nije bio Sloven, pa ako tu nije to bitno, zašto bi sad kod neopagana bilo bitno baš da slediš pretke.
No možda sam ja zaisa specifičan jer i onako imam grčko prezime, iz koga su mi stari preci izbacili OS i dodali OVIĆ ne bi li ga posrbili.

Bez obzira na to ne vidim razlog da bi religija morala da se bira na osnovu krvi i tla.
:up:

Nije mi nesto slovenska mitologija interesantna, citacu i o tome kad stignem od drugih stvari... Ali sto rece Loni ne vidim neku svoju obavezu posto sam odavde da mi se bas to svidja, to citam bla bla... Vise volim grcke bogove tj boginje... Afrodita :love:

A sto se tice homoseksualnosti, neopaganske religije su tolerantne prema homoseksualnosti za razliku od hriscanstva. Npr wicca prati prirodu, pa kako je homoseksualnost u prirodi ljudi - tu ne moze biti nista lose. Doduse postoje Bog i Boginja, ali dijanicko vesticarstvo priznaje samo Boginju, te su lezbejke obicno dijanicke vestice :dina: U svakom slucaju to su kreativne religije tj ti mozes da ih usmeravas prema sebi...

E sad za proslost stoji ono sto je Incubus rekao - da ih mi gledamo danasnjim ocima a to moze biti prilicno netacno. Ja sam vec pisala o mojoj babi kojoj je bilo npr dozvoljeno sa 16 god da se preseli kod drugarice koja je umirala i da lezi sa njom u krevetu i da je ona hrani i brine se o njoj. Takodje su joj tolerisali da poluluda ide po selu kad je drugarica umrla i bila je oslobodjena poslova i dok je drugarica lezala i dok je patila za njom. To se desavalo nesto pre drugog svetskog rata. Danas sumnjam da bi roditelji dali takvu slobodu sesnaestogodisnjim devojkama. Ali oni to nisu prepoznavali kao lezbejstvo, mislim da su samo videli da su one vezane i dopustili im da se ponasaju kako hoce. Mislim da je to opet blizina prirode ucinila svoje. Ljudi su bili blizi sa prirodom i cesce su pustali da ona deluje kako deluje. Tako je nekako moglo biti i u daljoj proslosti. Ne mislim da je bilo nekog gay friendly ponasanja u danasnjem obliku ali nije bilo ni osuda i kocnica kakve danas postoje.
Korisnikov avatar
By unic0rn

Jao, totalno saosecam!

Keva mi je tako pricala da kad joj je deda promenio prezime iz Sachsen-Coburg und Gotha u Windsor morali su da menjaju sve dokumente, natpise, izvode iz knjige rodjenih, zhenjenih i tako to. Totalni smor.

Mada pradeda je bio vizionar, koj ce nam toliko prezime, stvarno mi nije jasno, morali bi da se potpisujemo pola sata. :doh:
Korisnikov avatar
By boy89
Da li neko zna, koja su bozanstva cinila triglav u staroslovenskoj mitologiji?
Korisnikov avatar
By AngraMaina

antičko-grčke religije.
Ne, nego su se slovenskom religijom bavili antropolozi sa jakim backgroundom u klasičnim studijama, pa su im se svuda priviđali Zevsovi i Here. Zapravo o slovenskoj religiji znamo jako malo, posebno na južnoslovenskom prostoru. Stvari stoje nešto bolje sa Zapadnim i Istočnim Slovenima.

Primarnih izvora ima jako malo i svi dolaze od hrišćanskih pisaca sa strane (Nemaca i Vizantinaca), koji šta su razumeli, šta nisu razumeli. Materijalni nalazi nisu praćeni zapisima, pa opet nemamo pojma šta su zapravo značili idoli i kako je izgledao kult. Narodna verovanja mogu puno da pomognu jer su očuvala vezu sa prethrišćanskim periodom, u stvari često su sasvim paganska, tako da je to još i najpouzdaniji izvor za rekonstrukciju narodne religije Slovena, ali rekonstrukcija panteona (ukoliko ga je bilo) uporno izmiče istraživačima.

Zaključak: ako se držite nekog narodnog sujeverja ili znate za neke bizarne običaje, verovatno ste bliže slovenskoj religiji nego kad čitate knjige o njoj.

I mala ispravka: "staroslovenski" se obično odnosi na slovenski književni jezik, dijalekat makedonskih Slovena iz okoline Soluna u IX veku. Bolje je "stara slovenska religija" ili prosto "slovenska religija".
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Incubus

Navešću jedan primjer, napisao si da je Dionis bog pijanstva i provoda, zvuči baš trivijalno i kao da je iz Guče. Međutim Dionis je '' zadužen '' i za snove, odnosno sve transcedentno, za nevidljive stvari koje se rijetko ili nikad ne manifestuju, u širem smislu Dionis je bog duhovne slobode, koja se na neki način i dostiže kroz pijanstvo i opijenost.
On je bog i ujedinjavanja ljudi kroz famozne dionizijske svetkovine, kada su ljudi zaboravljali na ego i postajali jedno ('' Naslućuješ li stvoritelja? ''), što je nama danas nepojmljivo.
A svoju suprotnost je imao u Apolonu koji je bio bog plastičnosti, određenosti, fizičkog savršenstva.
Takođe Eros nije bog ljubavi kakvu mi danas poznajemo, Eros je čežnja za savršenstvom u svakom smislu. On je težnja za spoznajom.
Ne. To su tumačenja Platona (za Erosa) i današnje definicije i pokušaji razumevanja grčkih božanstava. Šta je bio koji bog Grcima u VII, VI, V veku p.n.e. menja se od hrama do hrama, od mesta do mesta, od političke reforme do političke reforme (koja je uvek bila i kultna). Baška što su grčke koncepcije natprirodnog bile jako drukčije nego današnje, koje su izvedene iz abrahamskih religija i koje uvek kontaminiraju pristup prethrišćanskim religijama.
Zapadna nauka kaska u razumevanju antičke grčke religije -- pogledaj kad je Dodds napisao "Grci i iracionalno" -- i često je jedan vizantijski/ranohrišćanski pisac bolji izveštač o svemu nego zapadni klasičar, v. pod Eusebije, Ceces, Avgustin itd.
Korisnikov avatar
By svejedno

Ja ovo nisam ni primetio kao iciji razlog za bavljenje slovenskom mitologijom, a i ne primecujem da je iko uzeo za 'religiju'.
Originally posted by AngraMaina

Zaključak: ako se držite nekog narodnog sujeverja ili znate za neke bizarne običaje, verovatno ste bliže slovenskoj religiji nego kad čitate knjige o njoj.
Da. Zato ljudi, ako se tripujete na to - slavite Vidovdan & svetog Iliju (Perun) ,)

..

LM, mislim da ste potpuno otisli u glupi off: covek je pitao sta mislite o slovnskoj religiji, ne koja Vam je bolja od svih starih religija.

..

Evo, bitna stvar, koju sam ja zapazio u vezi starih slovena: najbitnija im je bila DUALNOST. Tako postoje i Crnobog & Belobog koji su stvorili svet, a ostoje nagovestaji i da su bili isti bog/podvojena licnost.

^Nesto poput jin-janga, ili cak i wicce ,)
Korisnikov avatar
By AngraMaina

Helenska i slovenska mitologija nisu uporediva, ali glavni ralozg je ne žalost što je slovenska mitologija siromašnija.

Drugi razlog je taj što su Heleni imali elitu - procenat obrazovanih ljudi, pisaca, filozofa, a stari Sloveni nisu bili pismeni.
Pa nije baš tako. O pismenosti Slovena nema konačnog suda jer su neki očigledno koristili neke znake (črte i reze), ali o tome nema svedočanstava zato što su hrišćani agresivno uništavali paganske spomenike -- i od grčkorimske tradicije je sačuvano svega 1-2% tekstova. Čak i sa "prosvećenog" slovenskog juga ima malo spomenika pre 1189. jer su po nekim teorijama politički sukobi dovodili do uništavanja slovenskog kulturnog blaga.
Nema staroslovenskih mitova.
Ima. Priče o svetom Savi, verovanja o biljkama itd. su očigledna paganska verovanja prekrivena tankim hrišćanskim slojem, nema ih u drugim tradicijama.

Kaže se Hristos, i zapravo ne znamo koja je religija bila bogatija i složenija -- o jednoj znamo dosta, o drugoj gotovo ništa.

Misliš, cincarsko :) Grčka prezimena se završavaju po tačno određenim obrascima (IS, IDIS, ADIS, OPULOS, IDIS, ELIS, DZIS, AS) itd. i zavise od geografske regije.
Korisnikov avatar
By Suki
Vecina slovenskih mitova je pretoceno u price.Isto npr slava je isto paganski obicaj,vampiri su bili skoro u svakom selu.Kada su stari sloveni primili hriscanstvo oni su ga bukvalno razumeli kao dodatak u vec postojece mitove.Isto su svecima dali osobine njihovih bogova,kao sto je "Ilija Gromovnik" umesto "Peruna".Isto "Sveta Trojica" su dosta povezivani sa "Triglavom".

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/s ... ndar-w.jpg
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by Suki

Vecina slovenskih mitova je pretoceno u price.Isto npr slava je isto paganski obicaj,vampiri su bili skoro u svakom selu.Kada su stari sloveni primili hriscanstvo oni su ga bukvalno razumeli kao dodatak u vec postojece mitove.Isto su svecima dali osobine njihovih bogova,kao sto je "Ilija Gromovnik" umesto "Peruna".Isto "Sveta Trojica" su dosta povezivani sa "Triglavom".

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/s ... ndar-w.jpg
Potpuno se slazem sa tobom. Imam jednu knjizicu Staroslovenskih mitova i zaista kad je citas, primetis da su to velikim delom nase narodne bajke i legende. Hriscanstvo kod Slovena je zaista pod velikim uticajem paganske vere. Vidovdan je cist primer. Taj se prasnik slavio u cast boga rata Svevida....
Korisnikov avatar
By nsBeckie
ne znam mnogo o slovenskoj mitologiji kao takvoj, ali obozavam slovenske bajke i price raznih slovenskih naroda... sadrze neke specificnosti koje se ne pojavljuju u drugim narodnim bajkama, pa ih zato uvek osecam kao nesto 'zajednicko slovenima' sto mozda jeste povezano sa tom staroslovenskom mitologijom i verovanjima...

da pomenem samo par omiljenih stvari:

-vile (tu mislim na one prave slovenske, ne Tolkinovi vilenjaci i slicno)
-zavetni predmeti
-pobratim, posestrima, tj. opet zavetovanje, samo malo drugaciji princip nego za predmete

i da, volim tu dualnost koja se moze sresti ponekad u pricama i bajkama slovenskih naroda, koja kao da ukida neke granice, npr. izmedju dobra i zla... dve strane medalje ... npr. kad neka vila ili vestica ili kogod nije ni dobra ni zla vec nesto izmedju ili i jedno i drugo...

p.s. sto se tice "gej-frendli" note... jedino kad citam o neka dva pobratima koja su se volela vise od zivota ;) ima dosta prica koje su na taj nacin 'homosugestivne'
Korisnikov avatar
By starsailor
vile su i meni omiljene u slovenskoj mitologiji
Korisnikov avatar
By poison
Bogovi starih Slovena
Slovenske bogove jako je teško klasifikovati. Njihove funkcije često se mešaju, a sama njihova priroda je neizdiferencirana. Zbog toga nije moguće slediti neku od matrica kojom se najčešće sistematizuju mitologije ostalih naroda, kao što je recimo astrološka matrica ili matrica kabalističkog Drveta života. Zato smo bogove Slovena klasifikovali na dva načina, kao one tradicionalne i kao one netradicionalne. Da bi podela bila preciznija tradicionlane smo podelili na Kijevski i Polapski panteon, kao i na bogove koji su se obožavali na drugim teritorijama. Kijevski panteon je, naravno vezan za Istočne Slovene, a polabski je bio vezan za Slovene koji su živeli između reke Odre i Labe, dok je njihova granica na severu bila Baltičko more. Polapski panteon, međutim, obuhvata mnogo širu teritoriju na kojoj su živela mnoga plemena kao što su Polabljani, Obotri i mnogi drugi. U netradicionalna božanstva spadaju pretežno božanstva slovenskog vedizma, neopaganskog pokreta koji je zasnovan na knjigama Aleksandra Asova i Jurija Miroljubova. Međutim, u netradicionalne bogove stvaili smo i one čija je tradicionalnost diskutabilna, odnosno, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da su slovenskog porekla.

Postoji mnogo načina na koje se mogu klasifikovati božanstva slovenske mitologije. Osim klasične, geografke podele može se izvšriti i podela po tradicionalnosti, odnosno, autentičnosti slovenskih božanstava. Potreba za ovakvom podelom ukazala se nedugo posle nastanka slovensko-vedskog neopaganskog pokreta čiju su rodonačelnici Jurij Miroljubov i Aleksandar Asov. Ako uzmemo u obzir podelu po tradicionalnosti, odnosno autentičnosti, slovenske bogove možemo podeliti u tri osnovne grupe. U prvu grupu spadaju ona božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da su deo slovenske verske tradicije tj. da su to bogovi koji su imali svoje hramove, sveštenike i poštovaoce. U ovu grupu, spadali bi, recimo, Veles, Svetovid, Radgost i ostali bogovi koje možemo nazvati tradicionalnim božanstvima. U drugu grupu spadaju bogovi čije je slovensko poreklo diskutabilno i bogovi za koje se postavlja pitanje da li su božanstva po sebi ili su njihova imena zapravo samo drugi nazivi već postojećih božanstava. Ovoj grupi mogli bi da pripadaju Horz, Devana, Zizileja (čije je ime, najverovatnije samo jedno od imena boginje Žive) itd. Poslednja, treća grupa obuhvatala bi božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da nisu izvorno slovenska već da su preuzeta iz nekog drugog religijskog sistema. Iako imena ovih entita postoje u različitim varijacijama i u slovenskom jeziku, nemamo nikakve materijalne dokaze da su Sloveni obožavali ova božanstva. U treću grupu, dakle, spadaju božanstva slovenskog vedizma, pokreta o kome je već bilo reči u uvodnom izlaganju. Božanstva koja su na ovaj način postala deo slovenske mitologije svoje poreklo imaju u Rig vedi i ostalim svetim indijskim spisima. Krišnji, Višnji i Mater Sva samo su neki od bogova koji su svoje mesto našli u neopaganskom sistemu slovenskog vedizma. Između ostalih, tu je i Indra, koga ćemo ovom prilikom pažljivije proučiti.Za kraj smo ostavili božanstva koja se samo uzgredno spominju u izvorima o staroj slovenskoj religiji.

Kijevski panteon

Perun

Dažbog Mokoš

Veles Stribog

Horz Simargl

Polapski panteon

Svetovid

Radgost Živa

Svarožić Prov

Pripegala Podaga

Ostala tradicionalna božanstva

Svarog Vesna

Gerovit Lada

Morana Triglav

Crnobog Mati Sira Zemlja

Lela

Božanstva čija tradicionalnost nije dokazana

Belobog Devana Koledo

Krišnji Kupalo Trajan

Mater Sva Rod Višnji

Voden Zlata Maja

Neka manje važna božanstva

Crnoglav Jula Pizmar Porevit Rinvid

Turipid Turuvid Zizilelija Eži Leto

Hm...o njihovom gay friendly stavu ne bih komentarisala....ne postoje cinjenice i dokazi ni da jesu ni da nisu.........

:misici: :misici: :misici: :misici:
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by poison

Bogovi starih Slovena
Slovenske bogove jako je teško klasifikovati. Njihove funkcije često se mešaju, a sama njihova priroda je neizdiferencirana. Zbog toga nije moguće slediti neku od matrica kojom se najčešće sistematizuju mitologije ostalih naroda, kao što je recimo astrološka matrica ili matrica kabalističkog Drveta života. Zato smo bogove Slovena klasifikovali na dva načina, kao one tradicionalne i kao one netradicionalne. Da bi podela bila preciznija tradicionlane smo podelili na Kijevski i Polapski panteon, kao i na bogove koji su se obožavali na drugim teritorijama. Kijevski panteon je, naravno vezan za Istočne Slovene, a polabski je bio vezan za Slovene koji su živeli između reke Odre i Labe, dok je njihova granica na severu bila Baltičko more. Polapski panteon, međutim, obuhvata mnogo širu teritoriju na kojoj su živela mnoga plemena kao što su Polabljani, Obotri i mnogi drugi. U netradicionalna božanstva spadaju pretežno božanstva slovenskog vedizma, neopaganskog pokreta koji je zasnovan na knjigama Aleksandra Asova i Jurija Miroljubova. Međutim, u netradicionalne bogove stvaili smo i one čija je tradicionalnost diskutabilna, odnosno, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da su slovenskog porekla.

Postoji mnogo načina na koje se mogu klasifikovati božanstva slovenske mitologije. Osim klasične, geografke podele može se izvšriti i podela po tradicionalnosti, odnosno, autentičnosti slovenskih božanstava. Potreba za ovakvom podelom ukazala se nedugo posle nastanka slovensko-vedskog neopaganskog pokreta čiju su rodonačelnici Jurij Miroljubov i Aleksandar Asov. Ako uzmemo u obzir podelu po tradicionalnosti, odnosno autentičnosti, slovenske bogove možemo podeliti u tri osnovne grupe. U prvu grupu spadaju ona božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da su deo slovenske verske tradicije tj. da su to bogovi koji su imali svoje hramove, sveštenike i poštovaoce. U ovu grupu, spadali bi, recimo, Veles, Svetovid, Radgost i ostali bogovi koje možemo nazvati tradicionalnim božanstvima. U drugu grupu spadaju bogovi čije je slovensko poreklo diskutabilno i bogovi za koje se postavlja pitanje da li su božanstva po sebi ili su njihova imena zapravo samo drugi nazivi već postojećih božanstava. Ovoj grupi mogli bi da pripadaju Horz, Devana, Zizileja (čije je ime, najverovatnije samo jedno od imena boginje Žive) itd. Poslednja, treća grupa obuhvatala bi božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da nisu izvorno slovenska već da su preuzeta iz nekog drugog religijskog sistema. Iako imena ovih entita postoje u različitim varijacijama i u slovenskom jeziku, nemamo nikakve materijalne dokaze da su Sloveni obožavali ova božanstva. U treću grupu, dakle, spadaju božanstva slovenskog vedizma, pokreta o kome je već bilo reči u uvodnom izlaganju. Božanstva koja su na ovaj način postala deo slovenske mitologije svoje poreklo imaju u Rig vedi i ostalim svetim indijskim spisima. Krišnji, Višnji i Mater Sva samo su neki od bogova koji su svoje mesto našli u neopaganskom sistemu slovenskog vedizma. Između ostalih, tu je i Indra, koga ćemo ovom prilikom pažljivije proučiti.Za kraj smo ostavili božanstva koja se samo uzgredno spominju u izvorima o staroj slovenskoj religiji.

Kijevski panteon

Perun

Dažbog Mokoš

Veles Stribog

Horz Simargl

Polapski panteon

Svetovid

Radgost Živa

Svarožić Prov

Pripegala Podaga

Ostala tradicionalna božanstva

Svarog Vesna

Gerovit Lada

Morana Triglav

Crnobog Mati Sira Zemlja

Lela

Božanstva čija tradicionalnost nije dokazana

Belobog Devana Koledo

Krišnji Kupalo Trajan

Mater Sva Rod Višnji

Voden Zlata Maja

Neka manje važna božanstva

Crnoglav Jula Pizmar Porevit Rinvid

Turipid Turuvid Zizilelija Eži Leto

Hm...o njihovom gay friendly stavu ne bih komentarisala....ne postoje cinjenice i dokazi ni da jesu ni da nisu.........

:misici: :misici: :misici: :misici:
thanks na detaljnom objasnjenju :)
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by starsailor

vile su i meni omiljene u slovenskoj mitologiji

:kiss:

ja sam jednom glumila jednu vilu (amaterska decja predstava) - nije bila glavna zenska uloga ali ja sam je htela po svaku cenu :D zato sto je iznijansiranost i kompleksnost lika bila najupecatljivija... ostali likovi, i muski i zenski, su mi bili poprilicno jednodimenzionalni.... taj lik je bio takodje ono sto sam spomenula, ni dobar ni zao, i jedno i drugo istovremeno.... jako iznenadjujuce za jednu decju predstavu (barem se meni tako cini)...

:)

zaboravih da dodam mojoj listi omiljenih elemenata:
-mrtva voda/ziva voda
(mada nisam sigurna da li je ovo cisto slovensko ili se pojavljuje i u drugim narodnim bajkama... toliko sam ih procitala da mi se mozda i nesto izmesalo :D )
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!