- 18 Avg 2010, 01:27
kakav je vas stav o njoj, i da li su stari sloveni bili gej frendli, sta mislite?
Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators
Originally posted by Lonihe he, Loni donekle si u pravu... Grcku mitologiju imamo sacuvanu a od slovenske mitologije skoro nista... cinjenica je da i staroslovenska i grcka religija imaju neke slicnosti, npr. vrhovni boj je bog groma( kao i kod svake indo-evropske religije)....mada mene staroslovenska mitologia podeca vise na vikingsku...
Ja sam se bavio staroslovenskom religijom.
Na žalost došao sam do zaključka da je ceo slovenski panteon samo siromašni plagijat
antičko-grčke religije.
U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta. I to je važilo u celoj Heladi.
Kod Slovena svako selo imalo je svoje tumačenje.
Osim toga ostala su samo dva hrama slovenskih pagana: Jedan na brdu kod Kijeva, a drugi na jednom baltičkom ostrvu, koje je nekad pripadalo Polsjkoj, a sada Nemačkoj. Zove se Ostrvo Rigen.
Slovenska mitologija kontradiktorna je samoj sebi od sela do sela, tako da sam shvatio da je glupost da samo zato što smo Sloveni forsiramo slovensku paganštinu.
Zašto ako je grčka paganština daleko uređenija, složenija i bogatija.
Vidi ovo...
KO JE KO NA OLIMPU ?
- AFRODITA, boginja ženske lepote i ljubavi
- AMOR, bog zaljubljivanja
- AMFITRITA, pramajka sirena, Posejdonova žena
- ANANKA, boginja sudbinske neminovnosti
- APOLON, bog muške lepote, svetlosti gradova i lepote u umetnosti
- AREJ, bog rata, takmičenja...
- ARTEMIDA, boginja lova i prirode
- ASKLEPIJE, bog lečenja i isceliteljstva
- ATENA, boginja mudrosti
- ATLANT, bog strpljenja
- DAJMOS, bog straha
- DEMETRA, boginja žitnih polja, useva i poljoprivrede
- DIKE, boginja pravde
- DIONIS, bog vina, pijanstva i provoda
- EJLETIJA, boginja porođaja
- EJRENA, boginja mira
- EOS, boginja zore
- ERIDA, boginja svađe
- ERINIJE (ili FURIJE), boginje osvete
- EROS, bog telesne ljubavi i čežnje
- EUFROZINA, boginja ljupkosti i veselosti
- FAMA, boginja glasina, tračeva, zabluda i lakomislenosti
- FANTAS, bog privida
- FOBOS, bog užasa
- GEA, boginja planete Zemlje
- HAD, bog-gospodar mrtvih, vladar podzemnog sveta
- HARIBDA, božanstvo proždiranja. Čudovište na obali mora. Proždire sve što zatekne u talasima
- HARMONIJA, boginja ravnoteže, sklada i sloge
- HARPIJE, boginje vetrova i oluja koje donose i odnose
- HEFEST, bog vatre i kovačkog zanata
- HEKABA, boginja udaljavanja
- HEKATA, boginja tvrdoglavosti. Troglava (lavlja,pseća i kobilja glava)
- HEKAERGA, boginja dejstvovanja izdaleka
- HELIJE, bog sunca
- HERA, boginja braka, porodice i ponosne strogosti
- HERMAFRODIT, personifikacija dvopolnosti. Dete Hermesa i Afrodite
- HERMES, bog lukavstva, trgovine, saobraćaja i elokvencije
- HESTIJA, boginja ognjišta i porodične sloge
- HIGIJA, boginja zdravlja
- HIMEN, bog svadbe
- HIPNOS (ili MORFEJ), bog sna
- HRONOS, bog vremena
- IRIDA, boginja tačnih informacija
- KAIROS, bog povoljne prilike
- KERBER, troglavi pas. Čuvar podzemnog sveta
- KIKLOP, jedooki džin željan mesa
- KIRKA, čarobnica metamorfoze. Pretvarale ljudi u životinje i obratno
- LAKONA, gospodarica jezera
- LAMIJA, avetinja koja krade decu i jede ljudska srca
- LETA, boginja zaborava
- LEUKOTIJA, boginja sazrevanja
- MELAMPUS, bog tajnih tumačenja. Onaj koji razume nemušti jezik
- MENETIJA, bog suprotstavljanja i prkosa
- MINOTAUR, personifikacija bastarda, polu čovek polu bik
- MOJRE, boginje zle sudbine
- MOMOS, bog zluradog podsmeha
- MUZA EUTERPA, zaštitnica lirske poezije
- MUZA ERATO, zaštitnica ljubavne poezije i mima
- MUZA KALIOPA, zaštitnica epske poezije
- MUZA KLIO, zaštitnica istorije
- MUZA MELPOMENA, zaštitnica tragedije
- MUZA POLIHIMNIJA, zaštitnica himni
- MUZA TALIJA, zaštitnica komedije i humora
- MUZA TERPSIHORA, boginja igara i horske pesme
- MUZA URANIJA, zaštitnica astronomije
- NARCIS, personifikacija samozaljubljenosti i sujete
- NEFELA, boginja oblaka
- NIKA, boginja pobede
- PERSEFONA ili KORA (personifikacija smene godišnjih doba. Dvojna ličnost) Kad je Kora onda je svetla (proleće), kad je Persefona onda je mračna, Hadova žena i kraljica podzemnog sveta (zima).
- PEJTO, boginja rečitog izražavanja
- PITIJA, proročica iz Delfa. Poznata po nepovezanim rečima
- PLUT, bog bogatstva
- POSEJDON, bog mora
- PROMETEJ, bog-zaštitnik ljudi i slobode. Ljudima otkrio vatru.
- RADAMANT, bog krvne osvete
- SELENA, boginja meseca i ljubavne magije
- SFINGA, boginja zagonetnosti
- SIZIF, personifikacija jalovog rada
- TANATOS, bog smrti
- TIHA, boginja sudbine smrtnika
- TIRESIJA, prorok na Olimpu
- ZEVS, vrhovni bog, vladar neba i zemlje, gromova, munja i oblaka. Koordinator rada svih bogova.
Kod Slovena ovog nema. Nema ni 10-tak božanstava, a da mogu da im se usklade funkcije i zaduženja.
Moj predlog svim paganima je da se ne zanose ,,toplom vodom'' već okrenu grčkoj varijanti.
Originally posted by Loniti bas volis da povezujes ¨nemoguce¨?
Na žalost došao sam do zaključka da je ceo slovenski panteon samo siromašni plagijat
antičko-grčke religije.
Slovenska mitologija kontradiktorna je samoj sebi od sela do sela, tako da sam shvatio da je glupost da samo zato što smo Sloveni forsiramo slovensku paganštinu.
Zašto ako je grčka paganština daleko uređenija, složenija i bogatija.
Kod Slovena ovog nema. Nema ni 10-tak božanstava, a da mogu da im se usklade funkcije i zaduženja.
Moj predlog svim paganima je da se ne zanose ,,toplom vodom'' već okrenu grčkoj varijanti.
Originally posted by Loni
antičko-grčke religije.
Originally posted by Loniu tome je lepota, na neki nacin
U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta. I to je važilo u celoj Heladi.
Kod Slovena svako selo imalo je svoje tumačenje.
Originally posted by LoniJeste off što se tiče topic-a, ali moram.
U Staroj Grlkoj se tačno znalo, koji je bog zadužen za šta.
Originally posted by boy89Posto nemamo nijedan pisani spomenik o njihovoj religiji zapisan njihovom rukom (zbog nepismenosti) mi zaista nemamo mnogo o cemu da pricamo na ovu temu.
kakav je vas stav o njoj, i da li su stari sloveni bili gej frendli, sta mislite?
Meni je drago što se paganizam ponovo aktualizira jer svakako mi je draži od svih monoteističkih religija.
Jedino me nervira što se, čim si Sloven forsira stav da moraš da budeš pripadnik slovenske mitologije?
Zašto?
Čemu kad je helenska daleko bogatija i složenija?
Ni Hrist nije bio Sloven, pa ako tu nije to bitno, zašto bi sad kod neopagana bilo bitno baš da slediš pretke.
No možda sam ja zaisa specifičan jer i onako imam grčko prezime, iz koga su mi stari preci izbacili OS i dodali OVIĆ ne bi li ga posrbili.
Bez obzira na to ne vidim razlog da bi religija morala da se bira na osnovu krvi i tla.
Originally posted by LoniJao, totalno saosecam!
No možda sam ja zaisa specifičan jer i onako imam grčko prezime, iz koga su mi stari preci izbacili OS i dodali OVIĆ ne bi li ga posrbili.
Bez obzira na to ne vidim razlog da bi religija morala da se bira na osnovu krvi i tla.
Originally posted by LoniNe, nego su se slovenskom religijom bavili antropolozi sa jakim backgroundom u klasičnim studijama, pa su im se svuda priviđali Zevsovi i Here. Zapravo o slovenskoj religiji znamo jako malo, posebno na južnoslovenskom prostoru. Stvari stoje nešto bolje sa Zapadnim i Istočnim Slovenima.
antičko-grčke religije.
Originally posted by IncubusNe. To su tumačenja Platona (za Erosa) i današnje definicije i pokušaji razumevanja grčkih božanstava. Šta je bio koji bog Grcima u VII, VI, V veku p.n.e. menja se od hrama do hrama, od mesta do mesta, od političke reforme do političke reforme (koja je uvek bila i kultna). Baška što su grčke koncepcije natprirodnog bile jako drukčije nego današnje, koje su izvedene iz abrahamskih religija i koje uvek kontaminiraju pristup prethrišćanskim religijama.
Navešću jedan primjer, napisao si da je Dionis bog pijanstva i provoda, zvuči baš trivijalno i kao da je iz Guče. Međutim Dionis je '' zadužen '' i za snove, odnosno sve transcedentno, za nevidljive stvari koje se rijetko ili nikad ne manifestuju, u širem smislu Dionis je bog duhovne slobode, koja se na neki način i dostiže kroz pijanstvo i opijenost.
On je bog i ujedinjavanja ljudi kroz famozne dionizijske svetkovine, kada su ljudi zaboravljali na ego i postajali jedno ('' Naslućuješ li stvoritelja? ''), što je nama danas nepojmljivo.
A svoju suprotnost je imao u Apolonu koji je bio bog plastičnosti, određenosti, fizičkog savršenstva.
Takođe Eros nije bog ljubavi kakvu mi danas poznajemo, Eros je čežnja za savršenstvom u svakom smislu. On je težnja za spoznajom.
Originally posted by LoniJa ovo nisam ni primetio kao iciji razlog za bavljenje slovenskom mitologijom, a i ne primecujem da je iko uzeo za 'religiju'.
Originally posted by AngraMainaDa. Zato ljudi, ako se tripujete na to - slavite Vidovdan & svetog Iliju (Perun) ,)
Zaključak: ako se držite nekog narodnog sujeverja ili znate za neke bizarne običaje, verovatno ste bliže slovenskoj religiji nego kad čitate knjige o njoj.
Originally posted by LoniPa nije baš tako. O pismenosti Slovena nema konačnog suda jer su neki očigledno koristili neke znake (črte i reze), ali o tome nema svedočanstava zato što su hrišćani agresivno uništavali paganske spomenike -- i od grčkorimske tradicije je sačuvano svega 1-2% tekstova. Čak i sa "prosvećenog" slovenskog juga ima malo spomenika pre 1189. jer su po nekim teorijama politički sukobi dovodili do uništavanja slovenskog kulturnog blaga.
Helenska i slovenska mitologija nisu uporediva, ali glavni ralozg je ne žalost što je slovenska mitologija siromašnija.
Drugi razlog je taj što su Heleni imali elitu - procenat obrazovanih ljudi, pisaca, filozofa, a stari Sloveni nisu bili pismeni.
Nema staroslovenskih mitova.Ima. Priče o svetom Savi, verovanja o biljkama itd. su očigledna paganska verovanja prekrivena tankim hrišćanskim slojem, nema ih u drugim tradicijama.
Kaže se Hristos, i zapravo ne znamo koja je religija bila bogatija i složenija -- o jednoj znamo dosta, o drugoj gotovo ništa.
Čemu kad je helenska daleko bogatija i složenija?
Ni Hrist nije bio Sloven, pa ako tu nije to bitno, zašto bi sad kod neopagana bilo bitno baš da slediš pretke.
Misliš, cincarsko
Originally posted by SukiPotpuno se slazem sa tobom. Imam jednu knjizicu Staroslovenskih mitova i zaista kad je citas, primetis da su to velikim delom nase narodne bajke i legende. Hriscanstvo kod Slovena je zaista pod velikim uticajem paganske vere. Vidovdan je cist primer. Taj se prasnik slavio u cast boga rata Svevida....
Vecina slovenskih mitova je pretoceno u price.Isto npr slava je isto paganski obicaj,vampiri su bili skoro u svakom selu.Kada su stari sloveni primili hriscanstvo oni su ga bukvalno razumeli kao dodatak u vec postojece mitove.Isto su svecima dali osobine njihovih bogova,kao sto je "Ilija Gromovnik" umesto "Peruna".Isto "Sveta Trojica" su dosta povezivani sa "Triglavom".
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/s ... ndar-w.jpg
Originally posted by poisonthanks na detaljnom objasnjenju
Bogovi starih Slovena
Slovenske bogove jako je teško klasifikovati. Njihove funkcije često se mešaju, a sama njihova priroda je neizdiferencirana. Zbog toga nije moguće slediti neku od matrica kojom se najčešće sistematizuju mitologije ostalih naroda, kao što je recimo astrološka matrica ili matrica kabalističkog Drveta života. Zato smo bogove Slovena klasifikovali na dva načina, kao one tradicionalne i kao one netradicionalne. Da bi podela bila preciznija tradicionlane smo podelili na Kijevski i Polapski panteon, kao i na bogove koji su se obožavali na drugim teritorijama. Kijevski panteon je, naravno vezan za Istočne Slovene, a polabski je bio vezan za Slovene koji su živeli između reke Odre i Labe, dok je njihova granica na severu bila Baltičko more. Polapski panteon, međutim, obuhvata mnogo širu teritoriju na kojoj su živela mnoga plemena kao što su Polabljani, Obotri i mnogi drugi. U netradicionalna božanstva spadaju pretežno božanstva slovenskog vedizma, neopaganskog pokreta koji je zasnovan na knjigama Aleksandra Asova i Jurija Miroljubova. Međutim, u netradicionalne bogove stvaili smo i one čija je tradicionalnost diskutabilna, odnosno, za koje se ne može sa sigurnošću tvrditi da su slovenskog porekla.
Postoji mnogo načina na koje se mogu klasifikovati božanstva slovenske mitologije. Osim klasične, geografke podele može se izvšriti i podela po tradicionalnosti, odnosno, autentičnosti slovenskih božanstava. Potreba za ovakvom podelom ukazala se nedugo posle nastanka slovensko-vedskog neopaganskog pokreta čiju su rodonačelnici Jurij Miroljubov i Aleksandar Asov. Ako uzmemo u obzir podelu po tradicionalnosti, odnosno autentičnosti, slovenske bogove možemo podeliti u tri osnovne grupe. U prvu grupu spadaju ona božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da su deo slovenske verske tradicije tj. da su to bogovi koji su imali svoje hramove, sveštenike i poštovaoce. U ovu grupu, spadali bi, recimo, Veles, Svetovid, Radgost i ostali bogovi koje možemo nazvati tradicionalnim božanstvima. U drugu grupu spadaju bogovi čije je slovensko poreklo diskutabilno i bogovi za koje se postavlja pitanje da li su božanstva po sebi ili su njihova imena zapravo samo drugi nazivi već postojećih božanstava. Ovoj grupi mogli bi da pripadaju Horz, Devana, Zizileja (čije je ime, najverovatnije samo jedno od imena boginje Žive) itd. Poslednja, treća grupa obuhvatala bi božanstva za koja sa sigurnošću možemo tvrditi da nisu izvorno slovenska već da su preuzeta iz nekog drugog religijskog sistema. Iako imena ovih entita postoje u različitim varijacijama i u slovenskom jeziku, nemamo nikakve materijalne dokaze da su Sloveni obožavali ova božanstva. U treću grupu, dakle, spadaju božanstva slovenskog vedizma, pokreta o kome je već bilo reči u uvodnom izlaganju. Božanstva koja su na ovaj način postala deo slovenske mitologije svoje poreklo imaju u Rig vedi i ostalim svetim indijskim spisima. Krišnji, Višnji i Mater Sva samo su neki od bogova koji su svoje mesto našli u neopaganskom sistemu slovenskog vedizma. Između ostalih, tu je i Indra, koga ćemo ovom prilikom pažljivije proučiti.Za kraj smo ostavili božanstva koja se samo uzgredno spominju u izvorima o staroj slovenskoj religiji.
Kijevski panteon
Perun
Dažbog Mokoš
Veles Stribog
Horz Simargl
Polapski panteon
Svetovid
Radgost Živa
Svarožić Prov
Pripegala Podaga
Ostala tradicionalna božanstva
Svarog Vesna
Gerovit Lada
Morana Triglav
Crnobog Mati Sira Zemlja
Lela
Božanstva čija tradicionalnost nije dokazana
Belobog Devana Koledo
Krišnji Kupalo Trajan
Mater Sva Rod Višnji
Voden Zlata Maja
Neka manje važna božanstva
Crnoglav Jula Pizmar Porevit Rinvid
Turipid Turuvid Zizilelija Eži Leto
Hm...o njihovom gay friendly stavu ne bih komentarisala....ne postoje cinjenice i dokazi ni da jesu ni da nisu.........
![]()
![]()
![]()
![]()
Originally posted by starsailor
vile su i meni omiljene u slovenskoj mitologiji
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!