Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

General Diković tuži Natašu Kandić

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković podneće tužbu protiv direktora Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataše Kandić, zbog optužbi da je odgovoran za ratne zločine počinjene u zoni njegove odgovornosti na Kosovu, piše list Danas.

Prema FHP, oficir poput Dikovića nije dostojan da bude načelnik Generalštaba, zbog zločina počinjenih na Kosovu u zoni njegove odgovornosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je danas ocenio da je neprimereno, a u nekim segmentima i monstruozno, optužiti Dikovića za zločine.

Nataša Kandić je izjavila Danasu da je Šutanovac "prebrzo delovao" kada je rekao da je izveštaj o Dikoviću lažan.

Navodeći da bi Šutanovac trebalo da pogleda fusnote u dokumentu FHP, sa izvorima podataka, Nataša Kandić je izjavila da se ne radi o "zaključivanju ili pretpostavkama", već činjenicama utvrđenim pred Haškim sudom ili onim koje su potvrdili svedoci.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas da je saopštenje Fonda za humanitarno pravo, "potpuno lažno, a u nekim segmentima i monstruozno".

Ministar Šutanovac je u Nišu izjavio da očekuje adekvatnu reakciju državnih organa na to saopštenje nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo.

"Ja očekujem da će državni organi adekvatno reagovati, a Diković zatražiti zaštitu na sudu, jer će to biti velika provera demokratije u Srbiji", rekao je Šutanovac.

"Potpuno smo spokojni zbog tog lažnog dosijea Fonda. Pre postavljenja Dikovića izvršene su sve provere o njegovom radu, a juče i jutros izvršili smo i provere u odnosu na dosije Fonda", rekao je Šutanovac.

"Ukoliko na ovaj način mogu da se oblate ljudi, onda je u Srbiji sve dozvoljeno", rekao je Ministar.

"Smatram da u Srbiji ne može da bude sve dozvoljeno i da svako mora da odgovara za ono što kaže, napiše ili učini", poručio je Šutranovac.

Resorni ministar je zapitao zbog čega se ovo pitanje pokreće u trenucima kada Vojska Srbije dobija najveću podršku građana i kada na međunarodnom planu osvaja simpatije koje "odavno nije imala".

"Nije li to nastavak onog dela priče u kojoj je samozvani ministar unutrašnjih poslova Kosova izrekao da je general Diković na poziciju načelnika Generalštba Vojske Srbije došao na oružju", naveo je resorni ministar.

Kako je dodao, svi načelnici na svetu "dolaze na oružju", pa je tako došao i Diković, jer se na ta mesta ne dolazi "na metli".

Šutanovac je naglasio da očekuje ozbiljnu debatu o ovom pitanju u državnim institucijama i naveo da se i laičkim uvidom u personalni dosije Dikovića može videti da on nije bio na pozicijama za koje se optužuje, pa čak da nije bio ni na lokacijama koje Fond pominje (reč je o 1994. i 1995. i području Zapadne Srbije, kao i 1998. godini i području Kosova i Metohije).

"Potpuno je bespredmetno i nepristojno optuživati načelnika Generalštaba da je konjokradica i da je prisvajao krupnu i sitnu stoku", poručio je ministar odbrane.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je juče u dopisu medijima osporio podobnost novog načelnika generalštaba Vojske Srbije i dostavio im "dosije" o njegovim, kako tvrde, ratnim zločinima počinjenim nad albanskim civilima.
Tužilaštvo: General Diković nije zločinac

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije utvrdilo je da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković kriv za ratne zločine, saopšteno je danas.

"Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije izvršilo je proveru navoda Fonda za humanitarno pravo (FHP) uvidom u sve predmete ratnih zločina koji je Fond naveo u 'Dosijeu Ljubiše Dikovića' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Dikovića za ratne zločine", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Dodaje se da je Tužilaštvo postupalo i po krivičnoj prijavi FHP-a od 3. marta 2009. godine protiv sedam ljudi za događaje na tom području i da na toj krivičnoj prijavi nema imena Dikovića.

"Tokom pretkrivičnog postupka do sada je saslušano 120 svedoka, među kojima deset kosovskih Albanaca. U njihovim izjavama, general Diković se pominje samo kao čovek koji je spasio živote tri romska deteta u ratnim događajima koji su se odigrali u Pustom Selu", navodi se.

Tužilaštvo je podsetilo da je prve istrage ratnih zločina 1998. i 1999. godine na lokacijama koje pominje FHP sprovela upravo Vojska Jugoslavije.

Takođe se dodaje da bi, da postoji sumnja da je Diković odgovoran za ratne zločine, Haški tribunal protiv njega već pokrenuo postupak u skladu sa svojim nadležnostima i praksom.
Korisnikov avatar
By IriS
jesi li sad pišnuo malo u gaće od sreće?
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Zanimljivo... Kontam da će odgovarati za klevetu, jer neće moći da se pozove na izveštaje MKSJ-a, kada ni sam Sud nije podigao optužnicu protiv dotičnog. Šteta za Kandićevu...
Korisnikov avatar
By Kragi
Zabole je, nista joj ne mogu posto je podrzava zapad i posto je americki spijun.
Kad svemu tome dodamo to da je placa Taci i albanska mafija shvaticemo da za nju nema zime. :ledeni:

p.s.

nesto sam, garant, ispustio ali jbg :zongler:
Korisnikov avatar
By blenta
ispustio si masone, vanzemaljce, hrvate i demone :praznoglavi:
Korisnikov avatar
By Hellas
Ona se javno brine za sporvodjenje humanitarnih prava, ali nacin na koji se ophodi prema zaposlenima je uzasan (pogotovu ako si njen asisten).
A stvarno je ljudi mrze, cak na Slaviji (visoko na zidu jedne zgrade) ima grafit "smrt Natasi Kandi"

mrzelo me da citam tuzbu :D
Korisnikov avatar
By Kiborg
Na žalost, toj dronfulji niko ništa ne može, al dobro, nek proba barem, možda sudstvo bude za nijansu efikasnije, ipak je u pitanju vojni funkcioner na visokom položaju, ne bi valjalo da to tek tako ostane.
Platiće joj Tači tu novčanu kaznu /ako je osude/, u svakom slučaju :)
Korisnikov avatar
By Stripi
nekako sam očekivao da će komentar kiborg+kandić dati rješenje Tači.
Kako predvidljivo.
A šta će ustaše da joj dadnu?
Korisnikov avatar
By Kiborg
Pa sve je na ovom forumu predvidljivo, kako ja pišem, kako Sheytan piše, šta ćeš ti na sve to da odgovoriš je takođe lako predvidljivo, spliff je naravno uvek tu sa svojim :up: ili me agree ili tako nešto, ponekad mu se omakne i neki "srednji prst". Može da se desi da dođe i Willhelmina da se malo popljuje po Srbijici i da traži da joj se sagnem, eventualno Ulix da malo autonomaši, Popaj da podjebava izvrtanjem činjenica, zamenom teza i vađenjem činjenica iz konteksta, alexandarmagic da leči neke komplekse pišući nešto što je obično odgovor na jednu jedinu temu, jer izgleda da sve što vidi na ovom forumu njemu izgleda potpuno identično:"Evo zašto je alexandarmagic naj sasvim i potpuno najbolji dasa" /hint: pročitati temu i popiti lekić pre odgovaranja/. Onda tu i tamo uskoči Iris sa nekom ironičnom pošalicom, koja je obično samo njoj smešna. I tako, moglo bi da se nastavi, al nema neke svrhe. Svi smo dugo ovde i postali smo krajnje predvidljivi, te nema potrebe tvrditi očigledno, to rade Vulkanci, a njihovom intelektu teško da možeš da prismrdiš Stripi.
Korisnikov avatar
By Stripi
ma mani vulkance i moj nedostatak intelekta, nego, recider ti meni, čime će to ustaše da plate Natašu Kandić?
Ljubiša Diković: Fond za humanitarno pravo udara na VS kao stabilnu instituciju

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković odbacio je navode Fonda za humanitarno pravo da je odgovoran za ratne zločine ocenivši da to predstavlja udar na Vojsku kao stabilnu i uglednu instituciju i funkciju koju obavlja.

"Napisan je niz neistina i mislim da je to udar na Vojsku Srbije kao stabilnu i uglednu instituciju i udar na funkciju načelnika Generalštaba", rekao je Diković u intervjuu za najnoviji magazin "Odbrana".

On je naveo i da se "istupanjima poput ovog produbljuje mržnja na prostorima bivše Jugoslavije" i "kao da je nekome stalo da se rane nastale u sukobima nikad ne zaleče, nego da stalno budu izvor nestabilnosti i da neko na tome profitira".

Diković smatra i da je "paradoksalno mišljenje FHP da sam za pogibiju pripadnika Vojske u svojoj državi 1999. godine kriv ja, a ne teroristička organizacija koja je izvela napad i ubila ljude".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je naveo primere neistinitih navoda optužbi koje je FNP krajem januara dostavio medijima.

Diković je rekao i da se "primera radi, kaže se da sam 1994. i 1995. godine, na dužnosti komandanta 16. graničnog bataljona počinio neka nedela, a ja sam dužnost komandanta predao 30. avgusta 1994, tako da 1995. nisam ni bio na dužnosti".

"Napisano je da sam 1998. godine naredio da se neki bager odveze iz Belaćevca u Rašku i tamo proda, a te godine 37. motorizovana brigada nije ni bila na prostoru Kosova i Metohije, tamo je upućena tek 1999. godine", rekao je on.

FHP je krajem januara u dopisu koji je dostavio medijima osporio podobnost Dikovića i dostavio "dosije" o njegovim, kako tvrde, ratnim zločinima počinjenim nad albanskim civilima.

U dopisu FHP stoji da Diković, iako je imao obavezu da spreči ratne zločine, koji su vršili pripadnici Vojske i MUP-a tokom NATO bombardovanja, kao komandant 37. motorizovane brigade to nije učinio.

Navode FHP potom je demantovalo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje je saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost Dikovića za ratne zločine.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!