Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By IMPACT
Моје најближе је 1941 године спасао Грга Старчевић, католички свештеник.

Slika

Захваљујући Интернету нашао сам фотографију коју видите и доста података о овом племенитом човеку и времену када се све то дешавало.

Породично смо се договорили да му као ''ПРАВЕДНИКУ'', 2021. године, поставимо плочу захвалности у православном храму на Оточцу у коме је мој прадеда службовао као протојереј све до почетка Другог светског рата.

За оне који га нису прочитали, ево текста везаног за ову тему који сам објавио 18.06.2012 у блогу ''Двојно ја'':

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2394878#p2394878]IMPACT napisao:[/url]

Одлазак из пакла...

''Софија ти си разумна, најлепше те молим убеди мужа, нема више времена за чекање, ево пропусница, крећите још вечерас за Београд, случајно сам сазнао да из Загреба већ по трећи пут у нашу војну управу стиже брзојав у којем срећом погрешно откуцавши ваше презиме захтевају да се Ђуро одмах ухапси''.

Поп Грга је том с којим је разговарао рекао да православног свештеника са дотичним презименом у Оточцу нема али је знао да ако мој прадеда под хитно не напусти Хрватску, да ће се врло брзо сазнати његово право презиме и да прикривањем истине о њему и он сам због тога ризикује да буде приведен. Са пропусницама које му је издејствовао молио га је да породици и себи што пре извуче живу главу из тек формиране НДХ. Знао је шта се спрема...

Милица, моја баба-тетка, Ђурина најстарија кћи, пробуђена несвакидашњом буком и комешањем које је допирало из оближњих официрских станова, видела је кроз прозор у црно обучена униформисана лица, где из камиона, ноћу, упадају у те зграде што су се налазиле тачно преко пута цркве и парохијског дома, правећи у глуво доба тамо невиђени лом, до ње су из тих станова допирали звуци пуцања, удараца, урлика и плача жена и деце у мрклом мраку. Ништа она о томе није говорила својим старим родитељима који спаваше спокојно у суседној соби, да их не узнемири и да их поштеди слика тог што виде за неверовати ужаса.

На Оточцу се православна црква налази у Главној улици, на малом тргу.

Slika

У тој, истој, главној улици, налази се и католичка црква...

Slika

Прадеда и поп Грга су годинама, после богослужења и мисе, заједно, по устаљеној навици, шетали њоме, полако, горе доле, мирно разматрајући теолошка питања како са становишта православне тако и виђењем тих истих од стране католичке доктрине уз велико међусобно поштовање и уважавање разлика у мишљењима и приступу проблемима вере. Били су пријатељи.

Мој деда, Василије, Ђурин син, мобилисан је у чину мајора четрдесет и прве, у том месецу априлу налазио се негде у Босни где је ускоро и заробљен и одведен у војни логор у Немачку. У стрепњи од рата и бомбардовања породица његове млађе сестре Јелене је из Београда отпутовала у Оточац на Ускршње празнике, рачунајући да је тамо безбедније док се не види шта ће се десити.

Јеленим муж, и он се звао Ђуро, такође мобилисан у исто време, такође се налазећи и он са својом јединицом негде у Босни и он тамо паде у заробљеништво. Спасило га је то што је говорио Немачки и што је главнокомандујући, сазнавши да су заједно студирали шумарство у Грацу, да га је због тога пустио на слободу, из поштовања према свом бившем колеги и германофилу, давши му притом и цивилно одело да се несметано врати својој кући, у разрушени Београд. Да се којим случајем нису срели и Ђуро би као и сви официри искључиво србске националности Југословенске Краљевске војске, био послат у заробљенички логор Оснабрик.

Slika

У Карађорђевом парку тачно преко пута старог ресторана ''Орач'' ту где је сада парк, до рата се налазила зграда Шумарског одељења Министарства Индустрије која је у априлском бомбардовању потпуно изгорела а са њом и његов стан. Остао је без игде ичега и без вести о породици која се још увек налазила у Лици.

Slika

Прадеда је послушавши католичког свештеника напустио Оточац, стигавши избријан возом у Земун без свештеничке одежде и браде. Тамо му Усташе одузеше вагон са стварима одвукавши у неповрат и дукате за не дај Боже ушивене у јастуке од постељине. Прабака се надала да ће ствари једнога дана ипак стићи...

Slika

Понтонским, који је заменио срушени мост Краља Александра минираног од стране наших пред сам улазак Немаца у град, после тешког путовања стигоше они ипак живи и здрави преко Саве у мали двособни стан у Молеровој улици број 12, реквидиран као празан од стране Недићеве владе у циљу да се колико толико помогне преживелим избеглицама погрома у Хрватској.

Коначно на окупу и срећни што су живи! Прабака је преминула 1942 од запаљења плућа које није имало тада чиме да се лечи а прадеда је умро 1946 године, болестан и стар не стигавши да се после рата захвали своме доброчинитељу.

Пречасни Грго, ја ти се ево, пре свега у његово име као и у име целе наше породице захваљујем на свој твојој човености, невероватном пожртвовању и доброти и знај да сад тамо где си а сигуран сам да је то у рају, да се о теби, у нашој кући само бираним речима и са пуно захвалности говорило и говори.
Korisnikov avatar
By heksagon123
Prestrašno je to sve. :(

Ljudi tamo nisu svjesni toga svega stradanja . Možda je djelomice razlog za to bila tolika nepismenost i neobrazovanost u ono vrijeme te zatrovanost nekim ideologijama itd. Ne znam, teško je reći što je posrijedi. Kao da svi tamo imaju amneziju i niko ništa ne zna od ovih koji su ostali živjeti, nisu se iselili u Slavoniju ili na drugi kontinent - Kanada, Australija, SAD gdje ih ima dosta.

Muškarci sa majčine strane familije su bježali kako ne bi bili mobilizirani u ustaše, koliko znam od ostalih starijih, nekolicina njih je bila streljana (zbog suradnje sa partizanima) ali nije se radilo o bližim rođacima, a sa očeve je pradjed otišao u Bosnu radit u rudnik, 11ero djece je imao, skončao je tako što su ga ubili Nijemci- ne znamo ništa više o tome niti uzrok toga svega. To je sve ono što nam je naš djed Dane Z. uspio ispričat, završio je u sirotištu jer mu je i majka umrla ubrzo, sa ostalom braćom i sestrama se nikad nije uspio više sastat što mi je nevjerojatno, niti je čuo išta o njima, ali eto..Pretpostavljamo da su završili posvojeni negdje, posebno ovi najmlađi.
Korisnikov avatar
By 2kune
koliko mi je poznato, trenutno je prava istina o Jasenovcu da je voda došla do grla...
Korisnikov avatar
By IMPACT
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2811520#p2811520]heksagon123 napisao:[/url]Prestrašno je to sve. :(

Ljudi tamo nisu svjesni toga svega stradanja . Možda je djelomice razlog za to bila tolika nepismenost i neobrazovanost u ono vrijeme te zatrovanost nekim ideologijama itd. Ne znam, teško je reći što je posrijedi. Kao da svi tamo imaju amneziju i niko ništa ne zna od ovih koji su ostali živjeti, nisu se iselili u Slavoniju ili na drugi kontinent - Kanada, Australija, SAD gdje ih ima dosta.

Muškarci sa majčine strane familije su bježali kako ne bi bili mobilizirani u ustaše, koliko znam od ostalih starijih, nekolicina njih je bila streljana (zbog suradnje sa partizanima) ali nije se radilo o bližim rođacima, a sa očeve je pradjed otišao u Bosnu radit u rudnik, 11ero djece je imao, skončao je tako što su ga ubili Nijemci- ne znamo ništa više o tome niti uzrok toga svega. To je sve ono što nam je naš djed Dane Z. uspio ispričat, završio je u sirotištu jer mu je i majka umrla ubrzo, sa ostalom braćom i sestrama se nikad nije uspio više sastat što mi je nevjerojatno, niti je čuo išta o njima, ali eto..Pretpostavljamo da su završili posvojeni negdje, posebno ovi najmlađi.
Има у теби нечег доброг што сам ја осетио од почетка. На овако деликатној теми остала си достојанствена и пуна разумевања и искрене емпатије.

Ја ти желим да будеш срећна а остале чланове молим да убудуће имају више разумевања та твоју младост и за неке твоје пребрзо изграђене ставове.

Лепо је што си на нашем форуму и што си тако причљива и дружељубива. Ја сам сигуран да си ти једна заправо врло слатка и пријатна особа.

Волим то што немаш предрасуда према нама Србима и испод твоје оригиналаности у комуникацији крију се ретке врлине којима многи не могу да се подиче.
Korisnikov avatar
By IMPACT
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2811538#p2811538]Srklet napisao:[/url]širim istinu o jasenovcu, hvale me milomir marić i savo štrbac na happy tv. :lol:
Преко њих ће једино и цела Србија сазнати да постојиш.
А твоји те, читам, вређају и ниподаштавају. Дођи у Београд, увек си нам добродошао. Само пази на кола. У Београду ломе латиничне таблице са регистрацијама из Хрватске. Дешава се. Често.
Пуно те поздрављам Попаје и свака теби част.
Korisnikov avatar
By heksagon123
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2811536#p2811536]IMPACT napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2811520#p2811520]heksagon123 napisao:[/url]Prestrašno je to sve. :(

Има у теби нечег доброг што сам ја осетио од почетка. На овако деликатној теми остала си достојанствена и пуна разумевања и искрене емпатије.

Ја ти желим да будеш срећна а остале чланове молим да убудуће имају више разумевања та твоју младост и за неке твоје пребрзо изграђене ставове.

Лепо је што си на нашем форуму и што си тако причљива и дружељубива. Ја сам сигуран да си ти једна заправо врло слатка и пријатна особа.

Волим то што немаш предрасуда према нама Србима и испод твоје оригиналаности у комуникацији крију се ретке врлине којима многи не могу да се подиче.
Hvala puno. Da, nemam nikakve predrasude i ne znam zašto bi ih trebala imat, razloga nema. Došla sam ovdje jer mi se svidio forum, puno dobrog sadržaja, lijepe diskusije. A ima nešto u tebi što se i meni dosta svidjelo. Imaš neku toplinu kojom zračiš putem interneta čak :), nevjerojatno.
Ja tebi isto želim sve najbolje, ti si duša od čovjeka.
Imaš očuvane neke pomalo tradicionalne vrijednosti u sebi, što me oduševljava i kako to sve kombiniraš u nešto dobro i pozitivno i još bolje. Svaka čast!
Korisnikov avatar
By IMPACT
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2811520#p2811520]heksagon123 napisao:[/url]Hvala puno. Da, nemam nikakve predrasude i ne znam zašto bi ih trebala imat, razloga nema. Došla sam ovdje jer mi se svidio forum, puno dobrog sadržaja, lijepe diskusije. A ima nešto u tebi što se i meni dosta svidjelo. Imaš neku toplinu kojom zračiš putem interneta čak :), nevjerojatno.
Ja tebi isto želim sve najbolje, ti si duša od čovjeka.
Imaš očuvane neke pomalo tradicionalne vrijednosti u sebi, što me oduševljava i kako to sve kombiniraš u nešto dobro i pozitivno i još bolje. Svaka čast!
Хвала ти. Merci. :zeka:
By kartografija
Srklet napisao:
i onda taj bogdanovićev kameni cvijet, pa se sjetim i kako je on otjeran iz beograda od strane eksponenata jedne druge genocidne politike, koja je onda stvorila republiku srpsku.
jer koliko god današnja hrvatska bila opet ustašizirana, prava slika onoga što bi bila NDH da je nastavila postojati je zapravo RS.
U stavu da je sadašnji srpski entitet u BiH jednak ustaškoj tvorevini ili u drugim uobičajenim metodama relativizacije ustaške monstruoznosti se ogleda tmurna stvarnost da je suočavanje sa ustaškim genocidnim nasleđem u današnjoj Hrvatskoj teško moguće bez pripisivanja istog stepena istorijske krivice narodu koji je bio žrtva ustaških koljača. To je kao kad bi Nemci rekli : "Da, mi priznajemo holokaust, ali ni Jevreji nisu bolji od nacista."
Gordan Duhaček, perfidni lik koji je i pored maske građanskog levičara jedna sitna duša opsednuta rivalitetom sa Srbima, teško može da podnese činjenicu da monstruozna koljačka hrvatsko muslimanska tvorevina NDH, nema pandama ni u prošlosti ni u sadašnjosti. Ohrabren odobravanjem ili ćutanjem jadnih forumskih ulizica, on će u pogodnom momentu u maniru besne džukele istresti čudovišne optužbe na malobrojne koji imaju petlju da ga podsete na koljačku prirodu ustaške države projektujući na objekat napada i svoje sopstveno gnusno i bestidno iskorišćavanje ratnih nesreća iz 90-tih u vrlo nečasne svrhe. Nije mu prvi put.
Korisnikov avatar
By Vel boy
u ovoj temi se samo ispravljam u vezi offtopic-a o relativno manjem BiH entitetu jer još nisam bio svestan magnitude zla u režimu tog relativno manjeg entiteta. putinsko-kgbovsko-dodikovsko-smradovanovsko-lukačevsko masakriranje svakog koga su stigli, među njima je samo najjavnije dospelo o pok. Dragičeviću je apsolutno razlog za zabranu jednonacionalnog prideva "srpska" za taj entitet! uostalom, ja jesam pre jedno 10-15 godina kada je korisnik Muzika bio forumaš već spominjao i ovde da bi bilo fer i pošteno da taj entitet ima neki drugi, ne-isključivi pridev ili ime, npr. Krajina i Istok, jer režim u celoj BiH što uklj. i dodikov režim u relativno manjem entitetu je HOROR koji je poptpuno zloupotrebio sve dogovore. režimi u celoj BiH (ali i Srbiji i Hrvatskoj) totalno sprovode terorizme i nacifašizme putinsko-kgbovsko-kadyrovsko-trump-pence-ovsko-vehabijsko-staljinističko-orbanovsko-erdoganovsko-kacyznskijevog tipa. da, pomenuti režimi ne samo što su nastavljači zločinačkih devedesetaša već su i spojevi ovih zlih terorističkih ideologija i praksi po svetu tj. nacional-boljševizma!! I, da, pošto je u BiH stanje perverzno takvo (nahuškano od režima u Srbiji i Hrvatskoj te erdogan-saudijskih islamista) da zločinci dodik-bakir-čović predstavljaju im narode, radije se izjašnjavam kao vanzemaljac nego Srbin, jer dodik-rajkovasić-smradovanovci su zapravo veće zlo naneli srpstvu i od ustaša.
Korisnikov avatar
By Vel boy
i da update-am, u međuvremenu se jeste desila, nadamo se, promena na bolje u Hrvatskoj s pobedom Milanovića. sad je najbitnije slomiti bannon-trump-pence-putin-kgb-kadyrov-erdogan-saudije-zalivaški smrtni zagrljaj unutar režima kod Srba i Bošnjaka. ali, i dotući ustaše tako što Evropska Unija mora da kazni orban-ovu tzv. visegradsku asocijaciju koja je ništa drugo nego podmetačina pomenutih zločinaca da minira Evropsku Uniju iznutra. orbanu i kaczynskom se mora stati na kraj da bi se i ustaše među Hrvatima konačno dokrajčile!

Apel modovima ovde - ukloniti putinovu plaćenicu kartografija jer je ta kreatura odavno poznata po zlu, nju veseli rak i smrt Drugačijih Srba i Drugačijih Crnogoraca itd.... ta kreatura ima putinovski tzv. runet da po njemu orgija, ali po Gay-Serbia koja bi trebala biti namenjena LGBTIQA ljudima iz zemalja Zap. Balkana koje streme k EU, kreatura kartografija nema šta da radi!
By kartografija
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2819295#p2819295]Vel boy napisao:[/url]i

Apel modovima ovde - ukloniti putinovu plaćenicu kartografija jer je ta kreatura odavno poznata po zlu, nju veseli rak i smrt Drugačijih Srba i Drugačijih Crnogoraca itd.... ta kreatura ima putinovski tzv. runet da po njemu orgija, ali po Gay-Serbia koja bi trebala biti namenjena LGBTIQA ljudima iz zemalja Zap. Balkana koje streme k EU, kreatura kartografija nema šta da radi!
:roll:

Dugo se nismo sreli... Vidim da si ostao ista šizofrena budala, čak je tvoje ludilo uznapredovalo. Tužno.

Nesrećo jedna poremećena, meni su dva strica umra od raka. Ničija bolest me ne veseli, pa ni bolest Petra Lukovića koji je pisao da je jedini lek za Srbiju bacanje hidrogenske bombe i predlagao puštanje otrovnog gasa u škole u "republici Šumskoj". Samo napisah da mi je žao što će taj umobolnik otići s ovog sveta bez krivične prijave za širenje mržnje na nacionalnoj i verskoj osnovi. Baš tako. Želim mu da ozdravi i da krivično odgovara zbog nekadašnjeg bestijalnog širenja mržnje i zla na sada ugašenom portalu e-novine.
Korisnikov avatar
By Vel boy
karto, bla, bla, bla, bla - eno ti urbane_seljanke, s njom prizivaj zlo na drugog. ali, ako si slučajno zaboravila - ko drugom jamu kopa - u nju upadne! evo i tebi :transprst: p.s. takođe, što kriješ tvoje tAčno ime i prezime, kartografija? moje sve znaš, red bi bio da znam i tvoje, zar ne?
By kartografija
[url=https://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2819320#p2819320]Vel boy napisao:[/url]karto, bla, bla, bla, bla - eno ti urbane_seljanke, s njom prizivaj zlo na drugog. ali, ako si slučajno zaboravila - ko drugom jamu kopa - u nju upadne! evo i tebi :transprst: p.s. takođe, što kriješ tvoje tAčno ime i prezime, kartografija? moje sve znaš, red bi bio da znam i tvoje, zar ne?
:zvezdice:

Zovem se se sasvim obično, Jagodinka Simonović. Mirišem na sveže testo, slane perece i pekarski kvasac.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!