- 11 Okt 2005, 13:45
iako se potpuno slazem sa svim religijama koje propovedaju nenasilje, nikako ne mogu da shvatim razliku izmedju pojesti (ubijeno) pile ili pojesti (ubijenu) biljku. ako je bog stvorio sva ziva bica, a u njih spadju i biljke i zivotinje i covek, zasto onda smemo da ubijamo samo biljke ? da nije 1/2hteo1/2 da uopste ubijamo, zasto nije i ljude i zivotinje (kao i neke biljke mesozderke) opremio nekim mehanizmom za ishranu vazduhom ? ili samo vodom ?
bezveze mi je da se ubistvom zove samo unistenje zivota koji ima sposobnost kretanja, a biljke koje su korenom za zemlju vezane i ne mogu nam pobeci, mozemo cupati, paliti, seci, kidati... jesti do mile volje!
smrt je sastavni deo kretanja materije kroz ciklus transformacije.
isto tako je i sastavni deo kretanja energije, i same dushe koja postoji u svakom zivom bicu.
nema nista strasno u smrti. pa makar ona bila i u korist necijeg stomaka.
ja kao problem ubijanja radi ishrane vidim jedino ljudsku nezasitost i sklonost porocima, pa tako i preteranom uzivanju u hrani.
ako napravimo opsti pokolj da bi uzivali u gozbi onda smo vise greha napravili samom gozbom, potpunim predavanjem uzivanju u preterivanju, nego samim klanjem, a klanje postaje greh jer ima gresni motiv.
a opet, ako je dozvoljeno ubijati zbog gladi ili ugrozene egzistencije, onda bi bilo ok ubiti i coveka u nekoj situaciji... sto naravno nije!
sta sa ubistvom u samoodbrani? znamo da danasnji zakon, samim tim i moral to ne kaznjavaju.
jel smem da koristim domestos kad cistim kupatilo ?
da li bakterije imaju dushu?
bezveze mi je da se ubistvom zove samo unistenje zivota koji ima sposobnost kretanja, a biljke koje su korenom za zemlju vezane i ne mogu nam pobeci, mozemo cupati, paliti, seci, kidati... jesti do mile volje!
smrt je sastavni deo kretanja materije kroz ciklus transformacije.
isto tako je i sastavni deo kretanja energije, i same dushe koja postoji u svakom zivom bicu.
nema nista strasno u smrti. pa makar ona bila i u korist necijeg stomaka.
ja kao problem ubijanja radi ishrane vidim jedino ljudsku nezasitost i sklonost porocima, pa tako i preteranom uzivanju u hrani.
ako napravimo opsti pokolj da bi uzivali u gozbi onda smo vise greha napravili samom gozbom, potpunim predavanjem uzivanju u preterivanju, nego samim klanjem, a klanje postaje greh jer ima gresni motiv.
a opet, ako je dozvoljeno ubijati zbog gladi ili ugrozene egzistencije, onda bi bilo ok ubiti i coveka u nekoj situaciji... sto naravno nije!
sta sa ubistvom u samoodbrani? znamo da danasnji zakon, samim tim i moral to ne kaznjavaju.
jel smem da koristim domestos kad cistim kupatilo ?
da li bakterije imaju dushu?