Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By iJazz
Originally posted by gari
Ja razumem da svako ima neke svoje moralne norme koje ?e teško prekršiti. Ali, u jednom društvu interes pojedinca je uvek podreðen interesu tog društva. U tu svrhu su i postavljene neke moralne norme /pisane i nepisane/ kojih se, voleli mi to ili ne moramo pridržavati.
Zvu?a?e sebi?no, ali mi je moj interes bitniji od interesa društva. Ovo što si napisao zvu?i kao ono sa poziva za vojsku "Otadžbina te zove." A nije da baš žudim da joj se odazovem. Meni je milion i jedna stvar (moj interes) bitnija od služenja vojske (interes društva). Anyhow, sad sam polako krenuo ka offtopicu.

Da ponovim ono sa po?etka. Lažni moralista laže sebe and it's not my problem. A što se ti?e moralno vs. nemoralno to je opet ne?ija li?na podela i super je dok se svako drži te podele, pritom ne ugrožavaju?i druge.

Over and out. :novine:
Korisnikov avatar
By svejedno
Lazni moralista laze druge uglavnom.

Ima, naravno, i onih koji lazu sebe, ti su mi mozda manje gadni, jer samo nemaju snage da se pogledaju u oci, a pre ili kasnije ce morati. I onda mozda nece biti licemeri.

Ali sami licemeri, 'svesni lazni moralisti'... to mi je odvratno.
Korisnikov avatar
By Laika
Glasam za lažni moral.
Kao veliki poštovalac Kanta, smatram da se ''prava'' moralnost zasniva na kategori?kim imperativima uma, da je nezavisna od naše volje i bezinteresna.
Meðutim, ono što naš život u velikoj meri ?ini mogu?im jeste upravo taj kako vi to nazivate ''pseudomoral'' a Kant ga naziva ''legalitet'' i razlikuje ga od ''moraliteta''.
Mnoge stvari koje bi voleo da uradiš ne uradiš baš zbog straha od sankcije, bila ona u vidu zatvora ili osude društva, najbližih itd.
Legalitet ?ini život podnošljivim jer se mnogi suzdržavaju od najve?ih zlodela i surovosti baš zahvaljuju?i strahu od kazne-osude, a ne zbog li?ne moralnosti.
Korisnikov avatar
By Skyen
aj meni neko da objasni razliku izmedju laznog morala i nemorala. meni to nije jasno, bar ne iz gornje postavke?

inace, ja ne mislim da su ljudi nemoralni, niti lazno moralni (koja god to razlika bila).

covek, jedinka, drustveno bice, moze da se ponasa u skladu sa normama i moralnim vrednostima kulture kojoj pripada, a i ne mora. moze tako da se ponasa cesto ili manje frekventno, ali niko nije moralan ni nemoralan, jer svako od nas je uradio nesto nekada sto se po nekom kriterijumu moglo smatrati nemoralnim.
Korisnikov avatar
By svejedno
Evo primera, mog - smatram nemoralnim ubiti choveka, oduzeti zivot. I smatram nemoralnim lazno moralisati.

A razlika izmedju (neke 'normalne') nemoralnosti & laznih moralista je u tome sto se prvi ne pravi da je moralan, odnosno - ne sere drugima za nesto protiv cega i nije protiv ili bi i sam uradio da nije picka ili je vec uradio ili bi uradio da mu se ukaze prilika.

Dakle prvi nije licemer, drugi jeste.

A i licemerje smatram odlicnim primerom nemoralnosti, one gadne.
Korisnikov avatar
By Laika
Ja govorila o moralnom PONAŠANJU a ne o MORALISANJU, tj. držanju moralnih pridika.
Pridike bilo koje vrste ne volim, ali moralno ponašanje je druga stvar.
Rado bih da me ne ubije neko ko bi voleo da ne postojim, pa makar se suzdržao samo zbog straha od kazne.
Jako bi voleo da imaš nešto iz nekog izloga ali ne?eš razbiti izlog zbog toga i ne?eš ukrasti, bilo to zbog tvog moralnog stava, ili zbog straha.
Nije ni važno, bitno je da ?eš ispravno postupiti.
Naravno, više bih volela da ljudi oko mene budu moralisti, ali mi ne smeta da ve?i deo stanovnika ove planete budu samo legalisti, dok god nikog ne ugrožavaju (makar samo iz straha ili interesa).
Korisnikov avatar
By svejedno
Nisam tebi odgovarao, ako si mislila na moj post.

Slazem se sa tobom.
Korisnikov avatar
By gari
Cela ova naša tzv "civilizacija" po?iva na tom moralu kao imperativu a koji je u osnovi nemoralan prema ?oveku kao pojedincu. Evo primera: od malena te u?e da ne ubijaš a kada odrasteš ta ista država koja je to postavljala kao moralni imperativ ti ugura oružje u ruke i pošalje te da ubijaš druge ljude jer je to u interesu države. Dakle, nemoralno sada po volji države postaje moralno /tj ubijanje/. Ako li odbiješ to da uradiš ideš pred vojni sud koji te osudi na streljanje i oduzme ti život zato što si hteo da /kao pojedinac/ budeš moralan. Kriterijumi su dvostruki što se ti?e društva-moralno je ono što je za društvo dobro.

:meda: :google: :novinar:
Korisnikov avatar
By Skyen
@svejedno - ok, kontam paralelu, sada mi je jasnije, mada iz mog ugla nemoralno i lazno moralno imaju jednakost. tj, lazno moralno je samo podskup nemoralnog, ono skolski - podredjeni pojam

a sto se tice pitanja sta je gore, mislim da je to cista forma. to je ono po cemu smo svi slicni i po cemu se razlikujemo. kao sto u nekim situacijama imamo neposredne i "takticne" osobe u izrazavanju sebe i svojih misli, tako u ovoj sferi po meni vazi ista podela. prosto koji ti je stil. neki vole da se prikazu u lepom svetlu u svakoj prilici i na svaki nacin, a neki su vodjeni onom sto na um to na drum. pa i svoje nemoralno ponasanje ne prikrivaju i ne kriju se iza licemerja. ovi drugi to isto rade, samo to ne mogu da prihvate, pa ublazavaju svoju savest isto nemoralnim ponasanjem, presipanje iz supljeg u prazno. no sve je to ljudski i niko nije imun na nemoral. pa ni puritanci, koliko god mislili da jesu, god bless you
Korisnikov avatar
By gari
Zna?i, došli smo do zaklju?ka da u stvari moral i ne postoji, ve? samo privid moralnog ponašanja a iza koga se u stvari krije lažni /prividini/ moral radi serviranja drugima lepše slike o sebi. Ergo- svi smo licemeri?

:happysmoke: :farewell: :trep:
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by kiss addict
najgori je nemoral laznih moralista :barf:
:kiss:
By жњ
fejk moral je gori milion puta
Korisnikov avatar
By gari
Svi smo mi lažni moralisti, osim onih koji to nisu /nemoralni/. A pošto su i lažni moralisti u stvari nemoralni, u suštini moralnih i nema.

:shocked: :brada: :hug:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Apsolutno je nebitno da li posmatramo moral kao zbirku ogranicenja u umu jednog pojedinca ili vece grupe pojedinaca. Sustina stvari je zapravo svest o odredjenim akcijama.

Nemoralno je ubiti, po merilima vecine. Ipak se to cini. Ubica je nemoralan.

Lazni moral je kada ubica osudjuje ubistvo. Ne svoje, vec ono pocinjeno od strane drugih.

Izmedju dva zla, tesko je odabrati manje.
Korisnikov avatar
By Eurokrata
linija manjeg otpora, cepidlacenje, moralisanje radi svrhe i koristi.
Korisnikov avatar
By gari
Mina-a šta ćemo sa ubistvom koje ti naređuje država u ratu? To je onda moralno ubistvo, zar ne?

:djavo: :gatara: :cuddle:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by gari
Mina-a šta ćemo sa ubistvom koje ti naređuje država u ratu? To je onda moralno ubistvo, zar ne?

:djavo: :gatara: :cuddle:

Naravno da ne. Po toj logici Mladic bi mogao da bude, ne dao satana, srpski heroj.

A on je samo izopaceno kopile, zar ne gari?
Korisnikov avatar
By gari
Ne vezujem se za određenu osobu, već za dvostruki moral društva /države/ po kojoj je ubistvo kažnjivo i nemoralno po svim zakonima ali je moralno i zakonito kada država to odredi /rat, politička ubistva, itd./. Moral onda uopšte i ne postoji, to je samo laž koja se koristi kako kome kada odgovara.

:mete: :flasher: :dude:
Korisnikov avatar
By svejedno
Chinjenica da se necim manipulise, chak i kod toliko rastegljivog pojma kao sto je moral, ne znaci da to ne postoji.

Mada se moral moze definisati, povrsno & na Teri Pracet fazon kao -

1. Nacin ponasanja koji podrazumeva da se ne chine stvari koje su neprijatne ostatku sveta - dakle 'Drustveni moralni kodex'

2. Licni moralni kodex - savest

Zakon je npr posebno pitanje.
Zakon se kao sprovodi po nekim 'moralnim normama' i to je vec presiroka prica za ovaj post.
Ali tu ima mesta za sve te manipulacije o kojima prica Gari.

Stvar je u tome sto ne postoji 'moralnost', ni kod drustva - postoji zakon; ni kod jedinke - postoji samo savest.

Sta znaci biti moralan?
Biti u skladu sa trenutnim drustvenim shvatanjima? Ubiti u ratu, al ne i kuci?
Ili biti nekako savestan?
Sta je koji qrac 'Moralan chovek'?

Zelim, dakle, da napomenem da je moral previse sirok pojam, cije se shvatanje ionako menja vremenom

(pricali smo o Troji, Rimu - jednako kao sto se danas matori likovi obrcu za mladim ribama, tada nisu pravili razliku, obrtali su se i za mladim momcima - to je prekinuto hriscanstvom, izmedju ostalog)

i da je prosto konstrukcija, nekad je nemoralno ne ubiti, nekad ubiti (Troja)

Zato moral mogu da shvatim kao nesto sto nije izmisljotina samo ako ga spustim na licni nivo & poistovetim sa npr savescju, a svi i jesmo moralni koliko smo savesni. Ne govorim o 'laznom moralu' sada.

Dakle na licnom nivou, 'moral' bih tesno ugurao tu negde izmedju (ali bas izmedju)savesti i svesti, & na licnom nivou, mnogo su gori lazni moralisti/licemeri, koji ili ne zive u skladu sa svojim moralnim kodom/savescu ili to prikrivaju.

A ostajem pri onome da mi je licno 'moralno' sve sto ne ugrozava druge na bilo koji nacin.

To mi je savesno :)
Korisnikov avatar
By gari
Moral upravo i postoji da bi se kako-tako održala ova i ovakva civilizacija. To su, kao, pisani i nepisano obrasci ponašanja /poželjnog/ ali samo dotle dok državi to odgovara. U nekom trenutku sama država ruši sve te moralne postulate i postavlja nove. Recimo, proleterska revolucija je srušila jedan građanski moral u kome je bilo poželjno biti bogat i postavio umesto toga novi komunistički moral gd esu /kao/ svi trebali biti jednaki. Međutim, odmah su se pojavili lažni moralisti koji su se setili da je ipak bolje da neki "budu jednakiji". Na puno primera se može srušiti svaki od moralnih postulata. Što se pojedinca tiče, on može biti moralan po nekim svojim moralnim načelima, ali onda pada u zamku da ispadne budala, jer poslovica u srpskom narodu veli: Dobar /moralan/ i lud dva brata rođena.

:napitak: :murkan: :peva:
Korisnikov avatar
By MARQUE
Хм, рекао бих да је неморал гори. Људи са лажним моралом спадају у исту скупину као и да немају морал, али њима дајем плус јер су свјесни тога да то што га "немају" није добро, па са лажним покушавају га надокнадит. Значи, лажни неморал је бољи зато што је појединац свјестан лоше стране својег неморала, док друга страна није .... :tetka:
Korisnikov avatar
By svejedno
@ gari

off: Sto se tice morala u zakonodavstvu, u to necu da ulazim, to je ocigledno lako za manipulisanje.

No, sta je 'Moralan chovek'?
Dobar chovek?

Ili samo chovek iskren & veran svojoj prirodi (ajde da se ogradimo od ubica & psiho poremecaja)

Sta je moral?

Meni lici na prostu konstrukciju, mnogo 'iskonstruisaniju' od npr savesti.
Korisnikov avatar
By gari
To pitanje sam još ranije postavio. Šta je zaista moralan čovek? Onaj koji se drži društveno poželjnih normi moralnog ili nekih svojih, vaspitanjem usađenim ili misaono dokučenim moralnim ponašanjem. Ako uspemo da izjednačimo društveni moral /postavljen i sankcionisan ako se ne poštuje/ i moral pojedinca doći ćemo u apsurdnu situaciju da svaka moralna norma, bilo da je društvena ili individualna pada u nekom trenutku. Kao što kažu, sve ima svoju cenu. Ne znam može li se naći neki čovek koji bi uspeo da održi svoj moral doveden u veliko iskušenje. Recimo, moralno je ne ubiti. Međutim, pretpostavimo da upada kod tebe čovek sa nožem i vrši napad na tvoju sestru, brata ili roditelje? Hoćeš li mirno posmatrati ili ubiti napadača? Zato je tako diskutabilna i sama Isusova reč: Ljubite neprijatelje svoje. U prirodi čoveka nije da ljubi svoga neprijatelja. Teško da ljubimo i svoje prijatelje kada nas nešto uvrede. O opraštanju neću ni da govorim. Tu se radi o verskom moralu ugrađenom u društveni, ma koliko država bila odvojena od crkve, ipak se mora priznati da većina država jeste teokratska. Većina predsednika država se ne zaklinje na Ustav nego na neku svetu knjigu. Ali, gde ja odoh. Hteo sam samo da kažem da NEMA čoveka koji će izdržati iskušenje i neće pogaziti moralnu normu /društvenu ili sopstvenu/ samo ako je iskušenje dovoljno jako. Nije pitanje da li se čovek može kupiti nego samo kolika mu je cena. Ne zavaravajmo se...

:meda: :iskolacen: :cool2:
Korisnikov avatar
By svejedno
Ajde da kazemo da je to tacno.
Recimo i da ja znam svoju cenu, jer sam ja nemoralan ;)

I sta onda?

Moralniji je 'skuplji' chovek?

Moral je, zaista, kao pojam tek sada poceo bas da me intrigira.
Korisnikov avatar
By svejedno
Zelim reci, lako je odrediti ko je nemoralan, ali kako odredjujemo ko je moralan?
Korisnikov avatar
By gari
Pa sad smo se složili-nema moralnih. Pitanje je samo ko od lažno moralnih /a koji su ubeđeni da su baš ono pravo moralni/ u nekom trenutku postaje nemoralan. Pitanje je da li su moralni i oni isposnici što se izoluju od sveta. Možda su i oni licemeri, možda udovoljavaju svojoj sujeti /eto kako sam ja posvećen Bogu/. Možda sebično sakupljaju neke svoje /samo njima znane poene/ za onaj svet. Možda su bili mnogo grešni pa se sada iskupljuju. Nema čoveka moralnog i bezgrešnog. Pa i sam Isus je rekao-ne dolazi lekar radi zdravih nego radi bolesnih, tj nije sišao Bogo-čovek na zemlju radi pravednih nego radi grešnih.

:gotika: :canttouchthis: :maji:
Korisnikov avatar
By svejedno
Dakle, dosli smo do zakljucka da moralnih ljudi nema (s cim se slazem, jbg, bar ne, stono kazu 100% moralnih) & da je moral na drustvenom nivou samo skup trenutnih vrednosti.

Samo, da li je ispravno na licnom nivou poistovetiti moral sa savescu?
Korisnikov avatar
By gari
Ne, savest dolazi posle. Kad prekršiš ono što si smatrao moralnim e onda proradi savest /kao lično sankcionisanje/. Kod nekih i ne proradi, neki nemaju ni moralne norme a ni savest, tako da takvi spavaju najmirnije...Hebi ga.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!