Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Patrijarh: Abortus je najgnusnije ubistvo

ne podržavam abortus i smatram da je taj čin ravan ubistvu
4
15%
svaka žena ima pravo na abortus i to pravo joj niko ne može uskratiti
20
74%
žena ima pravo na abortus ako se njen partner/ka sa time složi
3
11%
Slika
Patrijarh srpski Pavle je, imeđu ostalog, u božićnoj poslanici ritikovao izvršenje abortusa i pozvao vernike da pokažu nelicemernu ljubav jedni prema drugima i prema svim ljudima tako što će svako da pobedi sebe, da prevazidje sopstvenu sebičnost, izadje iz sopstvenog interesa u žrtveno, nesebično.

"Najveći previd činimo u vezi sa čedomorstvom, jer nećemo da priznamo da je to greh ubistva deteta, motivisan sebičnošću nedostojnih roditelja. To je najgnusnije ubistvo, odbijanje blagoslova Božjeg i uskraćivanje prava na život novoj ličnosti. Još nerodjeno dete nije bezimeni zametak, fetus, to je čovek - duša živa" , navodi se u poslanici.

On je podsetio i da je u Srbiji godišnje broj umrlih veći od broja rodjenih za 25.000 i izrazio nadu da će ti podaci pokrenuti mnoge na odgovorno razmišljanje i još bolje činjenje.

(Beta)
Korisnikov avatar
By M M and I
Patrijarh laprda...po njegovom starom obicaju!

I dokle vise te price? Dokle ankete? Kad ce vec jednom da se ustanovi i da se apsolvira da svaka zena ima pravo da odlucuje o svom telu?

:seljache: :testerica: :ostrisekiru: :seljache: :testerica: :ostrisekiru: :machevi: :testerica: :ostrisekiru: :testerica: :ostrisekiru:
Korisnikov avatar
By ::fy::
Slažem se sa tobom M M and I, ali dokle god se ovakvim likovima poput Paje daje prostor u medijima da seru o nečemu što je i u Ustavu zagarantovano, treba stalno ponavljati da SVAKA ŽENA IMA PRAVO DA ODLUČI O ABORTUSU!!
Korisnikov avatar
By M M and I
O.K. eventualno si u pravu. Onda da ponovimo jos jednom:

SVAKA ZENA IMA PRAVO DA SAMA ODLUCUJE O SVEMU STO IMA VEZE SA NJENIM TELOM, PA TAKO I O ABORTUSU!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ovo je čista klasika - alla SPC. posle žena koje u "uprljanim" danima bolje da ne dolaze u crkvu, ništa me ne može iznenaditi. s druge strane, to mu je i posao. šta svašta papa "laprda", pa opet - to je samo stav njegove crkve.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
nije mi jasno zasto neko koga neciji stav ne zanima koristi svaku priliku da to ponovi...

ok, ok, znam da vas stav patrijarha i SPC ne zanima, ali to vec svi znaju, a vi svojim potenciranjem teme pokazujete upravo suprotno...

i taj stav: "ja sam najjaci i ko mi sta moze" je presmesan kada govorite o patrijarhu

on topic:

naravno da svaka zena ima pravo da odlucuje o svome telu, ali od kojeg momenta embrion vise nije samo deo njenog tela nego je i novo ljudsko bice...koje takodje ima neka svoja prava

pa zar se ne borimo za neku satro jednakost i ravnopravnost, dakle, sta je sa fetusom?
Korisnikov avatar
By Mars
Zato sam ja da se uopšte ne dolazi u tu situaciju, da ne mora da se diskutuje o ovim stvarima - pravo žene, pravo deteta, prvi trimestar, drugi. Medicina, pravo, etika, religija...

Zna se kako dolazi do začeća i kako eventualno to sprečiti, elegantno, pa XXI vek je...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Mars
XXI vek je, zna se kako dolazi do začeća i kako eventualno to sprečiti...
pa naravno...

ko nece decu neka se lepo sterilise, to se onda tice samo njegovog tela i moze kako hoce...
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Zna se kako dolazi do začeća i kako eventualno to sprečiti, elegantno, pa XXI vek je...
pa kad je pre izmeni:)
Korisnikov avatar
By Dina
Glasala sam za drugu opciju - svaka zena ima pravo na abortus i to pravo joj niko ne moze uskratiti.

Ali sa druge strane, nikako nisam za nepojavljivanje patrijarha, pape itd u medijima. Kako se cuju naucni i ostali sadrzaji, tako mogu i verski, kome se ne dopada promeni kanal. Narocito kada je rec o abortusu mislim da bi bilo da dobro da se cuju ovakvi i onakvi stavovi, ali da ljudi o tome vise razmisljaju. Sto Mars kaze 21. je vek i uopste ne moraju da dodju u situaciju da razmisljaju o abortusu. Ali neki ljudi koje znam niti su razmisljali pre trudnoce, niti posle, abortus je dozvoljen pa sto da misle o bilo cemu. Opet znam za situacije gde su muskarci insistirali da zene izvrse abortuse pa kad nisu htele ispadale su zaostale, iz 12. veka... a oni su inace jako savremeni kad jos nisu culi za kontracepciju :lol:
By Simor
Nije preterano čudno to što patrijarh u svojoj poslanici pominje pitanje abortusa i protivljenje istom, kao što nije čudno ni što to radi baš za Božić. Uostalom stav crkve je stav crkve i kao takav može biti relevantan samo za članove crkve.

Problem je kada se stav crkve prelije u domen društva, kao što je to slučaj u našem klimavom kao sekularnom društvu. Onda, recimo, dobijemo situaciju kakvu imamo sa ovim najnovijim partijskim ustavom, koji je izglasan, nizom mahinacija, na nedavnom referendumu, gde u članu 63. piše: „Svako ima pravo da odlučuje o rađanju dece“, što je super zanimljiva formulacija. Who knows, možda zapravo patrijarh i ima pravo da odlučuje o rađanju dece...

Elem, žena ima pravo da odlučuje o svom telu, pa tako i o abortusu, što, naravno, ne znači da je abortus najbolji način da žena kontroliše da li će i koliko imati dece. Kraj svih kondoma za muškarce i žene, pilula, spirala, itd...

:shok:
Korisnikov avatar
By Dominion
druga opcija, zene imaju pravo da rade sta hoce sa sopstvenim telom,

any way, abortus je ubistvo? cega, ne mogu da se setim od kojeg meseca fetus postaje pravno ziv, ali da li to znaci da ako se izvrshi abortus pre tog vremena - da to nije ubistvo? ma gluposti, abortus ubistvo, sta je onda drkanje - genocid???
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Alexandrus Magnus
pa kad je pre izmeni:)
Odma'. :) A elegantno resenje nikako ne ide sa sterilisanjem.
Korisnikov avatar
By spliff
glasao sam pod 2
ali smatram da patrijarh srpski ima prava da javno iznese svoj stav
Korisnikov avatar
By Error
glasao za 1.

Zao mi je, posle jebanja nema kajanja.
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Ja sa PRO-CHOICE uvek i zanavek pa tako i po ovom pitanju.
Mislim da ovakvi stavovi crkve imaju loš odjek u drustvu,naime u nekim latino-americkim zemljama gde je uticaj Crkve na politiku i zakonodavstvo velik,ne samo da je abortus ilegalan nego crkva propagira nekoriscenje bilo kakvih sredstava kontracepcije ukljucujuci i kondome jer je to po njima PROTIV BOGA,trebam jos napomenuti da je u tim drzavam sida u velikom porastu kao direktna posledica ovakvih stavova crkve.
Boze sidji pa vidi sta tvoje "zemaljske sluge" rade svojim vernicima!!:hmm:
Korisnikov avatar
By Dina
I u Portugaliji je zabranjen abortus. Ja to nisam znala, ali mi je skoro jedan poslovni partner iz te zemlje pricao. I sta se desava - bogatije zene odu u druge zemlje pa izvrse abortus, a siromasne - kao u proteklim vekovima kod nekih nadri vracara i lekara pa se desavaju i smrtni slucajevi... ali abortus i dalje zabranjen.
Korisnikov avatar
By Mars
Neka neko kaže neku reč kakva je situacija na GAK-u.
Ja mogu da zamolim drugaricu da napiše nešto o tome.
Korisnikov avatar
By M M and I
Originally posted by Alexandrus Magnus
XXI vek je, zna se kako dolazi do začeća i kako eventualno to sprečiti...
pa naravno...

ko nece decu neka se lepo sterilise, to se onda tice samo njegovog tela i moze kako hoce...
Ne seri! Lako ti da laprdas kad nisi zensko! Bas bih voleo da ti se desi da ostanes u drugom stanju i da ne znas sta da radis...
Korisnikov avatar
By gari
Patrijarh Pavle je apsolutno u pravu. Ne moze se licitirati sa TUDJIM zivotom /jer odmah posle zacecha dusa pocinje da zivi i to se smatra pocetkom novog zivota/.

Mislim da smo o toj temi negde nadugacko i nashiroko?

Pa naravno, ima toliko drugih nacina da se izbegne zaceche da abortus i jeste ubistvo. I tu zena ne radi nista sa svojim telom, nego sa tudjim, poshto je dete tu samo gost.

:pop: :sveca: :novinar:
Korisnikov avatar
By Loni
Kad sam ja pisao protiv uticaja crkava (i pravoslavne i katolicke i islama) svi su me napadali i šakom i kapom, zato cu samo reci kratko. Žena ima pravo sama da odluci šta ce sa svojim telom.
Na nju se može uticati samo savetima, ali nipošto zabranjivati abortus.

Bez obzira što znam da bi nama, gejevima, u praksi mnogo više odgovaralo da abortusa nema i da se umesto toga deca ostavljaju u domove.
U tom slucaju bilo bi toliko dece da bi bukvalno svakome, ko želi dali da usvoji neko: usamljenim babama, gej tipovima (ne moraju biti u paru), trima strinama, koje imaju slobodnu sobu itd.

Upravo takva situacija desila se na kraju drugog svetskog rata.
U Beograd je došao voz sa decom, koja su ostala ratni sirocici. A ispred voza su stajali svi, zainteresovani da uzmu neko dete (O tome govori knjiga - Šampion kroz prozor pokojnog piscca Stojšina).
Ispred voza je stajao jedan bokser, koji je na kraju prisvojio poslednjih šestoro dece, koje niko nije hteo (5 decaka i jednu devojcicu). Sve ih je izdržavao i to potpuno sam.
Da nema abortusa to bi bila praksa.
Bila bi to jedina dobra strana stvari.
Danas je dece u domovina manje od parova, koji ih žele. Neki ih cekaju i do 6-7 godina, a tek svakom petom paru uspe da dobije dete.

I ja, da sam žensko, odlucio bih se na tu varijantu. Umesto abortusa, dao bih dete na usvojenje jer bi time usrecio neke ljude, koji bi zaista to dete voleli i šružili mu mnogo pažnje.
Svakoj devojci treba sugerisati takvu opciju, ali ipak, na njoj je da odluci.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Gorski vilenjak
...
Danas je dece u domovina manje od parova, koji ih žele. Neki ih cekaju i do 6-7 godina, a tek svakom petom paru uspe da dobije dete.

I ja, da sam žensko, odlucio bih se na tu varijantu. Umesto abortusa, dao bih dete na usvojenje jer bi time usrecio neke ljude, koji bi zaista to dete voleli i šružili mu mnogo pažnje.
Svakoj devojci treba sugerisati takvu opciju, ali ipak, na njoj je da odluci.
Nije tacno - mnogo je vise dece nego parova koji ih zele. Razlog sto se tako dugo ceka su nasi propisi koji otezavaju usvajanje dece.

Ne znam odakle nekom pravo da sugerise drugoj osobi bilo sta u takvim situacijama... Ja nisam htela nista da kazem kad su me i bliske prijateljice pitale za savet da li da rode ili izvrse abortus. To osoba mora sama da odluci i teret odluke da nosi sama. Ta zena koja bi dala dete na usvajanje mozda bi celog zivota patila za tim detetom, mozda bi dete bilo neuklopljeno i u domu i sa usvojiteljima...
Korisnikov avatar
By gari
Dina-raspitaj se malo bolje. Na jedno dete u Zvecanskoj ceka po deset parova, a cuo sam da su i pare u igri tj. odgovorne osobe se potplacuju da bi nekome dete dali na usvajanje.

Imamo jos oko 50 godina da nestanemo, svake godine nestaje po jedan grad od 30 000 ljudi /tolika je razlika izmedju umrlih i novorodjenih/ a mi raspravljamo o abortusu. Naravno, svako ima pravo da o tome odluci i to je u redu /nikoga ne mozes prisiliti da rodi/. Sto kazu, ako ne moze zakonski da pobaci u bolnici otici ce kod nekog nadrilekara i dovesti i svoj zivot u pitanje.

Ovde je dilema samo to:da li je abortus moralni cin ili nije, kada postoji toliko nacina da se to izbegne na mnogo laksi i bezbolniji nacin.

:perezube: :ugriz: :alikako:
Korisnikov avatar
By Dina
Gari,
Ja sam tu informaciju cula sa vise strana a izmedju ostalog jednom sam upoznala i vaspitacicu iz doma koja mi je tako rekla. Pretpostavila sam da bi ona morala znati...
Korisnikov avatar
By mili86
smatram da je abortus ubistvo!

a sto se drkanja tice... drkanje ne moze biti genocid jer su to spermatozoidi koji nisu iskorisceni na pravi nacin... tj. nij edoslo do bilo kakve oplodnje...
po toj nekoj logici bi i menstruacija bila genocid... svasta

abortus je odstranjvanje ploda iz utrobe a ne spermatozoida...

u svakomslucaju.../ u 21. veku smo... kondomi, pilule, spirale....pa kondomi za zene...
Korisnikov avatar
By Dina
Vredjanja sa ove teme premestena u Do You Recycle

Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By CokoladnaBananica
on topic: ovih tema mi je pun qrac! jasno je da se kondomi mogu kupiti na svakom kiosku, a da su tablete za kontracepciju dostupne svima.
sto se tice abortusa, podrzavam ga kada je zivot zene u opasnosti, a u drugim slucajevima...pa, nisam zena (majke mi! :P ) te se ne mogu staviti u tu poziciju, ali, avaj, svak ima pravo na gresku, i ukoliko zena/djevojka smatra da ne postoji drugo prihvatljivo rjesenje, onda je slobodna da radi sta hoce. ako je napravila pogresan izbor, ispastace sama zbog toga.

edit: Dina, moderatorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By gorilica
Glasah za drugu opciju., mada je ova tema jako diskutabilna i škakljiva.
Nema ovde pravog odgovora, i opet, svaki je ispravan.
A to što kao nacija nestajemo i odumiremo, pa, verovatno da tako i treba.
Korisnikov avatar
By Phoenix
Nemam ništa protiv hrišćanstva i religije, jer ne vidim kakve veze idiotizam i propagiranje konzervativnih, naučno besmislenih ideja ima sa religijom. To što se neki pozivaju na religiju dok lupetaju je njihova stvar. Što se tiče Paje, jasno je šta mislim, pa ću ovde stati.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!