Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Gordost je najveći od svih grehova.

Viđamo je u svakodnevnom životu u različitim situacijama. Ona se odlikuje nesposobnošću da se učini bilo kakav ustupak koji bi uključivao odustajanje od sebe u korist drugoga. Ne videti ni zrno istine u drugom, nego tvrdokorno ustrajati u svome znači ne verovati u istinu i znači biti sebičan. Znači biti samoljubiv; ali ne bilo kako samoljubiv nego samoljubivo povređivati druge ljude. Gordost i samoljublje su povezani. Ćesto se zapitam ima li samoljublja koje se ne hrani drugima, time što povređuje druge. Ne možete da oprostite iz gordosti a povređujete, zatim, iz nezadovoljenog samoljublja.

Naravno i ja imam tu osobinu i iz iskustva kažem da se vlastita gordost hrani tuđom gordošću. Ovaj greh je jako teško pobediti. Kada uočite ovaj greh u sebi shvate koliko je neki put teško voleti druge.

Ali pošto smo na forumu, svakako da ovde ima gordosti. Ali je jako zapažena jedna metastazirajuća karakterna slabost izvedena iz patološke gordosti, a to je arogancija. Recimo ima ljudi s kojima sam se prepirao, svađao i koji su bili gordi kao i ja. Međutim s arogantnima mi je uvek bilo najteže, naročito kada mi je ta arogancija bila upućivana bez ikakvog razloga. Ljudi s kojima sam se oštro prepirao su mogli biti dosta neprijatni prema meni, ali je jedan deo njih zadržao bar jednu osobinu koja je, dobrim delom, negacija arogancije a to je smisao za ironiju, samoironiju i sposobnost za humor. To znači imati otklon prema vlastitoj umišljenosti i superiornosti; makar i nesvestan otklon.

Arogantni su međutim druga priča: arogancija je negacija svake rafinirane intelektualne aktivnosti, nesposobnost za ironiju i humor. Arogancija je patološka potreba da se potvrdjuje vlastita sujeta, lažna veličina i prikriveni despotizam povređivanjem drugih. To je parazitska zloupotreba bližnjih.

Arogancija je neprestani monolog paklenih nagona u čoveku. Čuvajte se arogancije a kada naiđete na takve, oduvajte ih svom silinom iz svog života.
Korisnikov avatar
By Myself
Gordost - zelja da covek sebe smatra ni od cega zavisnim i jedinim razlogom svega dobrog sto postoji u njemu i oko njega.

Po svom ustrojstvu covek u spoljnom svetu nikada ne pretenduje na ono na sto u sebi ne smatra da ima pravo. Dakle, veci stepen gordosti, vece verovanje da na nesto imas pravo i samim tim se to nesto bez kolebanja i sumnje i ostvaruje.

Gordi ljudi ne znaju da kazu 'izvinite, molim vas i hvala vam'.

Na drvetu greha gordost zauzima mesto stabla.

Arogancija - zelja da se divimo nadmoci svoga intelekta.

Na Forumu je prisutna i jedna i druga 'kategorija', mada sam misljenja da je gordost vise odlika vecine Forumasa. Arogancija ne toliko. Ne zelim da raspravljam o intelektualnim 'potencijalima' pojedinaca ovde, ali je ona (nazalost - jer je losa i pogresna)upravo srazmerna sa visinom intelekta.
Korisnikov avatar
By gari
Medjutim, arogancija moze biti i znak slabosti, nedostatak argumenata koji se nadomescuje arogancijom /nerealnim uzdizanjem svog ega iznad svega a bez pokricha/.

Gordost ponekad moze biti i dobra osobina, jer je neka vrsta udvostruchenog ponosa. Medjutim arogancija je nachin odbijanja nekoga za koga nemash dovoljno znanja ni cinjenica.

:cvetduga: :trol: :saksofon:
Korisnikov avatar
By svejedno
Licno sam prilicno gord (nezgrapne li reci)

Medjutim, to je nekako moj odnos prema meni, ma kako to smesno zvucalo.

Prema mojim vrednostima.

Tako da ta gordost cesto ne mora ni da se vidi.

Arogancija je, pak, gordost prema drugima, covek moze biti arogantan samo prema nekome, gord moze biti i kada je sam.

To je osnovna razlika, po mom misljenju.

Ne mogu da ulazim u raspravu koliko arogancija moze biti opravdana, jer licno smatram da ne moze, ni prema kome.
Korisnikov avatar
By Loni
Slovenski narodi su jedini, koji imaju žensko ime GORDANA.
Sve to govori da je gordost bila pozitivna osobina kod Slovena, kad je ženski pol u pitanju (Ima Gordon nije slovensko i nastalo je kasnije)

Verovatno se ženama sugerisalo da budu gorde, jer biti gorda znači nešto suprotno od ,,laka ženska''. To bi dakle bila ona devojka, koja je suzdržana, gorda i stamena u odnosu na nepristojne predloge itd.

Drugi narodi se čude odkud to da Sloveni uopšte imaju takvo ime jer se zna da se imena daju skoro isključivo na osnovu poželjnih osobina.
Korisnikov avatar
By Dina
Mene gordost uvek asocira na knjigu Dzejn Ostin "Gordost i predrasude" koju sam citala kao devojcica. I tamo je gordost nekako pozitivna - povezana sa principima, romantikom, karakternoscu... i naravno srecnim krajem. :D Ali ja nekako nisam primetila da je u zivotu tako, mislim da mi je gordost malo sta dobro donela, pa tezim da je eliminisem kod sebe. Mada, ne smeta mi kod drugih ljudi, valjda zbog knjige iz detinjstva, povezem to sa necim pozitivnim. Arogantnost mi naprotiv nije ni malo simpaticna, ne podnosim je kod ljudi... tako da te osobe ne mogu oduvati iz mog zivota jer u njega nece ni uci (sto se tice blizih osoba).
Korisnikov avatar
By Mars
A ja je nikako ne doživljavam kao isključivo negativnu osobinu (ili je u pitanju moje nepoznavanje pojma).Naročito se ne slažem da gordi ljudi nemaju hvala/molim/izvinite u rečniku.

Sve u svoje vreme i na svom mestu. I u pravilnoj dozi.

Mada jesam primetio neverovatna posrnuća nekih gordih ljudi... možda ipak ima nečeg.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Dina
Mene gordost uvek asocira na knjigu Dzejn Ostin "Gordost i predrasude" koju sam citala kao devojcica.
Zašto naslov tog dela nije preveden kao "Ponos i predrasuda"?

Hajde da neko meni i još jednom forumašu objasni ova dva pojma, i koje su sličnosti a koje razlike.

Roman.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa u kontekstu naslova romana Pride ima negativnu konotaciju, stoga je upotrebljen takav prevod. odavde je očita i distinkcija - gordost nosi negativnu konotaciju.
Korisnikov avatar
By svejedno
Pa ponos nije daleko od gordosti ni kod nas, bar u mojim ocima.

A i jedno i drugo, u istim (mojim, jel) ocima, mogu da nose i pozitivnu i negativnu konotaciju.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by 2Q2Bstr8
gordost nosi negativnu konotaciju.
Ali, upravo mi je to i teško da shvatim: zašto bi gordost imala negativnu konotaciju??

Zato što su Đura Daničić i Vuk Stef. Karadžić to tako zamislisli, prevodeći svojevremeno Stari i Novi Zavet??
Korisnikov avatar
By svejedno
Gordost, za razliku od ponosa, nekako upucuje na misao da covek sebe udaljava od, ili se stavlja iznad drugih ljudi.

Sa ponosom se to ne podrazumeva.

Medjutim, meni je to vise arogancija, ali mogu da skapiram NEKU razliku izmedju ponosa & gordosti.
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by gari
Medjutim, arogancija moze biti i znak slabosti, nedostatak argumenata koji se nadomescuje arogancijom /nerealnim uzdizanjem svog ega iznad svega a bez pokricha/.

Gordost ponekad moze biti i dobra osobina, jer je neka vrsta udvostruchenog ponosa. Medjutim arogancija je nachin odbijanja nekoga za koga nemash dovoljno znanja ni cinjenica.

:cvetduga: :trol: :saksofon:
Cini mi se kao monolog. Mislim da sam ovde dovoljno objasnio razliku izmedju gordosti i ponosa?

:adiktusha: :saksofon: :cita:
Korisnikov avatar
By svejedno
Nisi :)

jesi izmedju gordosti i arogancije, a to nije isto.
Korisnikov avatar
By Deksi
volim te osobine donekle....pomazu mi da se izvucem iz bedaka :saint2:
Korisnikov avatar
By Seka Sabljak
Gorda sam zena
za vecinu sam knjiga zatvorena...
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Mars
Originally posted by Dina
Mene gordost uvek asocira na knjigu Dzejn Ostin "Gordost i predrasude" koju sam citala kao devojcica.
Zašto naslov tog dela nije preveden kao "Ponos i predrasuda"?

Hajde da neko meni i još jednom forumašu objasni ova dva pojma, i koje su sličnosti a koje razlike.

Roman.
Mozda zato sto vezano za ono o cemu se govori u romanu pribliznija je nasa rec gordost nego ponos. Kako ja shvatam gordost je licnija. Npr. i ovde imamo temu "ponosna na svoje roditelje", ne mozes biti gord na nekog drugog. Ponos je nekako usmeren vise na druge ljude, kao da ima jednu komponentu hvalisavosti - drugi ljudi treba da vide da si ti ponosan na nesto. Gordost je cistija, moze postojati nezavisno da li su drugi ljudi prisutni ili ne, vide li ili ne. Devojke kod Dzejn Ostin kako sam vec pisala imaju visoke moralne principe, romanticne su, idealisticne... i kao dodatak tome meni vise ide gordost nego ponos. Cini mi se da je prevod dobar.
Korisnikov avatar
By gari
Originally posted by svejedno
Nisi :)

jesi izmedju gordosti i arogancije, a to nije isto.
Jesam, napisao sam da: gordost ponekad mozr biti i dobra osobina jer je neka vrsta udvostrucenog /mnogostrukog/ ponosa.

:jerry: :bye: :kolo:
Korisnikov avatar
By Tot
Slazem se sa Garijem oko arogancije. Ona je 'proteza za mozak'.

Inace svi ste rekli po nesto pametno i zanimljivo.

@Myself, imas najlepsi avatar :)

Posebnu zahvalnost upućujem miloj nam @Seki Sabljak. Poznato je, naime, da ni jedan casopis kod nas i u svetu, a na ovom forumu ni jedna tema ne mogu biti uspesni dok neko ne zavrti dupetom :klap: :klap: :klap:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Tot

Arogantni su međutim druga priča: arogancija je negacija svake rafinirane intelektualne aktivnosti, nesposobnost za ironiju i humor. Arogancija je patološka potreba da se potvrdjuje vlastita sujeta, lažna veličina i prikriveni despotizam povređivanjem drugih. To je parazitska zloupotreba bližnjih.

Arogancija je neprestani monolog paklenih nagona u čoveku. Čuvajte se arogancije a kada naiđete na takve, oduvajte ih svom silinom iz svog života.
Balans je jako teshko naci u zivotu, balans osobina nije nishta lakshe pronaci. Posebno kada se zeli biti svoj i bez kopiranja drugih.
Arogancija dolazi iz ponosa, a ponos je jak osecaj za samo-poshtovanje, i odbijanje da se bude ponizen, arogancija je "malo" vishe ponosa.
Za neke su to smrtni grehovi. Za Morgana su to osobine koje su vredne negovanja, jer nisu loshe. Morgan se pre bavio LHP /left hand path/...koju karakterishe velika zelja za samoodrzanjem, prezervacijom SEBE....
Ono shto Morgan hoce da kaze jeste sledece, ako udarish shtapom po pacovu, on ce pobeci, udari tim istim shtapom po zvecharki i ona ce te ujesti. Morgan zna da bude arogantan ali uvek je tu razlog, /udarac shtapom./ Arogancija se ispoljava ne samo rechima, vec i pokretima, mimikom. Ona je tu da kaze NE, da zaustavi i zamrzne akcije drugih koje nisu pozeljne. Njoj odgovara elemenat vode u frigidnom obliku, u obliku leda, za razliku od npr. brutalne sile koja je chista vatra ili obichnih uvreda koje odgovaraju elementu vazduha. Drugim rechima arogancija sluzi da osobe koje su preshle limit u napadu na lichnost spusti na zemlju, dozvoljavajuci im mogucnost da zavire u sebe i otkriju svoje mane, a ne mane drugih. To je jedna od metoda uchenja i umetnost interakcije sa socijalnim krugovima. Za aroganciju osim samo-poshtovanja je potreban natrposecahan IQ, mogucnost zapazanja i neverovatni refleksi "cold blood". Osobe kojima je u interakciji sa drugima arogancija prepreka potrebno je da rade na sebi.

Gordost je isto shto i ponos...."Pride and Prejudice" J.A.

btw. "paklenih nagona u choveku", "oduvajte ih svom silinom"
O kakvim paklenim nagonima ti choveche prichash?
A za duvanje, Morgan smatra da si isuvishe puta slusha bajku o tri praseta.
Sve osobe oko nas su tu iz nekog razloga, mozda su samo prolaznici, mozda dragi prijatelji i ljubavnici. Koji nam daruju srecu i tugu, ali pored toga oni nam pruzaju mogucnost da uchimo i da evoluiramo svakim korakom kroz zivot.
Dublje shvatanje zivota nas dovodi do chinjenice da smo mi kao vechita bica koja su oduvek postojala, povezani sa svime i sa svakim shto nas okruzuje. Za mogucnost evolucije nasheg duha je krucijalno da shvatimo i razumemo akcije drugih prema nama i nashe akcije prema drugima.

Postavi sebi pitanja:
Da li sam ja nechim prouzrokovao takvu reakciju drugih?
Shta sam mogao da promenim?
Zashto su se te osobe bash tako ponele prema meni?
Shta ih je nateralo na takvu akciju?

Empatija ce ti pruziti mogucnost da razumesh postupke drugih, i pronadjesh njihove razloge za akcije. A Morgan se nada da ce to usloviti prestankom otvaranja ovakvih tema koje shire loshe vibracije po forumu i po tvom mentalnom telu.
Korisnikov avatar
By gari
Ne verujem da neko arogancijom pokusava da dominira /mada je i to moguce/. Pre ce biti da je to jedan od odbrambenih mehanizama osoba koji potiskuju osecaj nize vrednosti. Zaista stabilne licnosti nemaju potrebu da koriste takve odbrambene mehanizme.

Sujeta ima puno dodirnih tacaka sa arogancijom, jer svakako da takve osobe grade o sebi nerealno visoko misljenje o sebi i ne dozvoljavaju /arogancijom i ignorisanjem/ da se o njihovim osobinama raspravlja.

Na kraju uvek ispadnu smesni.

:pas: :apprentice: :zvezda:
Korisnikov avatar
By Instruare
Mislim da sam na visem polozaju nego drugi, zasto? Jednostavno znam da sam rodjen sa nekom svrhom i da sam tu da promenim svet i znam da vam ovo zvuci extremno glupo. Gord sam i jako se kajem zbog toga. Inace gordost je najveci greh... Zbog gordosti su Satanu najurili iz Raja.
Korisnikov avatar
By gari
Pa svi su na ovom svetu rodjeni sa nekom svrhu, pochev od najmanjeg zivog bicha pa cak i od virusa koji su na granici zivog i nezivog. Mozda je sve vec i predvidjeno, svaki nas pokusaj, svaka nasa nada, sve...A mozda je sve i haos u kome mi pokusavamo da nadjemo smisao?

:volinevoli: :trach: :tamoamo:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Morgan Le Faye
...
Očekivao sam da se javi neki arogantni forumaš sa dužim monologom te tako anticpirao svoje neizmerno razočaranje u ovom momentu, budući da oni najbolji predstavnici arogantnog sebeljubija sažimaju svoje iskaze do beskonačnosti. Jebeš aroganciju ako ti je potrebno 10kB da je izraziš. :sesir: :potapsava:

Originally posted by Morgan Le Faye
Empatija ce ti pruziti mogucnost da razumesh postupke drugih, i pronadjesh njihove razloge za akcije. A Morgan se nada da ce to usloviti prestankom otvaranja ovakvih tema koje shire loshe vibracije po forumu i po tvom mentalnom telu.
Biti će razmotreno.

:drama: :drama: :drama:
Korisnikov avatar
By Instruare
Originally posted by gari
Pa svi su na ovom svetu rodjeni sa nekom svrhu, pochev od najmanjeg zivog bicha pa cak i od virusa koji su na granici zivog i nezivog. Mozda je sve vec i predvidjeno, svaki nas pokusaj, svaka nasa nada, sve...A mozda je sve i haos u kome mi pokusavamo da nadjemo smisao?

:volinevoli: :trach: :tamoamo:
Cek da ti objasnim. Ja sam rodjen sa jednom veoma veoma posebnom svrhom. Kako znam? Pa zato sto sam to JA
Korisnikov avatar
By gari
Pa objasni. Sa kojom si to posebno svrhom ti rodjen a da drugi nisu rodjeni sa istom takvom svrhom?

:lizalica: :flasher: :marinac:
Korisnikov avatar
By svejedno
E, to jeste razlika izmedju gordosti i arogancija.

Ja takodje znam da sam rodjen sa svojom svrhom, po meni nimalo malom, a arogancija je, cak i ako mislis (a ne mozes to da mislis, jer nije stvar u VELICINI, vec u pravom SMERU tvog puta, tvoje svrhe) da je tvoja svrha VECA, podrazumevati i da je bolja.

Nije.

Svako je rodjen sa svrhom, i ako je ispuni, ma 'kolika' ona bila, to je uspesan covek.

Ne vidim svrhu arogancije.

To je ophodjenje prema drugima sa manjkom postovanja, iz ubedjenja da su na nizem stupnju od tebe & iz straha da nisu, a ja kao gord covek sebi takvu niskost necu da dopustim.

;)
Korisnikov avatar
By decko
Originally posted by Myself

Na Forumu je prisutna i jedna i druga 'kategorija', mada sam misljenja da je gordost vise odlika vecine Forumasa. Arogancija ne toliko. Ne zelim da raspravljam o intelektualnim 'potencijalima' pojedinaca ovde, ali je ona (nazalost - jer je losa i pogresna)upravo srazmerna sa visinom intelekta.
Slazem se...na zalost :vezan:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!