Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Lunja
bukvalisto
bukvalisto na 2 :roflmao:
Korisnikov avatar
By gari
@Lunja: Vernici jesu cinili zlocine u "ime Boga" mada on to nije trazio od njih, ali su bili uvereni da time cine nesto dobro /sirenje hriscanstva, islama itd./.

Ateisti su cinili zlocine takodje uvereni da cine nesto dobro, da sprovode neku ideju o jednakosti i pravdi.

Svi oni imaju po neko opravdanje za svoje zlocine, ali zlocin ostaje zlocin bez obzira na razlog zbog koga se vrsi.

To je ona dilema Raskoljnikova, da li je vrednija jedna baba tj njen zivot ili sprovodjenje neke velike ideje kojoj ona stoji na putu?

Pa, ja mislim da je svaciji zivot vredniji od sprovodjenja bilo kakve ideje.

:pionir: :gotika: :evilgiggle:
Korisnikov avatar
By Lunja
Originally posted by gari
zlocin ostaje zlocin bez obzira na razlog zbog koga se vrsi.
Upravo! I zato smatram da je besmisleno deliti zlocince na vernike i ateiste, tj. bilo kakvu podelu te vrste, i uopste uporedjivati ih na nacini na koji si ti to uradio. Zrtvama je svakako svejedno da li su nastradali od strane jednih, drugih ili petih.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Lunja
zlocin ostaje zlocin bez obzira na razlog zbog koga se vrsi.
Upravo! I zato smatram da je besmisleno deliti zlocince na vernike i ateiste, tj. bilo kakvu podelu te vrste, i uopste uporedjivati ih na nacini na koji si ti to uradio. Zrtvama je svakako svejedno da li su nastradali od strane jednih, drugih ili petih.
Dakle tu se slazemo. To smo resili.

Sad.

Zasto je DOBRO ne verovati u Boga?
Korisnikov avatar
By svejedno

To je ona dilema Raskoljnikova, da li je vrednija jedna baba tj njen zivot ili sprovodjenje neke velike ideje kojoj ona stoji na putu?

Pa, ja mislim da je svaciji zivot vredniji od sprovodjenja bilo kakve ideje.

:pionir: :gotika: :evilgiggle:
Shvatam tvoju poziciju.

Shvatam i suprotnu.

Zelim reci, ovo ne znam.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Pa ja se slazem da je ljudima lakse ako veruju u boga.
Mogu da ga okrive za sve sto se desava.
Sve mogu da objasne bozijom prisutnoscu.
Zamislite samo, da je Srbija sekularna drzava, kao sto nije, mogli bi i na ispitima da odgovaramo sa 'bog je tako hteo'. To bi zaista bilo sjajno. Svi bi diplomirali do 16, sa najvisim ocenama.
Korisnikov avatar
By svejedno
Mina, idemo ponovo:
Originally posted by E.c.h.o...
nije potrebno da verujes u Boga da ne bi cinio greh, tu su bozje zapovesti i vazeci zakoni vrlo slicni i vrlo striktni.
I tu je, po meni, glavna razlika. Ukoliko prekrsis zakon i niko te ne otkrije, ti si slobodan covek. To nisi ukoliko prekrsis bozji zakon, jer bog sve vidi i sve zna :andjelak:
Dakle, upravo suprotno od tvoje price.

Verovanje ne oslobadja krivice, naprotiv.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Morgan Le Faye
A zashto mislish da Hitler nije "chinio ispravno?" Zar ga osudjujesh?
Nemoj suditi o akcijama drugih.
Ne. Samo me je zanimalo tvoje objasnjenje.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by 2kune
Zašto je dobro ne vjerovati u boga? :sweet:
:saint:
Zato sto se vodis sistemom vrednosti koji si sama kreirala.
Korisnikov avatar
By gari
Niko ne kreira sistem vrednosti. Sistem vrednosti kreira tebe od dana kada si se rodila. Zavisi u kom si svemiru /kulturi, drustvu.../. Ima plemena gde je sistem vrednosti tako postavljen da je dobro ubiti coveka i pojesti ga za rucak. Tamo je to DOBRO. Ovde je kaznjivo. Religiozno vaspitavaju decu da veruju u Boga /i ona u 90% veruju/, ateisti vaspitavaju decu da ne veruju u Boga /i ona ne veruju u 90%/.
Civilizacija ne trpi iskakanje iz proseka i sve je tome podredjeno, inace bi im nedostajali robovi ukoliko bi svako imao svoj sistem vrednosti.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Razumem sta zelis da kazes. To je Bekon objasnio kroz njegovu kritiku idola, konkretno to sto si nabrojao idolima teatra. Ipak svemu tome mozes dati licni pecat, tj. nadograditi na ono od cega polazis, nekih stvari se mozes i otresti. U suprotnom ne bi bilo rusenja starih i izgradjivanja potpuno novih sistema vrednosti. Neki filozofi su zagovarali prevrednovaje svih vrednosti, npr Nice. Pasivnim nihilizmom on je oznacio stanje u kome se vrednosti gube i takvo stanje je polaziste za aktivni nihilizam koji je svesno odbacivanje i razaranje postojecih vrednosti da bi se stvorili uslovi za ponovno jedinstvo kulture i zivota.
Korisnikov avatar
By Dina
Offtopic sa ove teme nalazi se ovde

Dina, moderatrorka Religije, filozofije i teorije
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by baby_girl
Razumem sta zelis da kazes. To je Bekon objasnio kroz njegovu kritiku idola, konkretno to sto si nabrojao idolima teatra. Ipak svemu tome mozes dati licni pecat, tj. nadograditi na ono od cega polazis, nekih stvari se mozes i otresti. U suprotnom ne bi bilo rusenja starih i izgradjivanja potpuno novih sistema vrednosti. Neki filozofi su zagovarali prevrednovaje svih vrednosti, npr Nice. Pasivnim nihilizmom on je oznacio stanje u kome se vrednosti gube i takvo stanje je polaziste za aktivni nihilizam koji je svesno odbacivanje i razaranje postojecih vrednosti da bi se stvorili uslovi za ponovno jedinstvo kulture i zivota.
Za to je potrebna svest. Samosvest.

To cak, samo po sebi, podrazumeva samosvest.

Ali ne iskljucuje veru u pojam 'Boga', samo po sebi.

...

Sad, sistem vrednosti si slobodan sam da pravis i ako verujes u Boga.

Ja licno 'verujem', pa opet imam neki svoj sistem vrednosti.

Ode teorija - ''Zato sto se vodis sistemom vrednosti koji si sama kreirala.'', drugim recima.

To mozes i sa verom, dakle.

Zasto je DOBRO ne verovati u Boga?
Korisnikov avatar
By gari
Ne verovati u Boga nije DOBRO nego je ZLO. Ne nasedan na provokacije sataniste 2 chune. Na to padaju klinci a ja sam stara lisica /i kad ulovim kune odmah ih zadavim/. Tako je Bog odredio.

Veliki deo onoga o cemu smo pisali baby_girl i ja je bacen u offtopic i nemam sada snage da to ponovo pisem.

:elektro: :psiholog: :leviathan:
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Ne verovati u Boga nije DOBRO nego je ZLO.
Otkada to?
Percepcija dobra i zla je iluzija. Niti chovek moze da uradi neshto dobro niti zlo.
Jer bogovi u svoj svojoj mudrosti shvataju ovaj svet drugachije od ljudskog bica koji nije u stanju da pojmi da mora ici dalje od koncepta dualnosti.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Gari

Otislo je u temu 'off civilizacija', i lepo ste vi tamo pricali, OK.

Sada mi definisi DOBRO i ZLO.

I onda mi reci, posto zastupas stav da je ZLO ne verovati, zasto je to tako.

Mozda onda dodjemo i do onog DOBRO.
Korisnikov avatar
By gari
Da uprostimo, dobro i zlo su eticki i moralni postulati koje je homo erectus sebi nametnuo kako bi opstao na ovoj planeti. Kako pojam dobra i zla nije bilo dovoljnmo da ustanovi neki covek, onda je to kroz verovanje u Bogove doslo u vidu misticnih poruka /kao deset Bozjih zapovesti/ obicno kroz nekog od mnogih mesija koje su protutnjale kroz istoriju covecanstva.

Zasto je bilo potrebno ustanoviti sta je dobro a sta zlo. Pa zato da bi se odrzao red i mir u drzavama, jer inace bi zavladao haos a u haosu /apsolutnoj slobodi/ nema reda.

Osim toga dobro i zlo /kao jin-jang/ su neophodni jedno drugom, jer u svakom dobru ima malo zla a u svakom zlu ima i malo dobra /dakle princip jin-jang/.

E sad, sto Morgan kaze, to je po ljudskim merilima. Sta Bogovi o tome misle a sta tek rade je sasvim drugo merilo vrednosti. Cini se da kod Bogova nasa merila dobra i zla ne vrede.

Recimo, neki covek je celoga zivota dobar, vredan, pomaze bliznjima, moli se Bogu, ne cini zlo itd. I jednog dana njemu pogine dete. Svi su zapanjeni? Sta to Bog radi, tako dobrom coveku tako vraca za njegovu dobrotu?

Nasuprot tome. drugi covek je susto zlo, ne propusta nijednu priliku da nekome ucini nesto lose, krade, ubija i njemu sve ide dobro. Bog ga ne kaznjava za njegova nedela uprkos zapovestima koja ovaj covek gazi.

Ocigledno, Bog vidi sve sto je bilo, sto jeste i sto ce biti i njegova merila dobra i zla ne zavise od trenutka u kome smo i od proslosti koju znamo, te tako On koristi druga merila dobra i zla koja nisu kompatibilna sa nasima. Buduci da Bog zna i sta ce biti On odredjuje da se dobrima desi nesto lose jer zna buducnost, pa mozda uzima dobrom coveku dete ili mu se desi nesto drugo lose /recimo oboli od raka/ znajuci da ce u buducnosti ta dobrica od coveka uciniti nesto sto ce pokvariti Bozji plan.

Eto, objasni sad ti meni sta misli BOG?
Korisnikov avatar
By svejedno
Pojma nemam.

Ali ne verujem ni da bi 'mislio' da je ZLO ne verovati u njega.

(rece Morgan jednom, ja mislim na ovoj temi, mozda i na nekoj drugoj - ima mladih duhova, ima starijih - nije logicno ocekivati od mladih duhova da se odreknu maye (neceg njima potpuno novog) i posvete ideji - otud i ona moja nedoumica o Raskoljnikovom pitanju)

LM, zasto je ZLO ne verovati?

Nabrojao si ljudska merila vrednovanja dobrog & zlog.

Nisam te to pitao, i to znas.
Korisnikov avatar
By gari
Dosli smo do zakljucka da su pojam dobra i zla postavili ljudi, koristeci se Bozjim poslanicima /laznim ili pravim ja ne znam/.

Dosli smo i do toga da su Bozanska merila dobra i zla sasvim drugacija i da ih mi ne mozemo dokuciti. Zato se cesto cuje pitanje: A zasto bas ja a ne neko drugi? To je ono kod Hemingveja "Ne pitaj kome zvono zvoni".

Zlo je ne verovati zato sto se time rusi jedan odredjeni davno postavljeni sistem civilizacijskih vrednosti i pravila, cime se odrzava red na planeti a ljudi u ropskom polozaju. Kada bi ljudi prestali da veruju /bilo u dobro, bilo u zlo/ sistem bi se urusio i morali bismo sve iz pocetka, od pecinskog coveka pa dalje.

Posto smo dostigli neki nivo saznanja i priblizili se za jedan milimetar Bogovima, bilo bi glupo srusiti to i poceti sve ponovo a pre vremena, jer inace je predvidjeno da se sve urusi ali kada za to dodje vreme /kada se zavrsi ovo doba-Kaljuga/.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ali ima ljudi koji sa te strane iskreno VERUJU u zakon (pravo).

Pada u vodu i ova teorija, dakle.

Oni bi npr bili vernici, ako sada nisu, nekada.

Dakle, ne moras verovati u Boga da se ''sistem ne bi urusio'', mada ja ne znam ni da li je DOBRO ili LOSE da se sistem urusi.

Rekoh jos u prvom postu, NE ZNAM sta je dobro a sta je zlo.

Zato ne znam ni odgovor na postavljeno pitanje by 2kune.

(pitanje ropstva je drugo pitanje, mozemo o tome na onoj 'off civilizacija' temi)
Korisnikov avatar
By gari
Tema je postavljena NAOPAKO. Pitanje je zasto je DOBRO ne verovati u Boga? Verovati ili ne verovati u Boga ne spada u kategoriju dobra ili zla, tako da je odgovor na to pitanje vec dat samim pitanjem, dakle autor je sam rekao da je DOBRO NE VEROVATI u Boga. On je samo pitao jos ZASTO je to dobro.

Zato ja ne mogu da odgovorim na to pitanje jer smatram da to nije DOBRO /jer sam licno vernik/ i ne znam zasto /to valjda zna 2 chune koji je postavio temu/.

Ne mora se verovati u Boga da se sistem ne bi urusio ali se mora pridrzavati normi koje su postavljene tj. sta je dobro /dozvoljeno/ ciniti a sta je zlo /zabranjeno/ ciniti. Zato je nekada kod mnogobozaca sve sto je lose bilo TABU /zabranjeno/ i time je sistem bio zasticen.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ok, odgovor nije nadjen.

Dovidjenja, vidimo se na drugoj temi.
Korisnikov avatar
By gari
Odogovor ne moze biti pronadjen zato sto je pitanje postavljeno tendenciozno. 2 kune nije pitao vec je utvrdio da je dobro ne verovati u Boga a nama je stavio u zadatak samo da odgovorimo zasto je to dobro. Posto ja nisam tog misljenja /tj da je dobro ne verovati, vec mislim suprotno da je zlo ne verovati u Boga/ to ja ne mogu ni odgovoriti na pitanje ZASTO je dobro ne verovati u Boga.

Neka 2 kune odgovori na to pitanje, mozda on zna odgovor zasto je to dobro?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!