Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Šta znate o poznatoj Rembrantovoj slici "Čas anatomije"? Kritičari su primetili da na slici nedostaje publika koja posmatra čas. Šta mislite zbog čega? Šta doktor Nikolas Tulp pokazuje prstima?

Slika

Wikipedia kaže sledeće:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A7%D0 ... 0%BF%D0%B0

"Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa je ulje na platnu holandskog slikara Rembranta, naslikano 1632. godine, koja se čuva u muzeju Maurichuis u Hagu.

Na slici je dr. Nikolas Tulp, koji objašnjava muskulaturu ruke prisutnim medicinskim stručnjacima. Leš na slici je zločinac Aris Kint, koji je prethodno tog dana obešen zbog oružane pljačke. Neki od posmatrača su aristokrate koji su platili da budu uključeni u sliku.

Događaj na slici se odvio 16. januara 1632. godine, u Amsterdamskoj hirurškoj gildi, kojoj je Tulp pripadao i nosio titulu zvaničnog Gradskog anatoma, kome je bilo dozvoljeno da vrši samo jedno javno seciranje godišnje, za koju bi se koristilo telo pogubljenog zločinca.

Časovi anatomije su bili društveni događaj u 17 veku, održavali su se u učionicama koje su zapravo bile pozorišta, prisustvovali su im studenti, kolege i svaki pojedniac koji bi platio ulaznicu. Posmatrači su prikladno odeveni za ovu ozbiljnu društvenu priliku. Smatra se da su ovi ljudi (sa izuzetkom figura iz pozadine i sa leve strane) naknadno dodati slici.

Na slici nedostaje jedna osoba - preparator, čiji je zadatak da primpremi telo za čas. U 17. veku jedan tako ugledan naučnik poput dr. Tulpa nije morao da se bavi tako servilnim i krvavim poslom kao što je seciranje, pa su ti poslovi bili prepušteni drugima. Zbog toga na slici nema nikakvog instrumenta za sečenje. Umesto njih se u donjem desnom uglu nalazi otvoren ogromni priručnik iz anatomije, verovatno "Fabrika ljudskog tela" (De humani corporis fabrica), knjigu autora Andreasa Vesalijusa, objavljenu 1543. godine.

Savremeni stručnjaci su komentarisali preciznost kojom je 26-godišnji Rembrant naslikao mišiće i tetive. Nije poznato gde je stekao ta znanja, moguće je da je iskopirao detalje iz priručnika anatomije.

Lice leša je delimično osenčeno, nagoveštaj "senke smrti" (umbra mortis), tehnike koju će Rembrant često koristiti.

Slika je potpisana u gornjem desnom uglu sa Rembrandt f[ecit] 1632. To je, koliko je poznato, prvi put da je rembrant potpisao potpisao sliku svojim ličnim imenom, a ne inicijalima RHL (Rembrandt Harmenszoon van Leiden), što je znak porasta samouverenja umetnika.

Skorašnje ispitivanje holandskih naučnika otkrilo je nekoliko neslaganja između podlaktice leve ruke prikazane na slici i seciranog dela iste."
Korisnikov avatar
By Egon
vrlo interesantno ...

hhmm .. pa preparator i publika nedostaju jer prosto je bilo unapred najavljeno slikanje ... mozda sam Rembrant je smatrao da mu to nije toliko potrebno za sliku ...

a ko je osoba koja se nagnula na lesh
i nagoveshtava "senku smrti" ?
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Egon
vrlo interesantno ...

hhmm .. pa preparator i publika nedostaju jer prosto je bilo unapred najavljeno slikanje ... mozda sam Rembrant je smatrao da mu to nije toliko potrebno za sliku ...
Rembrant je namerno "izostavio" publiku! Mala pomoć: u koga sve gledaju oči učesnika na slici?
Originally posted by Egon
a ko je osoba koja se nagnula na lesh
i nagoveshtava "senku smrti" ?
Ne znam ko je osoba koja se nagnula, mada je leš primetno svetao i beo, poput svetinje. Rembrant kao da je hteo da nam poruči da ćemo svi jednog dana završiti, da nas sve čeka smrt.
Korisnikov avatar
By Sunce
Evo još jedne njegove slike: The Anatomy Lesson of Dr Joan Deyman (1656):

Slika

Nažalost, ova slika je zahvaćena požarom tako da je ovo samo preživeli fragment. Retka slika toga doba bez glave.
By ~ Le Saint X ~
Svakako da voli Rembranta...
ali dve napomenute slike nisu medju mojim favoritima
Korisnikov avatar
By Escobar
Ovaj... Fasciniran sam cinjenicama koje si naveo, Sunce...

Nije bas da sam covek od umetnosti, zapravo sam samo svratio da ti dam :kiss:
By Sixto
Zasto pitas gde je preparator?
Pa kad profesor anatomije pocne cas tj predevanje i seciranje preparator je vec zavrsio posao! Sto se tice publike i ostalih 'mana' kad bi stale sve na sliku slika ne bi prikazivala jedan momenat u vremenu vec ceo vremenski interval sto je nemoguce i suludo!
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Escobar
Ovaj... Fasciniran sam cinjenicama koje si naveo, Sunce...

Nije bas da sam covek od umetnosti, zapravo sam samo svratio da ti dam :kiss:
:kiss: Hvala! Ko kaže da nisi čovek od umetnosti? Baš jesi!
Originally posted by Sixto
Zasto pitas gde je preparator?
Pa kad profesor anatomije pocne cas tj predevanje i seciranje preparator je vec zavrsio posao! Sto se tice publike i ostalih 'mana' kad bi stale sve na sliku slika ne bi prikazivala jedan momenat u vremenu vec ceo vremenski interval sto je nemoguce i suludo!
Nisam pitao gde je preparator, nego gde je publika! Pažljivije čitaj! To da li je suludo ili ne je samo tvoje mišljenje. :) Nisam rekao da je odsustvo publike "mana", samo sam želeo da podstaknem na razmišljanje.
Korisnikov avatar
By Escobar
Ma daj :kiss:

:france: jeste. Ja sam znanstvenik :mucka:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Escobar
Ma daj :kiss:

:france: jeste. Ja sam znanstvenik :mucka:
Pa da, sada smo na času anatomije!
Korisnikov avatar
By Escobar
Onda mogu da budem na platnu. A posto sa te strane platna, izvodeci pokuse, ne mogu da vidim sta umetnik radi iza stafelaja, necu da komentarisem delo :)
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Da je Rembrant ubacio u sliku i publiku tj gradjane Amsterdama glavna tema slike bi se razvodnila.
Akcenat je na lesu koji se ne bi video u dovoljnoj meri da je tako postupio. Ljudske figure bi bile znatno manje sa uvodjenjem veceg broja lica na sliku. Detalji poput vena, tetiva, misica bi bili prakticno nevidljivi.
Fizicki nedostatak publike je uostalom resio tako sto je tri muskarca na slici naslikao tako da gledaju u njega. Samim tim oni gledaju u nas. Dakle mi smo publika :hvala:

Nemam ideju sta bi profesor mogao da drzi u prstima, ne poznajem anatomiju toliko :giggle: Sigurno je da je to nesto sitno. A po polozaju ruke, sake...mogla bi biti i igla sa koncem...mozda je krenuo da ga zasiva :neznam:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by blabla-baby
Samim tim oni gledaju u nas. Dakle mi smo publika :hvala:
Ovo sam želeo da čujem! :sunce: Gornji levi čikica gleda prema nama. Mi smo publika ovog časa anatomije!
Nemam ideju sta bi profesor mogao da drzi u prstima, ne poznajem anatomiju toliko :giggle: Sigurno je da je to nesto sitno. A po polozaju ruke, sake...mogla bi biti i igla sa koncem...mozda je krenuo da ga zasiva :neznam:
Doktor Tulp pokazuje funkciju mišića - pokretanje prstiju (širenje i skupljanje)!
By Pending-For-A-Bending
Bio sam u muzeju i video sliku. Inace, u tom muzeju je takodje mogla da se vidi i cuvena Vermeerova slika Devojka sa bisernom mindjusom
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
@Sunce - to ne bih pogodio ni za sto godina :giggle: mada sad kad rece sta pokazuje, vidim koliko je slican polozaj sake sa tzv O ring metodom koji radi upravo na tom principu sirenja i skupljanja misica palca i kaziprsta.

A za Devojku sa bisernom mindjusom...ima li nekih istorijskih podataka o toj slici? Koliko se knjiga Trejsi Sevalije bazira na tome a koliko na masti autorke? U svakom slucaju svidja mi se opisana varijanta.

Sunce davaj jos ovakvih tema :yay:
Korisnikov avatar
By Sunce
@Sunce - to ne bih pogodio ni za sto godina :giggle: mada sad kad rece sta pokazuje, vidim koliko je slican polozaj sake sa tzv O ring metodom koji radi upravo na tom principu sirenja i skupljanja misica palca i kaziprsta.

A za Devojku sa bisernom mindjusom...ima li nekih istorijskih podataka o toj slici? Koliko se knjiga Trejsi Sevalije bazira na tome a koliko na masti autorke? U svakom slucaju svidja mi se opisana varijanta.

Sunce davaj jos ovakvih tema :yay:
:sunce: Da otvorim temu u kojoj ćeš opet nešto da otkrivaš? U ovoj si bio odličan! :hail:

Inače, doktor je svoje prezime promenio u Amsterdamu, kada se uselio u kuću na kojoj je bila izrezbarena lala. Zato je Tulp. Imao je čak i kočije koje su dizajnirane na osnovu lala. Bio je čuven po tome što prepisivao pedeset šolja čajeva (dnevno) kao terapiju.
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
50 solja caja dnevno :puzzle: pa na sta je licila jetra tih pacijenata zaboga?

I ti si odlican sa svim ovim podacima ;) volim da analiziram slike, ist. umetnosti mi je bila jedna od faks. opcija :)
Korisnikov avatar
By Pipin
Originally posted by Sunce
Šta doktor Nikolas Tulp pokazuje prstima?
Pokazuje šta će se desiti sa prstima kada zavrne one makaze tamo. Na taj način je Rembrant uspeo da ovekoveči "trajanje" umesto momenta.
Ustvari, ne znam kako da objasnim. :ruzan:
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Pipin
Šta doktor Nikolas Tulp pokazuje prstima?
Pokazuje šta će se desiti sa prstima kada zavrne one makaze tamo. Na taj način je Rembrant uspeo da ovekoveči "trajanje" umesto momenta.
Ustvari, ne znam kako da objasnim. :ruzan:
:) Zanimljivo! Doktor na slici pokazuje kako funkcioniše mišić kojeg stimuliše, dakle kako pokreće prste. Trajanje umesto trenutka, pa da.
Korisnikov avatar
By jukie
Šta znate o poznatoj Rembrantovoj slici "Čas anatomije"? Kritičari su primetili da na slici nedostaje publika koja posmatra čas. Šta mislite zbog čega? Šta doktor Nikolas Tulp pokazuje prstima?
Slika
Dakle, kako ja vidim ovaj trenutak:
Ovaj šiljasti u donjem redu desno gleda u otvorenu knjigu.
Ovaj levo od njega gleda prezenteru u lice (čini mi se da mu se baš ne mili da gleda direktno u leš).
Ovaj što čita sa papira gleda levo-desno, mislim da njemu pogled nije fokusiran u tačku. Pokušava da se snađe u odnosu na ono što čita.
Riđi sa šiljastim brkovima levo od njega, kao i ovaj mali sa ružnim očima desno dole, gledaju u prezenterovu slobodnu levu ruku kojom pokazuje pokret.
Ovaj jedini zgodni, koji se nageo napred, gleda u disekovanu ruku leša.
Šta tačno radi i misli ovaj "najviši" levo gore nisam siguran. Ili se zamislio pa ne pazi (posle će mu đavo biti kriv kad dobije keca na odbrani vežbe hehehe), ili upravo masturbira tarući se o ovog ispred sebe...
Smatra se da su ovi ljudi (sa izuzetkom figura iz pozadine i sa leve strane) naknadno dodati slici.
Hmmm... ja vidim SAMO ljude iz pozadine i sa leve strane... znači da je ovo samo deo slike?
Savremeni stručnjaci su komentarisali preciznost kojom je 26-godišnji Rembrant naslikao mišiće i tetive. Skorašnje ispitivanje holandskih naučnika otkrilo je nekoliko neslaganja između podlaktice leve ruke prikazane na slici i seciranog dela iste."
Pa neka se dogovore da li je precizno ili nije...
Nije poznato gde je stekao ta znanja, moguće je da je iskopirao detalje iz priručnika anatomije.
a ne znam šta fali ideji da je jednostavno otišao i posmatrao disekciju. ili je nacrtao mišiće neke druge životinje a ne čoveka, što bi objasnilo neslaganja
Lice leša je delimično osenčeno, nagoveštaj "senke smrti" (umbra mortis), tehnike koju će Rembrant često koristiti.
Ne nego se ovaj najzgodniji nageo nad njega pa mu muževna široka ramena bacaju senku
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by jukie
Ovaj jedini zgodni, koji se nageo napred, gleda u disekovanu ruku leša.
Šta tačno radi i misli ovaj "najviši" levo gore nisam siguran. Ili se zamislio pa ne pazi (posle će mu đavo biti kriv kad dobije keca na odbrani vežbe hehehe), ili upravo masturbira tarući se o ovog ispred sebe...

Ne nego se ovaj najzgodniji nageo nad njega pa mu muževna široka ramena bacaju senku
:pucaodsmeha: :smeh: :lol: jukie, definitivno treba da radiš kao kustos! Odličan post! :hail:
Korisnikov avatar
By Kiborg
O obzirom na položaj palca disekovana ruka je okrenuta fleksornom stranom, i mišić koji se disekuje liči na jedan od fleksora (flexor digitorum profundus) ali nije mi jasno kako to stoji, sve mi je nešto neprirodno u ovom položaju, kao to je to, ali nije baš to to.

Izvin'te na ovoj upadici, obnavljam malo anatomiju (i to baš ruke :D , rame i nadlakticu, doduše, ali setih se ove teme)
Korisnikov avatar
By Sunce
Ako, ako, samo piši i obnavljaj! Čini mi se da si pogodio o kom se mišiću radi! :)
Korisnikov avatar
By Galadriel
na rembrantovim slikama uvek trazim izvor svetlosti i nikada ga nema!!!
ni na jednoj ne moze da se odredi sa koje strane dolazi svetlost i da li je od sunca ili od sveca, fenjera, prirodna ili vestacka

sve su osvetljene a mrtvih boja..kaaaaako? :leviathan:
Korisnikov avatar
By Sunce
A da bude još zanimljivije, njegova slika "Noćna straža" uopšte ne prikazuje događaj koji se dešava noću, već danju.

Slika

"NOĆNA STRAŽA (1644)

Platno, 363x 438 cm. Čuva se u Kraljevskom muzeju u Amsterdamu.
"NoĆna straža", možda Rembrantova najčuvenija slika, je naručena 1638. da bi se obilježila posjeta francuske kraljice Marije Medici. Nekoliko umjetnika dobilo je zadatak da naslikaju grupne portrete amsterdamskih milicijskih družina. Rembrant je za svoj rad dobio 1600 guldena.
Ova slika prikazuje musketare amsterdamske gradske straže i njihovog zapovjednika Fransa Baninga Koka. Imena 18-orice naslikanih poznata su. Tek u 18. vijeku slika je dobila ime "Noćna straža". Taj naziv je pogrešan jer je Rembrant zapravo naslikao prizor koji se odigrava danju. Naziv se ipak zadržao.
Ova slika predstavlja grupni portret, žanr koji je u to vrijeme bio veoma popularan u Holandiji. Najčešće su modeli prikazivani kako stoje u redu ili oko stola. Rembrant je medjutim stvorio prirodnu, veoma živu scenu, koristeci svjetlo, boju i dubinu atmosfere da bi postigao izuzetne efekte. Pored portreta 18-orice ljudi , čija se imena znaju, na slici su i mnogi nepoznati prolaznici.
Jedan od ključeva za ovu sliku jeste ponos i radost milicijske družine: musketa. Vojnik s lijeve strane puni svoje oružje, onaj u sredini puca, treći s desne strane duva u komoru posto je ispalio hitac. Istancano prelivanje svjetla i tona stvara utisak gustine, vještom upotrebom perspektive skraćeno je jedno koplje, ipak, najviše od svega, rembrantova upotreba boja ostvarila je izuzetno dejstvo svjetla i sjenke."
Korisnikov avatar
By SeoskiLola
Originally posted by arwen_evenstar
ni na jednoj ne moze da se odredi sa koje strane dolazi svetlost i da li je od sunca ili od sveca, fenjera, prirodna ili vestacka

pa prilicno su retke slike iz ovog perioda (ukoliko se radi o portretima i zatvorenim prostorima) na kojima ce biti prikazan sam izvor svetlosti, tipa sveca, fenjer i sl.
osvetljene su a "mrtvih boja" zahvaljujuci kjaroskuro tehnici ;) jakom kontrastnom odnosu svetla i tame na kompoziciji, cesto na samom ljudskom modelu kako bi se jace naglasio volumen tela.
btw, tehniku je drpio od Karavadja:nokti: mada je doduse koriscena i ranije u znatno manjoj meri kao npr kod Rafaelove Fornarine...

Jeste li primetili da na ogromnoj vecini Rembrantovih slika svetlo dolazi sa nase leve strane :puzzle:
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by arwen_evenstar

pa prilicno su retke slike iz ovog perioda (ukoliko se radi o portretima i zatvorenim prostorima) na kojima ce biti prikazan sam izvor svetlosti, tipa sveca, fenjer i sl.
osvetljene su a "mrtvih boja" zahvaljujuci kjaroskuro tehnici ;) jakom kontrastnom odnosu svetla i tame na kompoziciji, cesto na samom ljudskom modelu kako bi se jace naglasio volumen tela.
btw, tehniku je drpio od Karavadja:nokti: mada je doduse koriscena i ranije u znatno manjoj meri kao npr kod Rafaelove Fornarine...

Jeste li primetili da na ogromnoj vecini Rembrantovih slika svetlo dolazi sa nase leve strane :puzzle:
hmm kako bih ti to objasnila..

kad je izvor svetlosti poznat, on se ne mora videti. nego prosto znas sa koje strane svetlost dolazi, ima senki, pomocu kojih moze da se odredi.

ne mozes odrediti stranu, ne dolazi sa leve, niti izvor to je poenta
Korisnikov avatar
By KiWi
Ima neka fora snimanja slike ultrazvučnim talasima koja prepoznaje slojeve boje, pa se lako može utvrditi da li su ljudi zamišljeni na tim mestima ili su kasnije dodani. Na RTS2 je išla emisija gde su detaljno izvršili analizu slike "A Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte", i išli su do tih sitnica da su utvrdili da je slika slikana po skicama i sećanju, a jedan od dokaza je pravac i smer vetra koji duva u jedrenjak na samoj levoj strani i totalno suprotan pravac i smer drugih brodića i jedrenjaka na Seni. Takođe, utrazvučnom metodom da je majmun kojeg devojka vodi prvo bio pas ... a onda se umetnik odlučio za smeliju garderobu, majmuna i obična žena je postala animir dama. Voleo bih da imam taj serijal na diskovima :D

Inače, slika "Čas anatomije Dr. Nikolasa Tulpa" se nalazi na unutrašnjim koricama oba izdanja knjige "Narodni lekar" koje posedujem :D

P.S. Javite kad počne diskusija o "The Conspiracy of Claudius Civilis" jako mi se sviđa ta slika, zbog svetla :D Kad smo kod svetla, kako to da prirodno svetlo ne baca oštre senke na slici?? Verovatno se reflektuje o neku belu površinu :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!