Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Skyen
Nikada nisam verovala u dogmu koju nam je servirala crkva. Sa hriscanstvom i redom ortodoxa imam samo tradicionalne veze. Uvek sam razvijala neke svoje teorije o postanku, uzroku, posledici, cuvenih 5 W pitanja, a podstaknuta dalekoistocnim religijama, reinkarnacijom, karmom. I uvek sam verovala u duhovnost i njen razvoj, u kosmicku energiju. Sada, ne verujem ni u sta. Prazno, odzvanja. Da li je to posledica odrastanja, sarzrevanja, razocaravanja, ne znam. Da li smo kako mladji otvoreniji receptorski da primimo ono sto nam kasnije zivot, sticajem raznih okolnosti onemogucava. Ne znam, mozda sam sada previse racio. A mozda je i ovo neki put kojim treba krenuti, a koji ce nekim trilerovskim zapletom i potpunim obrtom dovesti do neceg novog. Sumnja nas dovodi do raznih saznanja, ali to nije put vere. Mozda ja mesam zabe i babe. Mozda je greska u samoj postavci.
Da li ste i vi prosli kroz slicno. I ako jeste, kuda je vas put odneo ili ste jos na njemu?
Korisnikov avatar
By Zibro
kroz nesto slicno prolazi se tokom celoga zivota ....

vera se stalno gubi i ponovo pronalazi ....

vera u ljubav , vera u boga , vera u ljude ...

prazno je i tuzno izgubiti veru , a istinsku radost zivota osetis

tek kada je ponovo pronadjes
Korisnikov avatar
By unic0rn
Mislim da je racionalizam odlichan put ka oslobodjenju od dogmi, predrasuda i slichno i da je to pravi put, gde chovek koristi svoj pun potencijal za samousavrshavanje i zhivljenje.

Ne kazem da 'sve shto ne mogu da saznam chulima' [kako se to beshe zvashe, neko?] ne postoji, ali nikada nisam voleo servirano na tacni i obavezu da prihvatish.

To je shto se tiche dogmi, Biblije, Kurana i slichno. Moje mishljenje je da su to pisalji ljudi, pre 2000 godina kada je takav tekst i takav kodeks ponashanja bio potreban za opstanak. Sada je proslo 2000 godina od tada, i mi kao razumna bica NE SMEMO da se zadrzimo na tome nego da napredujemo dalje.

To je kao da i dan danas koristimo Hamurabijev ili Dushanov zakon.

Shto se tiche idola, po meni su Isus, Jehova, Alah, Buda jedna te ista stvar - bezimena, bestelesna.

Ukoliko zelim vezu sa nechim takvim, iako nisam siguran da je uopste moguca, mogu ostvariti iskljuchivo neposredno.

Josh u praistorijskoj zajednici su ljudi pravili sebi idole jer su se nekih stvari plashili a neke obozhavali.

Shvatili su da im krava donosi mleko za prezivljavanje - sveta krava. Pagani su shvatili da im na prolece radja pshenica - nova godina. I tako u krug.

Kasnije je to uoblicheno i iskorisceno da bi se volja manjine nametnula vecini.

Da se ne udaljavam od teme. Smatram da se time ne treba opterecivati nego ziveti zivot punim plucima oslobodjen od bilo kakvih ogranichenja.

Vera i sumnja i vera i racio su pojmovi koje iskljuchuju btw.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Dovoljno si pravednik ako se pridržavaš 10 Božjih zapovesti. Sve ostalo je nadogradnja.
Korisnikov avatar
By Mars
Takodje, mozes da se pridrzavas svih 10+ zapovesti a da nisi vernik.
Korisnikov avatar
By Skyen
Bg, slazem se sa tobom. Pretpostavaljam da kroz to prolazimo citavog zivota. I secam se zanosa kada sam za neke svoje pretpostavke nasla savrsene patchove. Ali upravo me ta "savrsenost" nervira. I iznova razocarava. Jer je nemoguce naci nesto sto je savrseno i sto se tako uklapa. Jasnocu dalekovida. Kako culu, bilo kom, savrsenstvo moze biti dostupno. Mozda sam nekada osetila nesto, neku vibraciju, ideju, misao, koja mi se cinila tako krhkom da je morala biti priblizno savrsenoj. A i koja je svhra toga. Mozda nisam dovoljno izgradila cula Svako ponaosob, da bi mogla da registruju nesto sto ja mislim da mozda ne postoji. Naravno da nisam, to je proces kako i svaki drugi, koje ima za cilj da nikada ne dostigne svoj maximum, vac da mu se samo asimptotski priblizi, na kontinuumu beskraja.

A sto se tice pravednika. U kom smislu? Nisam sigurna da se iko od nas moze pridrzavati bilo kakvih pravila u potpunom obliku. To nas dovodi do toga da nema pravednika. I sta uopste znaci biti pravednik?
Korisnikov avatar
By Mars
Nazovi kako hoces, ali prdrzavaj se pomenutih zapovesti i nadaj se dobrom.

Ona 7. jeste da ume da bude problematicna vecini populacije, ali... Neka se makar tezi tome, ako ne mozemo uvek da ispunimo.
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by Mars
Takodje, mozes da se pridrzavas svih 10+ zapovesti a da nisi vernik.
Na to sam i mislio. Nadovezao sam se na junija i znam da me je razumeo.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa vidimo svi gde zivimo.

Mogu Karici sada da budu najvatreniji vernici, zidaju crkve, zovu patrijarha na slavu, poste 1000 dana na vodi i slicno... a pridrzavali su se mozda onog Ne kradi. Aha. Kao sto ima i ljudi koji u zivotu nisu krocili u crkvu a pridrzavaju se svih pravila.

I ko je onda vernik? Ja nemam dilemu.
Korisnikov avatar
By Zibro
Originally posted by Skyen
Bg, slazem se sa tobom. Pretpostavaljam da kroz to prolazimo citavog zivota. I secam se zanosa kada sam za neke svoje pretpostavke nasla savrsene patchove. Ali upravo me ta "savrsenost" nervira. I iznova razocarava. Jer je nemoguce naci nesto sto je savrseno i sto se tako uklapa. Jasnocu dalekovida. Kako culu, bilo kom, savrsenstvo moze biti dostupno. Mozda sam nekada osetila nesto, neku vibraciju, ideju, misao, koja mi se cinila tako krhkom da je morala biti priblizno savrsenoj. A i koja je svhra toga. Mozda nisam dovoljno izgradila cula Svako ponaosob, da bi mogla da registruju nesto sto ja mislim da mozda ne postoji. Naravno da nisam, to je proces kako i svaki drugi, koje ima za cilj da nikada ne dostigne svoj maximum, vac da mu se samo asimptotski priblizi, na kontinuumu beskraja.

A sto se tice pravednika. U kom smislu? Nisam sigurna da se iko od nas moze pridrzavati bilo kakvih pravila u potpunom obliku. To nas dovodi do toga da nema pravednika. I sta uopste znaci biti pravednik?

lepa moja Skyen , savrsenstvo postoji samo u onim kratkim trenucima zablude dok smo jos uvek necim isuvise opcinjeni da bi objektivno sagledali sve njegove mane
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
da li to implicira i ne pridržavaj se ovih zapovest i nadaj se lošem?!
Ona 7. jeste da ume da bude problematicna vecini populacije, ali... Neka se makar tezi tome, ako ne mozemo uvek da ispunimo.
ti ?ak znaš i koji broj je koja, a meni je to tako svejedno. ne zamajavam se tim stvarima i iskreno biblija, kuran, šta god - neko napisao, sad ispale ne znam kakve knjižurine. ne verujem u te stvari i imam neki svoj put, svog "boga", svoju religiju. meni je dobra, a ne ose?am neku potrebu da je niti opravdavam niti širim. svako treba da je sposoban da naðe svoj put, ako to ne ume - jebi ga.
By Çâðê_DUP
Originally posted by unic0rn
Ne kazem da 'sve shto ne mogu da saznam chulima' [kako se to beshe zvashe, neko?] ne postoji, ali nikada nisam voleo servirano na tacni i obavezu da prihvatish.
Emprizam, preciznije senzualizam. Kasnije, pozitivizam, u svojoj najredukovanijoj varijanti.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Mahnitu
Dovoljno si pravednik ako se pridržavaš 10 Božjih zapovesti. Sve ostalo je nadogradnja.
Zbog chega? Biblija uchi da se svi radjaju greshni, chemu onda ulaziti u dogmu oslobadjanja od greha. Kada ti je to rodjenjem nametnuto.

Lichno smatram da je jako glupo od ljudi da se pridrzavaju zakona u chijem donoshenju nisu uchestvovali.
S druge strane greh nepostoji, i chak u bibliji pishe " ako ono shto chinish mislish da je sveto to je zaista sveto, a ako chinish i mislish da je nechisto onda je zaista nechisto"
Kao sledbenik Tradicionalnog Veshticharstva i puta Isianske Tradicije smatram da pridrzavati se zakona, dogmi, koji se kose sa akcijama koje ti sam zivot namece, je loshe po mentalno, astralno i napokon materijalno zdravlje osobe.
Zokon uvek nosi za sobom sankciju, a to je veoma lep rad na mentalnom nivou, ako vi neshto uradite uprkos zabrani zakona imate STRAH, a ako sam neshto nauchio jeste da se u zivotu strahovi ostvaruju. I zbog toga zakoni, koji prouzrokuju strah kod ljudi nemogu biti plod nijednom boga, vec samih ljudi i trenutnog moralnog kodeksa vremena u kome su izdati.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by 2Q2Bstr8
da li to implicira i ne pridržavaj se ovih zapovest i nadaj se lošem?!
Ne znam. Ne zamajavam se time.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Ne prihvatati dogme ne mora da zna?i prazninu, može da zna?i i slobodu. A sloboda takoðe može da bude teška, ako znaš na šta mislim.
Korisnikov avatar
By nsredphoenix
Originally posted by 2Q2Bstr8
ti ?ak znaš i koji broj je koja, a meni je to tako svejedno. ne zamajavam se tim stvarima i iskreno biblija, kuran, šta god - neko napisao, sad ispale ne znam kakve knjižurine. ne verujem u te stvari i imam neki svoj put, svog "boga", svoju religiju. meni je dobra, a ne ose?am neku potrebu da je niti opravdavam niti širim. svako treba da je sposoban da naðe svoj put, ako to ne ume - jebi ga.
Potpuno se slazem. :cool2:

:zastava:
Korisnikov avatar
By Skyen
Originally posted by AngraMaina
Ne prihvatati dogme ne mora da zna?i prazninu, može da zna?i i slobodu. A sloboda takoðe može da bude teška, ako znaš na šta mislim.
Znam na sta mislis i nije u meni praznina zato sto sad naprasno ne verujem u nesto sto mi je servirano. Nisam u to verovala nikada. Ali su neka moja uverenja pala u vodu. Bolje sada, svakako. A sloboda jeste jedna ogromna odgovornost, od koje covek stalno bezi. A paradox je da stalno patimo sto je nemamo, a u stvari, koliko smo spremni da je imamo.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Cvet mora da uvene da bi opet procvetao. Znachi li to da drvo zaboravlja ?
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Moze to da se kaze i drugachije, menjash kozu, jer si prerasla sadashnju i to boli, ili ne boli jer je priroda tako namestila-PRAZNA SI. Zatishje pred buru, ponovo cesh da procvetash, obuchesh novu kozu i verujesh u neshto.
Najlakshe je kad izaberesh da ti vera bude CHOVEK i odnos prema njemu, prema bliznjem. Lepota je u davanju, onda pochinjesh da primash toplinu svemira, greje ti srce jednim saznanjem, da si koristan jer si pomogao nemocnom, nahranio gladnog, salushao tuznog prijatelja....
Korisnikov avatar
By gari
Vernik sam, a prekršio sam svih deset Božijih zapovesti. ?ak i one dve najve?e. Sumnja uvek postoji, ma koliko se mi zanosili da nam je vera ?vrsta. Pa i sveci su dolazili u iskušenje. Pokušavam da se pokajem zbog toga, ali mi nešto slabo uspeva. Kad god po?nem da se molim i da se pokajem, neki unutrašnji glas mi kaže da lažem i to je ta?no. U stvari, lažem i kad se molim da mi se greh oprosti, jer se uopšte ne kajem. Šta mogu, ali tako je. Mislim da i ostali koji su vernici znaju kakav je to ose?aj. Ko me iskušava-ne znam. Ja sam samo ?ovek i ni manje ni više od toga.
:nesiguran:
Korisnikov avatar
By Myself
Ubio si nekoga?! Ne kajes se zbog toga?!

Jedna od poenti religije (vere u Boga) je i strah od istog. Znaci, ne cini lose da ne bi to jednom gore (dole) platio, jer Bozija kazna je najjaca. Ako si vernik, onda se Boga i bojis, sto dalje znaci da se kajes jer ces da "najebes".

Kaze se da je "griza savesti" glas Boziji u coveku. Setite se Dostojevskog i "Zlocina i kazne"....

Mi smo ljudi. Nismo Bogovi. Mozemo da gresimo, da cinimo sranja, da gubimo veru ili da uopste ne verujemo, ali smisao je u pokajanju. Valjda...
Korisnikov avatar
By tramp
...super - evo ja nisam vernik a nisam prekrsila puno - idem da vidim
:google:
1. Ja sam Gospod Bog tvoj; nemoj imati drugih bogova osim Mene.
NE VAZI SE NEMAM NI JEDNOG - tako da sam valjda to prekrsila

2. Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti.
-NE KLANJAM SE

3. Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svog.
-NE UZIMAM ni uzalud ni iz drugih razloga

4. Secaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome.
-OVO TREBA RECI ONIMA STO OD MENE OCEKUJU DA RADIM

5. Poštuj oca svoga i mater svoju, da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji.
-HM... pa sad

6. Ne ubij.
NISAM

7. Ne cini preljube.
HM... a sta se racuna u preljubu?

8. Ne ukradi.
... nisam od kako sam porasla ;)

9. Ne svedoci lažno na bližnjega svoga.
nisam

10. Ne poželi ništa što je tude.
nikad

dakle bar pola ispostovala ... to sad znaci da sam bolji vernik od mnogih vernika ili me ono pod jedan odmah diskvalifikuje?
Korisnikov avatar
By Myself
Super odgovor! Taman toliko da se vidi besmislenost pojedinih tvrdnji.

Rezulat ti je odlican. Neka ti "vernici" odgovore.
Korisnikov avatar
By gari
E Tramp, ništa ti ne verujem. To da nisi poželeo ništa što je tuðe- pa zar nisi nikada video na nekome nešto lepo i to poželeo i ti da imaš? Myself, nisam ubio ni pile, ali sam ubijao muve i komarce te jadne miševe /doduše mišolovka ih je ubila a ne ja/. Poetna religije i vere nije da se Boga bojim, niti njegove osvete, nego da ga volim, kao što i On mene voli. Upravo sam zato dobar vernik jer sam priznao da sam prekršio sve zapovesti /a što Bog zna i bez mog priznanja/. Ovde se ne važi da li si ukrao kad si bio mali ili kada si odrastao-sve se ra?una. Dakle, hteo sam samo da kažem-ne budmo licemerni, bolje je priznati greh nego ga držati u sebi i grešiti i dalje. Stalno pokušavam da se pokajem, ali mi to nekako ne uspeva, kako rekoh, kad god po?nem da se kajem, nešto mi kaže da to ne ?inim iskreno i da se uopšte ne kajem, Recimo, sto puta sam rekao da ne?u više da budem sa muškarcima a onda naiðe neko tako sladak da prosto moram da grešim...A onda se pokušavam da kajem.
:maska:
Korisnikov avatar
By Myself
Necu da se raspravljam, ali...

Jeste, moze da se kaze da je "poenta" religije ljubav prema Bogu jer on nas voli. Medjutim, sta se desi kada se ogresis o njega i njegove "zapovesti"? Gubis njegovu "ljubav i naklonost". Kada gresis stize te kazna... Tako pise u Bibliji, tako crkva kaze...

Ono ne ubij, odnosi se na ljude...ne na komarce, muve, prasi?e (koje jedemo), ovce, krave i sl.

Ja sam "pregresna" i ne smatram se nimalo krivom zbog toga. Ovo sto sam napisala je daleko od moje "zvezde vodilje". Dala sam komentar na nazovi "vernike" koji se "drze" Biblije i crkvenih nacela, a daju kontradiktorne izjave.

Koliko sam shvatila Tramp je devojka...
Korisnikov avatar
By gari
Bog sve oprašta, pa i najteže zlo?ine. To je bilo u "Starom zavetu", strah od Božjeg gneva. Hristos nam je doneo poruku ljubavi i sve što god u?inili on ?e nam oprostiti. Nema više pakla na onom svetu, preseljen je ovde i sada.
:barf:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Skyen
Nikada nisam verovala u dogmu koju nam je servirala crkva. Sa hriscanstvom i redom ortodoxa imam samo tradicionalne veze. Uvek sam razvijala neke svoje teorije o postanku, uzroku, posledici, cuvenih 5 W pitanja, a podstaknuta dalekoistocnim religijama, reinkarnacijom, karmom. I uvek sam verovala u duhovnost i njen razvoj, u kosmicku energiju. Sada, ne verujem ni u sta. Prazno, odzvanja. Da li je to posledica odrastanja, sarzrevanja, razocaravanja, ne znam. Da li smo kako mladji otvoreniji receptorski da primimo ono sto nam kasnije zivot, sticajem raznih okolnosti onemogucava. Ne znam, mozda sam sada previse racio. A mozda je i ovo neki put kojim treba krenuti, a koji ce nekim trilerovskim zapletom i potpunim obrtom dovesti do neceg novog. Sumnja nas dovodi do raznih saznanja, ali to nije put vere. Mozda ja mesam zabe i babe. Mozda je greska u samoj postavci.
Da li ste i vi prosli kroz slicno. I ako jeste, kuda je vas put odneo ili ste jos na njemu?

Mislim da razumem ovu tvoju pri?u te da svoj put svako pronalazi sam. Ovakva stanja koja ti iskzuješ svojstvena su ?oveku bez obzira da li je on religiozan ili ne. Ono što je meni najblliže jest misti?ka interpretacija po kojoj ja težim svome Gospodu ili bolje re?i ?eznem za njim i za svojim istinskim domom u zajednici sa Bogom. Teže?i ovoj zajednici ponekad osetim zra?ke Njegove prisutnosti. Ova težnja ili ?ežnja je veoma intimna, neobjašnjiva drugima. Dakle ja ne mogu re?i strogo razlog zašto verujem niti je to jedino meritorno za mene, mada se mogu racionalno upuštati u neke rasprave.I naravno verujem da mene Bog ne napušta.

Gospod je dao svojim vernicima obde?anje da ?e nasledovati savršenstvo Doma Gospodnjeg u jedinstvu sa njim i svim dušama koje su spojene u Jednom duhu ljubavi prema Gospodu i svojim bližnjima. Sve politi?ke i levi?arske ideje su za mene samo supstitut za istinsku ?ežnju ljudskog bi?a za rajem koji je po meni mogu? samo u zajednici s Bogom. Dakle svi ljudi imaju potrebu za time . Pastir dobri ostavlja ponekad ovce koje su mu verne da bi se zaputio za jednom jedinom zalutalom. Jer je toj jednoj zalutaloj i grešnoj ovci najpotrebitija Njegova ruka koju mu on može pružiti.

Vra?am se na temu. U adolescenciji sam prošao kroz period nepristajanja na verske obrasce da bih kona?no shvatio svoju ukorenjenu religioznost.

Ove faze nemira, sumnje, razo?arenja kao što rekoh svojstvene su i vernicima u odreðenim fazama kada im se ?ini da ih je njihov Bog napustio. U situacijama iskušenja živimo samo od naše vere, od ?vrstog pouzdanja u ono što ne vidimo.Sam Isus je na krstu izgovorio re?i: "Bože moj zašto si me napustio?" Ili pak treba podsetiti na njegoovih 40 dana u pustinji kada je morao da se suo?ava sa iskušenjima nakon kojih je potvrdio vernost svome Gospodu.

Dakle, sumnja, periodi malodušnosti i praznine su pojava svojstvena svetu u kome ?ovek živi zato što je grehom razdvojen od Boga. Ali može nastojati da mu se približi i to svako ?ini iz svoje nutrine te se ne može nikakav recept dati.

Zaklju?ujem: ono što me vodi Gospodu je vera u njegovu ve?nu gloriju i obe?anja koja je dao. Razum o Beskona?nom bi?u ne može ništa re?i ali se Bog ipak obra?a ?oveku, i u to verujem. Mislim da kada se uspostavi ovaj tihi, tanani dijalog ?oveka i Svevišnjeg dolazi do verovanja koje nije u vezi sa dogmama ve? se zasniva na doživljavanju Njegove milosti i ljubavi.
Korisnikov avatar
By Tot
Budu?i da se ovde raspravljalo o deset Božjih zapovedi citiram mog omiljenog pisca G.K. ?estertona:

"Dva su na?ina odricanja od ðavola a razlika izmeðu njih ?ini možda najdublju šizmu u modernoj religiji: Jedan je užas od njega jer je on tako daleko; drugi je užas jer je on tako blizu. A nema vrline i greha daljih jedno od drugog nego što su to ove dve vrline. "

"Zlo?in možete smatrati užasnim jer ga nikada ne biste po?inili. Ja ga smatram užasnim jer bih ga mogao po?initi."

Poenta je u tome priznati vlastitu grešnost. Ma koliko ?ovek o sebi imao povoljno mišljenje on je predisponiran da ?ini zlo. Isus je umro za njegove grehe kako bi mu omogu?io da iz ove starozavetne faze preðe u napredniju fazu služenja Bogu: iz svoje duše u kojoj on spoznaje Božju poruku ljubavi. Ali on mora spoznati svoju temeljnu pokvarenost i okrenuti se Gospodinu koji mu se obra?a u njegovoj duši.

Zato opet citiram ?estertona. Otac Braun se obra?a bivšem kriminalcu koji se okrenuo Bogu i poredi Božju ljubav sa nevidljivom vrpcom koja nas uvek prati:

"Vezao sam te nevidljivim koncem, da bih te mogao pustiti da lutaš na kraj sveta, a ipak dovoljan je samo jedan trzaj s moje strane pa da mi se vratiš."

Ovaj trzaj o kome govori ?esterton je neobjašnjiva ljubav kojom Bog privla?i sebi gešnika koji se kaje.
Korisnikov avatar
By gari
Zato sam i napisao da sam prekršio svih deset Božijih zapovesti, pa i one dve najve?e. Meðutim, neki su to ovde shvatili pogrešno i po?eli licemerno da mi navode kako oni nisu vernici a nisu prekršili sve zapovesti, pa ?ak po?eli i da se opravdavaju kako su nešto ukrali kao deca "ali se to ne važi". Kada sam napisao da sam prekršio sve zapovesti ja sam ra?unao svako, pa i najmanje /ne/delo koje sam ikada u?inio, bilo kada i bez izuzetka. Ne verujem da postoji ?ovek koji nije prekršio ve?inu Božjih zapovesti. Ja sam, recimo, ubistvom smatrao i ubijanje i najmanjih živih bi?a, jer i to smatram grehom. Kraðom sam smatrao i žvaku koju sam stavio slu?ajno u džep a nisam platio. Veli?ina greha ne meri se ljudskim merilima, a princip je princip. Priznajem da sam grešio i svestan sam da ?u i opet grešiti, mada se trudim da to ne ?inim, pokušavam da se pokajem /ne uspeva mi/ i to je to. Ako ima nekoga da je ispoštovao sve zapovesti neka se javi da ga kanonizujemo. Budimo ipak iskreni. Svako od nas je svakoga trenutka izložen iskušenju /kako Tot re?e i sam Hristos je bio iskušavan iako je Božiji sin/. Da li ?emo odoleti iskušenju ili ne, zavisi samo od nas /i okoline/ a možda i od Boga.
:andjelak:
Korisnikov avatar
By Myself
Originally posted by Tot
Budu?i da se ovde raspravljalo o deset Božjih zapovedi citiram mog omiljenog pisca G.K. ?estertona:

"Dva su na?ina odricanja od ðavola a razlika izmeðu njih ?ini možda najdublju šizmu u modernoj religiji: Jedan je užas od njega jer je on tako daleko; drugi je užas jer je on tako blizu. A nema vrline i greha daljih jedno od drugog nego što su to ove dve vrline. "

"Zlo?in možete smatrati užasnim jer ga nikada ne biste po?inili. Ja ga smatram užasnim jer bih ga mogao po?initi."

Poenta je u tome priznati vlastitu grešnost. Ma koliko ?ovek o sebi imao povoljno mišljenje on je predisponiran da ?ini zlo. Isus je umro za njegove grehe kako bi mu omogu?io da iz ove starozavetne faze preðe u napredniju fazu služenja Bogu: iz svoje duše u kojoj on spoznaje Božju poruku ljubavi. Ali on mora spoznati svoju temeljnu pokvarenost i okrenuti se Gospodinu koji mu se obra?a u njegovoj duši.

Zato opet citiram ?estertona. Otac Braun se obra?a bivšem kriminalcu koji se okrenuo Bogu i poredi Božju ljubav sa nevidljivom vrpcom koja nas uvek prati:

"Vezao sam te nevidljivim koncem, da bih te mogao pustiti da lutaš na kraj sveta, a ipak dovoljan je samo jedan trzaj s moje strane pa da mi se vratiš."

Ovaj trzaj o kome govori ?esterton je neobjašnjiva ljubav kojom Bog privla?i sebi gešnika koji se kaje.

Tako je... kada su Isusa razapeli, sa njegove leve i desne strane su bila razapeta i dva kriminalca (ubice, kradljivci)...jedan se pokajao (tu na krstu kraj Isusa) i tada mu Isus rece da ce mu svi gresi biti oprosteni, jer se istinski pokajao i poverovao u Isusove reci, kao i da ce njegova dusa zajedno sa Isusovom videti i sresti se u raju...drugi se izrugivao i smejao i za njega nije bilo spasenja... (ovo sam bas napisala na brzaka - uf!)

Mi smo ljudi (kao sto rekoh)...prirodno nam je da gresimo, ali stvar je u pokajanju...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!