ma idite ljudi i psiholozi su l(j)udi
uspesnost terapije zavisi od toga kod koga se ide na terapiju i da li postoji motivacija da sama osoba resi svoj problem.
sve zavisi o cemu se radi. cinjenica je da od terapijske orjentacije psihologa zavisi dosta toga. posto smo mi dosta u zaostatku, nepostoji neki opsti lekar koji bi te na osnovu simptoma uputio kod specijaliste bas za taj problem. kod nas svako radi sve, na zalost.
ja kod psihijatara ne bih isla na psihoterapiju. veoma mali broj je zavrsio neku edukaciju iz neke konkretne terapije. a razlika izmedju psijijatrije i psihologije nije zanemarljiva, bar kada su terapije u pitajnu.
Sto se tice nekih grubih podela psihoterapijskih pravaca kod nas, rade se:
-Psihoanaliza, ali u nesto izmenjenijem obliku, nije kao u doba starog Frojda, kada se godinama otpadalo na kaucu.No po meni, gubljenje vremena na ceprkanje po proslosti.
-Transakciona - dobra je za resavanja konflikata u socijalnim odnosima; npr ako partneri igraju razne igre, (samo)sabotaze i ostalo.
-Gestalt - nije usmerena toliko na konkretne probleme, vise je usmerena ka rastu i razvoju licnosti, kada osoba zeli da sto vise razvija svoje kapacitete
-REBT (racionalno-emocionalno-bihejvioralna terapija) - do sada najuspesnija terapija u resavanju konkretnih problema (fobije, panicni poremecaji, depresije...) u posledjih 50 godina.a uspesnost se ogleda u tome sto za postizanje neke uspesnost ne treba puno vremena. prednost je u tome sto se klijent uci kako da resi problem, pa i kada se zavrsi terapija, to znanje moze da se primeni u nekim slicnim situacijama.
-Kognitivna - dosta je slicna REBTu, takodje se smatra vrlo uspesnom
toliko mogu da se setim.
hmmmm sta da izaberem danas