Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tweety
ja sam protiv bilo kakvog verovanja u boga, razna bozanstva, duhove i njima slicne... prema tome, protiv sam crkve, a isto tako i sekti! anyway, ko zeli da bude u sekti, srecno mu bilo!
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Skyen
Originally posted by MinaHarker
Originally posted by Skyen
ja kada razmisljam o sektama vidim jednu dobru masineriju za pravljenje para.
bilo da je to Kirbi sekta ili neka verska sekta ne volim ih:

- svoj rad zasnivaju na manipulaciji, emotivnoj uceni i ispiranju mozga (po principu malih usluga, ka sve vecim uslugama)
- prolaze se intenzivni kursevi tipa kako manipulisati ljudima, biti uporan u tome, bla bla
- rigidnost u misljenju
- svaka od njih misli da je jedina i prava (mozda je i stereotip, ali mi pokazite neku koja ne misli tako)
- stvaranje osecaja zavisnosti od...sekte kao takve, lidera, ostalih u grupi, osecaja jedinstva, razumevanja, jedinstvenosti (samo smo mi na pravom putu)
- razvijanje osobina pokornosti i poslusnosti
- idolopoklonstvo

ima sigurno jos, ali i ovo je dovoljno
- sami su od sebe napravili stereotip bas zato sto rade po stereotipima
Sve to, i jos mnogo toga je odlika i praksa hriscanskih i islamskih zajednica, za koje tvrdimo da su legitimne religije. Sto se suicida tice, verujem da bih i sama stigla na tu ideju da, kojim slucajem, MORAM da budem pripadnik neke hriscanske ili islamske zajednice.
Da, postoje sekte koje manipulisu svojim clanstvom. Postoje i crkve koje to rade, cak u mnogo vecim razmerama. %^&%& Vatikan je optocen zlatom!
A opet, poznajem ljude koji se razlicito definisu (neki bi ih nazvali sektasima) koji imaju deset puta bolju koncentraciju i mogucnost ucenja od nas 'obicnih'. I deluju zadovoljno i srecno. Nikako kao ljudi ispranog mozga, naprotiv.
ok
ne mogu da sporim, jer ne znam
ali na sta konkretno mislis kada kazes: "...A opet, poznajem ljude koji se razlicito definisu (neki bi ih nazvali sektasima) koji imaju deset puta bolju koncentraciju i mogucnost ucenja od nas 'obicnih'. I deluju zadovoljno i srecno..."
misli na transcedentalne meditante :astral2:
Korisnikov avatar
By Skyen
drveni advokatu, pushti devojku da kaze na sta je mislila :deda:

:P
Korisnikov avatar
By Mars
Drveni advokatu?!?!?!

Jesus, trenutno si me katapultirala kod moje uciteljice u nize razrede osnovne!!!
Sta li mu znaci taj izraz, odkud drveni...

„Ja sam mali postar, kurac mi je ostar,
Bez’te, bez’te zene, bicete jebene!“

Marsova riznica pesama za decu, str8 ciklus

WebMuseum: Famous Paintings
Korisnikov avatar
By Skyen
da znas da sam i ja to razmisljala dok sam pisala. a zasto bas drveni, beats me...

anyone ????
By жњ
Originally posted by MinaHarker
Ok, dajte svoje vidjenje stvari. Znamo da postoji i prirucnik kako sacuvati svoju dusu i kako ne upasti u sektu.
Nisu sve sekte destruktivne i ne podsticu suicid.

Evo i sama si postigla poentu. Ima onih koje nisu destruktivne, a ima onih zbog koje neki napaceni umovi, nesigurni tipovi i povredjeni ljudi u momentu slabosti najebu. Bas zato se odredjeni ljudi slede pri pomenu sekti. Pri tom treba imati u vidu da mnoge sekte ne funkcionisu u nekom formalnom obliku, nego u vidu "skupila se ekipa".

Meni je ionako sav taj religous trip i praktikovanje istog, bilo crkva bilo sekta obican nonsens :whatever:

Skajenchice, najpametnija si nam ko i uvek :meda: :kiss:
Korisnikov avatar
By Deksi
Znam iz price i vidjenja neku decu koja su u sektama...u sedmom razredu ja sam s moje 2 drugarice svratio u posetu mormonima...posle ozbiljnog razgovora s roditeljima...odlucio sam ...bolje NE... :iskusenje: :neto:
By maxi
Sekte su izolovane grupe vernika koje postoje u svakoj religiji, cinnjenica je da je i Hriscanstvo u pocetku smatrano sektom i jeretickim pravcem.

Zasto se ljudi plase sekti?

Svaka sekta ima svoje ciljeve, a to su finansijska, verska, prosvetna i poloticka moc.

Sekte zloupotrebom psihologije i psihijatrije, svoje clanove najblaze receno menjaju, i dovode ih do toga da sve sto rade, rade za interes svoje sekte.

Po meni je to gubljenje licnosti i ljudskosti...
A jel mi to zelimo?

Naravno da ne...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Vrlo je zanimljivo da mnogi prepoznaju identicna delovanja crkvi i sekti, sto se tice prilazu ucenjima (nasa je jedna i jedina ispravna, svi ostali su pogresni, zavedeni, glupi etc.), nacinu na koji se pribavlja clanstvo (prazna obecanja), izvori finansiranja (od pribavljenog clanstva), 'masovno' razmisljanje, ali ne verujem da bi isto tako reagovali kada bi culi da je razlog zasto osoba iz bliskog okruzenja ne moze da prisustvuje odredjenom eventu zbog toga sto ide na bogosluzenje nekom sektaskom bozanstvu, dok je odsustvovanje zbog slave, uskrsa ili bozica sasvim regularno, ak ga nije potrebno ni najaviti. To se zna da je opravdano.
Korisnikov avatar
By Skyen
sta znam, ja sam za odgovorno društveno delovanje, to znači, preuzeti odgovorsnot za sebe, svoje postupke i posledice. a opet, uvek ću izneti svoj stav da se sa nekim stvarima ne slažem.

po meni osnovna razlika između crkve i sekte je u priznavanju od strane nekih kako kažu viših instanci. koliko se secam, po broju vernika, zvanične su 4 religije (valjda), ostalo se podvlači pod sekte.

e sad, svako od nas ima pravo na svog boga, to je ok, nemam ništa protiv. imam protiv manipulisanja, čemu su sklone brojne crkve i sekte (ne znam kako budizam stoji sa tim, on mi je više bliži filozofiji). mene su od pravoslavlja udaljili popovi, ne učenje.

bilo da je to pop iz moje parohije ili vrhovni sveštenik neke sekte, podjednako su mi odbojni ako nastupaju kao da sam još jedno zalutalo jagnje koje treba vratiti pravom stadu.

znači da zaključim:
- ako sekte postoje da bi se ljudi okupili, družili, lakše preboleli, malo radili na sebi, malo radili nešto društveno-korisno, to je ok, ja bih prva aminovala, mada ne volim okupljanja
- ali uglavnom sekte postoje iz onih gore navedenih razloga (u mom prvom postu na ovu temu), e tu je problem i protiv toga se vredi usprotiviti, jer je jedno samo paravan za ono drugo, loše i nezdravo. ipak, osnovu sveštenstva su udarili egipćani uz pomoć i protektorat faraona, sigurno ne od silne empatije sa običnim, smrtnim narodom :bic:
Korisnikov avatar
By EYA
i LGBTIQ zajednica je sekta :zastava: :grouphug:

sigurno je da postoje neke verske organizacije koje imaju kao iskljuciv cilj pretvaranje svojih sledbenika u slepe sluge ispranih mozgova da bi ih kasnije iskoriscavali (za sticanje novca, moci), a takve mozemo nazvati sektama.
medjutim, ni velike, opste prihvacene, religije nisu u potpunosti lisene takvih namera.
slazem se sa onima koji su vec naglasili da je tesko razgraniciti gde prestaju religije, a pocinju sekte, i da je skoro nemoguce definisati i jedne i druge jer namecu kruta pravila ponasanja o kojima nije dozvoljeno raspravljati, sto znaci da ne ostavljaju mnogo prostora za individalni razvoj licnosti, niti cene slobodu izbora (za koju opet svi tvrde da nam je licno bog dao).

samim tim mi je potpuno komicna aktivnost priznatih religija u spasavanju ˝izgubljenih dusa˝ iz svega sto oni misle da je sekta (a tako se odnose i prema ateistima). mnogo to sve lici na borbu politickih stranki oko clanstva tj glasaca.

i onda dolazimo do onog zbog cega sam pocela da pisem:
zar nije, u najmanju ruku, smesan i svaki pokusaj ˝spasavanja dusa˝ svih onih koji zele da pripadaju nekoj religiji ili sekti ?
a ja mogu da kazem da mi je nasilnicki odvratan, podjednako kao i ubedjivanje da treba da verujem u Boga (bilo kog)!
trvdnje da neko ne moze sam da misli svojom glavom, da su ga navukli, da je naivan, glup... da mu treba zastita - sve su to samo recenice koje vredjaju osobu i ugrozavaju njeno pravo na slobodu izbora.

ko ima pravo da odlucuje umesto drugoga?

imamo bezbroj primera u kojima roditelji odlucuju u ime svoje, vec prilicno stasale dece; te koji fakultet da upisu, te sa kim ce i da li ce da se jebu, sta ce da jedu i slusaju... i to sve pod maskom ˝ja znam sta je dobro za tebe!˝
svi znamo kako drzva cesto odlucuje umesto nas (od nekih svakodnevnih sitnica, pa sve do toga kad treba da pogineme za ˝vise ciljeve˝)
i religije, a i sekte rade to isto; uspostavljaju kontrolu nad pojedincima.

svi oni preko moci koje im pruza poslusnost (dece, drzavljana, vernika, sledbenika, clanstva) ostvaruju svoje zacrtane ciljeve, medju kojima je prvi i najvazniji sirenje moci i odrzavanje hijerahije.

...ko zeli da sluzi svrsi, pa makar i tudjoj, nek izvoli. od toga je tesko pobeci.
By Opeechenee
...jer citaju Breee!!!-ove proreferendumske poruke na forumu.

:ledeni:
Korisnikov avatar
By Phoenix
Zato što su puni predrasuda, skloni su da diskriminišu, žive u društvu koje ih ka tome gura, a sami su suviše slabe ličnosti da bi se tome oduprli.
Živele sekte! :rafal: :rafal:

Ljude treba procenjivati na individualnoj bazi, a ne kategorisati ih prema religiji.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Jednostavno, kršćanske crkve su 2 dio dualiteta parazita. Postoji tijelo parazita i mozak. Jedni idu na dušu drugi na tijelo, obje završavaju i počinju ropstvom.
Sekte dolaze od nepoznate strane i prijete narušit hijerarhiju koju su uspostavili već unazad 2 tisuće godina.
Ljudi traže sigurnost, a tu im je najlakše izgubit temelj sigurnosti.
:zid: :sesir:
Korisnikov avatar
By MakeYouRight
Svuda oko nas je previse predrasuda. Uostalom, narod je zatucan i neobrazovan, tako da i predrasude idu sa time,ne? Plasljiv je. I svi rec "sekta" upotrebljavaju za nesto nesvakidasnje. Oh, vidi, ona devojka nije obucena kao svi, nije robot. Ona je sektasica. Verujem da shvatate sta zelim da kazem.
By Çâðê_DUP
Originally posted by REI
Bojim se svakog chvrstog verovanja u bilo shta shto se zasniva na iskljuchivo nechijoj nedokazanoj prichi i svakog menjanja bilo razmishljanja bilo ponashanja u skladu sa tim.
samo da dodam...a zamisli (pride)da tu nedokazanu pricu prosipa neki prolupani lik i zahteva bezuslovnu pokornost i sledbenistvo. bolestine.

sekte ne podnosim jer se njihova moc (a narocito moc "lidera") zasniva na manipulaciji tudjim slabostima.

isto tako ne vidim neku vecu razliku izmedju sekte i zvanicne religije (crkve), samo sto je kod ovih "nezvanicnih" veca opasnost da ce te pojesti mrak..(obredi koji se vrse u sobi, ritualna ispijanja krvi, orgije, navodjenje na samoubistvo u ime djavola), eto, mozda je zato dobro da postoji pravoslavna crkva, kao stub i potpora.

i nisam ovo procitala u vecernjim novostima, trecem oku ili b92, niti me je zaveo pahomije ili irinej, pa donosim takav sud. (za simora)
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Hare Krishna nije sekta....po definiciji sekte su izmenjena uchenja zvanichnih religija....Hare Krishna je religija sama po sebi...
Krishna je ipak rekao" Napusti sve religije i predaj se meni. Nemoj se bojati." Nije rekao "napravi religiju za mene..."
Morgan ima razumevanja za razlichita mishljenja, iako su po njegovom sudu neka pogreshna, druga pak irealna, a treca koja se tek pochinju kristalisati. Veruje da svako mora da nadje svoj put.

Dusha nije za spasavanje, jer nema od chega da se spasi. Pakao kao institucija nije realna, pa ni raj. Svi smo mi delovi boga, nash atman =dusha je povezana sa svim ostalim dushama, pa i sa samim bogom. Neke dushe zele da budu u materiji beskraj zivota, zbog toga one se tako i ponashaju, a postoje dushe, kojima je dosta materije pa zele da se shto pre vrate u jedinstvo. A to se jedino postize sveshcu bogochoveka, shvatanjem da smo svi mi jednaki sa bogom..etc. Nema nikakvih kazni ako se to ne uradi, ili ako to neko nece da uradi. Jer je bog bukvalno sve, bog nije u stanju da stvori neshto shto nije deo njega, tako da sve shto mozete pojmiti, zamisliti ili uraditi je jedna zelja boga.... Sa ljudskog aspekta, mnoge stvari su brutalne, nehumane, odvratne...ali nemojmo zaboraviti da bog nije chovek.
Tako da ako vam neko kaze, postoji jedini pravi put prema bogu, bog je u crkvi ili u nekom planinskom hramu....oterajte ga do kurca. Jer je bog svugde, niko vam nije u stanju da pokaze put do boga, ni crkva, niti kult, niti religija...to morate sami. Morgan razume osobe kojoj u svojim zeljama da spoznaju boga prave greshke, neke totalno smeshne, druge pak pigubne po telo. Ali greshke su tu da uchimo iz njih.
Korisnikov avatar
By V25
Mislim da se ljudi ne boje sekti, što je zapravo najveći problem. Srbi, kao nacija, pojam sekte doživljavaju isuviše bezazleno i neozbiljno. Istina je da se iza tog istog pojma krije veliki biznis i da se na taj način od članova tih istih sekti strašno puno profitira, ali mora se pomenuti da je u tim udruženjima jako zastupljena narkomanija kao i da su suicidne ideje u nekim sektama sasvim prihvatljive, štaviše preporučljive. Nikada neću zaboraviti kada se 2000. (ili godinu, dve gore dole) jedna devojka šetala Kalemegdanom, ali je pre određenog vremena napustila Jehovine svedoke. Da u javnosti ne bi "propričala", kao što je docnije jedna žena kod Vanje Bulića u emisiji, oni su je pratili, i u toku večeri u gužvi uhvatili devojku za glavu, stavivši joj ruku preko usta. Devojka je nađena mrtva iste večeri, a policija je dala izveštaj kako je to bila pljačka i pokušaj silovanja. Da stvar bude strašnija, uhvatili su pogrešnu devojku u trenutku. Bilo je sličnosti u fizičkom izgledu a i oni su je s' leđa uhvatili. Poenta je da sekte treba shvatiti vrlo ozbiljno, i smatram da će to biti najopasnija stvar u XXI veku, ako već nije. Mašina za ispiranje mozga.
Korisnikov avatar
By Deksi
Originally posted by Beogradjanin18
Mašina za ispiranje mozga.
Upravo tako....znam puno ljudi tj. uglavnom mojih vrsnjaka koji su u razlicitim sektama....
Dele se na one koji se raspadaju i koji su shvatili u kojim su problemima , na one koji su "Happy" i kojima je to kul...vremenom dobijaju kul isprane mozgove....
Korisnikov avatar
By Hys.
"Tako da ako vam neko kaze, postoji jedini pravi put prema bogu, bog je u crkvi ili u nekom planinskom hramu....oterajte ga do kurca. "
jako mi se dopada ova Morganova recenica :hail:
:vestica:
Korisnikov avatar
By malecka
ja sam jedno vreme bila bas zagrejana za to kako rade sekte... nalazila sam razne ljude koji su imali dodira sa tim (ali ih je u sustini jako malo).
jedan moj drug je skoro bio u nekom "udruzenju" nalik sekti (nisam bas sigurna da li je prava posto nije bilo standardnih rituala kakvi se spominju u knjigama), pa smo se svi iz drustva bili aktivirali, pratili ga konstantno, kao i te ljude koji su bili glavni (tako 2-3 nedelje)... i nekako su bili uhapseni, ali su ih ubrzo pustili jer "nisu imali dokaze"...
a inace, pre par godina se ubio brat mog jako dobrog druga koji je bio u nekoj sekti...

u sustini, nemam utisak da se ljudi oko mene plase sekti... cak sam i ja htela da se "uclanim" u jednu da vidim kako to funkcionise (zvala se "crkva isusa hrista i svetaca poslednjih dana"... ili nesto tome slicno), ali sam odustala na vreme... :roll:
By XanaX
@Morgan... koje hinduizmom inspirarne vjere ("sekte") govore o atmanu kao dushi? just curious... ili o brahmanu kao bogu? malo sam chitao o HC-u, vishe o hinduistickom cirkusu vjerskim tumacenja, ali tamo jasno odvajaju atman od dushe, dusha je, ako se ne varam, po upanishadama, dio samsare...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by XanaX
@Morgan... koje hinduizmom inspirarne vjere ("sekte") govore o atmanu kao dushi? just curious... ili o brahmanu kao bogu? malo sam chitao o HC-u, vishe o hinduistickom cirkusu vjerskim tumacenja, ali tamo jasno odvajaju atman od dushe, dusha je, ako se ne varam, po upanishadama, dio samsare...
Sam.sara ima nekoliko znachenja ali uglavnom ona se povezuje sa reinkarnacijom, ponovnim radjanjem u materiji...kao takva se moze povezati sa dushom, kada je dusha u materiji. Ali dusha nije deo sam.sare...jer je sam.sara sama reinkarnacija, a dusha prolazi korz nju.
Korisnikov avatar
By gari
O upanishadama, atmanu i brahmanu sam pisao nadugachko i nashiroko /ako se Xanax secha/ ali ochigledno da neko to nikako da shvati. Uostalom, te teme su josh uvek ovde, malo unatrag.

Nishta nije konachno i nishta nije potpuno razjashnjeno, sve je u nagoveshtajima, sekte i religije sluze samo tome da uchvrste postojeche drustvene sisteme i da drze narod u pokornosti /setite se: svaka vlas je od Boga-po religijama/. Dakle, i sekte i religije su deo politichkog sistema i varka je da su odvojene od drzave i nemaju nikakve veze sa njom. Naprotiv.

Svaki chovek neka spozna Boga u samome sebi a ne preko posrednika /sveshtenika, gurua itd./.

:isus: :cobanica: :friends:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Simor
Originally posted by odskoraBI
Pa ni meni nije jasno... Mislim, nije nista strasno sto ce da te odvoje od prijatelja, rodbine, dragih osoba... Nije da ce da ti uzmu sve sto imas, ma jok...
A koje "sekte" to rade? Srpska pravoslavna crkva, kada pošalje neke svoje članove u monaštvo, te su oni tamo i bez imovine, i bez prijatelja, i bez rodbine?

A da li postoji nešto što se zove "slobodna volja"?
ni jedna crkva, pa ni pravoslavna ne salje svoje clanove u monastvo, to je upravo slobodna volja nekih ljudi...

a gde ti zivis kada nisi obavesten ni o najosnovnijim stvarima vezanim za religiju, to nije nezainteresovanost, to spada u domen opste kulture.

a o velimirovicu mozes tek kada procitas nesto sto je on napisao, a ne novinske clanke....ili sto bi lisica rekla: grozdje je kiselo...
By Simor
Originally posted by Alexandrus Magnus
ni jedna crkva, pa ni pravoslavna ne salje svoje clanove u monastvo, to je upravo slobodna volja nekih ljudi...
Si pročitao čitavu raspravu, čitav kontekst?
a gde ti zivis kada nisi obavesten ni o najosnovnijim stvarima vezanim za religiju, to nije nezainteresovanost, to spada u domen opste kulture.
:pucaodsmeha: :pucaodsmeha: :pucaodsmeha:
a o velimirovicu mozes tek kada procitas nesto sto je on napisao, a ne novinske clanke....ili sto bi lisica rekla: grozdje je kiselo...

Oj, badnjače badnjače,
ti naš stari rođače.
Badnjače, badnjače,
rođače, rođače.

:peva:
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Klasicna prica... Vodjeni sa par loshih primera generalizuju...
Ja nikada ne bih bio u sekti, ali to je samo zato sto ne volim da mi drugi odredjuju pravila ponashanja, sta cu raditi a sta necu itd... Ali mi ne smetaju ljudi koji su deo istih, sve dok ne pokusavaju da uticu na mene...
Korisnikov avatar
By Mr.Ja
Uzgred, po meni je i crkva sekta i to ona najgora....
ali ipak :tolerancija:
Korisnikov avatar
By gari
Fin neki dechko Mr Ja. Teshko je naci sada takvog? Jos i pametan...Shinko, ocesh u moju sektu?

:uplasen: :sise: :zvezda:
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Simor
Si pročitao čitavu raspravu, čitav kontekst?

Oj, badnjače badnjače,
ti naš stari rođače.
Badnjače, badnjače,
rođače, rođače.

:peva:
vrlo elokventno, nisam nista drugo ni ocekivao :doh:

je li grozdje i dalje kiselo?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!